גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ניו-יורק מתחילה להיות עדיפה על עמק הסיליקון"

5 חברות צעירות שמשתתפות במאיץ הסטארט-אפים של אורקל הגיעו לארה"ב כדי לקדם את הביזנס ■ ברק גולדשטיין, מייסד-שותף וסמנכ"ל תפעול של אחת החברות: "לפני 3 שנים ההחלטה הייתה ברורה - אם פותחים משרדים, עושים את זה בעמק הסיליקון. עכשיו ניו-יורק היא אלטרנטיבה אמיתית"

רפופורט  זלצמן  קוטליצקי אורון  ענבר גולדשטיין i ובוגנר  / צילום: עזרא לוי
רפופורט זלצמן קוטליצקי אורון ענבר גולדשטיין i ובוגנר / צילום: עזרא לוי

בשבילי אנטרפרייז היא ספינת החלל מ"מסע בין כוכבים", בשביל חמשת הסטארט-אפים שלקחו חלק באקסלרטור הראשון של אורקל ישראל מדובר על החיים עצמם. את המילה הזאת, אנטרפרייז, אני אשמע עוד המון בכנס שערכה השבוע ענקית התוכנה בניו-יורק - אירוע שציין, בין היתר, את סיום המחזור הראשון של תוכנית האקסלרטורים הבינלאומית הראשונה של החברה.

התוכנית, שארכה חצי שנה, פעלה בשמונה ערים במקביל: בנגלור, בריסטול, דלהי, מומבאי, פריז, סאו פאולו, סינגפור ותל-אביב. בשונה ממרבית האקסלרטורים היא לא הסתיימה בצורה הרגילה, Demo Day כפי שמכנים זאת בתעשייה - מעין הפנינג שבו כל סטארט-אפ מציג את החברה במשך כמה דקות. באורקל בחרו להביא את החברות לניו-יורק, ולחבר אותן לפגישות עם לקוחות פוטנציאליים. "לא מדובר על חברות בשלב הראשוני", מספרת לי נעם ענבר, ראש התוכנית בתל-אביב, "אז לא ראינו טעם לעשות Demo Day. המטרה עכשיו היא לעזור להן להרחיב את בסיס הלקוחות".

אני פוגשת את ענבר, ואת חמשת הסטארט-אפים הישראלים הלוקחים חלק בתוכנית, בשרתון בטיימס סקוור - מלון של רשת ותיקה, גדולה ויוקרתית. אורקל, כמו המלון, היא אי של יציבות יחסית באזור תזזיתי. היא פועלת בהצלחה עוד משנות השבעים, לפני שהיה אינטרנט או סמארטפון, וכיום היא מתחרה דומיננטית בתחומי הענן בכל החברות הצעירות והנכונות. יהיו שיקראו לה חברה משעממת, למרות הסיפורים סביב המייסד לארי אליסון, אבל המודל עובד.

את התוכנית הבינלאומית של אורקל מוביל רג'י ברדפורד, יזם סדרתי שב-2012 מכר לאורקל תמורת 300 מיליון דולר את אחת החברות שהקים. "המטרה הייתה לעצב תוכנית שהייתי רוצה להיות בה חלק אילו הייתי מקים עוד חברה", מסר ברדפורד. במסגרת התוכנית מקבלים המשתתפים ליווי, תשתית וגישה למוצרי הענן של החברה, הפלטפורמות השונות הפועלות עליה, ורשת של קשרים עם מעל ל-400 אלף לקוחות ארגוניים (אנטרפרייז) ברחבי העולם, שלולא אורקל הסטארט-אפים הצעירים היו מתקשים מאוד להשיג אליהם גישה. בשונה מחברות טכנולוגיה גדולות אחרות, שמשקיעות הון רב בסטארט-אפים, אורקל נמנעת מלבצע השקעה ישירה שהיא לא רכישה. האקסלרטור לא שונה: אורקל לא משקיעה בו הון, אבל לא מקבלת נתח מהסטארט-אפים.

"מערכת היחסים רק התחילה"

סטארט-אפיסטים יהיו סטארט-אפיסטים, ולא היה קשה להבחין בהם בכנס. בין שלוש קומות של אנשי תוכנה, שותפים עסקיים ואנליסטים מחויטים בחליפות שלושה חלקים, מעונבים מכף רגל ועד ראש, התגנבו לפתע מכנסי סקיני או ג'ינס בהיר עם חגורה, תיק גב צבעוני וסוודר יום יומי. חלקם אולי לבושים קז'ואל, אבל בסופו של יום הם בודדים שנבחרו מבין אלפי בקשות בעולם, ומאות בישראל. הבחירה של הנציגות הישראלית התבצעה בתהליך שהובילה ענבר, שהתבסס על טביעת עין ולא על מדדים נוקשים. "רצינו סטארט-אפים בשלים שיש להם מוצר שזקוק לענן ויכול לעבור אינטגרציה עם הענן שלנו, אבל הייתה משמעות גדולה לצוות. בחרנו את הצוותים הטובים ביותר, גם אם חשבנו שהמוצר שלהם צריך עוד הרבה עבודה".

אני יכולה להבין על מה ענבר מדברת. הקבוצה הקטנה שאני פוגשת נראית נינוחה ובטוחה. "כל החברות הישראליות מתמקדות בשוק האמריקאי, אנחנו לא שונים", מציין איתי בוגנר מ-Meta Networks, אחת מהחברות בתוכנית שמספקת פתרון תשתית מבוסס ענן לארגוני IT. האמירה של בוגנר, גם אם מכלילה ולא מדויקת, זוכה להסכמה שבשתיקה מכל היושבים בחדר. ל-Toonimo, המפתחת פלטפורמת הדרכה אודיו-ויזואלית לשירותי אונליין, יש משרד בניו-יורק כבר יותר משנה. "אני מצטער שלא פתחנו את המשרדים הרבה יותר מוקדם", אומר מנכ"ל ומייסד החברה דן קוטליצ'קי. ארבע החברות האחרות מתכוונות לפתוח משרדים בעיר בקרוב.

"לפני שלוש שנים ההחלטה הייתה מאוד ברורה שאם פותחים משרדים, עושים את זה בעמק הסיליקון", אומר ברק גולדשטיין, מייסד-שותף וסמנכ"ל תפעול של הסטארט-אפ Bonobo.ai. "היום ניו-יורק היא כבר אלטרנטיבה אמיתית, ואפילו מתחילה להיות הבחירה העדיפה מסיבות של נוחות". Bonobo.ai מציעה ללקוחות פלטפורמת בינה מלאכותית שאוספת, מנתחת ומפיקה תובנות מהררי המידע הטקסטואלי שמיוצר ללא הרף בידי הלקוחות עצמם. בוגנר מסכים עם העמדה שהם מציגים בנושא הלוקיישן: "הפילטר הראשון לבחירה בניו-יורק הוא הטיסה הישירה".

"הלקוחות שאנחנו רוצים לעבוד איתם נמצאים גם בניו-יורק וגם בחוף המערבי", מציין קוטליצ'קי, "אבל כאן הבדלי השעות מול ישראל קטנים יותר. יש הרבה יותר שעות חפיפה עם הצוותים הטכניים בארץ וזה משמעותי מאוד לתקשורת ביניהם". אבל העניין הוא לא רק טיסות ישירות או פחות הבדלי שעות. כיום פועלים בניו-יורק מאות סטארט-אפים ישראלים, קהילה עצומה שמושכת אליה עוד ועוד חברות. הקהילה הזאת תומכת ומרככת את הנחיתה הקשה בעיר, שמצליחה להבריח הרבה מאוד יזמים אם זה משום שהיא נוטפת מתחרותיות כל השנה, או בגלל החורף המקפיא שמצליח להפתיע כל ישראלי.

אלא שעם כל הכבוד לקהילה, המציאות האמריקאית עדיין לא פשוטה עבור יזמים ישראליים, במיוחד לא כאלו שרוצים גישה לארגונים גדולים. "קשה מאוד להיכנס לשוק האמריקאי", מציינת ענבר, "זה קצת כמו מועדון סגור, במיוחד באנטרפרייז. אין מה לעשות, בסוף בארה"ב מאוד אוהבים לקנות מאמריקאים. מאוד קשה לסטארט-אפ צעיר להצליח עד שהוא לא משיג את הלוגואים הראשונים של לקוחות מוכרים באתר. אבל ברגע שמשיגים את הלקוחות הראשונים, הרבה יותר קל למתחרים שלהם להצטרף ולרכוש את המוצר".

"שמו אותנו בחדר עם הרבה חברות גדולות או ענקיות, שלא היה יוצא לנו להיפגש איתן בלי התיווך של האקסלרטור", מספר גל אורון מ-Zoomin, שמספקת פתרון תוכנה לניהול אינטראקציה מותאמת אישית עם הלקוחות תוך התבססות על בינה מלאכותית. "מבחינתנו התוכנית אולי הסתיימה, אבל מערכת היחסים הזו רק התחילה".

"הסטארט-אפים מייצרים לנו יתרון"

מילת הבאזז האחרת שנשמעה בכנס, לצד אנטרפרייז, היא ענן. בשנתיים האחרונות הפכה אורקל את הענן למוקד הפעילות העסקית שלה, והמהלך השתלם. מניית החברה זינקה באותה תקופה ב-42%. האקסלרטורים הנוכחיים צפויים להוסיף חומר בעירה נוסף למודל המתחדש של החברה, באמצעות החשיבה החדשנית והאנרגיה שמביאים עימם הסטארט-אפיסטים.

בתמורה אורקל, חברה בעלת שווי שוק של 200 מיליארד דולר, מתכננתלחזק את החיבור בין הסטארט-אפים לבין הלקוחות שלה. זה משתלם לה, כמובן: הפעילות באפיק הזה אמורה להגדיל את האקוסיסטם שהיא מתאמצת לטפח סביבה. "אם הם (הסטארט-אפים) מצליחים להתחבר ללקוחות של אורקל, זה מייצר עבורנו יתרון. זו מהות התוכנית: להציג חדשנות על הענן", מציינת ענבר.

העובדה שבישראל יש חדשנות מתפרצת וסביבה מוצפת באקסלרטורים, מאפשרת לאורקל לעשות בזירה המקומית משהו מעט שונה ביחס ליתר המאיצים ברחבי העולם. "רצינו להתרחק מהמקום של לעשות סדנאות, שיעורים, להצמיד מנטורים וללמד איך לכתוב מצגת", מציינת ענבר, שמונתה לתפקידה לפני פחות משנה, ועבדה בעבר בין היתר בפייפאל ובסטארט-אפ Zooz. בתוכנית הישראלית כל סטארט-אפ קיבל ליווי מותאם אישית שכולל חיבור טכנולוגי לענן וליתר הטכנולוגיות של אורקל, לצד החיבור העסקי ללקוחות אורקל או השתלבות בפלטפורמה הקיימת של החברה.

למרות ההתמקדות בצוותים שמאחורי החברות ולא במוצר, אורקל כיוונה לסטארט-אפים שכבר מפגינים נוכחות בשטח. "רצינו למנף את היכולות שלנו למכירת טכנולוגיות לעסקים כדי לעבוד דווקא עם חברות בשלות שיש להן מוצר ברמה טובה, בסיס לקוחות ראשוני ומספיק כסף בקופה כדי לשמור על אורך רוח אם יידרשו לעשות שינויים והתאמות", אומרת ענבר. בהתאם, הסטארט-אפים שלקחו חלק במחזור הראשון הוקמו לפני שנה לפחות.

עם סיום המחזור הנוכחי, בימים אלו נפתחה ההרשמה לסבב השני של האקסלרטור של אורקל, שיתרחש גם באוסטין, טקסס. במקביל מפעילה החברה תוכנית חדשה: Oracle Scaleup. בשונה מהתוכנית הקיימת, Scaleup דורשת רמת מחויבות נמוכה יותר, ומתרחשת במרחב הווירטואלי ללא תלות במיקום הפיזי. התוכנית מיועדת לחברות בשלות בעלות קצב צמיחה מהיר, שכבר זוכות לתמיכה מקרנות הון סיכון.

אקסלרטור הענן של אורקל - תעודת זהות

עיקרי התוכנית: ליווי טכני ועסקי לסטארט-אפים בשלים, שטחי עבודה משותפים, גישה לשירותי הענן של אורקל ולמאגר הלקוחות של החברה. ללא השקעת הון או מעבר אקוויטי

ערים שבהן פועלת: אוסטין, בנגלור, בריסטול, דלהי, מומבאי, פריז, סאו פאולו, סינגפור, תל-אביב

מנהל התוכנית העולמית: רג'י ברדפורד

■ מנהלת התוכנית הישראלית: נעם ענבר

■ המשתתפים במחזור הראשון מישראל: 3DSignals, Bonobo.ai, Zoomin, Toonimo, Meta Networks

■ משך התוכנית: שישה חודשים

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון