גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לבקר את המציע ולא את השופטת

קמיר העביר לגרסטל הצעה מושחתת מחפץ? אסור לשכוח מי הם החשודים האמיתיים בשחיתות

אסתר חיות (מימין) והילה גרסטל. איור: גיל ג'יבלי
אסתר חיות (מימין) והילה גרסטל. איור: גיל ג'יבלי

בסרט "שתי אצבעות מצידון" (1986, במאי: אלי כהן), שעוסק במלחמת לבנון הראשונה, ישנו קטע נפלא שבו הלוחם "ג'ורג'י" (השחקן אלון אבוטבול), מסביר לחבריו החיילים השבוזים (המותשים) את הסיטואציה הכאוטית שנוצרה אז בלבנון: "הנוצרים שונאים את הדרוזים ואת השיעים ואת הסונים והפלסטינים. הדרוזים שונאים את הנוצרים, השיעים והסורים. השיעים? דפקו אותם כל השנים אז הם שונאים את כולם. הסונים שונאים את מי שהראיס שלהם אמר להם לשנוא, והפלסטינים שונאים אחד את השני ואת האחרים. עכשיו לכולם יש מכנה משותף אחד - כולם מה זה שונאים - אותנו, הישראלים".

השבוע, אחרי שערכתי שיחות עם מעורבים שונים בפרשות ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ובפרשיית ניר חפץ-אלי קמיר-הילה גרסטל, נזכרתי בקטע מהסרט. להבדיל אלף אלפי הבדלות.

כמובן, עושה רושם שבמקרה הזה, החוקרים שונאים את החשודים, החשודים שונאים את החוקרים, וגם את הפרקליטים, והשופטים. הפרקליטים מזלזלים בשוטרים, ואת גרסטל לא סובלים. למה? כי היא העבירה עליהם ביקורת במשך כמה שנים.

כעת, גרסטל כועסת על הפרקליטים, הסנגורים כועסים על העיתונאים, וגם על החוקרים והשופטים, חלק מהעיתונאים שונאים את ביבי, ביבי שונא את השוטרים ואת רוב העיתונאים, וכל העיתונאים שונאים את ניר חפץ. עכשיו, לכולם יש מכנה משותף אחד - כולם שונאים את... תשלימו בעצמכם.

בכל מקרה, בסיטואציה הנוכחית כפי שקורה לרוב בחיים, כל אחד פועל ומביע דעה מתוך הפוזיציה שבה הוא נמצא. עוד לא פגשתי סנגור שלא טען שהלקוח שלו חף מפשע, או שהחשדות נגד הלקוח מוגזמים. עוד לא פגשתי חשוד שמודה כי חטא (אלא אם הוא הפך לעד מדינה וקיבל תמורה בעבור ההכאה על חטא). עוד לא פגשתי פרקליט או חוקר משטרה שמודים כי טעו או הפריזו בעוצמת החשדות. עוד לא פגשתי שופט שחשב שטעה בהארכת מעצר.

גם הפוליטיקאים פועלים מפוזיציה ומתוך אינטרסים, וקשה למצוא בקרבם עמדות שחורגות מהצפוי מראש. הפוליטיקאים מהשמאל ומהמרכז שרוצים להפיל את הממשלה, תוקפים את נתניהו; ואילו אנשי הימין שרוצים להמשיך ליהנות ממנעמי השלטון, שותקים או מגוננים על נתניהו. זאת, על אף שכבר ברור שנתניהו התנהג באופן מושחת, גם ללא קשר להוכחת הפליליות של מעשיו.

לבקר את המציע ולא את השופטת

את הדוגמה הקיצונית ל"מתקפת ההגנה", על ראש הממשלה סיפקה אתמול, ד', כמעט כמו תמיד שרת התרבות, מירי רגב. בניסיון פתטי לגמד את החשדות הרבים לשחיתות נגד נתניהו, התייצבה רגב מעל דוכן הכנסת והכריזה בחגיגיות מעושה, כי "רק עכשיו פורסם תיק 7000 - חשדות חמורים נגד הגננת שושנה, שנתנה לנתניהו לכאורה עוגייה נוספת בחגיגת הסיום של הגן".

אחרי מחשבה לא מאומצת במיוחד, הבנתי ש"משל הגננת שושנה" של רגב, הוא בעצם מקבילה פיוטית או הומוריסטית למנטרה שעליה חוזר נתניהו בתגובה לחקירותיו, שלפיה "לא יהיה כלום כי אין כלום". בשני המקרים, אין ולו שמץ של התייחסות עניינית לחשדות הרבים והמגוונים נגד ראש הממשלה. אין בהם כלום.

אבל בעוד שמפוליטיקאים כמירי רגב אין לאיש ציפייה שישמשו דוגמה, או אפילו שיגידו משהו בעל משמעות וערך בהקשר לטענות החמורות נגד נתניהו, משופטים יש לנו ציפיות אחרות לגמרי. כך למשל, אנחנו מצפים משופטות כהילה גרסטל וכאסתר חיות שישמשו דוגמה ומופת לציבור שאותו הן שפטו (גרסטל) ועדיין שופטות (חיות).

זוהי הסיבה, שההתנהגות של גרסטל אחרי שהגיעה אליה, לפי החשד, ההצעה המושחתת של אלי קמיר, וההתנהגות של חיות, אחרי שגרסטל סיפרה לה על ההצעה (לדברי חיות, כשניכר על גרסטל שהיא "מזועזעת"), התקבלה ברוב הציבור בתדהמה.

ככל שמדובר בשתי השופטות המכובדות, לציבור גם קשה לראות ניואנסים או לרדת לפרטים ולמורכבות המקרה שבו הן מעורבות: קמיר העביר לגרסטל הצעה מושחתת מניר חפץ? גרסטל דיברה על כך עם חיות, אבל שתיהן לא הלכו עם זה לפרקליטות או למשטרה? השילוב של סוגיות אלה מספיק כדי שהן יישפטו בציבור לחומרה, כל אחת לפי חלקה. אלא שכדי שנוכל לשפוט אותן בדרך מיטבית עלינו להכיר את הפרטים, הניסוחים, והניואנסים, שהתרחשו שם בחדרה של גרסטל בינה לבין ידידה, קמיר.

אם, לשם הדוגמה, קמיר ביקש מפורשות מגרסטל (בשליחותו של חפץ) - לסגור את תיק המעונות של שרה נתניהו, בתמורה לתמיכה במועמדותה ליועצת המשפטית לממשלה, אזי יש לשפוט את גרסטל בצורה אחת. אבל אם קמיר רק ניסה לברר עימה אגב שיחה חברית, מהי דעתה העקרונית על התיק, אזי התנהגותה תישפט באופן אחר.

עם זאת, בשני המקרים, ברור שגרסטל טעתה. אולי הטעות הייתה גדולה יותר, ואולי גדולה פחות, אבל הייתה כאן טעות. נראה, שההחלטה של גרסטל לא לדווח על ההצעה המושחתת של קמיר-חפץ התקבלה, בין היתר, בשל חוסר האמון ששררו בינה לבין הפרקליטות והיועמ"ש דאז, יהודה וינשטיין. אבל גרסטל הייתה צריכה להבין בזמן אמת, שלמרות מערכת היחסים המורכבת, בסיטואציה הסבוכה שאליה היא הוכנסה בעל כורחה על-ידי צמד המושחתים לכאורה, היה עליה לנהוג אחרת.

והערה חשובה לסיום, חיוני לחזור ולהזכיר שגרסטל דחתה את ההצעה המושחתת שהועברה אליה, לפי החשד. לכן, מותר לבקר אותה אבל מוקד הביקורת צריך להיות בחשודים בשחיתות, ולא בה, שנכפה עליה להימצא בסיטואציה הכמעט בלתי אפשרית הזאת.

ה"ספוילר" של שי ניצן

ואם כבר מדברים על ציפייה משופטים שידווחו בזמן אמת, אז יש גם ציפייה שיעמדו בפסיקותיהם. לפחות בכל הנוגע ליד הקלה על ההדק של הארכות המעצר בארץ, השופטים לא עומדים בנורמות שהמחוקק והם עצמם קבעו. חקירה סבוכה כמו חקירת תיק 4000, חייבת להתבצע כשלפחות בחלק מהזמן החשודים במעצר, כדי להגיע לחקר האמת. אבל גם בחקירה הזאת, כמו בחקירות רבות קודמות, רואים הארכות מעצר של 5 או 6 ימים שניתנות פעם אחר פעם על-ידי השופטים לבקשת המשטרה והפרקליטות.

זוהי תופעה מדאיגה, שכן העיקרון הבסיסי שהותווה בחוק המעצרים ובפסיקת בית המשפט העליון, הוא שמעצר אינו צריך להוות כלי להרתעה, ואינו יכול לשמש כמעין "מקדמה" על-חשבון העונש. אך היום, ישנה יותר מתחושה שמעצרים ארוכי ימים נועדו לא רק למצות את החקירה או למנוע את שיבושה, אלא גם לשבור את רוחם של הנחקרים. אולי גם כדי להביא אותם לשתף פעולה עם המשטרה, ולהפוך לעדי מדינה.

ואפרופו עדי מדינה, בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס", שנערכה בדצמבר האחרון, עלה פרקליט המדינה, שי ניצן, לבמה והזהיר את כל המעורבים הפוטנציאליים בעבירות שחיתות, כי "לעולם לא תוכלו לסמוך על איש משותפיכם, עוזריכם, או הקרובים לכם ביותר, שלא יסגירו אתכם באחד הימים. לא תוכלו לסמוך - לא על המזכירה האישית המלווה אתכם עשרות שנים, לא על הנהג הצמוד והנאמן, לא על העוזר האישי, ובוודאי שלא על נותן השוחד או המתווך לשוחד". בדיעבד, הדברים של ניצן היו "ספוילר" למה שאנחנו רואים היום.

עוד כתבות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים