גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצצה לסצנה המחתרתית העכשווית של בודפשט

בירת הונגריה היא לא רק גשרים רומנטיים והדר אוסטרו-הונגרי מיושן ■ עם אמנות רחוב תוססת ופאבים בתוך מבנים הרוסים, היא מזכירה כיום את ברלין

בודפשט / צילום: שחר כרמלי
בודפשט / צילום: שחר כרמלי

בודפשט, שזכתה לכינוי "פריז של הגוש המזרחי", לא מעט בזכות השנים שהייתה תחת שלטונו של בית הבסבורג האוסטרי, נחשבת לעיר ציורית ורומנטית, עם טירות, גשרים מוארים מעל הדנובה ושדרות אלגנטיות בהשראת השאנז אליזה. גם בשני העשורים האחרונים, מאז שהתנערה מהשלטון הקומוניסטי והחלה להתעורר ולהיפתח לתיירות, יש לה עדיין תדמית של יפהפייה מנומנמת.

אבל הדימוי הזה נסדק כאשר מטיילים ברחובותיה ונחשפים גם לחלקים אחרים שלה. מצד אחד, אי אפשר שלא להתפעם מיופייה של העיר עם האדריכלות המוקפדת והגנים הרבים, אך מנגד - הסצנה המחתרתית של תרבות הרחוב מלבלבת, ומזכירה יותר את ברלין מאשר את פריז או וינה.

13 ציורי קיר צבעוניים ובעלי נוכחות הופיעו על בניינים בבודפשט בחודשים אוגוסט וספטמבר האחרונים לבדם. כולם במימון מלא של העירייה, שמעודדת את התרבות החדשה שהתפתחה בעיר ומקשטת את רחובותיה האפורים ואת בנייניה הישנים והמתפוררים. אבל אמני הגרפיטי וסצנת הרחוב האמנותית לא מיד התקבלו בזרועות פתוחות. "לפני שהגעתם לבודפשט, בוודאי חשבתם על האמנות בעיר בהקשר של קונצרטים, מוזיאונים ואדריכלות", אומרת לנו סילביה, המדריכה אותנו בסיור פרטי שחושף אותנו לבודפשט האלטרנטיבית. "כך נראתה העיר גם בעיני הממסד. אבל אמנות הרחוב הרימה ראש בכל אירופה והגיעה גם לבודפשט, ובשלב מסוים כבר לא היה טעם להתנגד.

"התגובות החמות של התושבים לציורים היפים שהפכו את הבניינים הישנים לקנבס בעל ממדי ענק, ההתלהבות של הצעירים והאטרקציה התיירותית שנולדה, שכנעו את יושבי החלונות הגבוהים שאם אי אפשר לנצח אותם, כדאי להצטרף אליהם".

חיים חדשים לשכונות מוזנחות

סילביה, צעירה אמריקאית שנולדה לזוג הונגרי שהיגר לארה"ב בתקופת השלטון הקומוניסטי במדינה, עשתה דווקא את הדרך ההפוכה. היא עזבה את ארה"ב לאחר שסיימה את התואר הראשון, ועברה לבודפשט, שבה התאהבה כילדה כאשר ביקרה את המשפחה המורחבת שנותרה בהונגריה.

היא לוקחת אותנו לאזור 7, השכונה האופנתית ביותר מבין 23 אזורי העיר. המתחם נקרא גם "עיר אליזבת", ומוכר יותר בשמו "הרובע היהודי".

כאן מתערבבים להם בניינים ישנים ובתי כנסת עם מסעדות וברים נחשבים, זיכרונות היסטוריים עם טרנדים חמים, וכאן גם רוב ציורי הקיר, פאבים שממוקמים בהריסות בניינים וגלריות לאמנות לצד אמנות רחוב. Playground היה ציור הקיר הראשון במרחב הציבורי שאושר על-ידי העירייה. שני אמנים ציירו תמונת נוף נאיבית על קיר ליד מגרש משחקים ברחוב Kiraly, אשר הוסיף רקע של דשא ירוק ושמיים כחולים לילדים המשתובבים בין המתקנים הישנים. הציור גדול הממדים הושלם תוך יומיים וחצי בלבד, והתגובות הנלהבות לא רק שפתחו עידן חדש של אמנות רחוב חוקית בעיר, אלא גם השפיעו על ייזום פסטיבל הצבעים השנתי Szines Varos. מטרת הציור לא הייתה חתרנית או פוליטית, כפי שנהוג לחשוב על אמנות רחוב, אלא פשוט להראות כיצד יכול המרחב הציבורי המוזנח להפוך ליפה, ובמהירות. מאז, נהפכו שני האמנים האלמונים עד אז לקבוצת Neopaint, שכבר כיסתה אלפי מטרים רבועים בעיר בציורי קיר צבעוניים, וכצפוי - גם הוציאה אותם מאלמוניותם.

בסיור רגלי קצר שלא מכסה שטח רב, ניתן למצוא עשרות ציורי קיר ססגוניים. חלקם מבטאים את יחסי הריחוק-קרבה בין בודה ופשט, שני חלקי העיר שביניהם זורם נהר הדנובה; אחרים מציגים פרקים מההיסטוריה ההונגרית וסיפורי עם, וחלקם את סגנונו האישי של האמן או השקפותיו. ברחוב Rumbach Sebestyen בולטים שני ציורי קיר, אף הם של קבוצת Neopaint, ומציגים גאווה לאומית הונגרית. האחד, הקרוי 6:3, מציין 60 שנה לניצחון הגדול של נבחרת הונגריה בכדורגל באצטדיון וומבלי, שזכה לכינוי "משחק המאה". הנבחרת ההונגרית ניצחה 6:3 את נבחרת אנגליה, שהייתה עד אז בלתי מנוצחת במשך 90 שנה. הניצחון ההוא הביא שמחה רבה לעם ההונגרי, שהיה מדוכא תחת המשטר הקומוניסטי באותם ימים.

הציור השני הוא של קובייה הונגרית, השגרירה הפופולרית ביותר של המדינה. הציור תוכנן כך, שכאשר מביטים עליו דרך עדשת המצלמה של הסמארטפון - הקובייה נראית תלת-ממדית. בהמשך הרחוב, מתנוסס ציור קיר ענק של אליזבת, הלוא היא המלכה האוסטרית סיסי, שהייתה אהובה במיוחד על נתיניה ההונגריים, ועוד ועוד.

ברים בחורבות, טרנד חדש

נראה שבהסדר הזה יש רק מנצחים. הגרפיטי המחתרתי הפך לציור חוקי, השכונות המוזנחות מקבלות חיים חדשים והעירייה נתפסת כמי שמעודדת אמנים צעירים להוציא את עבודותיהם אל המרחב הציבורי, על אף שחלק מן הציורים הללו מן הסתם לא יאריכו ימים. עיריית בודפשט מאשרת את הציורים במרחב הציבורי בעיקר על בניינים מטים ליפול או כאלה שיש בהם חורים בקירות, זכר למלחמת העולם השנייה ולמהפכה שכשלה נגד המשטר הסובייטי בשנות ה-50. חלק מהבניינים המתפוררים נקנים על-ידי משקיעים, ואלה הורסים אותם ובונים במקומם חניונים.

הבניינים הישנים שננטשו עקב הוצאת צו שהם מסוכנים ואין להתגורר בהם, הפכו לאטרקציית בילוי. תרבות הרחוב וחיי הלילה של העיר חברו יחד לפתרון יצירתי לבניינים הזנוחים והרעועים, והקימו בהם פאבים. תוך שנים ספורות, בודפשט התפרסמה בשל הפאבים בתוך ההריסות, אשר זכו לשם הקליט Ruin Pubs.

הראשון היה פאב "סימפלה" שנפתח לפני 16 שנה, ועד היום נחשב לגדול ולמפורסם שבהם. אחריו הגיעו עוד ועוד פאבים שהוקמו בתוך בניינים הרוסים, אזורי תעשייה ומגרשים. ה-Ruin Pubs החלו כמקומות בילוי זולים ומחתרתיים למקומיים, אך כשבודפשט הפכה ליעד פופולרי לתיירים - גם הברים הפכו לכאלה. הבניינים הנטושים מעולם לא שופצו, ובמסגרת האידיאולוגיה, גם לא זכו לריהוט ולציוד חדשים. אוסף השולחנות, הכיסאות והחפצים שבפאבים נאסף מהרחוב, התקבל בירושה מהסבים, נעשה בעבודת יד או שנקנה משומש בחנויות יד שנייה ובשוקי פשפשים. דליים ופחים נהפכו לאהילים, מכונית ישנה הוסבה לפינת ישיבה עם שולחן, אמבטיה שנוסרה הייתה לספסל.

העיצוב האקלקטי יוצר צבעוניות רבה, אך גם שילובים מוזרים לעין של טלוויזיות ישנות במקום תמונות על הקירות, אופניים חלודים תלויים מהתקרה, מאווררים ומייבשי שיער ישנים כדקורציה, ואפילו גלגל הצלה ישן בעמדת התקליטן, ולצדו מטול שקפים. הפאבים משמשים גם כגלריות אלטרנטיביות לאמנים בתחילת דרכם, שבאים ותולים בעצמם את היצירות שמקשטות את הטיח המתפורר. לאחר שהתיירים הציפו את הפאבים ההרוסים, חיפשו הצעירים ההונגרים מקומות בילוי נוספים לשתות ולאכול בזול. את הפאבים בבניינים הנטושים החליפו גני בירה במגרשים ריקים. ברחוב Kazinczy, ממש ליד פאב סימפלה, נפתח Beer Garden שכזה, תחת השם Karavan. בחצר לא גדולה התמקמו 10 קרוואנים ומשאיות אוכל, וביניהם שולחנות וספסלים. הבירה זורמת כמים, ועל ידה אוכל מהיר מגוון: הונגרי, הודי, טבעוני, אורגני ומה לא. לא הרחק משם, נמצא גן בירה נוסף, Racskert, פאב מיתולוגי שנפתח מחדש במתכונת של גן פתוח עם מוזיקה טובה והופעות חיות.

הסיור עם סילביה מסתיים מול ציור קיר ענק המשתרע על שטח של 240 מ"ר. במרכזו מפת העיר ובה מודגש אזור 7. תחת הכותרת "בודפשט אינה כל-כך קטנה", מאיץ האמן בתיירים לצאת מהרובע היהודי התוסס ולבדוק את כל מה שיש לעיר להציע. קצת מזכיר את הביקורת שיש בארץ על ה"בועה התל-אביבית", רק בצורה ויזואלית מרומזת.

את הסיכום הראוי לאמנות הרחוב הפורחת מספקת דווקא היצירה "רחוב או גלריה?" של אמן הקומיקס ההונגרי מרטון הגדוש. זוג עיניים ענקיות עשויות אריחי פסיפס מביטות על העוברים ושבים במטרה לגרום להם לחשוב מה הם מעדיפים, אמנות רחוב או גלריה. אך כאשר הגבולות מיטשטשים והגלריה יוצאת לרחוב - דומה שאין באמת צורך לבחור.

מידע מעשי | הגעה: טיסות ישירות לבודפשט יוצאות מישראל מדי יום, על-ידי חברות התעופה אל על, וויז אייר, ישראייר, ארקיע וטרוול סרוויס. משך הטיסה 3 שעות וחצי.

סיורים: סיור מודרך בנושא בודפשט האלטרנטיבית מתקיים מדי יו ם על-ידי מדריכים מחברת Original Europe Tours, וכ רוך בהרשמה מראש באתר האינטרנט free-budapest-tours.com. יש גם סיורים רגליים נוספים באמצעות כמה חברות המפעילות מדריכים צעירים ונמרצים. יש גם סיורים המדלגים בין אטרקציות תיירות בעיר, סיור בעקבות ההיסטוריה היהודית בבודפשט ואפילו סיור ערב רווי אלכוהול בין פאבים. רוב הסיורים הם ללא תשלום מראש ומבוססים על טיפים למדריכים בסיום הסיור.

חיי לילה: סימפלה, בר החורב ות המקורי - Kazinczy utca 14, Szimpla Kert, גני בירה - Kazinczy utca 18 , Karavan street food Racskert ,Dob utca 40

עוד כתבות

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

נתן שירות למוכרים, וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך והתחייב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

כותרות העיתונים בעולם

"מטוסי חמקן, טילי טומהוק ונושאות מטוסים": תוכנית הקרב מול איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה ע"י בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עוה"ד המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

נשיא איראן במסר למעצמות: "לא נרכין ראש בפניהן"

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?