גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בועת שידורי הספורט: ירידה במחיר שידורי משחקי הפרמיירליג

האם הבועה מתפוצצת? ■ מכרז השידורים בפרמיירליג שינה כיוון לאחר שנים ארוכות: הזכויות נמכרו עבור 4.4 מיליארד ליש"ט ■ העסקה נמוכה מההסכם הקודם ■ גופי השידור הבינו שגם ספורט הוא מוצר עם תקרה שלא חוצים ■ ומה הבריח את אמזון, נטפליקס ופייסבוק מהמכרז?

שידורי כדורגל/ צילום: שאטרסטוק
שידורי כדורגל/ צילום: שאטרסטוק

בחודש שעבר חתם אלכסיס סנצ'ז על חוזה במנצ'סטר יונייטד שמבטיח לו על-פי דיווחים כ-450 אלף ליש"ט בשבוע. נטו כמובן. בכל יום שהוא מתעורר בבוקר משלמת לו יונייטד כ-65 אלף ליש"ט. זהו אלכסיס סנצ'ז, לא שחקן צעיר שעתידו לפניו, לא מישהו שיכול להיכנס לרשימת 10 הכדורגלנים הנוכחיים הטובים בעולם, כנראה גם לא לרשימת ה-20.

אבל בפרמיירליג יש המון כסף. האפשרות לשלם לאלכסיס שכר כזה נשענת על התחושה שהפרמיירליג תמיד תנוע מעלה במסלול חד-כיווני. התחושה הזאת, שהפכה את הפרמיירליג לסמן הקיצוני של כלכלת הכדורגל בעולם, נשענת בשלושה העשורים האחרונים על המהפכה המוכרת בשידורי הטלוויזיה. ואם לתמצת את ההיסטוריה ממש בקצרה: רופרט מרדוק, סקיי, 1992.

השבוע, קיבלה התחושה הזאת תפנית. ראשי הפרמיירליג והקבוצות זכו למקלחת קרה עם פרסום מכרז השידורים החדש. השוק המקומי לא מוכן לשלם סכומים גבוהים יותר, כך שלראשונה מזה 15 שנים נרשמת ירידת מחירים. סקיי ספורט (4 חבילות) ו-BT (חבילה אחת) רכשו 5 מ-7 חבילות השידורים שהוציאה הפרמיירליג למכרז בבריטניה. סקיי תשלם 3.5 מיליארד ליש"ט עבור שלוש העונות שבין 2019-2022 - ממוצע של 9.3 מיליון ליש"ט למשחק; BT תשלם 885 מיליון ליש"ט - ממוצע של 9.2 מיליון ליש"ט למשחק. בסך-הכול ישלמו שתי ענקיות התקשורת 4.4 מיליארד ליש"ט לעומת 5.1 מיליארד ליש"ט שהושגו במכרז הקודם. אמנם יש עדיין שתי חבילות למכירה, בכל אחת 20 משחקים, אבל הן של משחקי אמצע שבוע ונחשבות פחות אטרקטיביות, כך שכבר עכשיו ברור שהסכום הכולל יהיה נמוך מאשר במכרז הקודם.

אם מביאים בחשבון שבמכרז הנוכחי הציעה הפרמיירליג 200 משחקים לשידור לעונה לעומת 168 במכרז הקודם, ושבמכרז הקודם נרשמה עלייה של 70% במחיר הזכויות - אפשר להבין מדוע באנגליה עוסקים בשאלה "האם הבועה של הפרמיירליג מתפוצצת?" . 

זכויות השידור של הפרמיירליג

הסתערות בחצי קלאץ'

מחירי הזכויות בפרמיירליג נשענו לאורך השנים לא על רמת הכדורגל אלא על מאבק בין גופי תקשורת מקומיים. חברות מדיה, בעיקר סקיי, הבינו שאוהדי כדורגל לא רואים בעיניים - וגוף תקשורת שיחזיק זכויות של הליגה האנגלית המקומית ויציע אותן בבלעדיות יוכל ליהנות מלקוחות שבויים בכמויות שיספיקו לשלוט בשוק ולהיות רווחי. גם כשהמחירים שהציעה סקיי עבור הזכויות עלו ועלו הקסם נשמר - סקיי המשיכה לגרוף מנויים ורווחים. הכדורגל ושידורי הפרמיירליג היו הבסיס לכל המודל העסקי של החברה.

ההחלטה של BT (בריטיש טלקום), גוף תקשורת שנשען בעיקר על שוק הסלולר, להיכנס לשוק הטלוויזיה בבריטניה נעשתה בברוטליות ותדלקה את הפרמיירליג במזומנים. במהלך שמזכיר את הניסיון של פרטנר להיכנס לשוק הטלוויזיה הישראלי, השיקה BT ב-2013 ערוץ טלוויזיה במודל עסקי שהחדירה שלו כולה הושתתה על שידורי ספורט. רק להבדיל מפרטנר הישראלית, BT יצאה לדרך עם ארנק פתוח ללא גבולות, בידיעה שהיא תרכוש זכויות בכל מחיר שתידרש. המהלך הזה הביא לתחרות פרועה בין סקיי ל-BT על המוצר המשמעותי ביותר מבחינת הלקוחות: שידורי הפרמיירליג.

מכאן והלאה, כל סכום שנזרק לאוויר על-ידי הפרמיירליג היה רלוונטי. במכרז הקודם הגיע מחיר משחק בודד ל-11 מיליון ליש"ט (!). כלומר, עבור כל דקת משחק שמשודר בטלוויזיה משלמים הזכיינים כ-120 אלף ליש"ט למועדוני הפרמיירליג.

לקראת המכרז הנוכחי עשתה הפרמיירליג עבודת שטח, שבמסגרתה הניחה שכניסה של חברות ענק חדשות כאמזון, נטפליקס ופייסבוק לשוק השידורים והצהרתן ללכת על שידורי הספורט ישמשו כדלק החדש ויקפיצו את מחירי הזכויות. הם לא העריכו שהסכומים המופרכים הללו יגרמו אפילו לגופים הללו לבדוק אולי בכל זאת יש אופציות זולות יותר במקומות אחרים, ליגות אחרות. כך נותרו BT וסקיי פחות או יותר לבד במשחק. בנוסף, גם הטירוף שאליו הגיעה BT למכרז הנוכחי פחת מעט - לאורך השנים האחרונות היא שילמה סכומים אדירים והתחמשה בהמון תוכני ספורט איכותיים אחרים, כמו משחקי ליגת האלופות, כך שמבחינתה ההסתערות על הפרמיירליג הפעם הייתה בחצי קלאץ'.

סקיי, מצדה, נהנתה מהמצב ו"גנבה" את הזכויות עם 600 מיליון ליש"ט פחות ממה ששילמה במכרז הקודם - וגם קיבלה יותר משחקים לשידור.

יד ברזל במכרז הבא

אז האם הבועה מתפוצצת? האם קבוצות הליגה העשירה בעולם עומדות לבחון מחדש את המשכורות שהן משלמות לשחקנים? נראה שלא. כל מה שהפסידה הפרמיירליג במכרז המקומי היא תרוויח בגדול במכרז הזכויות הבינלאומי (מכירת הזכויות למדינות השונות, וביניהן ישראל). שם צפויה עליית מחירים דרמטית בזכות הפיכת הליגה לגלובלית והעניין שמגלים בה שווקים בארה"ב, אסיה סין ודרום אמריקה. דוגמה קטנה: בסין נמכרו כעת הזכויות של הפרמיירליג עבור 700 מיליון דולר - פי עשרה מהסכום שם במכרז הקודם. כדי למנוע מהבועה להתכווץ וכדי לשפר את מצב הרוח אחרי האכזבה מהשוק הבריטי, יש להניח שהפרמיירליג תנהל את המכרזים הבינלאומיים ביד ברזל. היא תביא את הזכיינים לקצה גבול היכולת. לא יהיו סנטימנטים. לא יהיה יתרון לערוץ טלוויזיה מוכר ומבוסס, על פני גוף שישדר על פני האינטרנט (OTT). מי שישלם יותר - ישדר.

סימון 4 חברי כנסת בגזרתם יש לפעול ויצירת לחץ ציבורי

מסמך פנימי שהגיע לידי "גלובס" חושף: דרך הפעולה של ארגוני הספורט נגד החלטת הממשלה על העברת תקציב הספורט לאחריות המדינה

לפני שבוע כתבנו כאן על מלחמות הוועד האולימפי והמרכזים במשרד הספורט נגד ההחלטה להעביר את תקציב הספורט לאחריות מלאה של משרד הספורט והאוצר. איך מנהלים מאבק כזה? לידי "גלובס" הגיע מסמך פנימי של ועד הפעולה של ארגוני הספורט שהתכנס ב-18 בינואר. המסמך מראה באופן ברור חלוקת גזרות ואמצעי לחץ - על איזה חברי כנסת יש ללחוץ כדי לנסות להוציא את ההחלטה מחוק ההסדרים, מי מהחברים בארגוני הספורט אמור ללחוץ על מי, ואילו גורמים אמורים להתראיין לתקשורת.

במסמך של ועד הפעולה נכתב כי "אנו נרצה להתמקד בשלושה מישורי פעולה - 1. משרדי ממשלה; 2. חברי כנסת משפיעים מהקואליציה; 3. לחץ ציבורי...". בסעיף של משרדי ממשלה מסמן הוועד את דרכי הפעולה הבאות: "תקשורת שוטפת עם אנשי משרד האוצר - השר כחלון, המנכ"ל באב"ד, פקידי אגף התקציבים", ובשלב הבא - עם הגעת החוק לוועדת הרפורמות: "יצירת קשר עם יו"ר הוועדה ח"כ רחל עזריה והעברת המסרים, איתור חברי הכנסת בוועדה ויצירת תקשורת/פגישות לחידוד המסרים".

בתחתית המסמך מסומנת טבלה ובה חלוקת משימות. כך, למשל, נקבע כי המשימה לאיתור חברי כנסת משפיעים ושיחות מוטלת על משרד הלוביסטים.

בוועד הפעולה סימנו ארבעה חברי כנסת מהקואליציה שהוגדרו "משפיעים" ובגזרתם יש לפעול - יואב קיש (ליכוד), דודי אמסלם (ליכוד), עודד פורר (ישראל ביתנו) ומיקי זוהר (ליכוד). את ה"טיפול" במירי רגב, שהוגדר תחת משימה של "תקשורת עם השרה מירי רגב" ו"הנעת השרה לאחד כוחות מתוך תובנה שהספורט נחוש להגן על עצמאותו", קיבל יו"ר הוועד האולימפי יגאל כרמי.

סעיף נוסף שמוגדר בוועד הפעולה "פעילות מונעת והפעלת לחץ על האוצר" מסמן שני גורמים: "יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין - יכול למנוע חקיקה בחוק ההסדרים; היועץ המשפטי לממשלה".

ההחלטה הסופית בעניין צפויה להתקבל ב-18 במארס, עם אישור חוק ההסדרים.

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו