גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אי-אפשר להתייחס לחשדות נגד פילבר במנותק ממי שמינה אותו

בין נתניהו לדברי הבלע על רבין, בין בזק למילצ'ן - שלמה פילבר היה ועודנו משרתם של אדוניו ■ וגם: הגיע הזמן לחקור את התצהיר שלו ושל רה"מ לוועדת הבחירות המרכזית ■ פרשנות

שלמה פילבר / צילום:  שלומי יוסף
שלמה פילבר / צילום: שלומי יוסף

בשלהי 2015 זומן שלמה פילבר, מנכ"ל משרד התקשורת, בבהילות להצטרף לפגישה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ואיש העסקים ארנון מילצ'ן. על הפרק: האפשרות שמילצ'ן יבצע השקעה נוספת בשוק התקשורת, אך הפעם באחת מזכייניות ערוץ 2. ממידע שהגיע לידי "גלובס" עולה כי מנכ"ל משרד התקשורת נדרש לשאלות הבאות:

איך מכשירים השקעה כזו כשמילצ'ן כבר מחזיק במניות ערוץ 10?

איך מבצעים אותה כאשר השעון לקראת פיצול ערוץ 2 מתקתק?

אולי כדאי בכלל לעצור את הפיצול שעליו הוחלט בתקופתו של משה כחלון כשר תקשורת, אך שבו תמך נתניהו לאורך כל הדרך (בשם הגיוון התקשורתי)?

איך יכול משרד התקשורת לסייע להשקעה כזו לקרום עור וגידים?

היד הארוכה שקידמה את האינטרסים האישיים של נתניהו

הפגישה הזו, שבה מתבקש מנכ"ל משרד ממשלתי לסייע לגורם עסקי לקדם את האינטרסים שלו בתיווך ראש הממשלה, היא חלק מחומרי החקירה בתיק 1000 ("תיק המתנות"), והיא אחד מהסממנים המובהקים לידו הארוכה של פילבר בקידום האינטרסים של נתניהו, או חבריו, במשרד התקשורת.

פילבר הפך בימים האחרונים גם לחשוד מרכזי בפרשת 4000, וגם כאן הוא נחשד בקידום אינטרסים אישיים של נתניהו בגוף אחר שהיה נתון למרותו הרגולטורית - בזק.

קו ההגנה של פילבר מתחילת הדרך הוא אחד: "פעלתי ליישום החלטות ממשלה ולא לטובתי האישית". קו ההגנה של נתניהו דומה: "פעלתי על-פי המדיניות של גורמי מקצוע ולא לטובתי האישית".

אלא ששביל המעשים שהותיר אחריו פילבר בתקופה הלא-מאוד ארוכה שלו במשרד התקשורת מלמד שלא החלטות ממשלה ולא גורמים מקצועיים הכתיבו את מעשיו במשרד התקשורת אלא הרצון לממש את האינטרס של אדונו, בין אם קיבל הוראה מפורשת ובין אם לאו.

נתניהו ופילבר פעלו כיישות אחת לקידום אג'נדות ברורות באופן שלא תמיד התיישב עם האינטרס הציבורי. הנה כמה דוגמאות לכך:

הטבת המס שניסה פילבר "לסדר" לבזק

דצמבר 2016. דיווח לקוני של חברת בזק לבורסה בסוף שבוע אחד מסתיר בתוכו את אחת ההטבות הגדולות שקיבלה אי-פעם חברה ציבורית מהרגולטור האחראי עליה. יום קודם הודיע מנכ"ל משרד התקשורת, שלמה פילבר, לבזק כי הוא מאשר לה את ביטול ההפרדה המבנית, כלומר, את ביטול החומות הסיניות בין החברות הבנות בקבוצה (פלאפון, יס וכו').

מדובר במהלך שבזק שאפה לו זמן רב. למהלך היו יתרונות תפעוליים, כמו צמצום עלויות כפולות; והיו לו יתרונות פיננסים: שכן אם המהלך היה יוצא לדרך, הוא היה מאפשר לקזז הפסדים צבורים בחברת yes כנגד רווחים של חברת בזק - ובמילים אחרות הטבת מס של כמיליארד שקל.

אלא שהיה מדובר גם במהלך שנוי במחלוקת, שהפקידות הבכירה במשרד האוצר התנגדה לו ואיתה רבים מהפקידים במשרד התקשורת. פילבר קיבל החלטה חד-צדדית וחפוזה, שתוך זמן קצר נאלץ לסגת ממנה. לאחר שהתעוררה סערה ציבורית, נאלץ פילבר לשלוח מכתב מתוקן לחברה, להודיע כי המהלך שזה עתה אושר לה בעצם כפוף לשימוע - מה שכמובן, על-פי מינהל ציבורי תקין, היה אמור לקרות מלכתחילה.

עד כמה המהלך היה חשוב לבעל השליטה בבזק, שאול אלוביץ', אין טעם להכביר במלים. די להזכיר שוב את שווי ההטבה שהיתה גלומה במהלך הזה. עד כמה נתניהו, אז שר התקשורת, חפץ ביקרו של אלוביץ', אין טעם להכביר מלים, צריך פשוט להזכיר שחברותם הקרובה אילצה אותו להעביר מידיו את תיק התקשורת או להמתין להמשך ההתפתחויות בתיק 4000 (פרשת בזק).

התצהיר של נתניהו לוועדת הבחירות

אלא שהחטא הקדמון שממעטים לדבר עליו, אירע עוד קודם לכן, ערב בחירות 2015. נתניהו נאלץ להשיב לעתירה של עו"ד שחר בן-מאיר, שלפיה משמש העיתון "ישראל היום" פלטפורמת תעמולה אסורה עבור נתניהו.

בתגובה הגיש נתניהו תצהיר לוועדת הבחירות המרכזית, שבו טען כי אין לו כל השפעה על "ישראל היום", וכי אין לו כל שליטה או קשר ארגוני לעיתון או לעיתונאים שעובדים בו. על התצהיר היה חתום שלמה פילבר, אז יו"ר מטה הבחירות של הליכוד, עורך דין במקצועו והאיש שלימים יהפוך למנכ"ל משרד התקשורת.

מאז זרמו הרבה מים בנהר: השיחות התכופות בין נתניהו לעורכי "ישראל היום" נחשפו, וגם נתניהו כבר מודה בגלוי בעובדה שמדינת שלמה נגררה למערכת הבחירות האחרונה בגלל חוק "ישראל היום", שעומד היום במרכז פרשה פלילית אחרת - תיק 2000 (פרשת נתניהו-מוזס)

הפרטים הללו מעמידים את אמינות התצהיר ההוא של ראש הממשלה בסימן שאלה גדול, אבל בסבך הפרשות הנוכחי הוא פשוט נשכח.

פילבר והקונספירציה על רצח רבין

במאי 2015, ערב מינויו של פילבר למנכ"ל משרד התקשורת, חשפתי ב"כלכליסט" מאמר שפרסם לאחר רצח ראש הממשלה, יצחק רבין. פילבר הציג שם תיאורית קונספירציה הזויה ומתועבת שקשרה אנשי שמאל ואנשי שב"כ לרצח רבין. כשהתקשרתי לקבל את תגובתו, הוא הסביר לי שלמרות שהוא חתום בשמו על המאמר למעשה, הוא כתב אותו עבור אדם אחר. "הייתי זרועו הארוכה של חבר הנהלת מועצת יש"ע", אמר לי והסית את האש כלפי אדם מת שלא יכול היה לאשר או להפריך את הדברים.

הדברים האלה מלווים אותי עד היום, כמי שעוסקת בכל חייה המקצועיים בכתיבה, לא יכולתי לקבל ועודני מתקשה להבין כיצד יכול אדם לחתום עבור אחר על דברים שאיננו מאמין בהם או לפחות להשתמש בטיעון זה כקו הגנה בחלוף 20 שנה.

יבחן הציבור הישראלי - וישפוט

אני יכולה להמשיך ולתהות כיצד דווקא במשמרת של פילבר זכה ערוץ 20 המזוהה עם גישה עיתונאית מקילה לנתניהו במכרז הנחשק (אך המעורר מחלוקת) להפעלת ערוץ הכנסת.

אני יכולה לצטט את מבקר המדינה שקבע כי פילבר לא קידם את התחרות בשוק התקשורת באופן שיפחית מהריכוזיות של בזק.

אני יכולה לספר שוב שברשות ניירות ערך הצטבר מידע שהוביל להמלצה לכתב אישום נגד פילבר, שלפיו כרגולטור הוא הדליף מסמכים סודיים לחברות שתחת פיקוחו.

אני לא יכולה שלא להזכיר את שיחת הטלפון החפוזה שבה פוטר מנכ"ל משרד התקשורת הקודם, אבי ברגר, כדי לפנות מקום לפילבר.

בין 1000 ל-4000, בין רבין לנתניהו, בין בזק למילצ'ן: העקבות שמשאיר אחריו שלמה פילבר מלמדים כי הוא היה ועודנו משרתם של אדוניו. האם הפעם הוא הלך רחוק מדי? זה כבר מקומן של רשויות החוק להכריע, אבל במישור הציבורי העובדות מדברות, פילבר הוא זרועו הארוכה של נתניהו, כך ראוי להתייחס אליו ודרך המשקפיים האלה ראוי לבחון את מעשיו בשלל הפרשות. ואולי, הגיע הזמן גם לחזור לתצהיר ההוא ולחקור - האם נתניהו ופילבר לא דיווחו אמת לוועדת הבחירות המרכזית?

שלמה פילבר / איור: גיל ג'יבלי

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"