גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעלי השליטה בדלתא: "אמזון בדרך לפה, והיא תוריד מחירים"

"כולם רוצים לצמוח באונליין, הבעיה היא לוגיסטיקה", אומרים בראיון ל"גלובס" אייזק דבח ויוסי חגג, הפועלים בארה"ב ועובדים בין השאר עם וולמארט ואמזון ■ "יש פה עודף משמעותי של שטחי מסחר. הקניונים המובילים תמיד יהיו טובים, אבל כל מה שבאמצע יהיו בצרות. לא נפתח עוד חנויות בישראל"

"אמזון יבואו לפה, יהיו גדולים ויורידו מחירים, אך וולמארט לא ממש בדרך לפעילות בישראל, הם מחפשים שווקים ענקיים", כך מעריכים היום אייזק דבח, בעל השליטה (49%) ומנכ"ל דלתא גליל, ויוסי חגג, המשנה למנכ"ל וסמנכ"ל התפעול, בראיון ל"גלובס" לאחר פרסום הדוחות.

השבוע דיווחה החברה, העוסקת בעיצוב, ייצור ושיווק של מוצרי הלבשה תחתונה, גרביים, בגדי ילדים, בגדי פנאי ובגדי ספורט, כי סיימה את הרבעון הרביעי של 2017 בהכנסות של 372 מיליון דולר, ירידה קלה של 1.2% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2016, ובעלייה של 8.2% ברווח הנקי ל-20 מיליון דולר.

זו תקופה לא פשוטה עבור שוק האופנה בארה"ב עם סגירות של למעלה מ-6,000 חנויות קמעונאות, וגם בישראל ארבע רשתות הגיעו לכותלי בית המשפט, האחרונה שבהן היא קבוצת הוניגמן, שנכנסה להקפאת הליכים בשבוע שעבר.

כל שוק האופנה המקומי מדבר על רבעון קשה - בין היתר בגלל החורף שלא הגיע, המכירות באונליין והרכישות בחו"ל, אבל דווקא בישראל המכירות שלכם צמחו ב-19%.

דבח: "המכירות בחנויות זהות ברבעון היו חזקות - גם בדלתא וגם בפיקס. מכיוון שאנו מוכרים בייסיק, וזה דברים שאנשים קונים כשהם צריכים, אנחנו פחות נפגעים מהקניות בחו"ל ובאונליין. הרי רוב האנשים שקונים פיג'מה לא קונים אותם בחו"ל. וכן, לא היה חורף, אבל היה מספיק קר".

המכירות שלכם בארה"ב בירידה של 5%.

"בארה"ב יש ירידה בהכנסות בגלל השקות בקוסקו שהיו ב-2016 ולא נמשכו ל-2017. הם היו פחות מרוצים ולא חידשו חלק מהחוזים מולנו. אבל במקביל השקענו בשיפור הרווחיות. באמזון צמחנו במכירות ושם אנחנו עובדים לא ממותג. הבנו שעדיף לנו לשחק את המשחק איתם עם המותגים הפרטיים 'מיי' ו'רבלה'. ככה אנחנו צומחים בהכנסות, זה חשוב לנו כדי לאזן את תיק הלקוחות".

בין הסיכונים שמפרטת הקבוצה בדוחות השנתיים היא מתייחסת למשבר פיננסי ולחשש מהמשך המיתון, קיטון בצריכה ולחץ להורדת מחירים, שעשויים להשפיע על הרגלי והיקפי הצריכה של הצרכנים.

הלקוחות המשמעותיים שלכם בארה"ב הם בין היתר בתי הכלבו הגדולים, שהולכים וסוגרים חנויות. עד כמה זה פוגע בכם ולאן זה ממשיך?

"רוב הקלייטנים שלנו, כמו נייקי, בצמיחה, גם וולמארט - כך שלא נפגענו באופן מהותי ממה שקרה בשוק בארה"ב. הצריכה של הלבשה לא ירדה באופן משמעותי, מה שהשתנה הוא הפלטפורמה שבה אנשים קונים. מייסיס ירדה כי היו לה יותר מדי חנויות, וחלק לא עבדו. אנשים עברו לקנות באונליין, והם איבדו 5%-10% מהמכירות כי היא לא התנהלה נכון".

"אנחנו פחות נפגענו מכיוון שרוב הקמעונאים שאנחנו עובדים איתם הם לא אלה שנמצאים בשדרה החמישית בניו-יורק", מוסיף חגג. "בנוסף, ב-2016 התחלנו לעבוד עם אמזון, והפעילות איתה מאוד התרחבה ב-2017. היום אנחנו מוכרים להם לא רק את המותגים דרך הקמעונאים אלא גם באמצעות מותגים פרטיים שאנחנו מייצרים עבורם".

אז אמזון תיכנס בקרוב לישראל?

דבח: "אני בטוח שהם יבואו ושהם יהיו גדולים כאן. הם חייבים להיכנס לעוד מדינות כדי להמשיך בצמיחה".

זה יהיה מפץ לשוק האופנה הישראלי?

"עבורנו אני לא חושב שלא, כי נמכור גם להם. עם זאת, אמזון תגנוב מכירות לשחקנים, תוריד מחירים ורק מי שישכיל לפתח את האונליין יצליח. בקבוצות הקניונים הגדולות יהיו חייבים להוריד את דמי השכירות. היום דמי השכירות בקניונים הם הכי גבוהים שיכולים להיות. אבל השחקנים בשוק הישראלי כבר מתמחרים את הכניסה של אמזון. מה שבטוח הוא שהצרכנים ייהנו. אמזון היא חברה יעילה שפועלת מהר ומהרגע שייחתם פה חוזה השכירות למרכז הלוגיסטי שלהם, תוך 12 חודשים הם כבר יתחילו לפעול".

בדוחות דלתא מתייחסים לוולמארט כלקוח מהותי (12% מהמכירות), שהם מייצרים עבורו מותג פרטי בהיקף מכירות של 158 מיליון דולר. בתושבה לשאלה אם קיים סיכוי הרשת תגיע לארץ, לאחר שדווח כי ראש הממשלה ויועציו שוחחו עם בכיר וולמארט והציעו לו לפתוח עסקים בישראל, עונה דבח: "אני לא רואה סיכוי שהיא באה לישראל. וולמארט נכנסת רק למדינות מאוד גדולות. הם מחפשים שווקים ענקיים. זה לא כאן".

סיכון נוסף שאליו התייחסה דלתא בדוחות הוא המגמה שבמסגרתה מנסות רשתות קמעונאיות לעקוף את החברות המעצבות ולפתח מותגי הלבשה תחתונה פרטיים, ומתקשרות לצורך כך ישירות עם מפעלי הייצור על מנת להוזיל את עלויות המוצרים. "זו תופעה שנפוצה יותר במוצרי בייסיק שאינם ממותגים, אבל כשאתה מביא חדשנות יותר צריך אותך" אומרים דבח וחגג.

אתם צפויים לבצע עסקאות נוספות בתקופה הקרובה?

"אנחנו בהחלט מחפשים רכישות בשוק ובוחנים מה נכון לדלתא לרכוש. אנחנו רוצים לגדול באסיה, בהודו ובברזיל. אנחנו מעוניינים לצמוח אל מחוץ לערוצים שאנחנו נמצאים בהם".

יש לכם 185 חנויות קמעונאיות בישראל. שוק האופנה בישראל עומד בפני משבר?

"מה שקורה פה זה מה שקרה באמריקה בשנתיים האחרונות. יש פה עודף משמעותי של שטחי מסחר, ולא ייתכן שהשוק יוכל לעכל אותם. הקניונים המובילים תמיד יהיו טובים, ואני מאמין שגם מרכזים שכונתיים יתחזקו ויצמחו, אבל כל מה שבאמצע יהיו בצרות. לא נפתח עוד חנויות בישראל".

שכר הדירה בקניונים גבוה מדי לתקופה הנוכחית?

"לעומת שחקנים אחרים, אנחנו פחות פועלים בקניונים הגדולים. כשליש מהפעילות בישראל הוא בקניונים, שליש במרכזים מסחריים, ושליש בחנויות ברחוב. זה חלק מהמודל העסקי שלנו: בחנויות הרחוב השכירות שפויה והרווחיות גבוהה יותר שכן מדובר באותם מוצרים. האסטרטגיה שלנו היא חוזים של שלוש שנים, ולכן החוזים שלנו נפתחו, ואנחנו לא תלויים בחוזים ישנים הכוללים שכר דירה גבוה לחמש או עשר שנים. בחידוש אתה נלחם ומקבל תנאים יותר טובים. יש ניצנים של הורדות מחירים".

קבוצות אופנה גדולות כמו קסטרו ופוקס מקבלות תנאים טובים יותר מכם?

"ברור שלקבוצות הגדולות יש קשרים עסקיים חזקים עם הקניונים יותר מאשר לנו. השחקנים הקטנים במצב לא טוב, והם גם סובלים ממיקומים פחות טובים. אבל זה לא מספיק שהשכירות שלך תהיה נמוכה בשביל לנצח. צריך בידול.

"מה שקורה בישראל מתרחש בארה"ב כבר שלוש שנים. לפני שלוש שנים לשחקנים כמו פוקס, קסטרו ודלתא לא היה אונליין שעובד, והקניונים נהנו. היום שיעור המכירות באונליין של קמעונאיות האופנה הגדולות הוא 3%-5%, וזה כבר לא במודל העסקי שלהן להוסיף 2%-3% שטחי מסחר בשנה. הפוקוס של כולם הוא לגדול באונליין. הקושי כרגע הוא הלוגיסטיקה שם. אנחנו עוד מאחור, אבל זה דבר שיחסית קל להעתיק. בארה"ב האונליין כבר מתקרב ל-20% מהמכירות. הקפיצות בישראל בשנים הקרובות יהיו מהירות יותר. הקפיצה מ-5% ל-10% היא מהירה".

אנחנו צפויים לראות עוד קריסות בדומה למה שקורה בארה"ב?

"הישראלים גילו את האונליין. מי שהשכיל לפתח אונליין לא יורד בחנויות הזהות, ומי שהמאזן שלו חזק ישרוד את תקופת הביניים עד שמחירי השכירות יירדו. לאורך זמן משקל האונליין יגדל ומשקל הקמעונאיות הפיזיות יקטן, וייתכן שיהיה גם קיטון ריאלי. ככל שיש לך ייחוד במוצר מצבך יותר טוב".

להוניגמן עדיין יש מקום בשוק הישראלי?

חגג: "אני מאמין שמישהו יקנה אותם ושהם ימשיכו לחיות. הם פשוט הגיעו לחובות גבוהים מדי, ולמינוף יתר".

יש תחושה שהבנקים קיצרו את החבל בענף קמעונאיות האופנה. אתם חשים בזה?

חגג: "אם אתה רשת עם הרבה חובות והם מתוחים עד קצה חובות האשראי אז הבנקים ישר מהדקים את החגורה. אני בטוח שהבנקים הידקו את החגורה להוניגמן בגלל כל ההתבטאויות האחרונות בשוק. זה לא טוב ולא חכם כשראשי ענף יוצאים ואומרים שקשה לשרוד. אמירות כאלה יכולות להשפיע לכיוון שמרנות יתר".

דלתא גליל

הקמה: 1975

פעילות: עיצוב, ייצור ושיווק של מוצרי הלבשה תחתונה, גרביים, בגדי ילדים, בגדי פנאי ובגדי ספורט

בעלים (49%) ומנכ"ל: אייזק דבח

חנויות בישראל: 185

חברות שהיא מייצרת עבורן: פרימארק, ויקטוריה'ס סיקרט, וולמארט טרגט, אמזון, מייסי'ס, קלווין קליין, אנדר ארמור, נייקי

מכירות ב-2017: 1.37 מיליארד דולר

רווח נקי ב-2017: 49 מיליון דולר

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון