גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עשור למרתון ת"א: "אני שומר את המספר מהמרתון הראשון"

מרתון תל-אביב חוגג עשור, ומגיע לשיאים במספר המשתתפים ובאימוץ התנדבותי של עמותות ומטרות ראויות ■ קובי גטניו, שמאמן למרתון אנשים בעלי צרכים מיוחדים, התפתח עם המרתון

10 שנים הן לא מעט זמן במונחים ישראליים, ומרתון תל-אביב - שסוגר את העשור הראשון לפעילותו - מתגאה בכך שהוא כנראה אירוע הספורט האקטיבי הגדול בארץ.

מאז שיצא לדרך, ידע המרתון שנים טובות יותר ופחות, אבל הרצים הצביעו ברגליים, והמרתון הלך וצמח והגיע לשיאים חדשים. קודם כל - במספרים. השנה למשל ישתתפו בו 40,000 רצים במקצים השונים, כ-2,800 מהם במרתון המלא.

שנית, בבינלאומיות. כ-2,500 רצים הגיעו מרחבי הגלובוס. חלקם מהשכנה ממזרח, ירדן, ואחרים ממקומות כמו איסלנד, הוואי ואפילו יפן.

מרתון תל-אביב הביא לשינוי תודעתי בקרב האוכלוסייה, וככל שטרנד הריצה השתרש, עלתה קרנו. מי שעקב אחריו במשך השנים יכול להעיד על אופיו המתפתח, על ההשפעה שלו ועל המקום שהוא תופס היום בתרבות הספורט הלאומית.

קבוצת הריצה של כישורית / צילום: קובי גטניו

אחד האנשים שיכולים לעשות זאת טוב מאחרים הוא קובי גטניו, 49, מרתוניסט ותיק שהשתתף בכל אחד מהמרתונים של תל-אביב, והשנה יעשה זאת בפעם העשירית, ולא לבד - ועל כך בהמשך.

כשאני שואלת אותו כיצד מצטייר בעיניו השינוי שעבר מרתון תל-אביב לאורך השנים ואיך הוא חווה את התפתחותו, הוא אומר ש"ההתפתחות של המרתון מקבילה להתפתחות האישית שלי".

גטניו השתתף במרתון תל-אביב הראשון בשנת 2009, כשלמעשה, זה היה המרתון השני בחייו (שלושה חודשים קודם גמא את מרתון טבריה). "אני שומר את מספר החזה שלי מהמרתון הראשון", הוא מתגאה, "בשנה הראשונה הייתי מספר 949 ולפני שנה 2570, וזה בעצם הסיפור של המרתון. הוא התחיל בקטן והיום נחשב לגדול בארץ.

"בשנה הראשונה חילקו פרסים קטנים, ובשנה שעברה אפילו הפרס גדל והעמיד אותו בשורה אחת עם המרתונים הנחשבים. אומנם בעולם מדובר על 40,000 איש שרצים מרתון (ואצלנו כאמור רק 2,800), אבל כמירוץ אורבני הוא דומה באווירה ומתקרב לאירועים בחו"ל".

ויש לו עוד הקבלה להתפתחות שלו בצד המרתון לאורך השנים: "כשהתחלתי לרוץ, לסיים את המרחק היה בשבילי אתגר פיזי ומנטלי. לריצת מרתון צריך להתכונן, ולהתייחס אליה בהמון כבוד. צריך ללמוד איך להתנהג איתה, ובעיקר להכיר את היכולות הפיזיות שלך ועד כמה אפשר למשוך את הגוף לקצה היכולת שלו בלי לפגוע בו - כי זו יכולה להיות ריצה מסוכנת.

"עם השנים הוספתי לי מירוצים כמו איירון מן ורצתי שלושה מרתונים בשנה. אבל בשלב מסוים הבנתי שהמרתון הוא לא האתגר. הבנתי שאני צריך משהו שהוא מעבר לאתגר האישי שלי, אתגר למען הקהילה. רצי מרתון מעוררים השראה, לכן החלטתי לקחת את הריצה לטובת מטרות נוספות.

קובי גטניו עם המתאמנים מכפר כישורית / צילום: קובי גטניו

היום אני מתנדב בשלוש מסגרות קהילתיות, וגם בתחום הזה אני לא היחיד. עוד רצים שילבו מטרות שמעבר להישג האישי, והמרתון מאמץ היום 90 עמותות שרצים מתרימים כסף בעבורן".

גטניו הוא חבר הנהלה בעמותת Make a Wish, שמגשימה משאלות לילדים החולים במחלה מסכנת חיים. בתחרויות הוא מגייס תרומות להגשמת משאלות. "לפני שנה רצתי שלושה מרתונים תחת הכינוי SUB12 - דהיינו, להגשים תריסר משאלות על-ידי גיוס של 120,000 שקלים.

"להיות מתנדב בעמותות כאלה זה לקבל פרופורציה בחיים. לעמוד מול ילדים חולים ולשמוע מה החלום שלהם זו פרופורציה, כי אחר כך אפשר להעריך את החיים באמת - את הנשימה, ההליכה, החיוך, האכילה העצמאית ואת כל הדברים הכי טריוויאליים.

"גם בזמן ריצה אני מעריך את זה. יש הכרת תודה שמשנה את החשיבה על החיים בכלל, כי מרתון מביא לתובנות אדירות ואנשים צריכים לרוץ אותו כדי להבין דברים - מעבר למירוץ יש בסוף אותנו נטו. אנחנו אלה שמגיעים לקו הסיום". לפני כשנתיים גילה את הכפר כישורית, שמאכלס קהילה של בעלי מוגבלויות בגליל, והוזמן לבקר. התברר לו שיש בכישורית קבוצת ריצה, והוא קיבל פנייה מירון, אחד התושבים בכפר, שביקש שיאמן אותו למרתון יחד עם חבר נוסף, איתי. וכך היה.

"עבורנו המרתון הוא אתגר, אבל עבורם זה כרטיס הכניסה לעולם של אנשים נורמטיביים", אומר גטניו. "רץ בעל צרכים מיוחדים שמצליח לרוץ מרתון הוא סופרמן. הוא עושה את הבלתי אפשרי עבורם ומהווה השראה לרצים כמוהו, בעלי צרכים מיוחדים, אבל גם לנו, הרצים הנורמטיביים".

גטניו התפתח עם המרתון / צילום: יפית בשבקין

בשנה שעברה הוא רץ מרתון עם ירון, והשנה הוא ירוץ עם איתי, אך לראשונה ירוץ רק חצי מרתון, כהכנה לריצת מרתון משותפת שלהם בווינה.

המסגרת השלישית שגטניו פעיל בה היא עמותת Unistream, שמעניקה לבני נוער מהפריפריה כלים להקמת סטארט-אפים. שם הוא מרצה על חשיבה מחוץ לקופסה ועל העצמה אישית.

"אני מעביר הרצאות בפורומים שונים, מבתי ספר, דרך צבא ועד משטרה וחברות", הוא מספר, "ההרצאה שלי 'לתת את הרץ שבך' מחברת בין ספורט לתרומה לקהילה, ואומרת שלכל אדם בעולם יש משהו לתת למישהו. אני נותן את הרץ שבי, אבל כל אחד יכול לתת משהו משלו, זו המהות. אני מאמין שכל אדם צריך להקדיש 5% מחייו וזמנו לתרומה לקהילה, ואם זה יקרה, נחיה בעולם צודק, טוב ושוויוני יותר".

שאול לדני / צילום: עופר ברגר מתוך ויקיפדיה

ולסיכום - איזה מין רץ אתה היום לעומת הרץ שהיית לפני עשור?

"במרתון הראשון עשיתי את התוצאה הכי טובה שלי, כי הייתי חדור מטרה. אבל מאז ועד היום אני רץ בלי שעון, אני נהנה מכל מטר שאני רץ ואני מחייך. זו ריצה שגורמת לי הנאה אדירה כי יש מאחוריה מטרה. אני כבר לא העניין, אלא המטרה היא שחשובה".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים