גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טבע סוגרת את מפעל פלנטקס בנתניה; 220 עובדים יפוטרו

מעבירה את ייצור חומרי הגלם לתרופות להודו, סין וצ'כיה ■ לא נעשו ניסיונות למכור את הפעילות

חברת טבע הודיעה היום (ה') על סגירת מפעל פלנטקס בנתניה ופיטוריהם של 220 עובדי המפעל. אתר זה מייצר עבור טבע את חומרי הגלם לתרופות המורכבות שלה, והיה האתר הראשון שייצר חומר גלם לקופקסון.

לדברי משה ממן, ראש הוועד של המפעל, שוחח היום עם "גלובס" בגרון חנוק. "הולכים לסגור את האתר למרות שהוא רווחי, ולהעביר את הייצור לסין והודו, כדי להרוויח קצת יותר. את כל הייצור של הקופקסון יעבירו כנראה לצ'כיה.

"כתבנו מכתב יפה, הסברנו כמה אנחנו מקצועיים ומה אנחנו יודעים לעשות - לא עזר לנו כלום. אפילו לא נעשו שום מאמצים למכור את הפעילות. עכשיו. אנחנו נשב עם ההנהלה וננסה להשיג את מה שהכי טוב לעובדים, ואם הם ירצו שנמשיך להפעיל את האתר עד הסגירה, אנחנו נצטרך לחשוב אם זה טוב לנו או רק טוב להם. אני גמרתי לחשוב על טבע ואני חושב רק על העובדים, בדיוק כמו שההנהלה לא חושבת עלינו אלא רק על השורה התחתונה.

"טבע ירקה לעובדים בפרצוף בדיוק כמו שהיא ירקה למדינת ישראל בפרצוף. יש כאן עובדים עם ותק של 40 שנה רק באתר הזה. בתוך האתר יושב גם מיזם משותף עם כי"ל בשם פפטידים, ואני לא בטוח מה יהיה עתידו. רוב עובדי המפעל הם עובדי מעבדה ומפעילי מכונות בתחום הכימיה".

טבע מסרה כי המפעל ייסגר בתחילת 2020 ומרבית העובדים ישארו עד אמצע 2019, במתווה דומה לזה שהושג במפעל הטבליות בירושלים. העובדים שישארו לעבוד במפעל עד סגירתו יזכו להטבות שימור ולתמיכה במציאת עבודה.

"אתר זה הוא הקטן מבין שני אתרי ייצור כימי הפועלים בישראל. אתר טבע טק שבנגב ימשיך להיות האתר המרכזי של טבע בישראל לייצור חומרים פעילים לתרופות. טבע קיבלה החלטה קשה זו בכובד ראש, ולאחר בחינה מתמשכת ויסודית, בשל הצורך המיידי שלה בצמצום בסיס עלויותיה נוכח החוב הגדול שעליה לשרת, ובשל חוסר הכדאיות הכלכלית שבהמשך הפעלת האתר לאור השינויים הדרמטיים המתחוללים בענף התרופות בשנים האחרונות.

"טבע תנהג בכבוד, בהגינות וברגישות ותעניק לעובדי פלנטקס תנאי פרישה מיטיבים - מעל ומעבר לחוק - כמו גם שירותי השמה, הכשרה וייעוץ מקצועי שיאפשרו לעובדים מעבר מהיר ופשוט, ככל הניתן, למקום עבודה חלופי עם סגירת המפעל".

מי שאולי ישמחו על סגירת המפעל הם השכנים, שכן המפעל נמצא היום בתוך שכונת מגורים, שהתפתחה סביבו לאחר שהוקם. בשנים האחרונות התושבים המתגוררים סביב המפעל הביעו את טענותיהם מספר פעמים לגבי הסיכון שבהפעלתו של אתר ייצור כימי בתוך העיר.

לטבע עדיין יש פעילות ייצור כימי בטבע-טק בנאות חובב, ואתר זה צפוי להישמר ולהפוך למפעל היצור המרכזי של טבע בישראל, וחלק מפעילות פלנטקס תועבר אליו. עם זאת, המו"פ לחומרי גלם במפעל זה נסגר.

בנתניה קיים גם מרכז טבע אביק, מרכז המו"פ האינובטיבי ומספר עובדים מתחום המו"פ מטבע אסיא בפתח תקווה ומתחום המו"פ ברחובות, יעברו אליו (היתר יפוטרו). אמנם טבע פיטרה את ראש חטיבת המו"פ האינובטיבי מייקל היידן ולא מינתה מנהל באותה הדרגה במקומו, אולם טבע כרגע אינה מתכננת לסגור את אביק, ומתוך כך ניתן להבין כי החברה לא ויתרה על מו"פ אינובטיבי באופן מוחלט.

לגבי המפעלים האחרים של טבע, תמונת המצב כרגע היא כדלהלן: טבע תפעל בשלושה אתרים מרכזיים - מפעל הייצור בכפר סבא, מפעל הייצור טבע-טק בנאות חובב ומרכז המו"פ האינובטיבי בנתניה (אביק) וכן תפעיל את המטה בפתח תקווה, במתכונת מצומצמת לעומת העבר, אך תסגור את אתר המו"פ טבע אסיא.

המפעל בקריית שמונה אשר מייצר ערכות אינפוזיה מועמד למכירה אולם גם אם לא תצלח המכירה, כנראה שהוא ייוותר פתוח משום שהוא כרגע רווחי. כך גם לגבי סלא, מרכז הלוגיסטיקה של טבע בשהם, הוא צפוי להימכר אך אם לא יימכר, טבע צפויה להמשיך להפעילו, ובכל מקרה אין כוונה לסגור אותו. באשדוד מפעילה טבע שני אתרים - מפעל תרופות (בעיקר סירופים - למשל אקמולי) ומפעל הכנות רוקחיות. את מפעל הסירופים מתכננת החברה למכור או לסגור. מפעל ההכנות הרוקחיות צפוי להישאר פתוח, אם כי ייתכן שיזוז. בירושליים צפויה סגירה של מפעל התרופות ומפעל המכשור הרפואי.

בסך הכל, כפי שנאמר בעבר, יפוטרו 1,400 עובדים, כרבע מכוח האדם בארץ.

יניב לוי, דובר ההסתדרות מסר: "ההסתדרות מגבה ותלווה את העובדים. בימים הקרובים נשב עם הנהלת טבע למו״מ באשר לעתיד העובדים. שוב הנהלת טבע מוכיחה שהיא שכחה שישראל היא הבית של החברה".

ח"כ לאה פדידה (המחנה הציוני), ביקרה היום בהפגנת המחאה אותה מקיימים עובדי המפעל ואמרה: "219 משפחות מחר נכנסות למעגל האבטלה. הממשלה העניקה לטבע כל כך הרבה הטבות וזו מחזירה בפיטורים. שוב העובדים משלמים את מחיר ההנהלה הכושל".

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"