גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רפורמת התמרוקים: ארגוני הקוסמטיקה בעולם ייפגשו עם רה"מ

יאיימו בהפסקת יצוא לישראל ■ בכירים במשרדי הכלכלה והבריאות: "היבואנים הבלעדיים רוצים שזה ישמש חסם ליבוא מקביל" 

במסגרת ההיערכות למלחמה ברפורמת התמרוקים, שמאיימת לבטל את הבלעדיות על יבוא מוצרי קוסמטיקה וטואלטיקה, צפויים היבואנים הגדולים להביא לישראל את נציגי ארגוני הקוסמטיקה האמריקאי והאירופי, במטרה להפגיש בינם לבין ראש הממשלה בנימין נתניהו. זאת, מתוקף תפקידו כשר הבריאות, מאז שיעקב ליצמן עבר מתפקידו כשר לתפקיד סגן שר.

ביום ראשון הקרוב צפוי דיון ברפורמת התמרוקים בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, שצפוי לקבוע את העתידה של הרפורמה שמקדמים משרדי הבריאות והכלכלה, שמטרתה המקורית הייתה להקל את הרגולציה ביבוא תמרוקים לישראל, ובכך להגדיל את ההיצע ובהתאם את התחרות.

איגוד לשכות המסחר, המייצג את יבואניות הקוסמטיקה הגדולות והבלעדיות, פועל להבאת נציגים מארגון קוסמטיק יורופ, המייצג את תעשיית הקוסמטיקה באירופה, ומארגון pcpc, המייצג את תעשיית הקוסמטיקה בארה"ב.

הנקודות המרכזיות שנגדן נאבקים היבואנים הן הדרישה למתן גישה לנציג אחראי ישראלי לתיק התמרוק, הצגת מסמך על עמידה בתנאי ייצור נאותים, העסקת נציג אחראי שיישא בענישה פלילית הכוללת עונשי מאסר על הפרות מינהליות. לטענת האיגוד, אלה תנאים שאין להם אח ורע באירופה.

ומה דורשים הארגונים הבינלאומיים לשנות בתקנות? לפי מכתב שכתב ג'ון שייב, מנכ"ל קוסמטיקס יורופ, הם מבקשים כי הנציג האחראי יכול להיות ישות טבעית (אדם פרטי) או ישות משפטית (חברה), בניגוד לדרישה לגורם מתוך החברה. על-פי הרגולציה בתמרוקים של האיחוד האירופי, על הנציג האחראי לדאוג שתיק המוצר יהיה זמין במקרה של ביקורת. במקום לדרוש שהנציג האחראי תיק המוצר, צריך להיות מקובל שקודם להכנסת מוצר לשוק.

עו"ד ראובן בילט, יו"ר חטיבת התמרוקים באיגוד לשכות המסחר, אמר היום (ה') ל"גלובס": "כל הפניות שלהם בכתב לא נענו. אנחנו רוצים לפנות לראש הממשלה נתניהו כדי שיגיעו לישראל נציגים שייפגשו איתו, אחרי שנואשנו מפניות לשר הכלכלה ולסגן שר הבריאות. המנגנון הקיים לא עוזר, ומסרבים להיפגש איתנו והתקווה היא שפגישה עם ראש הממשלה תשנה את התמונה".

בילט הוסיף וטען כי המסרים שהועברו לנציגי הארגונים האירופיים שונים מאלה שמופיעים בתקנות. "נאמר להם במפורש שסודות מסחריים לא יימסרו אלא במקרה של בעיה רפואית. אם יקרה מצב של אירוע, תוך 72 שעות הם מתחייבים להעביר את המידע הזה לישראל".

לדברי בילט, "לא יהיה יצוא של קוסמטיקה לישראל אם התקנות האלה יתקבלו כפי שהן, מה שיגרום לשוק יצטמצם לשתיים או שלוש חברות".

גורמים בכירים במשרדי הכלכלה והבריאות אמרו היום ל"גלובס" בתגובה: "היבואנים הבלעדיים רוצים שזה ישמש חסם ליבוא מקביל, וכל מטרתם היא למצוא סעיפים שיקשו עליו. הבעיה שלהם היא שתיק המוצר ישמש גם יבואנים מקבילים. הדרישה שלהם מונעת ממשרד הבריאות לבקש את התיק ולהשתמש בו גם ליבוא מקביל", ובכך, מסביר הגורם, "הם חוסמים את התחרות מולם".

עוד הוסיפו הגורמים כי "מטרת התקנות הן לאפשר גם ליבואנים מקבילים להיכנס לשוק, אך היבואנים הבלעדיים דורשים שהמידע יהיה חסוי וישאר בידיהם. היו לא מעט מקרים בהם היבואנים הבלעדיים הגבילו את נגישות היבואנים המקבילים לתיק המוצר (האינפורמציה על הרכב המוצר וייצורו - ש.מ)".

לדבריהם, "כדאי לשים לב מי הם החברים באיגוד לשכות המסחר - החברות הגדולות, היבואניות הבלעדיות, שיש להם את האמצעים לשלם עבור כל הרגולציה הזו. היבואנים המקבילים צריכים להילחם את המלחמה בעצמם".

אחד הגורמים המרכזיים שהביאו לכך שמרד הבריאות משך את תקנות הרפורמה משולחן הוועדה לפני כחצי שנה, היה מכתב שהעבירה למשרד הבריאות וליו"ר ועדת הבריאות חטיבת התמרוקים של לשכת המסחר, שאליו צורפו פניות ארגון COSMETICS EUROPE, המאחד 4,000 יצרניות של קוסמטיקה באירופה, לצד ארגון בארה"ב המאגד 600 חברות בתחום הקוסמטיקה. בשני המכתבים צוין כי דרישת משרד הבריאות מהיבואנים הרשמיים להצגת הסודות המסחריים של היצרנים היא דבר שאינו מתקבל על הדעת.

נזכיר, כי לפני כמה חודשים יצאה משלחת משותפת של משרד הכלכלה, שמטרתה הייתה לבחון את הרגולציה הקיימת בתחום התמרוקים באיחוד האירופי, ומשתתפיה היו צפויים להיות מי שינסו להביא להסכמות סביב הרפורמה.

זו לא הפעם הראשונה

זו אינה הפעם הראשונה בה מנסים היבואנים הגדולים להביא לישראל גורמים ממדינות זרות כדי להפעיל לחץ. כך, בדיונים על רפורמת סימון המזון המזיק שהתקיימו באותה וועדה, הגיעו לשולחן הוועדה גם השגריר האיטלקי, ונציג התאחדות תעשייני המזון האיטלקים שבסופו של דבר השפיע על החלטות הוועדה. בעקבות דבריו של הנציג האיטלקי שונה הגודל המינימלי של מוצרים שידרשו סימון מ-20 ס"מ ל-25 ס"מ.

ומדוע זה חשוב? מכיוון שבאמצעות נאומים ממושכים באיטלקית שדרשו תרגום, ובכך האריכו את משך הזמן והבמה שניתנה לנציגי היבואנים הבלעדיים, הצליחו היבואנים להתערב ולהשפיע על מקבלי ההחלטות. מנכ"ל משרד הבריאות היה זה שהציע את הפשרה בעקבות דבריו של הנציג האיטלקי. האם גם הפעם גורמים חיצוניים יצליחו להפעיל ולשכנע את משתתפי הדיון בוועדה?

עוד כתבות

אייל שוחט, מנכ''ל טופ גאם / צילום: גבריאל בהרליה

סוכריה קופצת: המהלך שסידר למשקיעים במניית טופ גאם רווח בזק של כמעט פי 2

יצרנית תוספי המזון וסוכריות הגומי ניצלה זינוק של 150% במניה בשנה האחרונה כדי לגייס 57 מיליון שקל, באמצעות מהלך יצירתי להקדמת מימוש אופציות שהוענקו למוסדיים ● בעלי מניות ותיקים בטופ גאם מכרו לאחרונה מניות בכ־400 מיליון שקל והותירו אותה ללא בעל שליטה

אור ליביס, סמנכ''ל כלכלה במשרד התחבורה ואורי סירקיס, מנכ''ל ישראייר / צילום: כדיה לוי

הזדמנות או תחרות לא הוגנת? בעד ונגד הקמת בסיס וויזאייר בנתב"ג

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, דנו בשאלה האם הקמת בסיס קבוע של וויזאייר בנתב"ג תוביל לתחרות אמיתית ולהוזלת מחירים, או שמא מדובר במהלך שיפגע בחברות התעופה הישראליות ויעמיק עיוותים רגולטוריים ● בדיון התעמתו אור ליביס, סמנכ״ל כלכלה במשרד התחבורה, ומנכ"ל ישראייר אורי סירקיס, על עתיד השמיים הפתוחים בישראל

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל נתיבי ישראל: "אנחנו במבוא לקרייסס של התחבורה בגוש דן"

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, מנכ"ל נתיבי ישראל, ניסים פרץ, הביע פסימיות גדולה באשר למצב התחבורה בישראל בשנים הבאות ● הוא לא מאמין שהמטרו יהיה מוכן ב-15 השנים הקרובות, וגם מעוניין לפרוש השנה, אחרי 10 שנים בתפקיד

פיטורי בינה מלאכותית וגיוסי עובדים / צילום: Shutterstock

פיטורי בינה מלאכותית? המעסיקים בכלל חושבים אחרת

סקר מעסיקים של רשות החדשנות מעלה כי בשנת 2025 לא נרשמה פגיעה מהותית בהיקף המשרות בענף ההייטק, כאשר רק 13% מהחברות שביצעו פיטורים קשרו זאת להטמעת כלי בינה מלאכותית

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע הכפילה תוך שנה את סכום הקנסות בשוק ההון

רשות ניירות ערך מדווחת על עלייה חדה בקנסות ב-2025: הוטלו 29 עיצומים בסכום מצטבר של יותר מ-6 מיליון שקל, לעומת 23 עיצומים בכ-3 מיליון שקל ב-2024 ● רוב הקנסות נגעו להפרות דיווח ולגילוי חסר למשקיעים

דורון ארבלי, יו''ר חברת החשמל / צילום: כדיה לוי

יו"ר חברת החשמל: "האינטרס הלאומי והביטחון האנרגטי מחייבים שנמשיך להיות חלק ממערך ייצור החשמל"

דורון ארבלי, יו"ר חברת החשמל, קרא בכנס תשתיות לעתיד של גלובס להסרת המגבלות על פעילות החברה בתחום ייצור החשמל, והציג תוכנית השקעות של כ־50 מיליארד שקל ברשת החשמל עד סוף העשור ● "חברת החשמל היא לא הבעיה של משק האנרגיה, היא הפתרון"

אילוסטרציה: Shutterstock

"סערה מושלמת זה אנדר-סטייטמנט": הגורמים מאחורי צניחת הדולר

מדד הדולר האמריקאי, המשקף את כוחו מול סל המטבעות, הגיע לשפל של ארבע שנים בעידודו של הנשיא דונלד טראמפ ● היתרונות מבחינתו: שחיקה של החוב הגבוה, עידוד התעשייה המקומית ותמיכה בשורת הרווח של החברות הרב–לאומיות ● מי המפסידים הגדולים, ואיך זה קשור לנעשה ביפן וסין?

ח''כ עופר כסיף, חד''ש־תע''ל. כיכר הכנסת, ערוץ כנסת, 15.01.26 / צילום: דוברות הכנסת

מה חלקם של הסייענים בפשיעה בחברה הערבית?

מה הביא את האלימות בחברה הערבית לממדים כאלה? עופר כסיף נתן הסבר לא שגרתי, אבל מתברר שהוא ניצב על יסודות רעועים • המשרוקית של גלובס

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

יועצו של חמינאי: כל תקיפה של ארה"ב תיענה בתגובה לת"א

עלי שמח'אני, יועצו הבכיר של המנהיג העליון של איראן: "כל פעולה צבאית מצד ארה"ב מכל מקור ובכל רמה - תיחשב לפתיחת מלחמה" ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● טראמפ: "יש צי גדול בדרך לאיראן, מקווה שהם יחתמו על עסקה" ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "אנחנו ערוכים לעימות ארוך-טווח" ● שר החוץ האיראני: "אם ארה"ב רוצה לנהל מו"מ, היא צריכים לשים בצד את האיומים ● עדכונים שוטפים

גלעד בר אדון, מנכ''ל מוריה / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מוריה: "ירושלים תהפוך לעיר הראשונה בישראל עם רשת של רכבות קלות"

גלעד בר אדון, מנכ"ל מוריה - החברה לפיתוח ירושלים, התייחס בכנס תשתיות לעתיד של גלובס למהפכת תשתיות התחבורה שעוברת עיר הבירה בימים אלו ●  "רואים היום תוכניות של מגדלים בני 30–40 קומות ליד הרכבת הקלה – דבר שלא היה מעולם בירושלים"

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

טבע מציגה שנה שלישית של צמיחה, אז למה המשקיעים מאוכזבים?

ענקית התרופות דיווחה על הכנסות של 17.3 מיליארד דולר, המשקפות צמיחה שנתית של כ-4% ● עם זאת, תחזית ההכנסות שלה לשנת 2026 נמוכה מקונצנזוס האנליסטים ● המניה יורדת בכ-3% במסחר המוקדם בוול סטריט

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה עקפה את התחזיות; רובוטי Optimus בדרך להתחלת ייצור עד סוף השנה

חברה רשמה הכנסות של 24.9 מיליארד דולר ורווח למניה  של 0.5 דולר, מעל הצפי ● גם הרווח הגולמי היה גבוה בהרבה מהצפי ● הודיעה כי היא מתכננת לחשוף את  הרובוט Optimus V3 כבר ברבעון הראשון של השנה, כאשר תחילת הייצור מתוכננת “לפני סוף 2026” ● המניה עולה במסחר המאוחר

שלטי בחירות 2022 בישראל / צילום: דביר הלוי

בחירות 2026: ישראל כמקרה מבחן עולמי לניצול לרעה של AI

הבחירות בישראל עשויות להיות קו ההגנה הראשון של הדמוקרטיה בעידן הבינה המלאכותית ● אם לא יוקם מנגנון הגנה טכנולוגי, אזרחי ואופרטיבי כבר כעת, ההכרעה לא תהיה ע"י הציבור ● טור דעה

פאנל בהשתתפות עדי קין קרני, עלי בינג, יעל סלומון ומעיין הראל / צילום: שלומי יוסף

נציג אגף התקציבים: "מס הגודש יקרה. זו תהיה איוולת לא לעשות את זה"

פאנל בכנס תשתיות לעתיד של גלובס עסק בפרויקט המטרו, האתגרים, המימון וההתקדמות ● בפאנל השתתפו סמנכ"לית קו M2 בנת"ע עדי קין־קרני, סגן הממונה על התקציבים עלי בינג, סמנכ"לית מינהל התכנון יעל סלומון, סמנכ"לית תשתיות במינהל רשות החברות מעיין הראל

יודפת אפק ארזי, יו''ר נת''ע

יו"ר נת"ע: "לא מרוצה מההתקדמות בקו הירוק, מצפה שהזכיין שמנהל יביא תוצאות יותר מהר"

יודפת אפק-ארזי, יו"ר נת"ע, אמרה בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי "המטרו הוא הכרח, לא לוקסוס - והתקציב קיים; הפרויקט יחסוך לישראל 34 מיליארד שקל בשנה" ● על הרכבת הקלה אמרה: "גם הקו הירוק ייפתח חלקית ב-2028, לא רק הסגול" ● וגם: האם הם חשבו להחליף את החברות בקו הירוק בגלל העיכובים?

השופט יצחק עמית בכנס ההסמכה לעריכת דין

השופט יצחק עמית בכנס עורכי הדין החדשים: "מערכת המשפט תחת מתקפה של ממש"

את הדברים הנוקבים אמר השופט עמית בטקס ההסמכה לעריכת דין שהתקיים הערב (ה') בירושלים ● "אם מי שנמצא בעמדת כוח או השפעה מרשה לעצמו להתעלם מהכרעה שיפוטית שאינה לרוחו, מדוע שאזרח מן היישוב יראה עצמו מחויב לה?"

40 מניות בת''א בתשואה דו־ספרתית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בפחות מחודש: 40 מניות בת"א בתשואה דו־ספרתית

מדד ת"א 125 עקף מתחילת השנה את הרף הסמלי של 4,000 נקודות ● בין מניות המדד יש כיום יותר מ־40 שהניבו ב-2026 תשואות בשיעור דו־ספרתי ● הבולטות: ארית תעשיות, גילת ומגה אור

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת תקציב המדינה

ברוב של 62 חברי כנסת, אושרה בקריאה ראשונה הצעת חוק תקציב המדינה ל-2026 ● לקואליציה נותרו חודשיים להשלים את מהלך החקיקה, וגורל הרפורמות יוכרע כעת בוועדות הכנסת ● מוקדם יותר, קרא סמוטריץ' לנגיד להוריד בחדות את הריבית. כך הגיב בנק ישראל

דיון בבית המשפט העליון בעתירות שעניינן החלטת הממשלה על סגירת גלי צה''ל / צילום: דוברות הרשות השופטת

בג"ץ דן בהחלטת הממשלה לסגור את גלי צה"ל: "למה זה כ"כ דחוף?"

השופטים רמזו לפגמים בהליך שהוביל להחלטת הממשלה לסגור את תחנת השידור עד 1 במרץ, כולל סביב זיקה לליכוד של חלק מחברי הוועדה הציבורית שהמליצה על המהלך ●  מנגד, השופט שטיין תהה "מה ההבדל בין סגירת התחנה לסגירת פלס"ר נח"ל"

משה בן זקן, מנכ''ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל משרד התחבורה: "לוויזאייר יש תיאבון והם רוצים להביא כמה שיותר מטוסים. מאמין שייכנסו עוד חברות"

מנכ"ל משרד התחבורה, משה בן זקן התייחס בכנס תשתיות לעתיד של גלובס לתוכניות להקים בסיס וויזאייר בנתב"ג ולאפשרות לכניסת אובר לפעילות בישראל ● "אני מאמין שוויז זו רק הסנונית הראשונה וייכנסו עוד חברות. המטרה שלנו היא לראות את המחירים צונחים" ● "היוזמה להבאת אובר לארץ מתקדמת בקצב שלא היה אף פעם"