גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בנט בראיון מיוחד - מגבה את נתניהו, אך פוזל לכיסא שלו

"בבחירה בין ממשלה בהובלת הליכוד לבין לפיד, אבחר בליכוד" ■ על הבחירות הבאות: "אני מאמין שאוכל להגיע לקידומת 2" ■ נפתלי בנט משיק את הקמפיין לראשות הממשלה בראיון בלעדי ל-G

נפטלי בנט / צילום: ענבל מרמרי
נפטלי בנט / צילום: ענבל מרמרי

שר החינוך ויו"ר הבית היהודי נפתלי בנט. אמרת לא פעם שתתמודד על ראשות הממשלה אחרי עידן נתניהו. לאור המלצות המשטרה להעמיד את נתניהו לדין באשמת שוחד, אפשר להניח שהעידן החדש ממש מעבר לפינה. אתה מתכוון לרוץ לראשות הממשלה בבחירות הקרובות?

"עוד מוקדם לומר שעידן נתניהו מעבר לפינה. נתניהו מגלה כוח עמידות ונחישות להילחם. היועץ המשפטי לממשלה הוא זה שיקבע לאן הדברים ילכו".

אתה סומך על אדם ששימש במשרת אמון כמזכיר הממשלה אצל נתניהו?

"אני מכיר את מנדלבליט היטב חמש שנים. הוא אדם ישר ואמיץ, ואני משוכנע שלא יהיה מושפע, לא מאלדד יניב ולא מהצד השני".

גם בשבוע שעבר בוועידת השלטון המקומי דיברת על חזקת החפות ועל המתנה להחלטת היועץ, אבל הזכרת גם את "הפן הערכי, לגביו יחליט הציבור ביום הבוחר". אני מניחה שתשתמש בשאלות המוסריות האלה בקמפיין שתנהל.

"אין פה שום פוליטיקה. זה נטו מה שאני מאמין".

בוודאי. השאלה אם תמליץ על נתניהו, החשוד בפלילים, לראשות הממשלה, או על יאיר לפיד, עד המפתח נגדו. כי בינתיים, מסתמן שאלו שתי המפלגות שיתמודדו ראש בראש על השלטון.

"אני אמליץ רק על מנהיג שהוא ימינה מהמרכז ועל מפלגה שהיא ימינה מהמרכז. או שימליצו עליי. עוד נראה כמה מנדטים אקבל. אני מאמין שאוכל להגיע לקידומת 2, כלומר 20 מנדטים, כך שאו שאנהיג ממשלה לאומית או שאהיה שותף לממשלה לאומית. לא אלך למפלגה שנוגדת את הערכים שלי ולוקחת את המדינה לכיוון הלא נכון. בבחירה בין ממשלה בהובלת הליכוד לבין ממשלה בהובלת לפיד, אבחר בליכוד".

בנימין נתניהו / גיל ג'יבלי

אתה אומר את זה עכשיו, כי הבייס שלך מצפה שתתמוך בליכוד, כדי שהקול שלו לא יתבזבז. אבל אם לפיד ירכיב ממשלה, אני מתקשה להאמין שתעדיף להישחק באופוזיציה.

"אני מאוד עקבי בעניין זה. מעולם לא המלצתי על מישהו שהוא לא נתניהו".

זה גם לא היה ריאלי בעבר.

"ביש עתיד יש אנשים מקסימים, אבל עם עמדות מאוד שונות משלנו. לפיד מצניע אותן, וזה תפקידו. הרבה עבודה מיתוגית נעשית כדי להסתיר אותן. אבל אנחנו מכירים את העמדות שבורחות להם מדי פעם. ואלה לא עמדות ימניות. אני מאוד מעריך את לפיד, באופן אישי, אנחנו חברים, הוא איש טוב. אבל כל העניין הזה של מפלגות מרכז, אני לא מבין אותו. יום אחד הן ימין, יום אחד הן שמאל. יום אחד הן נגד החרדים, יום אחד הן מתחפשות לחרדים. ויום אחד הן פתאום עושות התנתקות. מין קדימה כאלה. בעצם, זה הליכוד שעשה את ההתנתקות".

איתך זה לא היה קורה.

"די מובהק וניכר לכולם, שאנחנו קובעים במידה רבה את הקו המדיני של ממשלת ישראל. לא באתי לפוליטיקה כדי להעביר את הזמן. ואם מאשימים אותנו בזה שאנחנו משתמשים בפוליטיקה בצורה אפקטיבית, אז אני מודה באשמה. נדמה לי שקו פרשת המים זה בחירות 2013. עד אז הליכוד היה בשלטון, אבל לא משל באמת. ביבי עלה ב-2009, ועד 2013 הוא המשיך בקו שגם אולמרט יכל לעשות. הוא לא יישם שום דבר ממה שהוא מאמין. לא עשו כלום במערכת המשפטית, רק הלכו לשתי מדינות. ואז אנחנו הגענו, וכל המדיניות השתנתה. הפסקנו לגמרי העברות שטחים ושחרורי מחבלים, החזרנו לכלא, לראשונה בתולדות המדינה, מחבלים ששוחררו. מערכת המשפט עברה ממגמה אקטיביסטית למגמה שמרנית. איילת (שקד) עושה עבודה יוצאת מן הכלל".

אם אתה כבר מזכיר את איילת שקד, אתה לא חושש שהיא תאפיל עליך ואתה תהיה מספר 2 שלה? בראיון שח"כ משה גפני נתן לאחרונה לגלובס, הוא לא פסל את האפשרות שיתמוך בה לראשות הממשלה.

בנט משתהה שנייה. "אני שמח מאוד בשותפות עם איילת. ואני גם מאמין למה שהיא אומרת, שבנט יהיה ראש הממשלה הבא", הוא אומר ופורץ בצחוק.

ממש הבא?

הוא שוב צוחק. "אחרי נתניהו. אני בשלב הזה לא הולך להתחרות בנתניהו. אני מכיר אותו כבר 12 שנה. יש לו יתרונות, יש לו חסרונות. למיטב שיפוטי, הוא מנהל בצורה לא רעה את ענייני המדינה. יש לנו עדיין הרבה מחלוקות, אבל אני לא מבולבל, הוא ראש הממשלה ואני שר בממשלתו".

וכמו שהיה אפשר לראות השבוע, הליכוד בראשותו עדיין מוביל, וכנראה שיהיה קל יותר להתחרות במי שיבואו אחריו.

"הסקרים הראו שהציבור מרגיש טוב עם המדיניות של הממשלה הזו, שהמדינה הולכת לכיוון טוב. אני חושב שמדינת ישראל חסונה ולא תלויה בדמות אחת. מצד שני, אני בהחלט מגבה את נתניהו בכל מקום שאני יכול, וכמו שכבר ראית, על סמך המלצות משטרה אני לא מפיל ממשלה".

כי אתה גם יודע שמצביעי הימין לא יסלחו לך על הפלת הממשלה הכי לאומית שהייתה כאן.

"הם לא יסלחו לי? אני, נפתלי, לא אסלח לעצמי על הפלת ממשלה שאני מאמין בדרכה".

ייתכן שאתה גם לא רוצה בחירות בגלל מצבה הכלכלי של המפלגה? מבקר המדינה, בדוח שפרסם החודש, ביקר את התנהלותכם הכלכלית וציין כי הגירעון של הבית היהודי עלול לסכן את המשך קיומה של המפלגה.

"אני מאוד גאה בצורה שניהלנו את הדברים. ירשתי מפלגה עם 32 מיליון שקל חוב שהצטבר על פני שלושה עשורים. החזרנו חלק ואנחנו עומדים כיום על חוב של 24 מיליון שקל, ונמצאים בהסדרי פריסת חובות עם כולם. זה לא כיף, אבל זה חלק מהאחריות שלי. אני לא נרתע מלשים יד בבוץ ולנהל משא ומתן קשוח מול ספקים. אני מעריך שהממשלה הזו כמעט תשלים ימיה, אמרתי כמעט כי תמיד לקראת סוף הקדנציה, העסק מתחיל קצת להיחלש ולכן אני לא מתחייב לתאריך המקורי נובמבר 2019, ומאמין שהבחירות יהיו כמה חודשים קודם לכן, סביב מאי".

יאיר לפיד / איור: גיל ג'יבלי

גיבוי לנתניהו, בינתיים

זה הזמן לחזור אחורה ליום רביעי שעבר, ועידת השלטון המקומי, כשבנט מסר התייחסות ראשונה להמלצות המשטרה להעמיד לדין את נתניהו. בנט היה הרביעי בסדר הדוברים של אותו בוקר. את הכנס פתח ראש העיר מודיעין ויו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס, ששימש כראש מטה הבחירות של נתניהו ב-2015. הוא כינה את נתניהו "אהוב שלנו" ואיחל לו עוד חמש שנים בקדנציה הבאה, לקול מחיאות הכפיים של הקהל. אחריו נשאו דברים - נתניהו עצמו בנאום הגנה נוסף, ושר הפנים אריה דרעי, שאיחל גם הוא לנתניהו להוביל אחרי הבחירות הבאות.

על רקע ההקדמות הללו, נשמעו דבריו של בנט לעומתיים אף יותר. הכותרות הבליטו כמובן את הביקורת הערכית-מוסרית לפיה "ראש ממשלה צריך להיות מישהו שאומרים עליו 'כך צריך לנהוג', כמו הפסוק שתלוי בקורס קצינים 'ממני תראו וכן תעשו'. ולצערי קבלת מתנות בהיקף כה רחב אינה עומדת בציפיות של אזרחי ישראל מראש ממשלתם".

אבל גם באמירות שבהן גיבה בנט את ראש הממשלה היו עקיצות מרומזות. החל מפתיחת הנאום כשאמר "אתמול בערב היה רגע לא נעים לכל אזרחי המדינה, ובוודאי לראש הממשלה, אחרי הכול, גם הוא בן אדם". וגם בהמשך כשאמר "כחבר קבינט, אין לי ספק שראש הממשלה לעולם לא יפגע בביטחון ישראל למען מטרה זרה, כפי שנרמז לאחרונה", ובכך חזר שוב, גם אם במרומז, על הטענה שנתניהו הסלים את חילופי האש האחרונים עם סוריה כדי להסית את הדיון מהמלצות המשטרה.

דברי הביקורת שהשמיע בנוגע לערכים ולמוסר לוו במחיאות כפיים בודדות, שבלטו על רקע האולם רב המשתתפים. נתניהו כבר לא נכח באולם, אבל נראה שאף ראש רשות מקומית לא מוכן בשלב הזה להסתבך עם מי שעדיין מנהל פה את העסק.

בנט, בנאומו, כמו גם בראיון, פוסח על שתי הסעיפים. הוא ישמח אם יצטייר כי יחסיו עם נתניהו השתפרו, אבל לא מתאפק מלעקוץ אותו שוב ושוב. כשאני שואלת אם יחסיו עם ראש הממשלה נמצאים בסוג של ירח דבש בהשוואה לעבר, והשיחה עוברת לנושא אחר, הוא מבקש שאשאל את השאלה שוב, כדי להתייחס אליה ולומר ש"לא הייתי אומר ירח דבש, אבל השנים בהחלט בנו יותר הערכה הדדית, בעיקר בתחומי הביטחון, ואני בהחלט מכבד אותו. וכשהוא פועל לפי מה שאני מאמין, אני מגבה אותו בכל כוחי, ולהיפך".

אתה חושש שבבחירות הבאות הוא שוב יתריע מפני הערבים שנוהרים לקלפיות, והמנדטים יזלגו ממך לליכוד, כמו שקרה ב-2015?

"יש תמימות בציבור, אבל אי אפשר לעבוד פעמיים על אנשים בדיוק באותה צורה. אני מתכוון לומר לציבור, אתם רוצים שאהיה שר ביטחון אצל נתניהו? תנו עשרים מנדטים ואז כשיהיו את כל הקיטורים על מצב הביטחון - אני כבר אדע לעשות את העבודה. ממה שבדקתי, זה קייס טוב, הציבור ילך על זה. אז נתניהו יעשה את הגוועלד עוד פעם. יצעק אנחנו מפסידים, הצילו-הצילו, אני חושב שהציבור כבר הבין שאנחנו המפלגה שמממשת בצורה הטובה ביותר את מה שהיא הבטיחה, וזה רק עם שמונה מנדטים. דמי בנפשך מה נעשה בקדנציה הבאה עם עשרים. אני בטוח שאנשים יתנו לנו כוח פוליטי, כי הם כבר הבינו שראש הממשלה הוא נתניהו, אבל עמוד השדרה זה אנחנו. בכל ההחלטות הגדולות מצוק איתן ועד הכול, רואים את טביעות אצבעותינו".

לו היית באופוזיציה, היית חוגג על דברי נתניהו מלפני עשור שאמר שלראש ממשלה ששקוע עד צוואר בחקירות, אין מנדט מוסרי לקבל החלטות גורליות, כי הוא עלול להחליט בהתאם להישרדות הפוליטית ולא לפי האינטרס הציבורי.

שרה נתניהו / איור: גיל ג'יבלי

"אני כל הזמן בוחן את המציאות, והמציאות היא שכרגע אני לא רואה איזושהי פגיעה בתפקודו של ראש הממשלה. אם אזהה פגיעה כזו, אעשה הערכה מחדש".

שרה נתניהו לא נחשבת כמי שפוגעת בתפקודו? מספיק לשמוע את הקלטת שבה היא צועקת על שעיה סגל המנוח, כדי לתהות איך הוא מקבל החלטות לצד רעיה שמתנהגת ככה.

"שוגים פה בצורה ששופטים את נתניהו ואת אשתו. מבחינתי, היא לא חלק מהמשוואה. בואו נשפוט את נתניהו לפי הפעולות והתוצאות וההתבטאויות שלו. מה זה משנה לנו מה קורה מאחורי הקלעים. את מרוצה מהתוצאות או לא? את מאמינה בהתבטאויות שלו או לא? אני לא מודד את אולמרט, ברק או את עצמי לפי החברים והמשפחה אלא לפי התפוקה והפעולות".

אתה דווקא מדבר בראיונות בהמון הערכה על התמיכה החשובה שנותנת לך גילת אשתך. אז איך פתאום בת הזוג הופכת ללא משמעותית?

"אם מרוצים מנתניהו - יופי, אם לא מרוצים, גם בסדר. לא צריך לחפור כל היום בעניין הזה. אני מכל מקום לא מתכוון לדבר על זה. היכרותי איתם הייתה כשהייתי בתפקיד אמון, ומה שקורה במשרת אמון צריך להישאר תחת משרת אמון. ככה אני מצפה מעובדיי. אני לא רוצה להגיע למצב שאני צריך לחשוב פעמיים מה להגיד בקרב הצוות שלי, מחשש שמישהו יקליט אותי. זה מזעזע".

עם הפנים למצביע החילוני

בנט אומנם טוען שאין קשר בין סביבת ההתייחסות שמקיפה את הפוליטיקאי לתפקודו של האיש, אבל לאורך הראיון הוא חוזר שוב ושוב לסביבת ההתייחסות שלו, אנשי ההייטק וסיירת מטכ"ל. זה משדר מצליחנות, כסף שלא צריך לקושש מטייקונים, כי כבר יש ממנו, ובעיקר תחושה של איש העולם הגדול, רחוק מאוד מעסקני המפד"ל של פעם.

כך, למשל, הוא הסביר את הימצאותו בפוליטיקה: "הפוליטיקה בשבילי היא אמצעי לקדם את הערכים שאני מאמין בהם, הרי היו לי חיים נהדרים בחוץ. גן עדן. עשיתי שני אקזיטים, נהייתי מיליונר.

"מדי פעם אני פוגש את שלושת החברים שלי מסאיוטה, שהשווי המצטבר של החברות שלהם זה 3-2.5 מיליארד דולר - ליאור גולן מטאבולה, מיכל צור שהקימה את קלטורה ובן אנוש שהיה איתי בצוות בסיירת מטכ"ל והקים את פליימדיה. רק אני, הכבשה השחורה, הלכתי לפוליטיקה, כי נשבעתי לעצמי אחרי שנשלחתי לפקד על כוח במלחמת לבנון השנייה, שאעשה הכול כדי שלא יהיה שוב ליקוי מאורות כמו זה שנחשפתי אליו".

המלחמה טלטלה אותך, אבל בינתיים המפלגה שלך לא תומכת בשום הסדר שלום. אפילו טראמפ בראיון ל"ישראל היום" הודה שישראל לא ממש מתאמצת שזה יקרה.

"הדיבורים על הסכם שלום הם משחק גדול בנדמה לי. אז אפשר לשחק בנדמה לי עוד שלושים שנה, או ללכת על תוכנית הריבונות שאני מציע כבר שנים, שהעיקרון שעומד בבסיסה זה 'מקסימום שטח - מינימום ערבים'. מהלך חד צדדי, שיספח את כל שטחי C, ויחיל את החוק הישראלי על שטח שיש בו חצי מיליון ישראלים וכמה רבבות פלסטינים, כשבשאר השטח תוקם אוטונומיה מחוזקת. אין אחד במזרח התיכון שחושב שאפשר להגיע להסכם בטווח הנראה לעין. ואם הפלסטינים באמת חושבים אחרת, אז כשיהיו מוכנים, שירימו לנו טלפון".

אם כבר הזכרת טלפון, כחבר קבינט אתה עונה לטלפונים בשבת?

"ברור שעונה. אני יכול לחשוב על שבע-שמונה פעמים מאז שאני שר, שהיו אירועים בשבת והתקשרו. בחטיפת הנערים, למשל, הם נחטפו בלילה שבין חמישי לשישי, ובשבת כבר התחלתי לקדם את מעצר משוחררי עסקת שליט. גם בצוק איתן, ובשבת לפני שבועיים כשהייתה המתיחות בסוריה התקשרו. כחייל וכמפקד פעלתי הרבה מאוד פעמים בשבת. זה מותר. אין בכלל דילמה".

לבנט חשובה הקריצה הזו לחילונים, שיבינו שהוא קרוב אליהם הרבה יותר משנדמה להם. על רקע הדברים שיאמר בהמשך, נראה כי לא במקרה בירך בנט בלבביות כזו את הסופר דויד גרוסמן שזכה השנה בפרס ישראל לספרות, ואינו נמנה בדיוק עם המחנה הפוליטי של בנט. האסטרטגיה שלו היא להתנחל בלבבות של כולם בדרך להיות ראש הממשלה של כולם.

איילת שקד / איור: גיל ג'יבלי

כבר בפתח הראיון הוא מציע לי, "בואי נתחיל ממשהו אישי שלא כולם יודעים עליי". קדימה, אני אומרת, תוהה לאן יוביל שועל ראיונות ותיק כמוהו. "עד שהגעתי לבית היהודי, לא הכרתי רב", הוא מצהיר, "לא פגשתי את רבני הציונות הדתית, לא הכרתי אותם אישית. נולדתי בעצם למשפחה חילונית שנכנסה לתהליך של התקרבות למסורת ולדת. אשתי גילת היא מבית חילוני והיום אנחנו מנהלים כמובן אורח חיים דתי, אבל הכניסה המשמעותית שלי לעולם הציונות הדתית הייתה רק עם כניסתי לפוליטיקה.

"בצבא הייתי שנתיים בלי כיפה. אני מניח שזה נבע מהרצון לראות עולם, מה שנקרא. ואחרי רצח רבין החזרתי את הכיפה לראש. הייתי כבר מפקד פלוגה והחיילים שלי, מושבניקים וקיבוצניקים - ברובם המוחלט חילונים - הופתעו מאוד. הם לא ידעו שאני מבית דתי. גם כשהקמתי את סאיוטה, שלושת חבריי, המייסדים, היו אנשי שמאל, זה לא הפריע לי ולא עניין אותי מה דעותיהם ואם יש או אין להם כיפה על הראש. ופתאום, פה בפוליטיקה אני צריך להיכנס לאיזו פינה או נישה? זה לא אני".

ואת כל זה אתה מזכיר עכשיו, כי הבנת שהכיפה מפריעה לך למצות את הפוטנציאל האלקטורלי של הבית היהודי?

"יכול להיות ראש ממשלה עם כיפה, ואני מתכוון להיות ראש הממשלה אחרי עידן נתניהו. זה נכון שיש סטיגמות בחברה הישראלית, זה טבעי ומובן. אבל כל מהותי היא תפיסה ממלכתית כוללת. אני לא קם בבוקר ומתנהג כמו שר החינוך של הדתיים. אני רוצה להיות שר החינוך של כולם. וזה בעצם היעד שסימנתי לעצמי - להפוך ממפלגה סקטוריאלית למפלגה כלל ישראלית. להביא את איילת שקד למפלגה היה מהלך נועז. אנשים אמרו לי 'השתגעת, אתה מביא גם אישה וגם חילונית', והיום כולם מבינים שזה היה מהלך מוצלח. בבחירות הקרובות אני רוצה לראות עוד 3-2 איילת שקדים חילונים ברשימה לכנסת".

בעשירייה הראשונה?

"כן, בנבחרת הפותחת לא נגיד עשירייה. הייתי רוצה לראות גם מסורתיים, אולי גם חרדי אחד. יש המון אנשים מצוינים עם כיפות ובלי כיפות. מבחינתי, גם אדם דרוזי שמקבל את התפיסות שלנו צריך להשתלב בפנים. יש לנו, נדמה לי, מאות, אולי אלפי מתפקדים דרוזים שמאמינים בדרך שלנו".

גם ערבים?

"כל בן אדם ציוני שמאמין בערכים שלנו מוזמן. בפריימריס הקודם רצה אישה ערביה שהילדים שלה משרתים בצה"ל. אנחנו פתוחים לכולם".

בבחירות הקודמות ניסית להביא את אלי אוחנה, ונכשלת. לא ישימו לך רגליים גם הפעם?

"הפעם אצליח. אני נחוש להשלים את המהלך הזה במטרה להיות ספקטרום הרבה יותר רחב, שיכיל מצביעים מיאיר לפיד וימינה ממנו, מהליכוד וגם מש"ס. זה בעצם האלקטורט שלי".

זה נכון שהצעת לעירית לינור להצטרף?

"אני כמובן לא אדבר על שמות ספציפיים. אני מדבר ופוגש מנעד רחב של אנשים, שכמובן יעשו את המהלך רק סמוך לבחירות כדי לא להישרף".

מה עם רוני אלשיך? אילנה דיין העלתה את האפשרות שאולי הוא אפילו יתמודד בעתיד על ראשות הבית היהודי?

"אני לא מכיר דיבור כזה. יש לי הערכה עצומה לרוני אלשיך. גם על תקופתו בשב"כ וגם על תקופתו כמפכ"ל. הוא עדיין מפכ"ל מכהן, ואני לא חושב שזה ראוי שאדבר עליו במונחים פוליטיים".

לפתוח את הבית

בנט מכוון גבוה ורחב, אל מצביעי הליכוד. "אני רוצה להביא את עם ישראל שבתפיסתו נמצא ימינה מהמרכז. שמחפש זהות יהודית וגאה בזה", הוא אומר, "אם נעבוד חכם, נוכל כמו מגנט למשוך קולות מכל מפלגות המחנה הלאומי".

עדיין לא הבנתי איך תצליח להגדיל את שמונת המנדטים שלך לעשרים.

"אחת, אני חורש את הארץ במפגשים ואירועים רבי משתתפים. שתיים, אנחנו בונים בשקט צבא של פעילים שביום הקובע ידעו לצאת ולפעול. ושלוש - בניית תשתיות אינטרנט שיופעלו ברגע האמת. אבל גולת הכותרת שלנו בבחירות הבאות תהיה - הבית נפתח, רק כך נגיע לעשרים מנדטים".

פתיחת הבית לחילונים לא תבריח את האלקטורט של הציונות הדתית? או שממילא אין להם לאן ללכת, והם יישארו איתך גם ככה?

"הציונות הדתית מבינה שהיא צריכה להיכנס לעולם ההנהגה. לפני שש שנים באתי, אדם אנונימי מבחינת הציונות הדתית. לא הייתי כמו יאיר לפיד בטלוויזיה. הייתי בהייטק, בסיירת מטכ"ל ובמועצת יש"ע, אבל לא הייתי מוכר. כבר אז הובלתי תפיסה שאומרת שצריך לעבור ממפלגה שיש בה רק דתיים למפלגה שיש בה את כל הגוונים. אם נמשיך להתנהל בממלכתיות, אני אמשיך לעשות בחינוך את המהפכות במתמטיקה ובאנגלית ואת צמצום הפערים. ואיילת תמשיך לחולל את המהפכה במערכת המשפט. אני מאמין שנצליח".

כדי להכניס חילונים לנבחרת הפותחת, צריך לשלוף ממנה כמה מהדתיים שנמצאים בה. האיחוד הלאומי-תקומה יישארו בבית היהודי?

"אני חושב שכן. יש מקום לכולם. הרעיון הוא לפתוח אוהל מאוד רחב ולהניף כמה דגלים. דגל ארץ-ישראל הוא דגל מאוד חשוב, אבל הוא לא תמצית הכול. יש עוד נושאים".

בצלאל סמוטריץ', על התבטאויותיו הבעייתיות, לא מכביד עליך? אולי אתה דווקא נהנה להיות במקום הליברלי, המתון והממלכתי שבו אתה מוצב בהשוואה אליו.

"יש לי הערכה לסמוטריץ'. מצד שני, אני חלוק על רבות מההתבטאויות שלו, ואני לא מהסס לומר את זה בצורה ברורה. דמייני לצד סמוטריץ' עוד 6-5 דמויות על ספקטרום מאוד רחב בחברה הישראלית - זה ישים את הדברים בקונטקסט. מה גם שאני לא מתרגש מזה, בכל מפלגה זה קיים".

ומה לגבי התפילה ההמונית להורדת הגשם שארגן אורי אריאל? כאיש הייטק, זו הדרך שבה שר החקלאות ב-2018 מתמודד עם הבצורת?

בנט צוחק. "קודם כול, זה די הצליח אני חושב, מאז יש פה כל הזמן גשם, לא? טוב, זה בהומור* בוודאי שאורי כשר החקלאות פעל בכל הצירים. לא צריך להטיף לנו. היהדות והקדמה לא סותרות זו את זו".

בקיצור, לא צפוי פילוג.

"לא רק שלא צפוי פילוג, אני צופה כמה איחודים מפתיעים ומעניינים".

יהיו יותר נשים?

"בוודאי. כל מהלך גדול שעשיתי בחיי היה עם שותפה. מיכל צור בהייטק, איילת שקד בפוליטיקה. אני מאוד מאמין בכוח הנשי. אני כמובן מכליל, אבל נשים עובדות בצורה טובה יותר בבניית קונצנזוס, ביחסים בין-אישיים. יש להן בדרך כלל נטייה לאגואים קטנים יותר. ובגלל זה הן לפעמים ממעטות בהערכה העצמית שלהן.

"כמנכ"ל, באו אליי הרבה יותר גברים לבקש העלאה מאשר נשים. לעידן הנוכחי שבו יש דגש על שיתופיות ופחות על אוטוריטטיביות, הן מתאימות במיוחד. החוכמה שלי כמנהיג זה ליטול מכל אדם את החוזקות והיכולות המיוחדות שלו. ואני מאוד שמח על מה שאיילת מביאה לשולחן. ביחד אנחנו כוח מאוד חזק ואפקטיבי בפוליטיקה הישראלית".

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?