גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכירי טבע הרוויחו 50 מיליון ד', המשקיעים הפסידו 17 מיליארד

בשנה השחורה של טבע הרוויחו עשרה מבכירי החברה מעל ל-50 מיליון דולר, בזמן שהמשקיעים במניה הפסידו כ-17 מיליארד דולר ■ כ-230 עובדים פוטרו מאתרי החברה בכפר-סבא ורמת חובב

טבע / צילום: רויטרס
טבע / צילום: רויטרס

2017 הייתה שנה שחורה למשקיעים במניית טבע, לאחר שהקשיים בעסקיה הגנריים והתחרות הגוברת לתרופת הדגל שלה - הקופקסון, פגעו בתוצאותיה העסקיות וגרמו לחששות בקרב המשקיעים, שתהו על יכולתה של ענקית התרופות לשרת את החוב העצום שנטלה על עצמה ברכישת הענק של אקטביס ב-2016. חוב זה עמד בסוף 2017 על 32.5 מיליארד דולר.

מניית טבע   נפלה בשנה שחלפה ב-48% - מה שגרם להשמדת ערך מצטברת של יותר מ-17 מיליארד דולר למשקיעים בחברה. אלא שמתברר שהיה גם מי שהרוויח יפה בטבע אשתקד - בכירי החברה ובהם המנהלים שהובילו אותה למצבה הקשה, כשהחלטות שגויות שקיבלו גרמו להפסדי ענק ולקריסת המניה.

מהדוח המורחב (10K) שטבע פרסמה אמש עולה כי 10 מנהלים בכירים בחברה גרפו אשתקד שכר מצטבר של כ-51 מיליון דולר. ראשית, עלות שכרו של המנכ"ל הנכנס, קאר שולץ, עמדה ב-2017 על 17 מיליון דולר, 14.2 מיליון דולר מתוכם תגמול מנייתי שניתן לו. שולץ נכנס לתפקיד המנכ"ל בנובמבר האחרון וזכה בשנה החולפת לשכר של 333 אלף דולר, לאופציות בשווי 2 מיליון דולר ולתגמולים נוספים בסך 465 אלף דולר.

ארז ויגודמן, המנכ"ל הקודם של טבע שעזב את תפקידו עוד בפברואר 2017, קיבל בשנה האחרונה שכר בעלות של 2.8 מיליון דולר, מתוכם כ-1 מיליון דולר בגין פרישתו. בכירים אחרים ברשימת המשתכרים הבולטים בחברה הם איל דשא, לשעבר מנהל הכספים, שב-2017 עלות שכרו עמדה על 4.2 מיליון דולר, לעומת 3.9 מיליון דולר ב-2016; יצחק פטרבורג, המנכ"ל הזמני (פברואר-נובמבר 2017), עם שכר של 6.8 מיליון דולר; מייקל היידן, שהיה המדען הראשי, עם 4.2 מיליון דולר - ירידה מ-7.5 מיליון דולר ב-2016; ורוב קורמנס, שניהל את פעילות התרופות המקוריות, עם 5.1 מיליון דולר.

אם מישהו מהמשקיעים קיווה לשמוע את דעתם הכנה של הבכירים שעזבו לאחרונה על הנעשה בטבע, הוא עלול להתאכזב. מתברר כי ויגודמן, פטרבורג, דשא והיידן חתומים על סעיף שמחייב אותם לא לפגוע בתדמית החברה לתקופה של לא פחות מ-10 שנים. נציין שגם הבכירים המכהנים כיום חתומים על סעיף כזה, וביניהם גם שולץ. 

כמה הרויחו מנהלי טבע

בין הבכירים שעדיין מכהנים בתפקידיהם בחברת התרופות ניתן לציין את קרלו דה-נוטריסטפני, מנהל התפעול, שעלות שכרו עמדה בשנה האחרונה של 4.5 מיליון דולר, עלייה מ-4.1 מיליון דולר ב-2016; הפרון פרידריקסדוטיר האחראית על המו"פ עם 3.7 מיליון דולר; מנהל הכספים מייקל מקללן עם 1.1 מיליון דולר; ומנהל משאבי האנוש מרק סבג עם 2.5 מיליון דולר. מבין כל בכירי טבע רק שניים היו זכאים לבונוס עבור השנה העגומה שחלפה: מקללן שקיבל בונוס בסך 101 אלף דולר ופרידריקסדוטיר - 900 אלף דולר.

מהדוח עולה שטבע הקצתה לעובדיה כ-15.5 מיליון אופציות במחיר ממוצע של 32.08 דולר בשנה האחרונה. הצניחה החדה במחיר המניה הובילה לירידה במימוש האופציות שבידי העובדים, והם מימשו ב-2017 רק כ-7,000 אופציות במחיר ממוצע של כ-17.4 דולר, לעומת כ-8.1 מיליון מניות במחיר ממוצע של 46.9 דולר ב-2015, וכ-766 אלף מניות במחיר ממוצע של 44.2 דולר ב-2016. בסוף 2017 היו בידי עובדי החברה כ-43 מיליון אופציות במחיר ממוצע של כ-44.3 דולר, כלומר "מחוץ לכסף", משום שהמחיר הנוכחי נמוך בכ-25 דולר. מתוכן, כ-19.1 מיליון אופציות ניתנות למימוש מיידי, אך במחיר ממוצע של קרוב ל-48 דולר, הרחק מחוץ לכסף.

טבע מוציאה אל הפועל כיום תוכנית התייעלות אגרסיבית שכוללת פיטורי 14 אלף עובדים, מתוכם כ-1,750 בישראל. הדוח מלמד כי מספר עובדי החברה ירד ב-2017 ב-5,168 מהשיא שנרשם במספרם לאחר רכישת אקטביס ב-2016, והסתכם ב-51,792 עובדים. מספר זה צפוי כמובן עוד לקטון בשנתיים הקרובות. בישראל העסיקה טבע בסוף השנה 6,245 עובדים - כ-12% מכוח האדם שלה. זוהי ירידה של 618 עובדים (כ-9%) מ-2016.

בקיץ פוטרו כ-230 עובדים מאתרי החברה בכפר-סבא ורמת חובב. ירידה משמעותית של 31.6% ניכרת במספר העובדים ב"שאר העולם" ל-10,780 עובדים. באירופה המספר ירד ב-7.5% ל-22,350 ואילו בארה"ב המספר דווקא עלה ב-22.1% ל-12,416. טבע מציינת בדוח כי תוכנית ההתייעלות שלה יכולה להוביל להפסד של הטבות מס מהן היא נהנית כיום בישראל, ולכך עלולה להיות השפעה משמעותית על תוצאותיה הפיננסיות.

טבע מדווחת לראשונה בדוח 10K כחברה אמריקאית, ולא בדוח 20F כחברה זרה בארה"ב, לאחר שעם רכישת אקטביס מעל 50% מנכסי טבע נמצאים בארה"ב. 10K הוא דוח נרחב וארוך יותר, הכולל מידע רב יותר מהדוח המפורט 20F שטבע נהגה לפרסם בשנים קודמות.

רבות דובר על שחיקת המחירים בשוק הגנרי בארה"ב על רקע הקונסולידציה בקרב הרוכשים של התרופות. עם זאת, דווקא אחוז המכירות של טבע ללקוחות המרכזיים שלה ירד ב-2017 כש-McKesson Corporation הייתה אחראית ל-16% מהמכירות נטו של טבע ו-AmerisourceBergen ל-15%, לעומת 20% לכל אחת ב-2015, ו-15% ו-19%, בהתאמה, ב-2016.

אלרגן הקטינה החזקה

לפי דיווח נוסף שהתפרסם אתמול, חברת התרופות אלרגן ירדה להחזקה של 3.9% ממניות טבע, לאחר שמכרה בעסקאות בשוק הפתוח כ-4.1 מיליון מניות בימים האחרונים, במחירים שנעו בין 20.12-21 דולר למניה. אלרגן הפכה לבעלת המניות הגדולה ביותר בטבע, עם 9.9% מהמניות, כשטבע רכשה ממנה את החטיבה הגנרית שלה, אקטביס, בעסקה המשלבת מזומן ומניות ב-2016.

בקיץ 2017 נגמרה תקופת החסימה ואלרגן החלה לממש את המניות שבידיה. כשאלרגן קיבלה לידיה את מניות טבע באוגוסט 2016, השווי שלהן היה 5.3 מיליארד דולר, אך ההתכווצות הניכרת במחיר המניה הובילה את אלרגן להכיר ברבעונים קודמים בירידות ערך בגין ההשקעה בטבע, בהיקף כולל של 3.3 מיליארד דולר. לפני חודשיים הגיעה אלרגן להסכם עם בנק ג'יי.פי מורגן, כששעבדה לטובת הבנק 25 מיליון מניות טבע, בתמורה להלוואה מהבנק. צרה חדשה לטבע: חברת מומנטה הודיעה היום על קבלת אישור לשווק גרסה גנרית לקופקסון במינון 40 מ"ג בארה"ב. מדובר על אישור צפוי אמנם, אך בתחזיות טבע ל-2018 (שממילא היו נמוכות ביחס לציפיות האנליסטים) ההערכה הייתה שמומנטה תשיק את הגרסה שלה לתרופת הדגל של טבע רק בחודש אפריל. בתחזיות השנתיות טבע העריכה מכירות של 1.8 מיליארד דולר לקופקסון ב-2018. ככל הנראה, הדאונסייד כבר מגולם בטווח התחזיות שמסרה החברה בעבר.

מומנטה, שכבר משווקת גרסה גנרית לקופקסון לטרשת נפוצה במינון 20 מ"ג משנת 2015, תהפוך למתחרה גנרית שנייה בשוק לאחר מיילן, שהחלה לשווק את הגרסה שלה באוקטובר האחרון. כשמומנטה השיקה את הגרסה שלה למינון 20 מ"ג, הפגיעה בטבע הייתה מינורית יחסית משום שהיא העבירה את רוב המטופלים בקופקסון לגרסת ה-40 מ"ג. כניסת מיילן לשוק, וכעת התווספות מומנטה לתחרות, הן הפגיעה המשמעותית יותר. ברבעון הרביעי ירדו הכנסות טבע ממכירות הקופקסון בארה"ב ב-20% ל-622 מיליון דולר, בשל התחרות הגנרית מול מיילן, שהציתה תחרות מחירים.

מומנטה התעכבה בקבלת האישור על רקע אזהרה של ה-FDA (רשות המזון והתרופות האמריקאית) הנוגעת למפעל של פייזר, שהוא חלק משרשרת הייצור של הקופקסון הגנרי שלה. לאחרונה הודיעה מומנטה שהסתיימה בחינת ה-FDA במפעל, והעריכה שתקבל את האישור בקרוב, ואכן כך קרה.

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר