גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טיול בארץ | האמנים מחזירים את החיים והצבע לערד

התפתחויות משמחות בערד: רובע האמנים שירד מגדולתו מתעורר, ולצדו נפתחים לציבור בתי אמנים וסדנאות יוצרים ■ גם בתחום הלינה והקולינריה מסתמנים חידושים מרעננים

אחד מציורי הגרפיטי של הקבוצה האמריקאית / צילום: יותם יעקבסון
אחד מציורי הגרפיטי של הקבוצה האמריקאית / צילום: יותם יעקבסון

בשנים האחרונות ערד הופכת להיות מגנט ליוצרים רבים. אם בעבר, כל מי שיכול, עזב את העיר לטובת מציאות מיטבית במקום אחר, כיום ניכרת תנועה הפוכה - רבים חוזרים אל העיר ורבים מבקשים לגור בה. אין ספק ששיפוצו והרחבתו של כביש 31, שקיצר משמעותית את זמן ההגעה מהמרכז ומבאר שבע לערד, תרם לכך רבות. 

אם תשוחחו עם תושבי העיר, תשמעו מהם סיפור אחר לחלוטין מזה שמושמע בתקשורת על התחרדות העיר ומתחים חברתיים.

בימים אלו מציינים יובל שנים להקמת פסלו של יגאל תומרקין במצפה מואב שבערד. הנקודה הזו, בקצה המזרחי של העיר, היא נקודה שבני ערד מכירים מילדותם ונערותם ורבים מתרפקים עליה.

מקובל לומר שהפסל הוקם כאנדרטה לחללי מבצע "לוט", שבו כבשה חטיבת הנגב את אזור סדום, אלא שבמבצע זה לא היו הרוגים כלל, ולפיכך סיבת הקמת הפסל נותרת עלומה.

קישוט חוצות מחומרים ממוחזרים / צילום: יותם יעקבסון

במרכז לאמנות עכשווית (טל' 08-9551531, https://amito21.wixsite.com/acacarad) שבערד, שחוקק על דגלו הנגשת אמנות לציבור הרחב תוך כדי יצירת עניין, שאילת שאלות ושיח על המרחב הקיומי, תוצג עד סוף פברואר תערוכה המבקשת להתחקות אחר המשמעויות של פיסול סביבתי. המקום פתוח מדי רביעי וחמישי (בשעות 09:00-13:00, 16:00-20:00) ובשבתות (11:00-14:00, שבהן נערך סיור מודרך בשעה 11:30). הכניסה חופשית.

במסגרת ההתעוררות הכללית, גם רובע האמנים שירד מגדולתו חוזר ומתעורר, ובעיר עצמה הולכים ונפתחים לציבור בתי אמנים וסדנאות יוצרים שעד כה נחבאו אל הכלים. לאחרונה קמה בעיר עמותת תיירות, שהפרגון של רבים מחבריה זה לזה (www.arad365.com) והסולידריות החברתית מאוד מרשימים בה.

מי שעורכת מפגשי אמנות בני שעה עד שלוש שעות היא צביאלה שמש (טל' 054-4874956). הסיורים כוללים ביקור בבתי אמנים ובגנים פיסוליים וסיורים העוסקים באדריכלות המיוחדת של ערד. שמש היא הבעלים של חברת "גוון שונה", המארגנת מפגשי טעימות בדגש אמנותי. ניתן כמובן לבקר בחלק מבתי היוצר גם באופן עצמאי.

ביוני האחרון פעלה ברובע האמנים קבוצת אמנים בעיקר מארה"ב, שעיטרו את קירות ההאנגרים והמקלטים שברובע האמנים בשלל ציורים וגרפיטי מיוחדים שהחיו את המקום. לצד מוזיאון הזכוכית המוכר (www.warmglassil.com) ומוזיאון הבובות שנסגר זה מכבר, ושבעליו כיום מציגים את האוסף בביתם (טל' 052-2398918), מתגוררים בעיר אמנים רבים שמציגים את יצירתם.

אחת מעבודות הגילוף של בוריס קופילביץ / צילום: יותם יעקבסון

ביתם של בוריס ואולגה קופילביץ' (תיאום ביקורים דרך צביאלה) המצופה כולו קורות עץ ירוקות, יוצר תחושה כאילו נעקר מערבות רוסיה והונחת פה. שער הכניסה והמבואה המקורה עשויים בטכניקת כיפוף קר של ברזל שעליה אמון בוריס קופילביץ'. בוריס, שבברית המועצות היה מהנדס אוניות, עבד בארץ כאיש תחזוקה של מלון מרגוע. כיום הוא מקדיש את זמנו לעבודות ברזל ולגילוף בעץ. ביתו הוא מיני-מוזיאון לעבודות עץ המורכבות מאלמנטים שלובים שמקורם בפיסת עץ אחת, למשל חוליות שרשרת. אחת מגולות הכותרת של עבודתו היא מסעד המיטה של בני הזוג, שעליה מגולפים אדם וחווה בדמותם של השניים.

עליזה בן נר (טל' 08-9958705) עוסקת בשלל עבודות יד ובהן בעיקר רקימה ואריגה. ביתה מאיר הפנים מעוצב בסגנון מרוקאי, שעליו היא מתרפקת מילדותה. ניתן לערוך אצלה ארוחה וגם להשתתף בסדנה להכנת קוסקוס. במקום צימר יחיד ומרווח, מתאים לזוג, המעוטר בעבודותיה.

ביתה של עליזה בן נר / צילום: יותם יעקבסון

במרכז לחילופי תרבות אסיה-ישראל שברובע האמנים (טל' 052-42627780) מציג הצייר צבי ליאוניד את עבודותיו. בולטת במיוחד סדרה של יצירות, המציגות אפיזודות בחייו של אברהם אבינו. קשה שלא לשים לב לדמיון הרב שבין הצייר לאברהם המצויר, אדם מרשים, עטור זקן לבן.

במקום מוצגות גם עבודות של רקמת יד מדרום קוריאה, המשלבות בין דוגמאות קוריאניות מסורתיות לטקסטים עבריים. אלה הם פירות עבודתה של אלישבע, קוריאנית שהתאהבה בישראל וחיה בין ערד לסיאול.

ערד מתחדשת גם בתחום ההלנה. לצד מלון מרגוע הוותיק ומלון הבוטיק "יהלים" (www.yehelim.com) קמים בה עוד ועוד בתי הארחה קטנים, פרטיים, שבהם חדרים משותפים ולצדם חדרים זוגיים. אפשר גם לשכור את הבית כולו לטובת חופשה פרטית של קבוצת חברים או משפחה מורחבת. אחד מבתי ההארחה הנאים בעיר הוא "ציפור מדבר" (www.desertbird.co.il, טל' 052-5958833) בניהולה של מיכל פרץ, שהיא גם מורת דרך מקומית וג'יפאית. הבית שוכן בגן נעים ומרוהט באופן מזמין וחמים.

צימר יחיד ופרטי, עם ג'קוזי, המתאים לזוג ילד, נמצא גם בביתה של רחל ינאי, אשת אשכולות שקצרה היריעה מלתאר את כל פעילותה: פיסול בחומר, ציור, כתיבה, נטורופתיה, הוראת יוגה וטאי צ'י, העברת סדנאות צחוק ועוד.

מבוגרים שמחפשים פעילות המתאימה לילדים ואתגרים לעצמם מוזמנים ליצור קשר עם מרים אהרון עוזיאל (טל' 050-9906621), שמפתחת משחקי חשיבה ומעבירה סדנאות בתחום.

התנופה התיירותית לא פוסחת כמובן על התחום הקולינרי. מדי יום חמישי מארחים אלי ודגנית בר שדה בביתם. "מדורת השבט" הוא שולחן גדול המתאים לעד 20 סועדים, שעליו נערכת ארוחה דשנה הכוללת בשרים מעושנים שמכין אלי ולצדה שפע מזון צמחוני וטבעוני.

היינות המוצעים הם מעשי ידי צוף, הבן העומד להתגייס, שהתמכר לתחביב כבר בילדותו המוקדמת ותוצרתו משובחת ביותר. המפגש עם הזוג הוא לא פחות ממרתק. בהיותם שכניו של רב העיר, יש להם הרבה מה לספר על המארג החברתי המורכב והעדין של ערד, והתמונה העולה מעוררת אופטימיות.

מידי יום שישי מתארח ב"מדורת השבט" השף גיא פיסטרוב (טל' 052-4788198), בן ערד שחוזר כעת לעיר, והוא אחד ממארחי קונספט ה-Eat With, טרנד פופולרי בעולם כולו, שבמסגרתו פותחים בשלנים חובבים, מקצועיים או חצי-מקצועיים את ביתם ומבשלים ארוחות לקבוצת אנשים זרים לגמרי שמגיעים לערב משותף. ניתן להזמין ממנו גם ארוחות בשטח או ארוחות צהריים במבשלת הבירה "שיטה" שברובע האמנים.

ארוחה ב"מדורת השבט" / צילום: יותם יעקבסון

לשוחרי המזון הצמחוני והטבעוני מומלץ למצוא את הדרך אל ביתה של אדווה גולן, במקור מעצבת, שעם הפיכתה לטבעונית התמסרה לבישול ולאירוח. לצד האירוח הביתי, המתאים ל-16 סועדים לכל היותר, היא גם מכינה סלסילות ארוחות בוקר לצימרים וארוחות בשטח לפי הזמנה (טל' 054-5821483).

בארץ פריחת השקד | פריחת השקד בשיאה בימים אלה, ומטע השקדים שליד יער יתיר הוא מקום טוב לחגוג אותה: יותר מאלף דונמים פורחים בלבן. תיירות חבל יתיר מקיימת במטע הפנינג שבו אפשר לעשות פיקניק, לקבל תמונות על מגנטים, ליצור בשקדים, לנסוע בטיולי ספארי, ליהנות משוק איכרים ועוד. 23.2, הגעה: חפשו ב-waze שקדיות חבל יתיר. 15 שקל לאדם, 60 למשפחה. לפרטים: טל' 1599-57-57-58 www.goyatir.co.il

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?