גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחירות 2018: ראשי הערים יקפיאו דיונים בהיתרי בנייה

בפאנל בנושא התחדשות עירונית שהתקיים אמש בכנס "גלובס" ואתר "מדלן" לחשיפת המדד להתחדשות עירונית, הבהירו היזמים כי הקושי באישור תוכניות מצוי היום בוועדות המקומיות ולא בוועדות המחוזיות

יעקב אטרקצ'י / צילום: איל יצהר
יעקב אטרקצ'י / צילום: איל יצהר

לאחר שנים בהן מתחו יזמים ביקורת על לוחות הזמנים שבהם מאושרות תכניות בוועדות המחוזיות, והעדיפו להתנהל ברשויות המקומיות, מתחילים היזמים לאותת על היפוך מגמה: "היעילות היום בוועדות המחוזיות גבוהה יותר מהוועדות המקומיות, ושנת 2018 היא שנת בחירות ברשויות המקומיות, ולכן המצב צפוי להיות גרוע יותר", כך אמר יעקב אטרקצ'י, בעלים ומנכ"ל אאורה ישראל, בפאנל בנושא הפוטנציאל הלא ממומש בהתחדשות עירונית, בהנחיית עורך הנדל"ן של "גלובס" דרור מרמור, שהתקיים אמש (א') בכנס חשיפת מדד הנדל"ן של גלובס ואתר מדלן לשנת 2017.

"אם יש לי את האופציה ללכת עם תוכנית ישר לוועדה המחוזית אני אעדיף לעשות את זה, כי בוועדה המחוזית הדיון הוא דיון מקצועי" אמר אטרקצ'י. "לעומת זאת בוועדות מקומיות השיקולים הם אחרים, ואני כבר שומע שבמקומות מסויימים ראשי ערים אומרים שמחודש יולי הקרוב, לא יתקיימו דיונים בהיתרי בנייה. ואני שואל, למדינת ישראל יש את הפריבילגיה חצי שנה לא לדון בתוכניות בנין עיר? בלתי נתפס בעיניי. תכנון צריך לביות מקצועי ולא פוליטי".

אטרקצ'י מתח ביקורת על תוכנית מחיר למשתכן, וטען כי פרויקטי תמ"א 38 יהיו בכייה לדורות: ""אני לא נגד פריפריה, אבל הפיתרון שהמדינה נותנת במחרי למשתכן עם כל הכבוד, הוא לא באזורי ביקוש. רוב האוכלוסיה מה לעשות, רוצה לגור בין חדרה לגדרה. הפיתרון נמצא במרכזי הערים, בבניינים משנות ה-50 שנמצאים במיקומים פנטסטיים אבל שלא ראויים למגורים, וצריך לצופף את האוכלוסיה ולבנות לגובה,עם רווח ראוי בין הבניינים החדשים. לכן תמ"א 38 היא פיתרון מאולץ שאסור ללכת לכיוונו. פרויקטים של תמ"א 38 לא נותנים מענה לכל הסביבה, לא מצופפים מספיק, והם יהיו בכייה לדורות ".

מנגד, אמר עומר גוגנהיים מנכ"ל חברת אשדר בוטיק, שיוזמת פרויקטים של תמ"א 38, כי מדובר בפיתרון קצר יותר שמועדף על רבים על פני פינוי בינוי. "יש בציבור אנשים שלא מעוניינים בפרויקטים שלוקחים זמן רב כמו פינוי בינוי" אמר גוגנהיים. "בנוסף לכך, לא כל הרחובות בישראל הם כמו עזה. יש רחובות שלא רוצים להרוס אותם. הרבה אנשים רוצים לשמור על האופי הקיים. יש מקומות שפינוי בינוי לא מתאים בהם, ותמ"א 38 מתאימה יותר. תמ"א 38 צריכה רק סדר. לא ייתכן שאחרי 4 שנים של החתמת דיירים ותכנון, ערב לפני היתר הבנייה, הרשות המקומית מחליטה שהיא משנה מדיניות והכל נעצר". גוגנהיים סבור אף הוא כי המחיר למשתכן מרחיק את הפריפריה מהיכולת לממש בה התחדשות עירונית. "בפריפריה גם צריך פיתרון, אבל אם עושים שם מחיר למשתכן שמוריד מחירים, אז איך אי פעם יהייה כלכלי שם לממש תמ"א 38?".

מהמדד עולה כי אחרי עליה מתמדת בין 2010-2014, אכן נרשמה ירידה באישור בקשות להיתרי בנייה לפרויקטים של התחדשות עירונית בשנים 2015-2017, כאשר הפקק מצוי ברשויות המקומיות. "הירידה מוסברת בתוכניות שהעיריות נדרשו לאשר, כמו תוכנית הרבעים בתל אביב, ויצרו לתקופה מסויימת קיפאון, אך זו למעשה ירידה לצורך עלייה", אמרה גנון. "היה גם תיקון 3א לתמ"א 38 שגם הוא השאיר הרבה יזמים על הגדר כשהייתה אי וודאות, אבל בסוף התוכניות האלה יצרו וודאות והיא הדבר החשוב. אז גם אם לתקופה מסוימת יש קיפאון שנובע חוסר וודאות, אחר כך אישור זכויות הבנייה הוא ברור". גנון הוסיפה כי גורם נוסף שמביא לעיכוב במימוש היתרים הוא הדיירים עצמם: "אנחנו רואים באופן ברור שבמקומות שבהם נעשים תהליכי שיתוף ציבור, הפרויקטים עובדים טוב יותר. בימים אלה אנחנו מתכוונים להוציא המלצות לא מחייבות ליזמים איך להתנהל עם דיירים, כי שם המפתח ".

בפאנל, הסבירה יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל אביב דניאלה פוסק, כי הוועדות נדרשות להיערך להכפלת האוכלוסיה, וחלק חשוב תוספת ההתחדשות העירונית. "במדינת ישראל חיים 8.5 מיליו ןשתובים ובעוד 25 שנה נהייה 17 מיליון תושבים. לכן הרבה מהרשויות נדרשו לעדכן את תוכניות המתאר שלהן, שעודכנו בפעם הארונה בשנות ה-70". לדברי פוסק, ב-2017 אושרו במחוז תל אביב מעל 10,000 יחידות דיור, מעל 8000 מתוכן יחידות שנוצרו מהתחדשות עירונית, בין אם בתמ"א 38 ובין אם בפינוי בינוי.

בחודשיים הראשונים של 2018 ינואר פברואר אושרו כבר 13 אלף יחידות דיור. 8000 מהן בהתחדשות עירונית. נכון שבערים מסוימות נראית ירידה, כמו ברמת גן גבעתיים. שתי הערים האלה שמעל 70% מהבנייה מיועדת להתחדשות עירונית, עתידות לשלש את עצמן. כשהן הבינו את המספרים הן באו וביקשו להקפיא באופן זמני מתחמים שבהן זיהו מצוקה של תשתיות ומבני ציבור. זאת אחרי שבקדנציה הקודמת ברמת גן אושרו ללא הכנה והבנה תוספת על תוספת של יחידות דיור , ולכן חלה על העירייה החובה לעצור ולתכנן את העתיד שלה. כרגע רמת גן מתכננת מתחם אחר מתחם, במטרה לדעת איפה יש לה מבני ציבור ואיפה אין לה. כך גם גבעתיים. היתרון כמובן נמצא בפרויקטים של פינוי בינוי שבהם מתוכננות חטיבות קרקע גדולות יותר, שמאפשרות להפריש שטחים למבני ציבור. הבעיה שאי אפשר לקחת את כל רמת גן לפינוי בינוי ולכן החוכמה בתוכניות מתאר כוללניות, להגדיר איפה מתאים פינוי בינוי ואיפה תמ"א 38."

מהנדס עיריית נתניה אבנר אקרמן, שאוהד יותר פרויקטים של פינוי בינוי על פני תמ"א 38, הסביר כי בנתניה למשל, אושרו תוכניות להתחדשות עירונית עוד בשנת 2003 ועד היום לא מומשו. "אין הרבה התחדשות עירונית בנתניה, בגלל ערכי הקרקע, אבל נתניה היא סיר מבעבע" אמר אקרמן. " אנחנו נערכים לכך ומקווים שבשנתיים הקרובות יהיו בנתניה 4-5 תוכניות של התחדשות עירונית עם היתרי בנייה. ערכי הקרקע הנמוכים יחסית, מכריחים אותנו לדבר על מכפילים גבוהים שמפחידים אותנו, ולא ריאליים מבחינת תשתיות. אנחנו חייבים לקחת בחשבון מה יקרה לעיר עם התוספת הזאת תאושר, בראייה כוללנית ולא רק פרטנית. אנחנו היחידים שרואים את הסכום של כל הפרויקטים האלה יחד, ולכן מתנהלים בזהירות ".

פוסק התייחסה למחלוקת שבין העדפה לתמ"א 38 לבין פינוי בינוי: "תמ"א 38, היא מחוייבת המציאות, היא חלק מהתחדשות עירונית, והיא קוראת במרכזי ערים ברחובות שלא יתרחבו ולכן יכולת הנשיאה של מרכז עיר קיים היא מוגבלת, ולכן אנחנו מחפשים שילוב. צריך לקחת בחשבון שבפינוי בינוי מקבלים תוצר של מגדלים, שי שלכך משמעות גם בעלות הקמה של כל דירה, וגם בעלות תחזוקה של כל דירה. ההפרשים מגיעים ל-500 אלף שקל בעלות הקמה של כל דירה במגדל לעומת בניין, והפרש של 500 שקל בעלות תחזוקה של דירה במגדל לעומת בניין רגיל, ולכן לתמ"א 38 יש גם ערך חברתי ברור והיא יכולה לשמש גם לשימור אוכלוסיות שידן לא תגיע למגדל, על מנת לשמר פלורליזם חברתי וזה הרבה מעבר למספרים ולחיזוק בניין מפני רעידות אדמה.

"אנחנו היום מאשרים תוכניות שמשלבות תמ"א 38 ופינוי בינוי ומעודדים לא לבנות מרתפי חניה אלא חניונים ציבוריים מתחת לשטחים ציבוריים מתחת לרחובות וכיכרות, כי זהינו שמקום חניה ציבורי משמש יותר אנשים מאשר חניון שמשרת בעל הקרקע פרטית. בוודאי כשאנחנו רואים את התקדמות הפיתוח של התחבורה הציבורית. צריך להבין שכל שעה שאנחנו מבלים היום בפקק, בעוד 10 שנים תהייה שעתיים. לכן החשיבות בהשקעה בתחבורה הציבורית, ואת התוצאות רואים היום בעפולה, וכרמיאל ואופקים, שפתאום מונגשות".

מנגד, אמר אקרמן: "פינוי בינוי הוא לא רק מגדלים, ויכול לכלול גם בניינים נמוכים. ברור שהאוכלוסיה בבניינים הישנים לא יכולה לעבור למגדל, ולכן חשוב לעשות תמהיל של בניינים גבוהים ונמוכים, כדי שהאוכלוסיה הוותיקה תוכל לעבור אליה. לגבי התחבורה אני לא חולם, ויודע שרכבת קלה כנראה לא תהייה בנתניה, לכן בתל אביב אולי יסתדרו בלי חניות, אבל במקומות אחרים לא. אנחנו כן מורידים את תקני החנייה במרכז העיר, כי הרעיון הוא שאנשים יגיעו למקומות שהם צריכים ברגל, לקופת חולים ולגן ילדים ולא יסעו ברכב ויחפשו חנייה".

גנון סיכמה את הדיון לזכות תמ"א 38 וציינה כי מדובר בתוכנית שנותנת מענה לאוכלוסיות כמו חרדים למשל, שם לא נהוג לעבור למגדלים בגלל סוגיית המעלית. "ניסינו לקדם פרויקט בירושלים והיה חשש גדול שתיכנס קהילה אחרת לבניין גם אם היא חרדית. וכאשר מדברים על תמא 38 לא מוסיפים הרבה מאוד דירות ולכן בדרך כלל נכנסים יותר אנשים מאותה קהילה. מי שנוסע היום בשכונת רמת אשכול בירושלים רואה בניין אחרי בניין שעובר תמ"א 38 באופן מסודר ושנותן מענה שמתאים לאוכלוסיה".

עוד כתבות

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי אולי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"