גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוק ערוץ 20: הטבות של הרגע האחרון וקרבות בין המועצה לשר

הכול חוקי: הח"כים ביצעו שינוי דרמטי בטלוויזיה המסחרית לקראת קריאה שנייה ושלישית ■ נציגי משרדי האוצר והמשפטים הבהירו כי הם מתנגדים לחוק, מכיוון שמשמעותו היא שהממשלה תוכל למעשה לסגור ערוצים

איוב קרא / צלם: איל יצהר
איוב קרא / צלם: איל יצהר

ועדת קיש סיימה ביום רביעי בלילה את דיוניה ואישרה את החוק המורכב, שנולד כדי להציל את ערוץ 20, לקראת קריאה שנייה ושלישית במליאה. אם לקראת הדיון האחרון ניתן היה לחשוב שראינו כבר הכול, ושהעניינים פחות או יותר סגורים, התברר שבהליך הייחודי הזה, שנולד מהצעת חוק של ח"כ שרן השכל (הליכוד), והפך לחקיקה שעוסקת כמעט בכל שוק התקשורת, ההפתעות לא מפסיקות להגיע וייתכן שעוד יגיעו במהלך ההצבעה על החוק במליאה.

רק ל-yes ולהוט לא נשאר

בלילה שלפני כינוס הוועדה התברר כי היו"ר, ח"כ יואב קיש (הליכוד), החליט להיענות ללחציהן של שתי החברות הרב-ערוציות הגדולות ולזרוק גם להן עצם. זו הדינמיקה של שוק התקשורת המקומי: הגרעין היה רצון לעזור לערוץ 20, ואי אפשר לעזור לו בלי לעזור לשלושת הערוצים הייעודיים האחרים. ואם עוזרים לארבעת הערוצים הייעודיים, שמתפרנסים מאותו שוק פרסום שעליו מתבססים שלושת הערוצים הגדולים, אי אפשר לא לעזור גם להם. ואם עוזרים לקשת, רשת וערוץ 10, איך אפשר להתעלם מ-yes ומהוט שגם להם קשיים משלהם, והוראות רגולציה שחלק לא מבוטל מהן הוא ארכאי.

הסיבה להקלה התבררה רק בהמשך: על הפרק עומדים כספי הביד ששילמו לאחרונה שלושת הערוצים המסחריים תמורת אפיקי השידור. מדובר בכ-33 מיליון שקל (קשת 25.2 מיליון שקל תמורת אפיק 12, רשת 7.7 מיליון שקל תמורת אפיק 13, ועשר ששילמה סכום סמלי תמורת אפיק 14), שעל פי החוק אמור לחזור לשלושת הערוצים - וגם ל-yes ולהוט שמספרי האפיקים שייכים להם - בצורת כסף שישמש להפקות מקור. ההצעה הייתה לקבוע שהסכום יוחזר רק לשלושת הערוצים, הנמצאים במצוקה כלכלית, ושלחברות הטלוויזיה הרב-ערוצית תינתן הטבה אחרת.

קיש הציע אם כן, ממש ברגע האחרון, להקל על yes ועל הוט בנושא הפקות המקור: המחויבות להוציא 50% מההפקות שלהן לערוצים חיצוניים תופחת ל-40%, והמחויבות להשקעה בתוכני ילדים תופחת מ-27.5% מסך ההשקעה ל-20%. הגופים שמפיקים את ערוצי הילדים החיצוניים, כמו ענני תקשורת בעלת ניקלודיאון או אנשי קבוצת הופ, מיהרו כמובן להתנגד, וגם הגורם המקצועי, מועצת הכבלים והלוויין, הביעה התנגדות. לזכותו של קיש, צריך לציין, הוא הבהיר כל העת כי המהלך יעלה לדיון רק אם כל הגופים יסכימו עליו, ומשלא הגיעו להסכמות הנושא אכן לא עלה לדיון.

השר נגד המועצה: סיבוב נוסף

הלחצים התנהלו אמנם מאחורי הקלעים, אבל בסופו של דבר ניתן להם ביטוי גם מול חברי הוועדה ומצלמות אתר הכנסת. בין שר התקשורת, איוב קרא, ליו"ר מועצת הכבלים והלוויין, ד"ר יפעת בן-חי-שגב, שוררת כבר זמן רב מתיחות גלויה. אנשי השר ניסו להשיג את הסכמת יו"ר המועצה להקלות ל-yes ולהוט, ומשלא הצליחו התייצבה ראש המטה של השר, שירלי שיף, וטענה שבזמן שבן-חי-שגב מתנגדת, חברי המועצה דווקא תומכים. "היא לא יכולה לקבל החלטות לבד. חברי המועצה אינם מודעים", אמרה שיף, ובהמשך אף ביקשה להקריא מסרים שקיבלה מהחברים, אך היו"ר קיש, שניסה להרגיע את המהומה, מנע זאת ממנה.

לידי "גלובס" הגיעו המסרים שהעבירו שניים מחברי המועצה לשר, שמותיהם שמורים במערכת, שבהם הם מבקשים מיו"ר המועצה לקיים דיון בנושא, ומביעים תמיכה בעמדת השר. אחד מהם כתב: " לא ברורה לנו ההתנגדות למהלך (ההקלות) מבלי להיוועץ במועצה. סביר שאם המועצה הייתה מקיימת היום דיון (בנושא) היא הייתה שוקלת אחרת בהתחשב במציאות החדשה של שוק התקשורת. לדעתי יש לקבל את עמדת השר".

ד"ר בן-חי-שגב הגיבה: "אני לא בהתנצחות, אבל נאמרו פה דברים עד לכדי הוצאת דיבה. אני מבקשת שהיועץ המשפטי של המועצה יגיב לעניין". היועץ, איתמר חרמון, אמר: "המועצה היא גוף קולגיאלי, והתקבלו החלטות בנושאים שמדובר עליהם. ההחלטות התקבלו אחרי שימוע ציבורי מקיף ואחרי בדיקה מקיפה שעשתה המועצה". קיש, כאמור, עשה מאמצים לשים סוף לעימות הלא שגרתי, והודה הן לאנשי המועצה והן לאנשיו של השר קרא על המאמצים שעשו כדי לקדם את החוק למרות ההליך הלא שגרתי.

היום מסרה בן-חי-שגב ל"גלובס": "התנגדתי לעסקה שנרקמה ללא התייעצות מוקדמת איתי מכיוון שחשבתי, ואני עדיין חושבת, שיש בה כדי לפגוע באינטרס הציבורי. אני בעד הקלות לגופי השידור הנמצאים במצב קשה, אבל זה לא יכול לבוא בשום פנים ואופן על חשבון מערכת האיזונים והבלמים בשוק, שנועדה להגן על האינטרס הציבורי. העזרה הגדולה והדחופה ביותר לכל גופי התקשורת היא ניתוק התלות בדרג הפוליטי, ולא בזה דובר. כל המהלך הזה מוטב שלא היה נולד, ומשנולד ראוי שייבדק היטב".

ח"כ השכל "מבטלת" את מועצת הכבלים

ההתנהלות הלא שגרתית לא נעצרה כאן. בשעות הערב החלה להתפשט בין הנוכחים באולם המליאה השמועה שח"כ השכל, יוזמת החוק המקורי, מתכוונת להעלות הסתייגות לחוק, שמשמעותה המעשית היא ביטול מועצת הכבלים והלוויין והותרת הפיקוח על התחום בידי הרשות השנייה, שתספח אליה חמישה עובדים שיעסקו ב-yes ובהוט. במועצה ראו בכך עוד ניסיון להפעיל עליהם לחצים, והיו"ר אף נשמעה טוענת שמנסים לאיים עליה. אנשי קרא הכחישו כמובן מכל וכול.

כך או כך, המהלך עצמו היה כמובן יומרני וחסר סיכוי. הניסיון לאחד בדרכים כאלה ואחרות בין הרשות השנייה למועצת הכבלים - מה שמכונה "ברית המועצות" - הוא בן יותר מעשור, ומדובר במהלך מורכב מאוד. בסופו של דבר, סמוך לחצות, העלתה ח"כ השכל את הצעתה, וזכתה לתגובה סרקסטית מצדו של ח"כ רועי פולקמן (כולנו): "אני מציע לבטל את משרד התקשורת. בואו נקיים על זה עכשיו דיון". קיש היה אוהד יותר, והסביר כי הוא מסכים עם העיקרון, אך העיתוי אינו מתאים.

הממשלה תוכל לסגור ערוצים?

והנה שני נושאים שפחות או יותר חמקו מתחת לרדאר ואושרו כבר ביום שלישי. ראשית, הוועדה אישרה באופן סופי את סוגיית הבעלות הזרה, כך שגורם זר יוכל לשלוט למעשה (74%) בערוץ מסחרי. במשרדי המשפטים והאוצר התנגדו למהלך, ויהיה מעניין לראות בהמשך אם מאחורי התיקון הזה עומדת כוונה ספציפית. במקביל, ובלי קשר לגורם הזר, השליטה של גורם יחיד בכל אחד מהערוצים תעלה מ-51% ל-74%.

עוד סוגיה מעניינת שהגורמים המקצועיים התנגדו לה נוגעת למה שכונה "סעיף אל ג'זירה". ח"כ אברהם נגוסה (הליכוד) העלה הסתייגות שלפיה שר התקשורת יוכל להורות, באישור הממשלה, למועצת הכבלים והלוויין או לרשות השנייה על סגירת ערוץ שיוגדר כ"תומך טרור". על פי ההצעה, הסעיף יתייחס לערוץ זר או לערוץ בבעלות זרה, ועניין התמיכה בטרור אמור להיגזר מהגדרת הנושא "בחוק המאבק בטרור".

נציגי משרדי האוצר והמשפטים הבהירו כי הם מתנגדים לחוק, מכיוון שמשמעותו היא שהממשלה תוכל למעשה לסגור ערוצים, והוא חותר תחת העיקרון שהגופים הרגולטוריים (הרשות השנייה ומועצת הכבלים והלוויין) מהווים חוצץ בין הפוליטיקאים ובין התוכן המשודר בערוצים השונים.

לאור זאת, ההסתייגות של ח"כ נגוסה לא אושרה בוועדה עצמה, לאחר שח"כ קיש החליט להימנע, אך תעלה להצבעה במליאה, וקיש הבהיר ל"גלובס" שבכוונתו לתמוך בה.

הנושאים שעלו בוועדה ברגע האחרון

ערוץ זעיר ייעודי יוכל להחזיק בתחנת רדיו אזורית - אושר

גורם יחיד, ישראל או זר, יוכל לשלוט ב-74% מערוץ - אושר ביום הלפני אחרון למרות התנגדות האוצר והמשפטים

■ שר התקשורת יוכל לסגור ערוץ "תומך טרור" - לא אושר, אך יעלה כהסתייגות במליאה ועשוי לעבור שם

הקלות ל-yes ולהוט תמורת חלוקת כספי הביד רק לקשת, רשת וערוץ 10 - לא אושר

■ ניסיון לבטל את מועצת הכבלים - לא אושר

עוד כתבות

הנאום הפך לתצוגת תכלית. מנכ''ל אנבידיה הואנג בכנס CES השבוע / צילום: Reuters, Kyodo

האיומים מגיעים מכל עבר, והשליטה של אנבידיה בשרשרת הערך מתחילה להיסדק

למרות דומיננטיות של 90% מהשוק ושווי דמיוני, אימפריית השבבים של ג'נסן הואנג ניצבת מול גל מתחרים חדשים - משבבי הסקה יעילים ועד פתרונות שרתים חסכוניים באנרגיה ● חברות ענן, ענקיות טכנולוגיה וסטארט־אפים ישראליים מנסים לנצל את נקודות החולשה שלה כדי לערער את הבלעדיות של מי שהפכה לשם נרדף למהפכת הבינה המלאכותית ● החזיתות של אנבידיה, פרויקט מיוחד

החזיתות של אנבידיה / צילום: Shutterstock

סדקים בחומה: כך מנסות גוגל ומטא לשחרר את עולם ה־AI מהתלות באנבידיה

הדומיננטיות של אנבידיה נשענת על שילוב עוצמתי בין חומרה מתקדמת למערכת הפעלה שהפכה לסטנדרט בתעשייה ● כעת, שתי ענקיות טכנולוגיה משלבות כוחות כדי ליצור חלופת תוכנה שתשחרר את המפתחים מהתלות היקרה ● האם הן יצליחו לשנות את יחסי הכוחות בשוק? ● החזיתות של אנבידיה, פרויקט מיוחד

תחנת הכוח ''אורות רבין'' בחדרה / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

באיחור של שנים: תחנת הכוח האחרונה של חברת החשמל נכנסה לשימוש מסחרי

החל מה-9.1 תחנת הכוח החדשה של חברת החשמל נכנסה להפעלה מסחרית ● למרות שזו מתוכננת להיות התחנה האחרונה, בחברת החשמל מבקשים להקים תחנות נוספות

''חץ מוילן''. קיבל הכרה ציבורית / צילום: Shutterstock

הגאון שבאמצעות המצאה אחת פשוטה חסך לנו מבוכה בתחנת הדלק

ביום גשום בדטרויט מהנדס של פורד עשה טעות, נספג כולו במים - ואז עלה במוחו רעיון ● נדרשו עשרות שנים עד שקיבל קרדיט על החץ שהפך למושא קנאתה של תעשיית הרכב

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

מנכ"ל ענקית הנפט אקסון לטראמפ: "ונצואלה לא ראויה להשקעה"

בפגישה בבית הלבן עם מנכ״לי ענקיות האנרגיה האמריקאיות ביקש טראמפ להזרים כ-100 מיליארד דולר לתעשיית הנפט של ונצואלה ● אולם הבכירים הגיבו בספקנות: למרות רזרבות הנפט העצומות, בעיני התעשייה ונצואלה עדיין מחייבת שינויי עומק לפני שיוזרמו אליה מיליארדים ● מנכ״ל אקסון אמר: "חזרה נוספת לונצואלה מחייבת שינויים משמעותיים"

אופיר שריד / צילום: רמי זרנגר

רווח הענק של JTLV ממכירת דוניץ, והמימושים של זהבית כהן ומנכ"ל מליסרון

חגיגת המימושים של קרן JTLV, אייפקס ישראל בראשות זהבית כהן ואורי מקס מייסד מקס סטוק ואופיר שריד מנכ"ל מליסרון ● אנבידיה, אינטל ואפל חברו לטכניון, ובהשקעה של כמיליון דולר נחנכה מעבדת VLSI ● ושלושה מינויים חדשים ● אירועים ומנויים

אקספנג G6 פרפורמנס 2026 / צילום: יח''צ

החל מ-205 אלף שקל: הקרוס-אובר החשמלי הזה עבר שדרוג מקיף

השדרוג המקיף שעבר הקרוס־אובר החשמלי אקספנג G6 פרפורמנס שמר על העיצוב, אבל העניק לרכב שיפור משמעותי באיכות, בעידון וביכולת הדינמית ● המחיר עדיין אטרקטיבי אבל התחרות העיקרית היא מול דגמי פלאג־אין חדשים

ארוחת בוקר בחאן בארותיים / צילום: באדיבות חאן בארותיים

היקב בקצה המדבר שמייצר 420 אלף בקבוקים בשנה וזכה במדליות

אגם נסתר שמפציע רק בחורף, שקשוקה בטאבון, טקס תה בדואי סביב מדורה, יין ששמו נודע למרחקים וחאן שבו תוכלו לישון תחת שמים זרועי כוכבים ● ביקור בפתחת ניצנה

בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בגליל ים? / צילום: שני גנץ - אנגלו סכסון הרצליה

ירידה של רבע מיליון שקל ב־3 חודשים: בכמה נמכרה דירה בגליל ים?

בשכונת גליל ים בהרצליה נמכרה דירת 4 חדרים בקומה רביעית, תמורת 3.75 מיליון שקל ● המוכר קנה את הדירה במסגרת תוכנית מחיר למשתכן והשכיר אותה תמורת 9,500 שקל לחודש ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

חמישה פסקי דין שכל דייר ומשכיר חייבים להכיר / צילום: Shutterstock

בתי המשפט משרטטים מחדש את היחסים בין שוכר למשכיר

פיגומים במרפסת חתכו את שכר הדירה בחצי, והכניסה לנכס הפכה לחוזה מחייב גם ללא חתימה פיזית ● בתי המשפט קובעים מחדש את היחסים בין 3 מיליון שוכרים בישראל לבין בעלי הדירות שלהם - מתי השופט יגן על השוכר, ומתי דווקא על בעל הבית?

חפשו את הנציג האנושי / צילום: AI

החברה הזאת פיטרה 700 עובדים והחליפה אותם בבוטים. ואז החזירה את כולם

חברות רבות עוברות לאייש מוקדי שירות בבוטים, מחליפות את הנציגים האנושיים וגם גורמות ללקוחות ללא מעט תסכול ● יש מי שהחזירו את הגלגל לאחור ואת הנציגים האנושיים, ואחרים דווקא מתהדרים באחוזי פניות גבוהים שנסגרים בדיגיטל ● האם זו הצלחה או שרבים מהלקוחות נותרים חסרי מענה? ● גלובס יצא לבדוק לאן הולכת המהפכה, מה אנחנו מרוויחים ממנה ואם עוד אפשר לסגת לאחור

מפעל כתר / צילום: יח''צ כתר

וילאר מתרחבת: רוכשת 4 מתחמי תעשייה בכרמיאל וביקנעם ב־520 מיליון שקל

הקרקעות שייכות לסמי סגול, לשעבר בעל השליטה של כתר פלסטיק שנמכרה בשנת 2016 לידי קרן ההשקעות הבינלאומית BC Partners ● את הרכישה תממן וילאר באמצעות יתרות המזומנים ברשותה ובאמצעות הנפקת אגרות חוב ו/או מימון בנקאי

זום גלובלי / צילום: Reuters

טראמפ מנחית מכה על האו"ם, וצפון קוריאה וסין מאיימות בהסלמה

צפון קוריאה שגרה טילים דקות לפני יציאת נשיא דרום קוריאה לביקור מיוחד • בצד השני של העולם, ממשל טראמפ מצא כי שורת מוסדות באו"ם "מיותרים" • ואחותה של אנה פרנק הלכה לעולמה • זום גלובלי, מדור חדש 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

יום שישי הראשון בבורסת תל אביב: מה צפוי למשקיעים

רגע היסטורי: החל מהיום, יתקיים מסחר בימי שישי ● שבוע המסחר בבורסה עבר לימים שני עד שישי, כמו הבורסות המקבילות במערב ● מאז שהוקמה הבורסה ב-1953, המסחר התנהל בה בימים ראשון עד חמישי ● ככל שמניות הבורסה בתל אביב ייכנסו בסופו של דבר למדדי מניות גדולים בעולם, המשמעות היא הגדלת מחזורי המסחר בתל אביב

טאבלט S11 של סמסונג, ואייפד air. מחיר ממוצע הוא 1,000-2,000 שקל, היקרים עולים כ־4,000 שקל / צילום: יח''צ

מה צריך לדעת לפני שקונים טאבלט חדש?

בין אם בשביל עבודה, לימודים או שימוש ביתי לילדים, לא מעט צרכנים שומרים נאמנות לטאבלטים ● הדברים שאליהם כדאי לשים לב ברכישה תלויים בסוג השימוש, וכוללים בין היתר את גודל המסך, הרזולוציה, מערכת ההפעלה והסוללה

כורדים סורים מפגינים נגד המשטר בחסכה, השבוע / צילום: Reuters, Orhan Qereman

המחאות באיראן עלולות לפגוע באינטרסים הישראליים בסוריה

בעוד שהקשב הבינלאומי מופנה לאיראן ולוונצואלה, טורקיה שולחת כוחות צבאיים לשטח מדינת החסות סוריה - והמיעוט הכורדי מבין שזהו חלון הזדמנויות מסוכן ● המונים התקבצו היום בשערי בסיס אמריקאי בחיפוש אחר הגנה מפני ארדואן, אך וושינגטון שומרת בינתיים על שתיקה

בודקים את המיתוס. ילידי אמריקה / צילום: איור: ספריית הקונגרס, ויקיפדיה

אמריקה הייתה שלווה עד בוא האדם הלבן? המציאות הייתה יותר מורכבת

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: לפי הוליווד, העולם החדש הושחת ע"י אירופה, אלא שגם לפניה לא הכל התנהל בהרמוניה

המודל המוזל של טסלה 3 / צילום: טסלה

הוזלה של 30 אלף שקל: טסלה מתחילה לשווק בישראל גרסת בסיס חדשה של טסלה 3 בכ-194 אלף שקל

רמת האבזור נמוכה יותר אך המכונית עדיין מצוידת בגג זכוכית ● בענף מעריכים כי טסלה תנסה לבצע עם הדגם החדש מהלך אסטרטגי בציי הרכב והליסינג בישראל ● על פי הערכות, בקרוב גם תתחיל החברה לשווק את גרסת הבסיס המוזלת של טסלה Y

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

המחאה האיראנית עולה שלב: אזרח דרס אנשי ביטחון, המונים יצאו לרחובות

מוביל המחאה קרא לתושבי איראן לצאת ולהפגין: "עיני העולם נשואות אליכם. אני מזהיר את הרפובליקה האיסלאמית - העולם וטראמפ עוקבים אחריכם מקרוב" ● ב-50 ערים מתקיימות הפגנות ענק - גם בטהראן ● חשבון ב-X פרסם נשים איראניות מדליקות סיגריה עם תמונות שרופות של ח'אמנאי

עובדי חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

בשל עצים שנעקרים מהרוח: הפסקות חשמל נרשמות ברחבי הארץ

רוחות חזקות ברחבי הארץ - חלקן הגיעו גם למהירות של 100 קמ"ש - הובילו לנפילות עצים שפוגעים בקווי חשמל ויוצרים הפסקות חשמל מקומיות בכל רחבי הארץ ● עובדי חברת החשמל עובדים על מנת להחזיר את החיבורים ● בחלק מהתקלות, צפי חזרת החשמל עומד על שעות הערב