גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בבריאות ובחולי

התמודדויות של עובדים החולים במחלות "שקופות": האם ומתי להיחשף?

ראיון עבודה / צילום: שאטרסטוק
ראיון עבודה / צילום: שאטרסטוק

בעוד שאדם עיוור או נכה הישוב בכיסא גלגלים אינם מצופים לתפקד ככולם, כשפוגשים אנשים שנראים בריאים ומתפקדים ככל האדם, מבלי לדעת שהם סובלים מכאב כרוני או ממגבלה פיזית כלשהי, מצפים מהם ציפיות שגרתיות. קשה להבין, למשל, מדוע בוחר עובד כזה שלא להשתתף בפרויקט מאומץ. האם הוא מתפנק? האם הוא מנצל את קרבתו לממונים? האם אינו שואף להצליח?

לא מעט אנשים חולים במחלות "שקופות", שלא ניכרות אלא אם יספרו על קיומן. חלקם אינם מסוגלים לעבוד, ומי שמצליחים לנהל קריירה נאלצים להתמודד עם השאלה הגדולה: האם לחשוף את מחלתם?

בלי להתייחס כלל להיבט המשפטי בסוגיה (לגביה אפשר לברר אצל עורך דין), הנה תמונת מצב מתוך פגישותיי עם עובדים שחווים זאת.

"מביך אותי לדבר על זה"

בין אם בצדק ובין אם לא, סוגיית חשיפת המחלה באוזני מנהל בעבודה - אדם שאינו חבר או קרוב משפחה - היא עניין לא פשוט כלל.

"התלבטתי זמן מה אם לספר לבוס שלי על המחלה שלי", מספר חולה קרוהן. "זה הביך אותי, כי למחלה הזאת אסוציאציות פיזיות לא נעימות. למשל, נדרשתי להסביר מדוע אני זקוק לקרבה מתמדת לשירותים...".

"זה לא נעים, כי זה עניין מאוד אינטימי", מספרת חולת פיברומיאלגיה. "רבים לא מכירים את המחלה הזאת, ויש כאלה שלא רואים בה מחלה אלא סתם אוסף של סימפטומים של אנשים 'עייפים ומפונקים'. חלקם שואלים מיד אם זו מחלת היאפים, ובעצם מניחים שאני חולה כי אני 'יאפית'... אז כדי לגרום להם להבין מה זה באמת, מצאתי את עצמי ממש מעמיקה בתיאורים בנוגע לאבחון, לסימפטומים, לאורח החיים שלי כחולה".

"לא רוצה להיות חריגה"

ואם מתגברים על המבוכה, אפשר היה לשער כי לאחר החשיפה יחוש העובד הקלה גדולה - אך אין זה מחייב כלל. עובדים רבים החולים במחלה כרונית חוששים להצטייר כחריגים בנוף: "אני עובד בתוך צוות, טוב בעבודת צוות, ואוהב את המפגש החברתי שכרוך בעבודה בצוות", מתאר חולה אפילפסיה. "אני ממש לא מעוניין להיות חריג. לא רוצה שיגידו 'החולה', 'ההוא שנופל'. אנשים גם פוחדים מהמחלה הזאת - אף אחד לא רוצה לראות התקף אפילפסיה, ואנשים עלולים לרצות להתרחק, אז אני מעדיף מראש פשוט להסתיר".

הבעיה בהסתרה זו היא שהיא מייצרת בקרב העובד לחץ עודף, שמא יגלו וייפגעו שלא סיפר להם, או שמא יחווה התקף לצד אנשים שעובדים עמו ולא יודעים דבר על מחלתו - האם ידעו איך לתפקד? האם יכעסו שלא סיפר? והרי די בלחץ הזה בעצמו כדי להגביר את הסיכויים לכך שהדבר יקרה.

"עוד אחד שרוצה לעבוד מהבית"

עובדים רבים שמספרים למנהליהם על מחלתם מנסים למזער ככל האפשר את תיאור השלכות המחלה. לא רק בגלל המבוכה, אלא כדי שלא יתפסו אותם כבלתי כשירים לעבודה. כך יוצא בסופו של דבר שהם מספרים רק חלק מהתמונה כולה, ולא באמת מרוויחים מכך את מה שתכננו (הבנה, הכלה, התאמות והקלות לפי הצורך).

כך למשל קרה לחולה האפילפסיה: "אני לא נראה חולה, לטוב ולרע. המנהל שלי כנראה לא תפס שאני באמת חולה, ובסופו של דבר מה שיצא מזה הוא שהצטיירתי בעיניו כעצלן שמחפש הקלות. לא שזה לא הועיל, זה ממש הזיק לי".

האם במקרה כזה כדאי לעובד לחשוף את מחלתו מלכתחילה? לא בטוח. לא די שחייו מלווים במגבלה פיזית, כעת חלה עליו חובת הוכחה כפולה ומכופלת בעבודה - עליו לעבוד קשה יותר, ולהוכיח מסוגלות לתפקד ככולם ולהפיק תוצאות מרשימות (במיוחד אם הוא שואף להתקדם לדרגה בכירה או ניהולית). ואכן, פעמים רבות עובדים חולים לא מצליחים לעמוד בציפיות הגבוהות, ובסופו של דבר חשיפת מחלתם מכשילה אותם.

ומה עם הקולגות?

עובד אחר סיפר לי שהחליט להיחשף לפני המנהל שלו, ושזה דווקא קיבל זאת בהבנה רבה וסיפק לו את ההתאמות הנדרשות, אך לצערו הוא החל די במהרה לקבל ריקושטים מצד הקולגות, שלא ידעו דבר על מחלתו: "התחילו להסתכל עליי בעין צרה. לדוגמה כשקיבלתי אישור לעבוד מהבית בימים קשים. פעם התבקשנו להתנדב לנסיעה ארוכה לכנס בדרום. התנדבתי לשם הנימוס, אבל הבוס אמר: 'מה פתאום, אתה לא, שמישהו אחר ייסע'. באזני כולם. הוא רק ניסה לעזור, אבל הבחנתי בגלגולי העיניים של הנוכחים, שמתרעמים על היחס המיוחד הזה, והרגשתי שסכין ננעצת לי בבטן".

בשל כך החליט העובד להיחשף גם לפני חבריו, אך זה היה מאוחר מדי. אלה כבר היו "אנטי", הספיקו לתייגו בקבוצה כמנצל הזדמנויות, והתקשו לשנות זאת. המתח המשיך לשרור סביבו, והוא חש ניכור וחוסר קבלה בצוות עד כדי צורך לעזוב את עבודתו.

לספר או לא? בדקו:

- האם המחלה שלכם בעלת דימוי ציבורי שלילי?
- האם הסימפטומים ניכרים לעין באופן אובייקטיבי?
- האם תהיו מסוגלים להתמודד עם מבטי חמלה מצד המנהל והחברים?
- האם הימנעות משיתוף גורמת למתחים נוספים בקרבכם, ואלה עלולים להחמיר את מצבכם?
- האם גילוי מקרי של מחלתכם יוביל לתחושת פגיעה באמון שבינכם לבין חבריכם או מנהלכם?
- כמה מאמץ פיזי ונפשי גוזלת מכם ההסתרה?
- האם הסביבה שבה אתם עובדים שיפוטית, או מכילה ואמפטית?
- האם מקובל בארגון לצפות מכם לתפקוד מיטבי כל העת, או שלגיטימי להרגיש חולה או עייף לעתים?
- איך תופסים אתכם הסובבים באופן כללי? האם אתם מוערכים מקצועית וחברתית, או שמא אינכם מוערכים ויחסיכם עם האחרים אף מעורערים?

■ יעל מהודר היא יועצת ארגונית וכותבת הספר "המועמד הנבחר" והספר בערבית "העתיד הנבחר". המאמר מיועד להעשרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליו ככזה. אפשר ליצור קשר עם יעל בפייסבוק או באתר.

עוד כתבות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"