גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך פתחו המניות הישראליות בוול סטריט את 2018?

מדד גלובס-פרומתאוס עלה ב-3.6% בחודש ינואר, בעוד שהנאסד"ק זינק ב-7.4% ומדד ת"א 125 עלה ב-3.1%, בטרם עברו השווקים לירידות ■ תת-מדד מדעי החיים היכה את מדדי ההשוואה בחודש שחלף וקפץ ב-12.2%

שי ירקוני  / צילום: תמר מצפי
שי ירקוני / צילום: תמר מצפי

החברות הישראליות בוול סטריט נסחרו בינואר במגמת עלייה והובילו את מדד גלובס-פרומתאוס לעלייה של 3.6%, בדומה למדד ת"א 125 אשר עלה ב-3.1%, בעוד מדד נאסד"ק זינק באותו החודש ב-7.4%. מדד גלובס-פרומתאוס עוקב אחר החברות הישראליות שנסחרות בארה"ב.

נציין כי נפילות השערים שאפיינו את שוקי ארה"ב בסוף השבוע האחרון, יבואו לידי ביטוי במדד פברואר.

מדדי הטכנולוגיה הציגו עליות חדות, אך תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים היכה את מדדי ההשוואה וקפץ ב-12.2%. זאת בעוד שמדד ת"א ביומד הוסיף לערכו 7.4% ומדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה עלה ב-7%. בין המניות העולות בתת המדד נמצאת ביונדווקס, אשר מנייתה הוסיפה במהלך חודש ינואר 35% ועלתה לכותרות גם על רקע החלטתה להימחק מבורסת ת"א.

מניות הטכנולוגיה הישראליות בנאסד"ק המשיכו ברצף העליות מהשנה הקודמת, אך בניגוד לתת- המדד של מדעי החיים, תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה הציג תשואה נמוכה משל מדדי ההשוואה, כשעלה ב-2.7% בעוד מדד ת"א טכנולוגיה עלה ב-3.8%, ואילו מדד נאסד"ק טכנולוגיה הוסיף לערכו 7.8%. בתת המדד בלטה מניית אמדוקס, אשר עלתה ב-4.5%, על רקע פרסום תוצאות כספיות שעלו על התחזיות הממוצעות של האנליסטים. במקביל, הודיעה אמדוקס על רכישת חברת Vubiquity תמורת 224 מיליון דולר במזומן.

הניסוי שהזניק את מניית סלקט ב-74%

אחת המניות שבלטו בחודש ינואר עם עלייה של 8% בשווי השוק, היא חברת סלקט ביוטכנולוגיה הישראלית שנסחרת בחודשים האחרונים בנאסד"ק, לאחר שהייתה דואלית במשך כשנה ונמחקה מהבורסה בתל-אביב בספטמבר 2017.

סלקט ביוטכנולוגיה מפתחת את ApoGraft - פלטפורמה בתחום הרפואה הרגנרטיבית, אשר מאפשרת ברירת תאי גזע (בידוד תאי גזע מתוך אוכלוסייה מעורבת של תאים) באופן שמאפשר השתלת תאים באופן מיטבי, כך שניתן להפחית את הסיכון למחלת השתל נגד המאכסן (GvHD) - סיבוך נפוץ בהשתלת רקמות שעלול להוביל למוות. פיתוח החברה מאפשר לשפר תהליכים רבים הנוגעים לתאי גזע, בהם השתלות איברים, ריפוי סרטן, מחלות חיסוניות ועוד. סלקט מנהלת ניסוי קליני בישראל בשיתוף עם מספר מרכזים רפואיים.

אייל שבח, שותף מייסד וראש תחום הטכנולוגיה בפרומתאוס ייעוץ כלכלי, מתאר את התחזקות החברה: "בשנה האחרונה סלקט נמצאת בתהליך התפתחות משמעותי מאוד מבחינת פיתוח הפלטפורמה, עם מספר ציוני דרך מהותיים".

כך למשל, הוא מזכיר שבמהלך השנה החולפת סלקט קיבלה אישור ורשמה מספר פטנטים, הן בארה"ב והן באירופה. בפברואר 2017 הודיעה החברה על כך שניסוי שנערך בפלטפורמת ApoGraft בתורמים בריאים הסתיים בהצלחה. מטרת הניסוי הייתה לאשרר את שיטת ברירת תאי הגזע בה נוקטת החברה והוא נערך בשיתוף פעולה עם מרכז שניידר לילדים ובית חולים רמב"ם.

סלקט, בניהולו של ד"ר שי ירקוני, המשיכה לדווח על התפתחויות במחקריה, כאשר בסוף מארס הודיעה על השלמה בהצלחה של השתלת תאים במשתתף חולה. עם הודעת החברה זינק שווי השוק שלה בצורה דרמטית ב-74%, ועלה מ-34 מיליון דולר ביום שלפני ההודעה לשווי שיא של 59 מיליון דולר. בתחילת ספטמבר האחרון הודיעה סלקט על קבלת סטטוס "תרופת יתום" מה-FDA (רשות המזון והתרופות של ארה"ב). סטטוס זה יאפשר לחברה ליהנות מהקלות רגולטוריות והטבות שהעיקרית בהן כוללת שבע שנות בלעדיות בשיווק המוצר (כמובן, בהנחה שהניסויים הקליניים יסתיימו בהצלחה). עם פרסום קבלת הסטטוס מניית סלקט זינקה ב-13%. בסיכום שנתי, עלה שווי השוק של סלקט ב-181% בשנה האחרונה, מ-18 מיליון דולר בינואר 2017 ל-51 מיליון דולר בינואר השנה.

לפי פרומתאוס, החברה מעניינת בהיבט נוסף לאור מחיקתה מהמסחר בתל-אביב, משום שלדבריה השוק הישראלי לא מצליח לזהות הזדמנויות השקעה לטווח הארוך בהשוואה לשוק האמריקאי. "בורסות זרות כמו הנאסד"ק מעניקות לחברות ישראליות שוויים גבוהים בהרבה לעומת חברות הנסחרות רק בבורסת תל-אביב או חברות דואליות", אומר שבח. "בסופו של דבר המעבר למסחר בלעדי בנאסד"ק מגדיל גם את הסחירות במניה. ניתן לראות כי במקרה של סלקט, סחירות מנייתה הוכפלה בחמשת החודשים שחלפו מאז נמחקה מבורסת ת"א".

מדד גלובס פרומתאוס

"2018 - שנת מפנה לסלקט"

גם האנליסטים בשוק ההון מביעים אמון בחברה. מבדיקת מחלקת המחקר של פרומתאוס עולה כי בפברואר 2017 העריכו האנליסטים של רודמן אנד רנשאו (בנק השקעות המתמחה בתחום הביוטק) את מחיר היעד של מניית סלקט  ב-10 דולר, בעת שזו נסחרה בכ-6.1 דולר. בינואר 2018 העריכה פרוסט אנד סאליבן את מחיר היעד של המניה ב-16.9 דולר, בעת שהמניה נסחרה ב-8.9 דולר, וזאת כאשר החברה לא פרסמה ציפיות להכנסות בעתיד הקרוב. "2018 מתעתדת להיות שנת מפנה קריטית עבור סלקט", מסכם שבח. "הגיוס האחרון שביצעה החברה בספטמבר 2017, הניב לה מזומן נטו של 4.2 מיליון דולר, וברבעון השני של 2017 החברה קיבלה מענק מקרן בירד, כך שנראה כי יתרות המזומנים הקיימות יספיקו להמשך פעילותה בחודשים הקרובים. עם זאת, להערכתנו, במקביל עליה להיערך לקראת סבב הגיוס הבא שלה. יש לראות האם המשקיעים בנאסד"ק יזכו לראות את החלומות של החברה מתגשמים, וכיצד יעריכו אותה בסבב הגיוס הבא".

המדד, שהורכב על-ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו-יורק - ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות. 

עוד כתבות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס לרויטרס: פינוי רפיח מצד ישראל הוא "הסלמה מסוכנת"

גורם ישראלי בכיר ל"ניו יורק טיימס": "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"; לשכת רה"מ בתגובה: "שקר מוחלט" • דיווח: התקדמות בדרך להקמת כוח שמירת שלום ערבי בעזה • אחרי תקיפה בעומק לבנון: אזעקות בגולן ובגליל העליון • לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח • עדכונים בולטים

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

ההפגנות בקמפוסים בארצות הברית העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית