גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניות חברות הבנייה המתמחות בתשתיות בארה"ב על הכוונת

התשתיות במדינות רבות בארה"ב במצב רע, וההשקעה הציבורית בהן ירדה לשפל של עשור ■ אם הנשיא טראמפ יממש את הבטחות הבחירות שלו, חברות הבנייה והתשתיות עשויות ליהנות מזינוק בביקושים

בניית גשר בבוסטון/ צילום: Brian Snyder   רויטרס
בניית גשר בבוסטון/ צילום: Brian Snyder רויטרס

מי שחזר באחרונה מביקור בארה"ב, יוכל בקלות להעיד כי מצב הכבישים, הגשרים והמחלפים במדינה רחבת הידיים - בכי רע. לא שונה הוא מצב שדות התעופה ותשתיות לאומיות אחרות.

מזיכרונות העבר של רובנו על אוטוסטרדות רחבות היקף, רבות מסלולים כיאה לתשתיות במעצמה הכלכלית הגדולה בעולם, נותר רק טעם מר. שיעור ההוצאה הציבורית לתשתיות ירד בשנת 2017 לשפל של עשור, ומהווה כ-1.6% בלבד מהתוצר השנתי של ארה"ב.

אחת מהבטחות הבחירות של הנשיא דונלד טראמפ הייתה השקעה מאסיבית בתשתיות הלאומיות כחלק מקמפיין "Make America great again". הציפיות בשוק הן שבהמשך השנה יתפנה הנשיא לקדם תוכנית שתכלול, בין השאר, השקעה בשדות התעופה, הכבישים, תשתית מסילות הרכבת והגשרים שכה זקוקים לכך.

כיום, בסיטואציה הפוליטית הלא פשוטה, שבה הרוב הרפובליקני בסנאט כה שברירי, רבים מביעים ספק ביכולתו של טראמפ לשכנע אפילו את תומכיו מבית להשקיע סכומי עתק, להרחיב את ההוצאה הציבורית - אקט לא-רפובליקני ביסודו - וזאת על רקע המאבקים הממושכים והמוצלחים בתחום המיסוי שאותם הוביל הנשיא לא מכבר.

ויכוח ציבורי על חלוקת הנטל

נוסף על כך, ניטש כעת ויכוח ציבורי על אופן מימון התוכנית, וחלוקת הנטל בין הממשל הפדרלי והמדינות עצמן: האם וכמה יממן הממשל מול כמה יממן הסקטור הפרטי; מה יהיה חלקן של הערים, חלקן חזקות כלכלית וחלקן חלשות; האם נכון ליזום העלאת מיסוי (ששיעורו נמוך יחסית ברוב המדינות) על דלק - אקט לא רפובליקני אף הוא; ועוד הצעות רבות ומגוונות.

בין אם תצא התוכנית לפועל בטווח הקרוב ובין אם לא, כידוע, השווקים אינם ממתינים לדברים שיקרו, אלא מגלמים את ההסתברות להתקיימותם. הבה ננסה אם כן לאפיין אילו נכסים עלולים להרוויח ממימוש תוכנית שכזו.

תשתיות צורכות חומרי גלם, והרבה. בהתאם, בגזרת הסחורות, צפוי כי תוכנית בקנה מידה כזה תייצר ביקושים עצומים לחומרי הגלם הקשורים בבנייה, ובהם מתכות, בטון, וכמובן נפט ואנרגיה שיידרשו בתהליך.

היבט נוסף, ואולי המשמעותי ביותר, הוא הביקוש לעובדים. שוק העבודה האמריקאי, כפי שנדון רבות בעבר, נמצא במצב המכונה "תעסוקה מלאה", או בשפת הכלכלנים, שוק עבודה "מתוח". במצב עולם כזה, כל ביקוש חיצוני לכוח עבודה צפוי להתבטא באופן מהיר יחסית במחירו של העובד - כלומר, שכר העבודה.

כבר תקופה ארוכה שהמשק האמריקאי מגייס עובדים בקצב גבוה מאוד, אבל בלי שראינו עליות שכר משמעותיות, והסיבות לכך רבות. ואולם, ייתכן כי מדובר פה ב"שובר שוויון" משמעותי. ביקוש משמעותי, המתווסף לשיפור שכבר קיים בכלכלה האמריקאית, יכול ליצור דינמיקה של עליית שכר, ובעקבותיה עליות מחירים, אינפלציה, בתחומים אחרים. העובד יחוש עשיר יותר ויהיה מוכן להוציא יותר כסף על מוצרים ושירותים.

ייתכן כי זה יהיה הטריגר שכה חסר היה בשווקים לעלייה ברמת האינפלציה בארה"ב. סימנים מקדימים לכך כבר נראים בתקופה האחרונה בשוק האמריקאי, כשראינו מגמה של עליית תשואות באג"ח הארוכות, ובמקביל עלייה בציפיות האינפלציה של המשקיעים, כפי שמתבטא במחירי האג"ח הצמודות (ה-TIPS).

פוטנציאל השקעה במגזר הבנייה

כל אלה הן השפעות מאקרו, מן הנגזרת השנייה ואף השלישית. למי שמחפש השפעות ישירות ומיידיות יותר, נמליץ לבחון השקעה בסקטור מוצרי הבנייה (Building material), הכולל חברות אמריקאיות המתמחות בתחום הבינוי והתשתיות, חומרי הבנייה וכדומה, שצפויות ליהנות באופן ישיר מביקוש עצום לשירותיהן.

אחת הבולטות שבהן היא חברת וולקן מטריאלס (VMC). החברה, בעלת שווי שוק של כ-17 מיליארד דולר, עשויה להיות אחת הנהנות מתהליך של שיפור בתשתיות בארה"ב. VMC היא יצרנית של חומרי בניין, כמו חצץ, חול, אבן כתושה וסיגים - חומרים שמשמשים לייצור של אספלט, מלט ובטון.

כיום מהווים חומרים אלה כ-77% מסך המכירות של החברה. מחצית מהכנסות החברה מגיעות מהסקטור הציבורי ומחצית מהפרטי. עלות חומרי הבנייה לטונה נמוכה מאוד, כשמנגד עלות ההובלה יקרה מאוד, מאחר והסחורה מועברת ברובה במשאיות. עקב כך, השוק של חברות כאלה נוטה להיות מקומי, כשחברות משרתות אזור גיאוגרפי מסוים בהתאם למיקום המחצבות שלהן.

חברת וולקן נחשבת לדומיננטית במדינות טקסס, קליפורניה ופלורידה - מדינות שדורשות השקעה מאסיבית בתשתיות.

דוגמה נוספת היא חברת הרכבות אמריקאית יוניון פסיפיק (UNP), הנסחרת בארה"ב לפי שווי שוק של כ-100 מיליארד דולר. ענף הרכבות עבר בעשורים האחרונים תהליך קונסולידציה משמעותי. יוניון פאסיפיק היא אחת משתי חברות הרכבות השולטות בהובלה יבשתית בחלק המערבי בארה"ב, או במלים אחרות, דואופול שלא ניתן להתחרות מולו (החברה השנייה נמצאת בבעלות וורן באפט).

הובלה באמצעות רכבות היא הדרך הנוחה והיעילה ביותר להובלה של סחורות בדרך היבשה. השקעה בתשתיות צפויה להוביל לשיפור כלכלי, שיגדיל את נפח הסחורה המשונעת - תהליך שממנו צפויה ליהנות החברה.

* חשוב לסייג: ההשקעה בניירות ערך מסוג זה עלולה להשתלם רק במקרה שתוכנית כזו אכן תצא לפועל, וכאמור, הוודאות לכך אינה גבוהה מאוד.

** הכותבים הם מנהל השקעות ראשי ומנהל תחום מניות חו"ל בחברת קסם קרנות נאמנות בע"מ, מבית אקסלנס.

*** הכתבה אינה מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. לכותבים אין עניין אישי בנושא הכתבה. קרנות נאמנות בניהול אקסלנס ו/או חברות מקבוצת אקסלנס מחזיקות ו/או עשויות להחזיק ני"ע ונכסים פיננסים המוזכרים בכתבה. לקבוצת אקסלנס, שהינה חלק מקבוצת דלק, עשוי להיות עניין אישי בחברות ו/או ני"ע ו/או נכסים פיננסיים המוצגים ו/או מוזכרים במסגרת סקירה זו. 

עוד כתבות

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית