גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עובד ויתר על ייצוג בהליך משמעתי? ביה"ד יסביר לו את הסיכונים

ביהמ"ש המחוזי ביטל את החלטת בית הדין למשמעת של עובדי רשויות מקומיות לפטר עובדת: "בחירתה להיות לא מיוצגת נעשתה לא מדעת" ■ השופט גרשון גונטובניק מתח ביקורת על בית הדין, שלא הסביר לעובדת את משמעות בחירתה ובכך גרם לעיוות הדין

גרשון גונטובניק / צילום: אלון רון
גרשון גונטובניק / צילום: אלון רון

פסק דין שניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי בתל-אביב בעניינה של עובדת עירייה שפוטרה קובע עמדה ברורה בנוגע לחשיבות הייצוג המשפטי של עובדים בבית הדין למשמעת: השופט ד"ר גרשון גונטובניק, שדן בערעור שהגישה העובדת על פסיקת בין הדין למשמעת של עובדי הרשויות המקומיות, קיבל את ערעורה בנימוק שבחירתה לא להיות מיוצגת בהליך המשפטי על-ידי עורך דין נעשתה "לא מדעת" ולפיכך נפל פגם בהליך המשפטי.

עובדי רשויות מקומיות, בדומה לעובדי מדינה, נתונים לשיפוט משמעתי בבית הדין למשמעת של עובדי הרשויות המקומיות, והם יכולים לערער על פסיקותיו לבית המשפט המחוזי. במקרה של ל', עובדת עיריית אשדוד, בית הדין המשמעתי קבע שהיא ביצעה עבירות משמעת, ולכן העירייה הייתה רשאית לפטרה. גונטובניק ביטל את ההחלטה ומתח ביקורת על כך שבית הדין לא הבהיר לעובדת מהי משמעות הוויתור שלה על הזכות להיות מיוצגת בהליכים המשמעתיים על-ידי עורך דין.

באוקטובר 2016 הגישה עיריית אשדוד כתב אישום משמעתי נגד ל' ונגד עובדת נוספת. בכתב האישום המשמעתי טענה העירייה, בין היתר, כי העובדת שכנעה את חברתה לעבודה לנהל שיחת טלפון בעלת אופי מיני עם מנהל מחלקת הפיקוח בעירייה ואף הקליטה את השיחה, שלחה אותה למנכ"ל העירייה וסירבה למחוק אותה. ב-19 ביוני 2017 גזר בית הדין למשמעת על ל' נזיפה חמורה בתיק האישי, פיטורים לאלתר, בתוך שמירה על זכויותיה הסוציאליות, ופסילת עבודה בשירות הציבורי לצמיתות.

ל' ערערה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב וטענה בין השאר כי היא לא הייתה מיוצגת בהליך המשמעתי ולכן נמצאה במצב של נחיתות. לטענתה, היא לא שכרה עורך דין שייצג אותה משום שלא הייתה מודעת לסיכון ולמהותו של ההליך, ולא העריכה נכונה את עוצמת האמצעים המשמעתיים העלולים להיות מוטלים עליה. ל' הוסיפה וטענה, הפעם באמצעות עורכי הדין גיא מדמוני לנדאו וערן שלום, כי הלכה למעשה יכולתה לייצג את עצמה בבית הדין המשמעתי הייתה לקויה ואילו הייתה מיוצגת, קביעותיו של בית הדין היו שונות. לדוגמה, טענה ל', אגב ניהול ההליך המשמעתי היא הוטעתה לחשוב שהיא אינה רשאית לחקור בחקירה נגדית חלק מעדי העירייה שהעידו נגדה, ובהם המנכ"ל, וזאת נוכח דברים שאמר לה לטענתה בא כוח העירייה. העירייה יוצגה על-ידי עורכי הדין חן סומך ואביב שטרסנוב.

העירייה טענה מנגד כי ל' היא שבחרה שלא לשכור את שירותיו של עורך דין וכי היא הייתה מודעת היטב לסיכונים הטמונים בהליך המשמעתי. עוד טענה העירייה כי ל' לא נפגעה מהעדר הייצוג שכן "היא ניהלה חקירות נגדיות טובות וממצות לעובדי העירייה שבחרה לחקור בחקירה נגדית".

השופט גונטובניק, שהיה במשך שנים שותף במשרד יעקב וינרוט ושות' ומונה לשופט מחוזי בדצמבר 2016, ראה בחומרה את העובדה של' לא הייתה מיוצגת בהליך. בפסק הדין הוא הדגיש את חשיבות הייצוג בהליכים המשמעתיים ואת היותו זכות יסוד. לדבריו, הוויתור על הייצוג צריך להיות מדעת ולהישען על הבנת המשמעויות והסיכונים הכרוכים בוויתור, במיוחד אם הטלת האחריות המשמעתית עלולה להוביל לנקיטת אמצעי משמעת כבדים.

גונטובניק הבהיר בפסק הדין כי על בית הדין המשמעתי להבהיר לעובד מהן ההשלכות ומהם הסיכונים, ואם בכל זאת יבקש להתקדם כשהוא אינו מיוצג, יהא זה ויתור מדעת. "כאשר הוויתור לא היה מושכל, נפל פגם בהליך המשמעתי ומקום בו מדובר באישום משמעתי חמור וחוסר הייצוג הוביל לכשלים בהגנת הנילון באופן מהותי וממשי, הכף תטה אל עבר ביטול ההליך המשמעתי".

במקרה של ל', השופט קבע כי הוויתור של ל' על זכות הייצוג לא היה מדעת, ופגם זה צריך להוביל לביטול ההליך המשמעתי, הן משום החומרה שבה ראה בית הדין את האישום המשמעתי והן משום שהייצוג העצמי סבל מפגמים ממשיים ונגרם בעקבות זאת עיוות דין.

"עולם המשפט הוא מורכב ועמוק. פרחי משפטים מקדישים שנים ללימוד רזיו, וגם לאחר שאוחזים הם בתעודת עורך הדין הנכספת לא תם מסע הלימוד ולא נפסקת ההעמקה. חיים מקצועיים שלמים יחלפו וייוותר עדיין מה ללמוד. תמיד תצוצנה סוגיות חדשות, תמיד תעלינה מחשבות שלא חלפו בתודעה קודם לכן. זהו יופיו של העיסוק במשפט", הפליג גונטובניק בתיאורים על מקצוע עריכת הדין. והנה מגיע אדם זר לכל אלה. עולם המשפט הוא כתורת הנסתר עבורו. אין המדובר, כך יש לקוות, בגיבור הקפקאי יוזף ק', אך עדיין רב הלא ברור על הברור. לכן, כששוקל אדם לבצע מהלך משפטי משמעותי, מן הראוי שיפנה לקבל עצה משפטית טובה, בדיוק כשם שכאשר עתיד אדם לבצע פעולה רפואית משמעותית מן הראוי שיפנה לקבל ייעוץ רפואי".

לדברי גונטובניק, "יש הטוענים כי עומעם זוהרה של הפרקטיקה המשפטית, וזקני הדור מבכים את הימים שחלפו ואינם עוד ומתרפקים עליהם (בדיוק כשם שקודמיהם עשו בדורות עברו). אולי, אך עדיין אין תחליף לייצוג משפטי הולם ונאות. כך היה בימים ההם, כך בזמן הזה. ודאי שכך כאשר הצד השני להליך מיוצג. בנסיבות אלה, סיכויי הצלחתו של הלא-מיוצג מצטמצמים. או אז ייצוג משפטי נאות מתבקש אפוא ממש".

לבסוף הורה גונטובניק לבית הדין למשמעת לקיים דיון מחודש בקובלנה המשמעתית נגד ל'. עוד פסק כי "בנסיבות העניין, מן הראוי לשקול בכובד הראש הראוי כי ההליך המשמעתי החדש ייערך בפני מותב (הרכב דיינים) שונה מזה שבו נוהל מלכתחילה, "נוכח עוצמתן של הקביעות השיפוטיות שניתנו בהליך הקודם".

עוד כתבות

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

דיווחים סותרים בארה"ב לגבי אפשרות של מלחמה קרובה באזור

ממבצע לחיסול הצמרת באיראן עד תקיפת הגרעין: האופציות הצבאיות שהוצגו לטראמפ ● הפלסטינים מדווחים על ירי טנקים ממזרח למחנה אל-בוריג' שבמרכז רצועת עזה ●  צה"ל תוקף תשתיות של חיזבאללה בדרום לבנון  ● על רקע איומי המלחמה: טראמפ כינס דיון עם יועציו בנושא איראן ● עדכונים שוטפים

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

פתיחת המסחר בבורסת דרום קוריאה בתחילת השנה. מזנקת לשיאים חדשים / צילום: Reuters, Matrix Images/Jung Ui-Chel

הקוספי מזנק בכ-3% לשיא חדש: "קוריאה היא שוב השוק המוביל באזור"

לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי מזנק בכ-3.1%; גם הניקיי מוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● הביטקוין ממשיך לאבד גובה, הזהב חזר לרף 5,000 דולר ● עדכונים שוטפים

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"