גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תביאו עובדים ואז עבודה: תפקידן של ערים בהנעת חדשנות

המכרז של אמזון לבניית מטה משרדים חדש הוא דוגמה לחשיבות המיתוג של ערים, גם בפריפריה, במשיכת כוח עבודה

סטיב קייס / צילום: Gettyimages/Anadolu Agency
סטיב קייס / צילום: Gettyimages/Anadolu Agency

הוא מתראיין לסטארט-אפים, מספרת לי אמא שלו. הוא מחפש אותם ברדיוס מסוים בתל אביב, כדי שלא יצטרך להחזיק רכב. דווקא יש אחד מעניין מהצד השני של האיילון אבל המיקום לא נראה לו, לא מאפשר לו ללכת ברגל לעבודה. השיחה הזאת שלחה אותי לבדוק למה בעולם שבו אנשים יכולים לחבור לעשייה משותפת מכל מקום הם בוחרים לעשות את זה באזור שבו שכר הדירה גבוה במיוחד. מה יש בהם, באזורים האלה, שמקדם את הפעילות היזמית התוססת?

בעבר, כדי ליצור מקומות עבודה הפכו קובעי מדיניות את המבט אל חברות גדולות, נתנו להן הטבות כדי לשכנע אותן להגיע לאזורים גיאוגרפיים מסוימים, מתוך מחשבה שמקומות העבודה יביאו איתם פעילות עסקית ואנשים. עם השינוי בעולם העבודה, משהו משתנה גם במודל הזה. היום הדבר שיביא לערים מקומות עבודה הוא דווקא המותג של העיר. ערים שיטפחות חוזקות ייחודיות ויספקו סביבה פורייה לעסקים ולחדשנות ימשכו כוח אדם יצרני. זו נקודת מבט הפוכה לזו שהורגלנו בה. במקום למשוך מעסיקים ולקוות שהעובדים יבואו בעקבותיהם, צריך למשוך קודם כול את העובדים שייצרו מאגר עבודה ולספק תשתיות שיאפשרו פעילות יזמית ויביאו גם את המעסיקים.

ראו לדוגמה את אמזון, שהוציאה בספטמבר האחרון מכרז להקמת אתר ראשי נוסף לחברה - אתר שכונה HQ2 והכה גלים ברחבי ארה"ב, בגלל ההבנה של מה יכולות לעשות השקעה של 5 מיליארד דולר ו-50 אלף משרות לכלכלה מקומית. אמזון קיבלה 238 הצעות ובחרה בינתיים את 20 המועמדים הסופיים. החברה ביקשה מהמועמדים לכלול בהצעותיהם פרטים על כוח האדם באזור כמו גם נתונים על תחבורה, פשיעה ופנאי.

אד גלזר, פרופ' לכלכלה מהרווארד וחוקר ערים, טוען שהמכרז של אמזון גרם לערים לחשוב איך לשפר את איכות החיים של תושביהן. בספרו Triumph of the City, הוא טוען שהעולם אינו שטוח, אלא סלול, שכן התנועה של האדם כיום היא בכיוון הערים ומחצית מהאנושות כבר גרה במקומות סלולים. לדבריו, זו מגמה חיובית, שכן הערים מעצימות את החוזקים שלנו, הן מעודדות חדשנות בכך שהן מזמנות לנו מפגשים פנים אל פנים, מושכות יכולות, מחדדות תחרות ומאפשרות שיפור של המצב החברתי-כלכלי. לדעתו, ככל שהעיר צפופה יותר כך טוב יותר, שכן החיכוך עם אנשים רבים הופך אותם ליצירתיים יותר.

קרן קאופמן, אחת המשקיעות הגדולות בקרנות הון-סיכון, סימנה בדוח שלה את הצפיפות כאחד מארבעה אינדיקטורים לפעילות יזמית עירונית, לצד מדדי נזילות, חיבוריות וגיוון, כהגדרת הקרן.

מדד הצפיפות מניח שבבסיס הפעילות הכלכלית של יזמות נמצאים היזמים עצמם, ולכן רוצים לבחון כמה יזמים יש בעיר באמצעות מדידה של מספר החברות הצעירות ביחס לאוכלוסייה ומספר המועסקים בהן. מדד הנזילות מתייחסת ליכולת של היזמים לפעול בעיר, לנגישות של המשאבים הנדרשים כולל משאבי אנשים, ייעוץ, הון, לקוחות. מדד החיבוריות מתייחס לצורך לעבוד בסביבה של רשתות עם פעילויות אחרות כדי לצמוח. ומדד הגיוון מתייחס לצורך במגוון תעשיות, שירותים, אנשים.

הרעיון הוא שערים או אזורים גיאוגרפיים יכולים להשפיע על קיומה של מערכת סביבתית שתומכת בפעילות הכלכלית החדשה, ולהפך. בשביל זה צריך לגבש מדיניות: אפשר להגדיל את מספר המיזמים, וכך להגדיל גם את היצע מקומות העבודה והמשרות; אפשר לעודד סוג מסוים של פעילות באמצעות יצירת מערכות תמיכה מותאמות, לדוגמה לתעשיות בתחום הרפואה או החקלאות; ואפשר גם לכוון את הפעילות לסוג אוכלוסייה מסוים, כמו יזמים מבוגרים, נשים או כל קבוצת אוכלוסייה אחרת.

ההבנה כיצד הכלכלה החדשה פועלת יכולה לשנות את מאזן הכוחות בין השלטון המרכזי לשלטון המקומי ולאפשר לערים לפעול ללא תלות בהחלטות ברמה המדינתית. במיוחד כשרוצים לפתח אזורים מרוחקים מהמרכז, חייבים להבין שאנשים יעברו אליהם רק אם יידעו שאם משהו לא יסתדר, יש באותו אזור פעילות נוספת שרלוונטית להם.

הגל השלישי של האינטרנט

הדיון שעורר תהליך הבחירה של אמזון במקום נוסף למשרדיה הגביר את השיח על תפקידן של הערים ביצירת סביבה מאפשרת. כל ה-20 שהגיעו לשלב הסופי הן ערים גדולות, משכילות ועשירות. ברמת המדינה, זו שאלה מעניינת אם נכון לנו לרכז את כל הפעילות הכלכלית במספר מצומצם של מקומות, מאחר שזה מרחיב את הפערים ומעלה את יוקר המחיה, או שאולי היה עדיף לנצל את העובדה שעבודה היא כבר לא מקום ולהביא אותה אל האנשים.

השאלה הזאת לא כלכך פשוטה, כי גם בעולם שבו עבודה היא לא מקום, הפעילות הכלכלית היזמית דורשת אקו-סיסטם, מערכת סביבתית ענפה. בשנות ה-90 בארה"ב, לדוגמה, צמחו כחצי מהארגונים החדשים בכ-125 אזורים מוניציפליים, אבל בשנת 2010 המספר הזה כבר הצטמצם ל-20 אזורים. משמעות הנתון הזה היא שההזדמנות מתרחקת מרוב המקומות שבהם גרים אנשים ומוגבלת רק למי שגר ב"מקום הנכון". אותה תופעה רואים בארה"ב גם כשמסתכלים על מפת ההון, זה שמשקיע בארגונים החדשים. כשלושה רבעים מההון שמימן חברות סטארט-אפ הלך למסדרון בוסטון-ניו יורק-וושינגטון ולעמק הסיליקון, מה שהשאיר 47 מתוך 50 מדינות להילחם על רבע מהעוגה.

כדי לטפל בתופעה הזאת, הקים סטיב קייס, מי שהיה פעם יו"ר AOL, את הקרן Revolution שמטרתה להשקיע מחוץ לעמק הסיליקון. לקמפיין הוא קרא "עלייתם של כל השאר" (the Rise of the Rest). הרעיון שעומד מאחורי הקרן הוא שהצלחה של סטארט-אפים תפיץ עוד חדשנות, צמיחה והזדמנויות עבודה באזורים נוספים, שכן הפעילות הזאת מתאפיינת בחיבורים וברשתות. אנחנו מכירים את הכותרות על התעשייה שסוגרת שעריה, אבל אולי במקום למקד את הפוקוס בהחזרת התעשיינים לפעול, כדאי לחשוב מחדש על עולם העבודה ולהבין שאפשר למשוך סוג מסוים של אנשים למקום, והם יניעו בו את החדשנות, ולא רק אותה. כי חדשנות, ברגע שמניעים אותה, מאפשרת עולמות חדשים לאנשי המקום, גם לאלה שמחוץ למעגל הסטארט-אפים. קייס קורא לזה הגל השלישי של האינטרנט. אחרי הגל הראשון, שהנגיש את המידע, והשני, שיצר את כלכלת הענן, הגל השלישי מחבר את הפוטנציאל של כל הפעילות האנושית כמעט והופך להיות סוג של מערכת עצבית אלקטרונית בחיי היומיום שלנו. התהליך הזה הוא קרקע פורייה לצמיחה של עבודה דווקא באזורים מרוחקים. הוא יוצר הזדמנות לחבר את האפשרויות שהאינטרנט מציע עם חינוך, בריאות, תחבורה, מזון, חקלאות. כאן טמונה ההזדמנות למי שאינם גרים ועובדים במרכז, כי דווקא במקומות שבהם החינוך, הבריאות והשירותים אינם הכי טובים שיש, צריך למצוא דרכים חדשות לתת מענה.

בישראל יש מספר יזמים לא גדול שמתעקשים להקים מרכזי פעילות עסקית מחוץ לערים המרכזיות. משה פורת, לדוגמה, הקים שלושה כאלה במודיעין, ברחובות ובעפולה, מתוך מחשבה שצריך להביא את העבודה אל האנשים, שכדאי להוזיל את העלויות, להצמיח פעילות במקומות שלא יחייבו אותנו לנסוע בכבישים ולשלם שכר דירה. החזון של פורת דומה לחזון של The rise of the Rest. הפעילות הזאת דורשת יותר ממשרדים, היא דורשת מסה קריטית, נוכחות של הון, ייעוץ, מגוון עסקים, פעילות כלכלית, מערך שלם. במילים אחרות, היא דורשת חזון והובלה של המנהיגות העירונית. יש כאן הזדמנות אדירה לערים שיחשבו מחדש על המיתוג שלהן ביחס לעולם העבודה העתידי ויספקו בית לא רק לישון, אלא גם לעבוד, ליזום, לצמוח.

הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל העולמית ובעלת הבלוג "עולם העבודה העתידי", www.niritcohen.com

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון