גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר שו"ב לשעבר, רוית בר-ניב נשלחה למעצר בית של 5 ימים

(עדכון) רו"ח רובי לזרוב, השותף בפירמת BDO זיו-האפט, שימש כרואה החשבון המבקר של שיכון ובינוי ונחשד בסיוע להסוואת והכשרת תשלומי השוחד שלכאורה הועברו לעובד זר באפריקה ■ הבוקר נחקרו באזהרה שני חשודים נוספים בפרשה, והם יובאו היום להארכת מעצר

רוית בר-ניב/ צילום: גלובס
רוית בר-ניב/ צילום: גלובס

בדיון בבית המשפט בו ביקשה המשטרה הארכת מעצרה של רוית בר-ניב ששימשה כיו"ר שיכון ובינוי, הורה בית המשפט על מעצבר בית בן 5 ימים. זאת בעוד המשטרה ביקשה מעצר בן 9 ימים.

מוקדם יותר נעצר רואה-החשבון המבקר של החברה, שלכאורה ידע על תשלומי השוחד לעובדי הציבור, סייע בהסתרת ואף "הדריך" לכאורה את איש הכספים בקניה כיצד להסוות את מנגנון השוחד. הבוקר (א') הותר לפרסום, כי רו"ח רובי לזרוב, שותף בכיר בפירמת ראיית החשבון BDO-זיו האפט, מפירמות ראיית-החשבון המובילות בארץ, הוא אחד העצורים והחשודים המרכזיים בפרשה. לזרוב חשוד כי סייע בהסוואת ובהכשרת תשלומי השוחד האסורים לכאורה.

מתביעה שהוגשה נגד שיכון ובינוי ושהחלה את מחול השדים נגד החברה, עולה, כי לזרוב קיבל התראה על תשלומי השוחד מאיש הכספים של חברה נכדה של שיכון ובינוי בקניה, אך הוא ייעץ לאותו איש כספים, כי "תפקידו כרו"ח הוא להיות 'כלב שמירה ולא כלב צייד', כלומר עליו לנהוג כיען הטומנת את ראשה בחול". לטענת איש הכספים, לזרוב חשף בפניו שתשלומי השוחד הם נוהג ארוך שנים של החברה במדינות רבות, הסביר לו כיצד מוסווה נוהג זה ואף יעץ לו להתעלם מכך.

רו"ח לזרוב נעצר בשבוע שעבר בסבב השני של המעצרים בפרשת בינוי ושיכון, יחד עם שלושה מנהלים בכירים לשעבר בחברה - בהם מנכ"ל שיכון ובינוי לשעבר, עופר קוטלר - החשודים בביצוע עבירות של מתן שוחד לעובד ציבור זר, רישום כוזב במסמכי תאגיד, קבלת דבר במירמה, ועבירות על חוק איסור הלבנת הון.

במסגרת הפרשה חוקרת המשטרה חשד, שלפיו בכירים בחברת שיכון ובינוי שילמו שוחד לעובד זר בקניה, בתמורה לקידום פרויקטים במדינה האפרקיאית. מדובר בחקירה סמויה המתנהלת בחודשים האחרונים נגד החברה. בשבוע שעבר היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בלה"ב 433 של המשטרה עיכבה לחקירה באזהרה ארבעה חשודים, נושאי משרה בקבוצת שיכון ובינוי, ובהם יהודה אלימלך, לשעבר מנכ"ל "שיכון ובינוי אס.בי.איי. תשתיות" ("SBI - סולל בונה ארצות חוץ") מקבוצת שיכון ובינוי; מחליפו, רוני פאלוך; ומנהל סניף קניה בקבוצה, אלכסנדר ישיש.

החשודים, ששמותיהם אסורים לפרסום בשלב זה, מכחישים את הטענות נגדם, אך מעצרם הוארך עד היום. לחשודים מיוחס חשד לביצוע עבירות של מתן שוחד לעובד ציבור זר, רישום כוזב במסמכי תאגיד, קבלת דבר במירמה ועבירות על חוק איסור הלבנת הון.

"פגיעה אנושה במקצוע הרו"ח

רו"ח לזרוב הוא שותף-ביקורת באשכול הנדל"ן של פירמת BDO. לזרוב הצטרף לפירמה ב-1994, ומאז הוא עוסק בביקורת ובעריכה של דוחות כספיים, במיסוי, בייעוץ עסקי וביישום דרישות ה-SOX (סרבנט אוקסלי) בקופות גמל. בין היתר, הוא מלווה חברות ציבוריות, חברות פרטיות ומלכ"רים מסקטורים עסקיים שונים, ומרכז את תחום קופות הגמל בפירמה וכן את סקטור הבריאות והפרמצבטיקה.

בין תפקידיו, שימש לזרוב כרו"ח המבקר בשיכון ובינוי והוא זה שחתום, בין היתר, על דוחותיה הכספיים של החברה. על-פי החשד, לזרוב ידע על מעשיהם הפליליים של המנהלים בקבוצת שיכון ובינוי, על תשלומי השוחד, ואף סייע - יחד עם קוטלר - להכשיר אותם.

בדיון הארכת מעצרם של קוטלר ולזרוב טען נציג המשטרה, כי "קוטלר ורו"ח לזרוב, החתום על דוחותיה הכספיים של החברה, הם חשודים מרכזיים שהיו מודעים היטב למעשים הפליליים ואף הכשירו את המארג הפלילי, כל אחד וגזרתו הוא".

באת-כוחו של לזרוב, עו"ד רותי ליטבק, טענה בדיון, כי לזרוב בן ה-49 הוא בעל עבר פלילי נקי לחלוטין, וכי המעצר, ההגעה לביהמ"ש והחקירה "נפלו עליו כרעם ביום בהיר". לדבריה, כל מטרת המעצר היא הפעלת לחץ נפשי קשה על לזרוב ו"לשבור את רוחו". זאת, במטרה כי יעיד כנגד החשודים האחרים.

"מדובר ברו"ח - דבר נדיר, פגיעה אנושה במקצוע שלו, בהמשך דרכו, במשפחתו ובו", טענה עו"ד ליטבק. "ברור שהוא לא נתן שוחד לאף אחד. לא לעובד זר ולא לעובד ישראלי". הסנגורית ביקשה כי יוצא צו איסור פרסום על שמו של ליטבק, ואולם המשטרה התנגדה לבקשה, בטענה כי "מדובר באיש שחותם על הדוחות הכספיים של החברה, וחתימתו היא זו שמופיעה בפני בעלי המניות. יש עניין ציבורי רב בפרסום שמו".

חשד: שיבוש או הסתרת ראיות

השופט עמית מיכלס מבית משפט השלום בראשל"צ הורה על הארכת מעצרו של לזרוב עד יום שלישי. "עיון בתיק החקירה מצביע על קיומו של חשד סביר בעוצמה גבוה ביותר נגד החשוד", קבע. עוד ציין השופט, כי טענת המשטרה שישנו חשש לשיבוש הליכי מעצר מבוססת על ראיות סודיות שהוצגו לו, וכי מעבר לעובדה שבחקירת הפרשה עלה חשד שנעשו ניסיונות לשבשה על-ידי חשודים אחרים, לזרוב עצמו חשוד בניסיונות לשבש או להסתיר ראיות בפעולות שנעשו על-ידו.

עו"ד ליטבק מסרה בתגובה למעצר, כי "לדעתנו, המעצר מהווה עליית מדרגה שלא היה בה צורך בנסיבות העניין. רו"ח לזרוב הוא איש מקצוע מהמעלה הראשונה. הוא ביצע את תפקידו במסירות, נאמנות תוך הקפדה על הכללים , ואין לנו ספק כי בסופו של יום יימצא כי נהג כראוי וכדין.

מפירמת BDO נמסר בתגובה כי: "BDO הוא משרד רו"ח בקבוצת שיכון ובינוי. במסגרת חקירת המשטרה נחקר גם רואה-החשבון המבקר. המשרד משתף פעולה באופן מלא עם רשויות האכיפה, ואנו משוכנעים שבתום הבדיקה יתברר מעל לכל ספק כי פעילות הביקורת של BDO עמדה בסטנדרט המקצועי הגבוה ביותר".

שתיקה בעניין תשלומי המזומן

פרשת תשלומי השוחד לכאורה ששילמה שיכון ובינוי, נחשפה לראשונה במסגרת תביעה שהגיש עובד של חברה נכדה מקבוצת שיכון ובינוי - "שיכון ובינוי אס.בי.איי. תשתיות" (SBI - סולל בונה ארצות חוץ) נגד החברה לביה"ד לעבודה. זאת, בדרישה לקבל תשלומים בהיקף כ-6 מיליון שקל בגין עבודתו בקניה. במסגרת התביעה העלה העובד, שי סקף, טענות ביחס להתנהלותה לא תקינה, ואף פלילית, של החברה במסגרת פעילותה במדינה האפריקאית.

לטענת סקף, ששימש כאיש הכספים של החברה הנכדה של שיכון ובינוי בקניה, בפברואר 2016 נדרש לוודא שתועדו כהלכה תשלומם חריגים במזומן. לדבריו, בהמשך התברר לו שהתשלומים הם למעשה תשלומי שוחד בסכומי עתק לעובדי ציבור ולנבחרי ציבור בכירים בכמה מדינות במזרח אפריקה לאורך כמה שנים. בין היתר טוען סקף בתביעתו, כי הוא התריע בפני לזרוב, כרו"ח המבקר של החברה, על תשלומי השוחד, אך זה המליץ לו להשתיק את העניין.

מהתביעה עולה, כי בתחילת פברואר 2016, החל רו"ח לזרוב בביקורת שנתית של הדוחות הכספיים של החברה לתקופה שהסתיימה בדצמבר 2015. וכך מגולל התובע, כיצד חשף בפני רואה-החשבון את פרטי השוחד, וכיצד הגיע לזרוב. "מאחר שממש באותם הימים נחשף סקף למנגנון תשלומי השוחד הסודי שהתנהל בחברה כבר שנים", נטען בתביעה, "הוא החליט לפנות ולהתריע בפני גורם ביקורת חיצונית ייעודי ובלתי-תלוי, בניסיון להביא להפסקת הפעולות הבלתי-חוקיות.

"בשיחה שהתקיימה בין התובע לבין רו"ח לזרוב בעת ביקור זה, סיפר לו סקף שהוא נדהם לגלות שקיימת מערכת רישום של תשלומי מזומן, שלא דווחה או נרשמה כלל בספרים הרשמיים, תוך יצירת מצג שווא שמדובר בתשלומים המועברים כביכול ליועצים או לקופה נוספת. בשיחה זו הדגיש סקף שמהדיווחים הרשמיים שקיבל כל העת, לא היה ניתן להבין שמדובר בתשלומים שאינם לגיטימיים.

"בשיחה ביניהם גילה סקף בפני רו"ח לזרוב שהפעולות שהתבקש לבצע נוגדות את צו מצפונו ואת כללי האתיקה הבסיסיים של המקצוע, ושהוא חושש שאפילו שיתוף פעולה עקיף למעשים אלה יביא לאובדן רישיון ראיית-החשבון שהשיג בעמל כפיים.

"לתדהמתו של סקף, רו"ח לזרוב כלל לא הופתע למשמע דברים אלה, ואמר לתובע שכל מעשי השוחד שגילה במסמכים שהועברו אליו ידועים ומוכרים לו כבר שנים רבות. זאת ועוד, רו"ח לזרוב אמר לסקף שהנורמה המושחתת הזו מושרשת היטב בפעילות החברה בחו"ל, ונפרשת על כלל הפעילות המבוקרת על-ידו, ובכלל זה מנה את סניפי SBI-שווייץ במדינות הבאות: ניגריה, אוגנדה, גואטמלה ובעבר גם חוף השנהב".

"פרקטיקה מושרשת חובקת עולם"

עוד טוען סקף בתביעתו כי רו"ח לזרוב הדגיש בפניו שאין מדובר בנוהג מקומי של אזור מזרח אפריקה, אלא בפרקטיקה מוכרת ומושרשת, חובקת עולם, שזוכה לגיבוי הביקורת הפנימית של החברה, ועדת הביקורת של הדירקטוריון, המחלקה המשפטית של החברה (בראשות עו"ד חזי קטן) ומגיעה אפילו עד ליו"ר הדירקטוריון, עופר קוטלר.

"רו"ח לזרוב לא רק שלא סיפק מוצא מן המציאות הבלתי חוקית הנ"ל, אלא אף המליץ לו לעצום עיניים לנוכח מציאות זו", טוען סקף בתביעתו. לדבריו, "בשיחה בין השניים הודה רו"ח לזרוב שמנגנון תשלומי השוחד, ועצם ביצוע תשלומי שוחד, הוסתר כל העת מסקף, ושחוסר היכרותו של סקף עם מנגנון התשלומים הסודי נובע, בין היתר, מכך שמחזור הפעילות ונפח הפעילות הכספית בסניף קניה קטן מספיק, כך שהוא מעולם לא חצה את טווח המהותיות הנדרש לשם עריכת ביקורת בנוגע לתשלומי השוחד".

לדברי סקף, לזרוב הסביר לו בפירוט כיצד הוא ואחרים נוהגים להערים על דרישות הביקורת המחמירות במצב כזה. כך, לטענתו, הוא יעץ לו לנהוג להיות "כלב שמירה ולא כלב צייד"; לערוך שיחה אישית בארבע עיניים עם מנהל הסניף, בגישה חברית וסימפטית, כדי לשכנע אותו להרחיק ולהסדיר את תשלומי השוחד לעובדי ציבור זרים באמצעות העברת הכסף בצורה עקיפה, דרך צד ג' שיתווך בין מנהל הסניף לבין המוטב הסופי; וכן ייעץ לו לשכנע את מנהל סניף קניה דאז, דן שחם, להפיק מסמכים שקריים ופיקטיביים ללא כל בסיס כלכלי ועסקי מאחוריהם, שיסתירו את תשלומי השוחד, ויציגו אותם כתשלומים לגיטימיים וכשרים לכאורה.

עוד טוען סקף, כי לזרוב ייעץ לו להימנע מפנייה ליועץ המשפטי ולמנהלי החברה הבכירים בישראל; וכן כי אם יישאל אם הועברו תשלומים לעובדי ציבור זרים, עליו תמיד להשיב בשלילה. "במהלך השיחה שקיים סקף עם רו"ח לזרוב, ולאחריה, הוא נרעש מהעובדה שדווקא הרו"ח המבקר, שאמור להיות גורם חיצוני בלתי-תלוי ולסייע לו לפעול למניעת אי-החוקיות בהתנהלותה הכספית של החברה, הוא הגורם שמכשיר את תשלומי השוחד כלפי חוץ, ומציע למנהלים 'פתרונות' חשבונאיים על-מנת להכשיר את פעולות הביקורת ולהמשיך לפעול בניגוד לחוק", נטען בתביעה.

לקראת תביעה נגזרת נגד בינוי ושיכון: בקשה לגילוי מסמכים

ל"גלובס" נודע, כי על רקע החקירה נגדה החלה חברת שיכון ובינוי להיערך לתביעות ייצוגיות שיוגשו נגדה; ואולם בינתיים לא הוגשה ייצוגית. מנגד, אמש הוגשה לביהמ"ש המחוזי בקשה לגילוי ועיון במסמכים בטרם הגשת בקשה לאישור תביעה נגזרת, בשם החברה, נגד נושאי משרה וגורמים אחרים בחברת שיכון ובינוי, ביחס לפרשת השוחד לכאורה.

במסגרת הבקשה נטען, כי יהודה אלימלך, לשעבר מנכ"ל "שיכון ובינוי אס.בי.איי. תשתיות" ("SBI - סולל בונה ארצות חוץ") מקבוצת שיכון ובינוי, הודה לפני מספר ימים כי אכן היה נהוג בחברה תשלום של שוחד לצורך קבלת פרויקטים בחו"ל, אך טען "להגנתו" כי הוא ביקש "לשנות" עניין זה ולהנחיל "נורמות חדשות". לטענת מבקשי בקשת הגילוי - באמצעות עוה"ד שאול ציוני ורעות זייטלבך ממשרד ציוני-פילרסדורף-פיליפ - מסתבר כי עניין תשלומי שוחד בקבוצת שיכון ובינוי היה בבחינת "סוד גלוי" בקרב נושאי המשרה בה.

בבקשה צוין עוד, כי כבר עתה, וכתוצאה מהמעשים החמורים שנחשפו: הסכימה הקבוצה להפקיד סכום עתק של 250 מיליון שקל בקרן החילוט של המדינה; נפתחה נגדה חקירה של הבנק העולמי ביחס לתשלומי שוחד שבוצעו בפרויקטים שמומנו על-ידו; נפתחה נגד אחת מהחברות בקבוצה חקירה בשווייץ ביחס לתשלומי שוחד; ואף הורד דירוג האג"ח של הקבוצה.

לטענת המבקשים, התנהלות בלתי-חוקית זו מקימה לחברה שורה של עילות תביעה שונות נגד כל המעורבים בפרשה ונגד אלו שהתרשלו בפיקוח על הנעשה בקבוצת שיכון ובינוי, ושאפשרו את ביצוע המעשים החמורים".

רואי חשבון תחת חקירות

מעצרו של רו"ח רובי לזרוב, שותף בכיר בפירמת ראיית החשבון BDO-זיו האפט בפרשת בינוי ושיכון לא נעשה בריק. בשנים האחרונות, במסגרת המאבק שמנהלות רשויות האכיפה נגד ההון השחור והעבירות הכלכליות, נרשמה עלייה דרמטית במספר החקירות והצווים שמוצאים נגד רואי החשבון, ובהפיכתם לחשודים מיידיים. בחקירות רבות רואה החשבון הנו הראשון שמובא לחדרי החקירות, בין אם כעד ובין אם כחשוד. רשויות האכיפה הבינו כי הפעלת לחץ על רואי החשבון, בין כעדים ובין כחשודים בסיוע ללקוחות שלהם, עשויה להביא לפיצוח התיק נגד הלקוח החשוד בביצוע עבירה כלכלית.

בין היתר, במסגרת זו, נעצר במאי אשתקד רו"ח אבישי ברדוגו, שותף בכיר במחלקת המסים במשרד קסלמן וקסלמן, יחד עם סמנכ"לית הכספים של חברת אורבוטק, בפרשת העלמות המס לכאורה בחברה. השניים נעצרו בחשד לביצוע עבירות מס ב"פרשת ההלוואה" בחברת אורבוטק - ביניהן אי-דיווח של החברה על הכנסות מריבית בגובה של 44.6 מיליון שקל בגין הלוואה שניתנה לחברה-בת בלגית.

ביוני אשתקד עצרה רשות המסים רו"ח אחר בחשד לזיוף מסמכים שאיפשרו ללקוחותיו לקבל החזרי מס של עשרות מיליוני שקלים. החשוד, רו"ח רני גלבוע, בעל חברה להחזרי מס לשכירים, נחשד בהגשת בקשות להחזרי מס ללקוחותיו בעשרות מיליוני שקלים בהתבסס על אישורים שזייף.

רואי החשבון חוששים מהמשמעות של חלק מהמעצרים הללו - בעיקר של רואי החשבון הבכירים בפירמות המובילות, אשר אליהם הצטרף כעת בכיר מפירמת BDO - והשלכות הרוחב של המעצרים על עבודתם. רבים מהם רואים במעצרים הללו פגיעה דרמטית בעבודתם, ניסיונות להפעיל עליהם לחץ על מנת שיעידו נגד לקוחותיהם - מהלכים העלולים לטענתם להוביל לחשש בעת ייעוץ ללקוחותיהם.

עוד כתבות

יו''ר רשות ני''ע ספי זינגר ומנכ''ל הבורסה איתי בן זאב, לצד יו''ר ה-SEC פול אטקינס, בטקס פתיחת המסחר בתל אביב, הבוקר (ו') / צילום: דרור סיתהכל

מסתמן: הישראליות בוול סטריט יוחרגו מההחמרה בדיווחים בארה"ב

יו"ר ה-SEC אמר בביקור בישראל כי ברשות האמריקאית בוחנים את החלת הכללים בצורה שלא תפגע ברוב החברות הישראליות הנסחרות בבורסות בארה"ב, אלא תתמקד בחברות סיניות ● רשות ני״ע פועלת בחודשים האחרונים מול האמריקאים כדי לקדם את ההחרגה

מערכת פטריוט / צילום: יח''צ

ישראל כבר לא משתמשת בנשק הזה אבל ארה"ב קונה 2,000 מיירטים

צבא הודו חתם על חוזה בסך 35 מיליון דולר לאספקת מערכות שיגור רקטות המבוססות על פיתוחים של אלביט ● בתאילנד מביכים את בייג'ינג ומותחים ביקורת קשה על טנק המערכה הסיני ● ארה"ב סוגרת עסקה במיליארדים עבור תחזוקת מסוקי אפאצ'י ● וענקית הנשק לוקהיד מרטין מגדילה את קצת ייצור מיירטי הפטריוט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ חשף: חברי הוועד שיפקח על שיקום עזה והשלטון החדש

דיווח ברויטרס: בכירים אמריקנים העלו את האפשרות שתחומי מועצת השלום של עזה יתרחבו ויכללו גם את ונצואלה ואוקראינה ● במקביל, הבית הלבן הודיע על מינויים לדירקטוריון המועצה. בין הנציגים: שרים מקטאר וטורקיה, וגם איש עסקים ישראלי ● בישראל סבורים כי התקיפה האמריקנית באיראן לא ירדה מהפרק, וכי ארה"ב מחפשת את העיתוי הנכון ● טראמפ ונתניהו שוחחו אמש שוב בנושא - בפעם השנייה בתוך יומיים ● דיווח בפוקס ניוז: צבא ארה"ב מקדם כוחות אוויר, יבשה וים למזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

דני אבדיה / צילום: ap, Lynne Sladky

כוכב במחיר מציאה: למה דני אבדיה שווה 40 מיליון דולר לעונה ומרוויח רק 14 מיליון?

דני אבדיה הופך בשבועות האחרונים לאחד השחקנים הבולטים ב־NBA, עם זאת השכר שלו רחוק מלשקף את זה, ואף צפוי לרדת בשתי העונות הבאות ● מומחים לענף עימם שוחחנו מסבירים את הפרדוקס אליו נקלע השחקן, ועל הדרך חולקים מחמאות לכוכב הישראלי, שככל הנראה נמצא בדרך למשחק האולסטאר היוקרתי

שדה התעופה בהרצליה / צילום: נועם הרמן

"עשו לנו מחטף": בענף התעופה הישראלי מודאגים מהפרויקט שיכניס למדינה מיליארדים

בעוד כשנה יחל פינוי שדה התעופה בהרצליה לטובת הקמת שכונה שתכניס לקופת המדינה מיליארדי שקלים ● אלא שתפקידו כיום קריטי: הוא מכשיר בשטחו את מרבית הטייסים לחברות הגדולות, משמש לניסויים לתעשיות הביטחוניות ומאפשר סיוע בחירום ● פתרונות בינתיים אין, ובענף מודאגים: "ייקח עשור לבנות חלופה ראויה"

דגלה של דנמרק מתנוסס על אדמת גרינלנד / צילום: Reuters, Marko Djurica

טראמפ מאיים בהטלת מכסים על מדינות שיתנגדו להשתלטות על גרינלנד

נשיא ארצות הברית אמר כי הוא שוקל להטיל מכסים על מדינות שיתנגדו למהלך האמריקאי בנוגע לגרינלנד ● “אנחנו צריכים את גרינלנד לצורכי ביטחון לאומי, ולכן ייתכן שאעשה זאת"

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

המשקיע שבטוח: זו החברה שתעקוף את אנבידיה בשווי שוק

היזם והסוחר המפורסם טום סוסנוף טוען כי "אנבידיה היא השקעה משעממת שתאבד את התואר הנכסף לגוגל" ● אבל הוא די לבד - למעט מייקל ברי, יש קונסנזוס בקרב אנליסטים מובילים בוול סטריט שמניית החברה תספק אפסייד משמעותי ב־2026 ואף תעבור שווי שוק של 6 טריליון דולר ● בבלומברג מציינים את הסיכונים והמהמורות שבדרך ● וגם: אנבידיה היא החברה הכי זולה בין "שבע המופלאות", בנק אוף אמריקה: "זו הזדמנות"

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל פוקס / צילום: ההסתדרות

הסמנכ"ל החדש בחברת הבת של פוקס: הבן של ויזל

איתי ויזל ימונה לסמנכ"ל מכירות בחברת הבת איתי ברנדס ● בתחילת 2025 עוד עמד שכרו על כ-13 אלף שקל ובשנת 2028 הוא צפוי לעמוד על כ-28 אלף שקל

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

סופית: השקעת הענק של שותפויות הגז בהרחבת פיתוח לוויתן ב-2.4 מיליארד דולר

שותפויות מאגר לוויתן, שברון, ניו-מד ורציו, החליטו סופית להשקיע בהגדלת ההפקה במאגר לקדוח שלוש בארות נוספות, במטרה להגיע ליכולת הפקה של עד 21 BCM בשנה במחצית השנייה של 2029 ● ההחלטה התקבלה לאחר הסכם יצוא הגז הענק למצרים בהיקף של כ-12% מעתודות הגז של ישראל ובהיקף כספי של 35 מיליארד דולר

שנה מעולה בפנסיה ובגמל. מה צפוי בשנה החדשה? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הלקח מטבלת התשואות: אף אחד לא נשאר בצמרת לאורך זמן

חברות הביטוח כבשו את המקומות הראשונים בתשואות הגמל לשנת 2025, בזכות ביצועי השיא של הבורסה בת"א ● עם זאת, במבט ל–3 ו–5 שנים הן עדיין מאחורי בתי ההשקעות ● מדוע זה כך, האם זה ישתנה בקרוב, ומה מנהלי ההשקעות חושבים שכדאי לעשות כעת עם הכסף

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

לופטהנזה מאריכה את ביטולי טיסות הלילה לישראל עד סוף החודש

המהלך נובע מהערכת המצב הביטחוני במזרח התיכון, ונועד לאפשר לצוותי האוויר לשוב לבסיסיהם ללא לינה בישראל ● לדברי החברה, מרבית הטיסות הליליות הוזזו לשעות היום, ורק מספר מצומצם של טיסות בוטל

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים זינקו בעקבות הדוחות של TSMC

הנאסד"ק עלה בכ-0.3% ● TSMC קפצה במעל 4% אחרי הדוחות, ומשכה עמה מעלה את אנבידיה, AMD וחברות נוספות בסקטור ● בנקי ההשקעות מורגן סטנלי וגולדמן סאקס טיפסו בעקבות פרסומי הדוחות ● מניית בלאקרוק זינקו, לאחר שבית ההשקעות דיווח על שיא של נכסים מנוהלים, בגובה מעל 14 טריליון דולר ● על רקע צפירת ההרגעה של טראמפ - מחירי הנפט ירדו במעל 4%

צילומים: AP/Jacquelyn Martin, Denes Erdos, רויטרס

סקר ענק קובע: זו המדינה שמחליפה את ארה"ב כמעצמה העולמית

סקר בקרב 21 מדינות מלמד כי סין בדרך להפוך למעצמה החזקה בעולם בגלל המדיניות של טראמפ ● נשיא דרום קוריאה לשעבר עשוי לעמוד בפני גזר דין מוות ● והמנהיג הוותיק ביותר באיחוד האירופי שעשוי לחטוף מכה בבחירות הקרובות ● זום גלובלי, מדור חדש 

קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

כרטיס אשראי מיוחד לקריית שמונה: האוצר הודיע על מענקים חודשיים לתושבי העיר

על פי הודעת משרד האוצר, תושבי קריית שמונה יקבלו מענק חודשי בסך 1,000 שקל עד 2,500 שקל, שניתן יהיה לממש רק בעסקים בעיר ● התקציב לתוכנית צפוי להגיע מתוך התוכנית לשיקום הצפון, שתוקצבה במקור ב-15 מיליארד שקל ונוצלו מתוכה עד כה כ-9 מיליארד שקל

גם זה קרה פה / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות, איל יצהר

שמחון מציג: עוד תוכניות להרעפת מזומנים על הציבור

בכנסת אי אפשר לסיים משפט ● מה אומר המדד שאוהבים לסקר ● ומה עקום בתוכנית המשכנתאות החדשה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילום: Shutterstock

פרשת יוטרייד: האנליסט הנאשם בהונאת משקיעים הוסגר לישראל

רואי קוזין, בכיר בחברת האלגו-טריידינג יוטרייד, שגייסה במרמה כ-77 מיליון שקל מכ-600 לקוחות, הוסגר ממקסיקו לישראל ● קוזין שימש כאנליסט ראשי בחברה בין השנים 2012 ל-2015, תחת ניהולו של אביב טלמור, שנידון לחמש שנות מאסר במגרת הפרשה

פינגוויני מגלן / צילום: Shutterstock

המפגש הבלתי צפוי עם הפומה לימד את הפינגווין לחשוש לא רק מהים, אלא גם מהיבשה

שינויי האקלים וההתערבות האנושית דוחקים מינים למפגשים שלא היו קיימים בעבר ● כזה הוא המקרה של הפומה, שהייתה רגילה לרדוף אחרי חיות יבשה, וגילתה "מוצר מדף" זמין בהרבה: פינגווין מגלן

דונלד טראמפ ובנימין נתניהו בפגישתם במאר-א-לגו / צילום: AP, Alex Brandon

טראמפ ונתניהו שוחחו שוב בנושא איראן - בפעם השנייה בתוך יומיים

בנו של השאה: "טבחו בעם האיראני - כמו סדאם חוסיין ובשאר אסד, ח'מינאי ביצע פשעים נגד עמו. המשטר יפול - זאת לא שאלה של אם אלא של מתי" ● הבית הלבן ממשיך להתלבט לגבי דרך הפעולה הטובה ביותר - האפשרות של תקיפה נותרת על השולחן ● דובר צה"ל פרסם הבהרה באשר לרמת כשירותו של צה"ל: "בשבועות האחרונים חיזקנו יכולות והגברנו את המוכנות בכל הגבולות" ● דיווח בפוקס ניוז: צבא ארה"ב מקדם כוחות אוויר, יבשה וים למזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

פרופ' דפנה קולר / צילום: Scott R. Kline for insitro

העצה של חלוצת ה־AI למי שרוצה לשרוד בשוק העבודה העתידי

לפני 15 שנה כמעט עשתה פרופ' דפנה קולר מהפכה בגישה ללימודים כשהקימה את קורסרה, ועכשיו היא פועלת במרץ לקידום המהפכה הבאה - שינוי עולם התרופות מהיסוד, בעזרת בינה מלאכותית ● השבוע רכשה אינסיטרו, החברה שהקימה, סטארט־אפ ישראלי כדי לסייע לה במשימה ● בראיון בלעדי לגלובס היא מסבירה למה היא נלהבת כל כך מ־AI ומגלה איזו יכולת הכי חשובה כדי לשרוד בעולם העבודה העתידי

אמיר השמטפור / צילום: shore&wave

מה מחפש בישראל מולטי-מיליונר יליד איראן שרוצה לרפא סרטן דרך האף?

אמיר השמטפור, מוסלמי יוצא איראן, הוא משקיע ותיק שעשה את הונו מהשבחת חברות ביוטק בשוק האמריקאי ● עכשיו הוא מגיע לישראל עם NeOnc, שמפתחת תרופה לסרטן המוח הניתנת דרך האף ● בראיון הוא מספר על הפגישה עם נתניהו שהקימה לו אויבים, הזיכרונות מארץ הולדתו וגם האמונה ששתי המדינות ינהיגו יחד את המזרח התיכון