גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רפורמת התמרוקים: ארגוני הקוסמטיקה בעולם ייפגשו עם רה"מ

יאיימו בהפסקת יצוא לישראל ■ בכירים במשרדי הכלכלה והבריאות: "היבואנים הבלעדיים רוצים שזה ישמש חסם ליבוא מקביל" 

במסגרת ההיערכות למלחמה ברפורמת התמרוקים, שמאיימת לבטל את הבלעדיות על יבוא מוצרי קוסמטיקה וטואלטיקה, צפויים היבואנים הגדולים להביא לישראל את נציגי ארגוני הקוסמטיקה האמריקאי והאירופי, במטרה להפגיש בינם לבין ראש הממשלה בנימין נתניהו. זאת, מתוקף תפקידו כשר הבריאות, מאז שיעקב ליצמן עבר מתפקידו כשר לתפקיד סגן שר.

ביום ראשון הקרוב צפוי דיון ברפורמת התמרוקים בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, שצפוי לקבוע את העתידה של הרפורמה שמקדמים משרדי הבריאות והכלכלה, שמטרתה המקורית הייתה להקל את הרגולציה ביבוא תמרוקים לישראל, ובכך להגדיל את ההיצע ובהתאם את התחרות.

איגוד לשכות המסחר, המייצג את יבואניות הקוסמטיקה הגדולות והבלעדיות, פועל להבאת נציגים מארגון קוסמטיק יורופ, המייצג את תעשיית הקוסמטיקה באירופה, ומארגון pcpc, המייצג את תעשיית הקוסמטיקה בארה"ב.

הנקודות המרכזיות שנגדן נאבקים היבואנים הן הדרישה למתן גישה לנציג אחראי ישראלי לתיק התמרוק, הצגת מסמך על עמידה בתנאי ייצור נאותים, העסקת נציג אחראי שיישא בענישה פלילית הכוללת עונשי מאסר על הפרות מינהליות. לטענת האיגוד, אלה תנאים שאין להם אח ורע באירופה.

ומה דורשים הארגונים הבינלאומיים לשנות בתקנות? לפי מכתב שכתב ג'ון שייב, מנכ"ל קוסמטיקס יורופ, הם מבקשים כי הנציג האחראי יכול להיות ישות טבעית (אדם פרטי) או ישות משפטית (חברה), בניגוד לדרישה לגורם מתוך החברה. על-פי הרגולציה בתמרוקים של האיחוד האירופי, על הנציג האחראי לדאוג שתיק המוצר יהיה זמין במקרה של ביקורת. במקום לדרוש שהנציג האחראי תיק המוצר, צריך להיות מקובל שקודם להכנסת מוצר לשוק.

עו"ד ראובן בילט, יו"ר חטיבת התמרוקים באיגוד לשכות המסחר, אמר היום (ה') ל"גלובס": "כל הפניות שלהם בכתב לא נענו. אנחנו רוצים לפנות לראש הממשלה נתניהו כדי שיגיעו לישראל נציגים שייפגשו איתו, אחרי שנואשנו מפניות לשר הכלכלה ולסגן שר הבריאות. המנגנון הקיים לא עוזר, ומסרבים להיפגש איתנו והתקווה היא שפגישה עם ראש הממשלה תשנה את התמונה".

בילט הוסיף וטען כי המסרים שהועברו לנציגי הארגונים האירופיים שונים מאלה שמופיעים בתקנות. "נאמר להם במפורש שסודות מסחריים לא יימסרו אלא במקרה של בעיה רפואית. אם יקרה מצב של אירוע, תוך 72 שעות הם מתחייבים להעביר את המידע הזה לישראל".

לדברי בילט, "לא יהיה יצוא של קוסמטיקה לישראל אם התקנות האלה יתקבלו כפי שהן, מה שיגרום לשוק יצטמצם לשתיים או שלוש חברות".

גורמים בכירים במשרדי הכלכלה והבריאות אמרו היום ל"גלובס" בתגובה: "היבואנים הבלעדיים רוצים שזה ישמש חסם ליבוא מקביל, וכל מטרתם היא למצוא סעיפים שיקשו עליו. הבעיה שלהם היא שתיק המוצר ישמש גם יבואנים מקבילים. הדרישה שלהם מונעת ממשרד הבריאות לבקש את התיק ולהשתמש בו גם ליבוא מקביל", ובכך, מסביר הגורם, "הם חוסמים את התחרות מולם".

עוד הוסיפו הגורמים כי "מטרת התקנות הן לאפשר גם ליבואנים מקבילים להיכנס לשוק, אך היבואנים הבלעדיים דורשים שהמידע יהיה חסוי וישאר בידיהם. היו לא מעט מקרים בהם היבואנים הבלעדיים הגבילו את נגישות היבואנים המקבילים לתיק המוצר (האינפורמציה על הרכב המוצר וייצורו - ש.מ)".

לדבריהם, "כדאי לשים לב מי הם החברים באיגוד לשכות המסחר - החברות הגדולות, היבואניות הבלעדיות, שיש להם את האמצעים לשלם עבור כל הרגולציה הזו. היבואנים המקבילים צריכים להילחם את המלחמה בעצמם".

אחד הגורמים המרכזיים שהביאו לכך שמרד הבריאות משך את תקנות הרפורמה משולחן הוועדה לפני כחצי שנה, היה מכתב שהעבירה למשרד הבריאות וליו"ר ועדת הבריאות חטיבת התמרוקים של לשכת המסחר, שאליו צורפו פניות ארגון COSMETICS EUROPE, המאחד 4,000 יצרניות של קוסמטיקה באירופה, לצד ארגון בארה"ב המאגד 600 חברות בתחום הקוסמטיקה. בשני המכתבים צוין כי דרישת משרד הבריאות מהיבואנים הרשמיים להצגת הסודות המסחריים של היצרנים היא דבר שאינו מתקבל על הדעת.

נזכיר, כי לפני כמה חודשים יצאה משלחת משותפת של משרד הכלכלה, שמטרתה הייתה לבחון את הרגולציה הקיימת בתחום התמרוקים באיחוד האירופי, ומשתתפיה היו צפויים להיות מי שינסו להביא להסכמות סביב הרפורמה.

זו לא הפעם הראשונה

זו אינה הפעם הראשונה בה מנסים היבואנים הגדולים להביא לישראל גורמים ממדינות זרות כדי להפעיל לחץ. כך, בדיונים על רפורמת סימון המזון המזיק שהתקיימו באותה וועדה, הגיעו לשולחן הוועדה גם השגריר האיטלקי, ונציג התאחדות תעשייני המזון האיטלקים שבסופו של דבר השפיע על החלטות הוועדה. בעקבות דבריו של הנציג האיטלקי שונה הגודל המינימלי של מוצרים שידרשו סימון מ-20 ס"מ ל-25 ס"מ.

ומדוע זה חשוב? מכיוון שבאמצעות נאומים ממושכים באיטלקית שדרשו תרגום, ובכך האריכו את משך הזמן והבמה שניתנה לנציגי היבואנים הבלעדיים, הצליחו היבואנים להתערב ולהשפיע על מקבלי ההחלטות. מנכ"ל משרד הבריאות היה זה שהציע את הפשרה בעקבות דבריו של הנציג האיטלקי. האם גם הפעם גורמים חיצוניים יצליחו להפעיל ולשכנע את משתתפי הדיון בוועדה?

עוד כתבות

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק