גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מומחים: תגלית הגז בקפריסין תפגע ביצוא ותוריד מחירים

בעקבות ההכרזה הרשמית של מנכ"ל ENI, אומר גורם ממשלתי בכיר: "התגלית בקפריסין עשויה להאיץ את הקמת הצינור מישראל לאירופה" ■ אמנון פורטוגלי: "לא ייתכן ששותפות הגז ימכרו לחו"ל ב-3 דולר ולחברת החשמל ב-6 דולר" ■ יוסי לנגוצקי: "לישראל תהיה בעיה לייצא - ואותי זה משמח"

קלאודיו דסקלזי, מנכ"ל Eni / צילום: רויטרס, Remo Casilli
קלאודיו דסקלזי, מנכ"ל Eni / צילום: רויטרס, Remo Casilli

שר האנרגיה הקפריסאי עדכן בימים האחרונים את שר האנרגיה הישראלי, ד"ר יובל שטייניץ, על התגלית החדשה "קליפסו" במים הכלכליים של קפריסין. במהלך השיחה בין הצדדים סוכם להמשיך ולקדם את נושא צינור הגז east med מישראל לאירופה, כך נודע ל"גלובס".

נזכיר, אמש התייחס לראשונה מנכ"ל חברת ENI האיטלקית קלאודיו דסקלזי, המחזיקה ב-50% מהזכויות במאגר קליפסו, לגודל המאגר שהתגלה בשבועות האחרונים באי השכן. בהכרזה רשמית אמר דסקלזי, כי מאגר הגז החדש שהתגלה על ידי הקונסורציום ENI ו-Total מול חופי קפריסין עשוי להכיל יותר מ-230 BCM ולא פחות מ-170 BCM. מדובר במאגר בגודל בינוני בקנה מידה ישראלי. דסקלזי ציין גם כי המבנה הגיאולוגי של קליפסו דומה לזה של המאגר המצרי זור.

גורם ממשלתי בכיר במשק האנרגיה משוכנע כי התגלית החדשה רק תגביר את אפשרויות היצוא של הגז הטבעי מישראל. בשיחה עם "גלובס" אמר הגורם, כי "התגלית הזאת מחזקת את הצורך בהקמת הצינור מישראל לאירופה, מאחר שאנחנו צריכים מאסה קריטית של גז טבעי שתצדיק את הקמת הצינור".

ואולם, עד שהפרויקט השאפתני של הצינור לאירופה יוקם, יעברו לפחות 5 שנים - בתקופה זאת קפריסין כבר תוכל לייצא גז למשק המצרי על ידי החיבור לזור המצרי או למתקן ההנזלה של דמיאטה - שניהם בבעלות ENI. על כך טוען הגורם הממשלתי הבכיר, כי הפיתוח של המאגר הקפריסאי עלול לקחת זמן, ולדבריו הסיבה שזור פותח בזמן קצר על ידי ENI היא היותה של תשתית קיימת בסמוך למאגר. "הקפריסאים לא יותר זריזים מהישראלים", טוען הגורם.

כאמור, באמצעות המאגר החדש עשויה קפריסין להפוך לאחת השחקניות המשמעותיות בשוק הגז הטבעי במזרח התיכון, ובכך להפוך למתחרה של לווייתן - שם חוזי היצוא הנדרשים לפיתוח שלב ב' טרם נחתמו. בהקשר הזה טוען הגורם הממשלתי, כי "יש מגעים טובים ומצוינים בנוגע ליצוא למצרים, וגם יש מגעים בקצב איטי עם טורקיה". לדבריו, נושא היצוא מישראל לטורקיה עדיין לא ירד מהפרק.

המאגר החדש בקפריסין / צילום: משרד האנרגיה של קפריסין

מחירי הגז? יירדו

בניגוד להצהרות האופטימיות של הפוליטיקאים בהקשר של יצוא הגז הטבעי מישראל, מומחים בענף האנרגיה המקומי תמימי דעים כי לא מדובר בחדשות טובות במיוחד לשוק הגז הישראלי. עם זאת, הם מטילים ספק ביכולת יצוא מקפריסין לשוק המקומי במצרים, ומאמינים כי קיים פוטנציאל יצוא למתקני ההנזלה במצרים ומשם לשווקים הבינלאומיים, שם יצטרכו הקפריסאים להתחרות במחירים הנמוכים של אירופה.

אמנון פורטוגלי, חוקר במרכז חזן במכון ון ליר, חושב כי הגילוי החדש עשוי להוביל לירידה במחירי הגז באזור הים התיכון ובכך להגביר את הלחץ הציבורי על שותפות הגז תמר להוריד את מחיר הגז לחברת החשמל. "קפריסין לא תוכל לייצא את הגז בקלות לשוק המקומי במצרים. למצרים יש לא מעט גז משל עצמה, זה נכון שכרגע היא מייבאת, אבל תוך כמה שנים היא תוכל לייצא בעצמה. יותר סביר שקפריסין תוכל לייצא למתקני ההנזלה במצרים ומשם לייצא לשווקים הבינלאומיים. אולם, כאן יש לקחת בחשבון כי באירופה לא חסר גז - הרוסים מספקים ליבשת בכמויות. היא תשמח לקבל אותו ממקורות נוספים, הכל שאלה של מחיר", מדגיש פורטוגלי.

"כדי למכור גז לשווקים בינלאומיים, גם ישראל וגם קפריסין יצטרכו להתחרות במחירים של אירופה. מחיר ממוצע עומד כיום על 5.5 דולר ליחידת חום, כלומר אם נוריד את עלויות ההנזלה וההובלה, אנחנו מדברים על 3 דולר ליחידת חום. המחיר הזה הוא אפשרי גם בישראל וגם בקפריסין", טוען פורטוגלי. "הבעיה היא שגם אם בלווייתן ירצו לייצא ב-3 דולר ליחידת חום, הם כנראה לא יוכלו לעשות זאת, כיוון שיופעל עליהם לחץ ציבורי כבד: לא ייתכן שנמכור לחו"ל ב-3 דולר ולחברת החשמל הלאומית ב-6 דולר".

פורטוגלי מסכם: "המאגר בקפריסין הוא מתחרה נוסף של ישראל, ויש לו נגישות יותר טובה ליצוא. לעומת זאת, כדי לייצא ישראל צריכה לעבור את כל המכשולים - להעביר את הצינור למצרים, וגם שהמצרים יסכימו. למה ש-ENI, השותפה במתקן ההנזלה בדמיאטה, תסכים עכשיו שישראל תתחבר למתקן ההנזלה שלה במצרים כשיש לה תגלית משל עצמה?".

"ישראל תתקשה"

הגיאולוג יוסי לנגוצקי, אבי תגליות הגז הטבעי תמר, טוען היום בשיחה עם "גלובס" כי "מדובר בהפתעה נהדרת לקפריסאים, לאור העובדה שהמבנה הגיאולוגי של קליפסו דומה לזור המצרי. הים הקפריסאי עבר המון סקירות והיה ברור שיהיו שם תגליות, וככל שיהיו יותר תגליות אז ימשיכו לקדוח יותר. איך זה ישפיע עלינו? ככל שהם ימצאו יותר, לנו יהיו בעיות לייצא - ואותי זה משמח. מדינת ישראל קבעה בשנת 2013, באופן חסר אחריות, שהרזרבות הלאומיות שלה לטווח הארוך יהיו ל-25 שנה, וכל השאר יילך ליצוא. אבל מה יהיה אחרי זה?".

לנגוצקי מוסיף, כי "חשבנו שנייצא גז למצרים, אבל זה היה ברור שמצרים לא צריכה את הגז מישראל - יש לה כמויות גדולות משל עצמה. עכשיו גם מגיעים הקפריסאים עם התגלית שלהם. אני סבור שגם במים של לבנון יתגלו מאגרי גז משמעותיים. אגן הלבנט (החלק המזרחי של הים התיכון - ס.ג.) לא יודע גבולות פוליטיים - קיימים שדות גז בישראל, בקפריסין, במצרים ובלבנון", כך לנגוצקי.

"משרד האנרגיה נכשל כישלון חרוץ בחיבור המפעלים לגז"

"שר האנרגיה ומשרדו נכשלו כישלון חרוץ בכל הנוגע לחיבור מפעלים לגז. קיימנו פה 12 ישיבות, הוצאנו 5 מכתבים לשר ולמנכ"ל וקיבלנו רשימה של 84 מפעלים שחוברו, בעוד שבהתאחדות התעשיינים אומרים אחרת ואני לא מאמין לשום נתון", כך אמר היום ח"כ איתן כבל, יו"ר ועדת הכלכלה בישיבה שהתקיימה בנושא.

בשנים האחרונות דנה הוועדה בנושא מספר רב של פעמים, ואף קידמה רפורמה לחיסול הביורוקרטיה בתחום במסגרת אישור חוק ההסדרים הקודם. ברקע לישיבת הוועדה היום נמסרו נתונים לפיהם משרד האנרגיה ניצל רק 17% מתוך תקציב של 350 מיליון שקל שהקצה משרד האוצר לטובת חיבור המפעלים, ולמרות שתגליות הגז נחשפו לפני למעלה מעשור עד כה חוברו לרשת הגז הטבעי רק 40 מפעלים.

מנגד, טען סגן מנהל רשות הגז, קונסטנטין בלוז, כי כרגע יש 55 צרכנים מחוברים ועוד 8 צרכנים שמקבלים גז במכליות. לדבריו, "יש פרק זמן מסוים לכל תהליך, הצרכן הראשון התחבר לרשת החלוקה ביולי 2013 ומאז יש כבר 55 ועד סוף השנה נגיע ל-95-100 מחוברים. זה תהליך שלוקח זמן. 80% מכל הצריכה התשתיתית של הדלקים בישראל כבר עברה לגז טבעי וזה מתפתח".

עוד כתבות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

תיקון והתנצלות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם