גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התייאשתם מהפקקים? לא חייבים לחכות למכונית האוטונומית

יצרניות הרכב משתמשות בסייענים אישיים כדי לאפשר לכם לבצע קניות ולענות למיילים בדרך, בלי להוריד את העיניים מהכביש ■ גם ההייטק הישראלי מצטרף לנסיעה

חולצי הפקקים
חולצי הפקקים

דמיינו לעצמכם נסיעת בוקר של 15 קילומטרים מהפרברים למקום העבודה במרכז העיר, שאורכת שעתיים תמימות. אם לא די בכך הפקקים גולשים לצירים בתוך ערי הלוויין ומעכבים גם את מי שרוצה להגיע לתחנת הרכבת.

אבל למה לדמיין? זה בדיוק היה המצב בגוש דן ביום א' השבוע, בשעה שבע וחצי בבוקר. התזמון ב-waze של המסלול מנתניה למחלף הסירה עמד על קצת יותר משעתיים והמצב היה דומה בשאר כבישי האורך המובילים לגוש דן. העניינים לא הרבה יותר טובים סביב מרכזים עירוניים גדולים אחרים בעולם בשעות העומס.

אז מה עושים מאות מיליוני נהגים ברחבי העולם, שמוצאים עצמם לכודים במשך שעתיים בקופסת פח? גלישה באינטרנט וטיפול במיילים הם פיתרון פרודוקטיבי בהחלט. אבל עד שיופיעו כלי רכב אוטונומיים בעשור הבא, זה לא חוקי, לא מומלץ והחל מהחודש - בעקבות תקנת שרוכי הנעליים - אפילו הסטת מבט יכולה לעלות לכם בקנס ונקודות.

מהבית החכם לטלפון החכם

פתרון טכנולוגי אחד לבעיה, שמסתמן כיום, הוא הגירה של הסייענים האישיים הקוליים - אמזון אלקסה, גוגל אסיסטנט ושות' - ממרחב הבית החכם והטלפון לתוך הרכב. המגמה הזו עשויה לשנות בעתיד משמעותית את יחסי הכוחות העסקיים סביב תעשיית הרכב, להעניק לענקי ה-IT את דריסת הרגל האוטומוטיבית, שהם מייחלים לה, וליצור הזדמנויות מעניינות לאקו-סיסטם הישראלי בתחום הרכב החכם (ראו מטה).

לתושבי העולם המערבי המתורבת אין צורך להציג את הסייענים האישיים. אבל מכיוון שרובם עדיין מסורבי עלייה לישראל, נצרף כאן הסבר קצר. מדובר בממשקי תפעול חכמים, שמקשרים דו-כיוונית בין הלקוח לבין שירותים ומוצרים בענן. הממשקים פועלים באמצעות זיהוי קולי, שנעזר באינטליגנציה מלאכותית כדי לזהות להבחין בין קולות של משתמשים שונים, לסנן דיאלקטים ולבצע מאות ולעיתים אלפי פקודות שונות בשפה כמעט טבעית.

הסייענים החלו את דרכם במרחב הבית החכם, כאמצעי לשליטה קולית מרחוק בתפעול רכיבים שונים בבית שמקושרים לרשת האלחוטית.

במקביל הם מאפשרים לתרגם לקול שירותי מידע מסוגים שונים כמו דואר אלקטרוני, תחזית מזג אוויר וכדומה.

בשנים האחרונות מתרחבים הסייענים גם לטלפונים ניידים, באמצעות אפליקציות ויוצרים רצף של שליטה קולית מהטלפון לבית החכם של בעל הבית ולהפך. מכיוון שחברות ה-IT הענקיות שניצבות מאחורי הסייענים לא מפתחות אותם בתור גימיק או בתור שירות לחברה האנושית, מנוצלים הממשקים הללו בהדרגה גם לסחר אלקטרוני ורכישת שירותים בענן, שאותם מציעים מפתחי הסייענים.

חולצי הפקקים

את המיסחור מובילה כיום אמזון, שהסייען אלקסה שלה מאפשר לרכוש בפקודות קוליות מוצרים פיזיים ולקבל שירותים מסחריים מהענן של החברה.

אם נחזור לרכב, נראה שהחיבור בין סביבת הנהג ותעשיית הרכב לבין הממשקים הקוליים החכמים הוא אידיאלי ומתבקש. נהיגה תוך תפעול של טלפון נייד, או אפילו מסכי מולטימדיה עם מגע, כבר הפכה למגיפה כלל עולמית, שגובה קורבנות רבים ויצרני הרכב, בעידוד הרגולטורים, מחפשים במרץ ממשקי תפעול ידידותיים, שאינם מסיחים את דעת הנהג מהכביש.

עד היום הוצעו בתעשיית הרכב בעיקר פתרונות מוגבלים על בסיס זיהוי קול או זיהוי מחוות ידיים ואלה שימשו בעיקר לתפעול מקומי של מערכות שונות ברכב - העברת תחנות רדיו, שליטה במזגן וכו'. חדירה של הסייענים האישיים למרחב הנהג עשויה לספק לא רק ממשק תפעול קולי באיכות גבוהה יותר ובעלות נמוכה אלא גם יכולת לחבר את הנהג והנוסעים לשירותי ענן חיצוניים. אם לוקחים בחשבון את הפוטנציאל בטמון בשיפור הפרודוקטיביות של מיליוני לקוחות לכודים בפקקים, אפשר להבין החיבור הזה מסומן כיעד אסטרטגי.

נכנסים בדלת האחורית

ההגירה של הסייענים האישיים לתוך מרחב הרכב עמדה במרכז של תערוכת האלקטרוניקה CES, שנערכה בווגאס בחודש שעבר, והיא לוותה בשורה של הכרזות על שיתופי פעולה בין ענקיות ה-IT, בעיקר אמזון וגוגל, לבין יצרני מוצרי צריכה לרכב.

בינתיים מדובר בעיקר על חיבור עקיף, שעובר דרך ספקי הטיר1 והטיר2 של תעשיית הרכב. כלומר, הממשק הקולי לסייענים יסופק על ידי יצרני מערכות קול ובידור לרכב. אופציה נוספת היא כניסה בדלת האחורית באמצעות אפליקציות סייענים, שרוכבות על הטלפון החכם של המשתמש. גוגל, למשל, הכניסה בשנה שעברה את סייען האסיסטנט שלה כאפליקציה מובנית מהדור החדש של מערכת ההפעלה אנדרואיד לטלפונים ולכלי רכב (אנדרואיד Auto).

אבל לכל הצדדים ברור, שהמיצוי האמיתי של הפוטנציאל המסחרי הטמון בחיבור הזה מצריך שיתוף פעולה הדוק בין יצרני הרכב עצמם לבין מפתחות הסייענים האישיים. בלעדיו לא יהיה ניתן לשלוט קולית במערכות התפעול של הרכב עצמו - דבר מתבקש בעידן בו המכוניות יהפכו להיות מקושרות ואוטנומיות. יתר על כן, חברות ה-IT לא יוכלו ליהנות מבלעדיות ברכב ולמעשה כבר היום אפשר למצוא בפיתוח מערכות מולטימדיה לרכב, שמאפשרות לנהג בחירה חופשית לנדוד בין גוגל אסיסטנט, אמזון אלקסה, אפל סירי ועוד.

מנקודת המבט של יצרני הרכב העסק מסובך. הם אמנם זקוקים לממשק קולי חכם אבל יצרנים רבים ממשיכים להתייחס לרכב בתור גן סגור ומהססים להעניק את המפתח לצד שלישי' במיוחד לענקיות ה-IT, שהצהירו על כוונות להיות שחקניות מתחרות במרחב הרכב האוטונומי. ליצרניות הרכב ברור, שאחת האטרקציות עבור חברות ה-IT בכניסה לרכב היא היכולת להשתמש בסייענים שלהן כדי לאסוף נתונים מעשרות מיליוני כלי הרכב להעביר אותם ענן, לעבד ולמסחר אותם לצרכיהן.

מנגד, מדובר בתהליך שהוא כמעט בלתי נמנע. את המודל הטוב ביותר לשת"פ מספקת כיום עליבאבא הסינית, שהקדימה את המתחרות והצטרפה כבר לפני שנתיים לברית עם היצרנית הסינית סאייק. במסגרת שיתוף הפעולה הוטמעה מערכת ההפעלה לרכב שלה (ALIOS), כולל ממשק קולי וחיבור לשירותי מסחר, בדגמי רכב רבים של סאייק. כתוצאה קיים כיום בסין בסיס משתמשים של יותר מ-200 אלף רכבי אינטרנט, כפי שקוראים להם הסינים, שמאפשרים לנהגים בפקקים העצומים גישה קולית למגוון רחב של שירותי ענן מסחריים מבית עליבאבא תוך ייצור מזומנים ומידע רב ערך. אין זה מפתיע, שבחודשיים האחרונים ראינו גם את ב.מ.וו וגם את פורד מכריזות על שיתופי פעולה אסטרטגיים עם עליבאבא.

האם מדובר בסוס טרויאני?

אם התהליך יצבור תאוצה, זו עשויה להיות בשורה לנהגים. דמיינו שתוך כדי זחילה מנתניה למחלף הסירה אתם מבצעים את קניות המצרכים השבועיות, מנהלים את משק הבית, מקבלים מידע פיננסי, משלמים חשבונות וכמובן שולחים ומקבלים דואר אלקטרוני. כל זה מבלי להוריד את המבט מהכביש.

מנגד, בעידן שבו אמזון, גוגל, עליבאבא ושות' הופכות להיות האח הגדול וצוברות כוח והשפעה גדולות יותר משהיו בידי גוף מסחרי כלשהו אי פעם, החדירה שלהן למרחב הרכב עשויה להיות פלישה למבצר הפרטיות האחרון של המין האנושי. בקיצור, אין מתנות חינם. תשאלו את תושבי טרויה שהתלהבו מסוס העץ שקיבלו במתנה.

סייענים בעברית

תעשיית ההייטק הישראלית פעילה מזה זמן בתחום העיבוד הקולי ובשנים האחרונות צמח כאן גם אקו-סיסטם מפותח לרכב החכם. לפיכך אין זה מפתיע שידע ישראלי ניצב גם בחזית של הגירת הסייענים האישיים למרחב הרכב.

הדבר בלט במיוחד בתערוכת CES השנה בה הציגה חברת הרמן - אחת הספקיות הגדולות בעולם של ציוד אודיו-וידאו ומערכות חכמות לרכב (שנרכשה על ידי סמסונג בשנה שעברה תמורת כ-8 מיליארד דולר) שיתופי פעולה עם אמזון וגוגל בתחום הסייענים החכמים.

חלק לא מבוטל מהפעילות הזו מפותח כיום בארץ על ידי השלוחה הישראלית של הרמן ואורן בצלאלי, מנכ"ל הרמן ישראל, אומר כי כל יצרני הרכב מחפשים כיום ממשקי תפעול ללא מגע וכי פקודות בקול טבעי הן הדבר בא. לדבריו אין בעיה להטמיע במכשירים לרכב את כל הסייענים, ולתת לנהג לבחור ביניהם, אבל מה שחשוב באמת יהיה לא כיצד מגיעים לשירותי הרכב בענן אלא אילו שירותים יוצעו. לדבריו המודל העסקי מאחורי הסייענים האישיים לרכב עוד לא לגמרי ברור ובינתיים עיקר הקשר של מפתחי הטכנולוגיות הוא מול הספקים של תעשיית הרכב ולא מול יצרני הרכב עצמם.

חזית אחרת היא הגנת הסייבר לרכב, שמהווה תנאי הכרחי כאשר מחברים לענן את מערכות הרכב עצמו ואת מערכות הבידור ורוצים להעניק לנהגים שירותי מסחר ופיננסים מאובטחים. בתערוכת CES הכריזה חברת אלקטרוביט של קונטיננטל, שרכשה בשנה שעברה את ארגוס הישראלית תמורת 450 מיליון דולר, על שיתוף פעולה ראשון ומוקדם עם אמזון לייצור חומרה משולבת תוכנה להגנת סייבר למטרת הטמעת גרסת הרכב של אלקסה בכלי רכב.

ולבסוף גם אמזון עצמה נמצאת בעיצומו של הרחבת פעילותה הישירה בישראל ומקימה מרכז פיתוח שיתמקד ביישומי הסחר והרכישה של אלקסה ולא נופתע אם גם תחום האוטומוטיב נמצא על הפרק.

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה