גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דירה מסובסדת עם גינה ענקית מחפשת קונה - עם תעודה

בחלוף שנה ללא ביקוש מצד מחוסרי דיור, יכולים הקבלנים למכור דירות מחיר למשתכן גם בשוק החופשי ■ הבעיות: גם משפרי דיור צריכים זכאות כדי לרכוש, והקבלנים לא ערוכים להוצאות השיווק

היטל ההשבחה עשוי להעלות את מחירי דירות יד שנייה / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
היטל ההשבחה עשוי להעלות את מחירי דירות יד שנייה / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

דירות מחיר למשתכן, לטוב ולרע, נועדו למכירה לזכאים בלבד - מחוסרי דירות, זוגות נשואים או רווקים מעל גיל 35. זהו פלח השוק הרחב אליו כיוון מראש שר האוצר משה כחלון, כזה שהצדיק מבחינתו סבסוד קרקע, סבסוד פיתוח ובפריפריה גם מענקים של עד 60 אלף שקל לכל דירה.

אבל שנתיים אחרי שהתוכנית יצאה לדרך, חלק מהפרויקטים של מחיר למשתכן כבר מיצו את רשימת הזוכים בהגרלות ואת רשימות ההמתנה שנוצרו בעקבות ההגרלות. ומכיוון שעברה שנה מאז בוצעה ההגרלה הספציפית, תקנון התוכנית מאפשר לקבלן הזוכה לשווק את הדירות הנותרות ישירות לזכאים - מחוסרי דירה וגם משפרי דיור (שהוציאו תעודת זכאות, כדי לוודא שהם אינם משקיעים) - במחיר המופחת שבו הם התחייבו במכרז.

הבעיה מבחינת הקבלנים, היא להגיע לאותם אנשים. היזמים שפעלו עד כה במסגרת ההגרלות לא לקחו בחשבון הוצאות פרסום ושיווק, והם מתקשים להוסיף אותן לתמחור הכולל של הפרויקט. ולא מדובר במאגר אין סופי: על פי נתוני מטה הדיור ומשרד השיכון המעודכנים לתחילת חודש פברואר, מספר מוציאי תעודות הזכאות בקרב משפרי הדיור עומד על 4,363 משקי בית בלבד, כשלא ברור כמה מהם "עדיין בשוק".

"אין יכולת פיננסית"

תקנון תוכנית מחיר למשתכן קובע כי במקרה שחלפה שנה מההגרלה, כל הזכאים שניגשו להגרלה קיבלו הזדמנות לרכוש דירה, ומספר הדירות שנותר קטן מכ-10% מסך הדירות בפרויקט, היזם או הקבלן ישווק את הדירות בעצמו. לפי שעה, מדובר כמובן בדירות בודדות שכבר השלימו את כל התנאים. ככל שיעבור זמן, ברור שהיקף הדירות הללו גם יגדל.

כך למשל, בפרויקט של החברות אמריקה ישראל להשקעות ועץ השקד בעתלית, נמכרו לזכאים 177 מתוך 182 דירות, ונותרו חמש דירות שיוצאות כעת לשיווק לכלל הזכאים ולמשפרי דיור. דרור תורן, מנכ"ל חטיבת המגורים של אמריקה ישראל, מציין כי "רק מעטים מודעים לאפשרות שהם יכולים לרכוש דירה ללא הגרלה בפרויקטים בהם נותרות פחות מ-10% מהדירות".

הדירות שנותרו בעתלית הן דירות גן בנות 5 חדרים, בשטח של החל מ-129 מ"ר עם גינה בשטח 249 מ"ר. מחירן עומד על החל מ-1.72 מיליון שקל ועד 1.85 מיליון שקל והאכלוס צפוי באוגוסט 2019.

גם בפרויקט של החברה בפרדסיה נותר מספר מועט של דירות ששווקו כבר בצורה עצמאית על ידי החברה. בחיפה נותרו לחברה למעלה ממאה דירות שלא נמכרו, ושם פורסמה הגרלה נוספת לזכאים (שנסגרת להרשמה בסוף השבוע הקרוב).

דוגמה נוספת ניתן למצוא בקריית מוצקין, בפרויקט של חברת עמרם אברהם. לחברה נותרו 6 דירות - דירות גן בנות 4 חדרים בשטח 120 מ"ר, עם גינה בשטח שנע בין 200 מ"ר ל-300 מ"ר. מחיר דירות אלו עומד על כ-2 מיליון שקל. גם במקרה הזה, החברה משווקת הדירות בעצמה, ועדי גייר, סמנכ"ל השיווק, מודה שלא קל למצוא רוכשים: "עשינו סבב הגרלה לסדרה א' וסדרות ב' ו-ג', והסתבר שלרבים מהזכאים אין את היכולת הפיננסית לרכוש את הדירות האלו. במשרד השיכון שחררו אותנו למצוא את הלקוחות בעצמנו, ואני חושב שבמקרה הזה רק משפרי דיור הם קהל היעד. אבל משפרי דיור צריכים להוציא תעודת זכאות בעצמם ואין כל כך הרבה שעשו את זה עד עכשיו. אני מוציא כסף על פרסום בכל מיני דרכים ומנסה למצוא לקוחות".

הקבלנים איתם שוחחנו מתקשים להבין למה משרד השיכון לא מסייע להם להגיע לרוכשים, שכולם כאמור הוציא תעודת זכאות דרך המשרד. למשרד יש פרטים של כלל הזכאים, עם אפשרות לשלוח להם מידע לדוא"ל או באמצעות מיסרון לנייד (ולכל הפחות לעדכן בדבר הדירות שנותרו למכירה באתר האינטרנט הייעודי לתוכנית).

ממשרד השיכון נמסר כי "דירות שלא נרכשו על ידי הזוכים בהגרלה והזכאים ברשימת ההמתנה, ישווקו על ידי הקבלן לחסרי דירה או למשפרי דיור בעלי אישורי זכאות, בתנאים שנקבעו במכרז ובמחיר שלא יעלה על המחיר שנקבע במכרז. עד כה אנו לא מכירים מקרים בהם הקבלן נתקל בקושי במכירת דירות אלו. במידה ויתקבלו פניות בנושא במשרד השיכון, נפעל על מנת למצוא פתרון".

"בממשלה תותחים בפרסום הגרלות שעושות להם יח"צ"

במקרה שסך הדירות שטרם נמכרו בהגרלה גדול מ-10%, משרד השיכון מפרסם הגרלה נוספת, שפונה לקהל גדול יותר של זכאים (סדרות נוספות). הקבלנים השונים מדגישים כי כל הגרלה נוספת, כמו גם מיצוי כל רשימת ההמתנה של הפרויקט, אורכים חודשים ארוכים ומעכבים את הקמת הפרויקט.

לדברי עדי גייר, סמנכ"ל השיווק בחברת עמרם אברהם, "בפרויקט שלנו ביישוב רכסים מכרתי 84 מתוך 101 דירות בפרויקט. נשארו יותר מ-10% מהדירות אז צריך עוד הגרלה, אבל ההגרלות החוזרות כבר שחוקות. נכון, אצלי אני צריך פחות מ-20 רוכשים, אבל זה יישוב חרדי והסיכוי למצוא אותם קלוש, ואני בינתיים לא יכול למכור לבד ותלוי בהגרלות של משרד השיכון. אז יעברו חודשים ארוכים, אולי אפילו אמכור שלוש או ארבע דירות ורק אז אני אוכל למצוא את הרוכשים לבד. ולמיטב ידיעתי, רק 4,000 משפרי דיור הוציאו עד היום תעודות זכאות שמאפשרות למכור להם את הדירות".

גורמים אחרים סבורים שבמשרד האוצר והשיכון מעדיפים להדחיק ולשכוח את הדירות הלא מכורות. את העובדה שלא קופצים על כל הדירות המוזלות שמציע להם כחלון. "האוצר, השיכון ומטה הדיור תותחים בלפרסם הגרלות, שעושות להם יחסי ציבור מעולים", כך גורם באחת החברות הפועלות במסגרת מחיר למשתכן, "אבל הם לא רוצים לפרסם הגרלות חוזרות לפרויקטים שלא מכרו הכל".

הקבלנים מדגישים כי גם הרוכשים הפוטנציאליים מתאיידים במהלך הדרך: "פרסום הגרלות שוב ושוב לוקח חודשים. מקבלים רשימת זוכים, ומתחילים לעבור עליה שוב. ואז על רשימת ההמתנה. בכל הזמן הזה אנשים כבר מתייאשים והולכים להגרלות אחרות או קונים דירה רגילה בשוק. אתה מתחיל עם 2,000 זכאים, אחרי תקופה נשארים רק 500 שזה עדיין רלוונטי מבחינתם, ובסופו של דבר עד שמסיימים את כל הביורוקרטיה נשארים 100. מבחינתנו זהו עיכוב של חודשים ארוכים, בלי ידיעה ברורה שבהגרלה הבאה הדירות יימכרו, ובזמן הזה אנחנו מושקעים בפרויקט והמימון דופק".

עוד כתבות

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר