גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השימוש בכרטיסי אשראי חצה את רף ה-300 מיליארד שקל

חברות כרטיסי האשראי מסכמות שנה טובה למרות עלייה בהפרשות להפסדים ■ כאל: "40% מהלקוחות שמגיעים לגבייה, פונים להליך פשיטת רגל"

כרטיס אשראי / צילום: שאטרסטוק
כרטיס אשראי / צילום: שאטרסטוק

רגע לפני שיישום חוק שטרום תופס תאוצה, חברות כרטיסי האשראי מסכמות שנה חיובית. אמנם הרווח המצרפי של שלוש החברות ירד ב-2017 ב-13% ל-653 מיליון שקל, אבל הירידה נבעה בעיקר מהוצאות שכר חד-פעמיות שהיו השנה בלאומי קארד ומהכנסות חריגות שנרשמו בכאל ב-2016 בעקבות מכירת מניות ויזה.

בנטרול האירועים החד-פעמיים, רווחי שלוש החברות עמדו על 700 מיליון שקל - עלייה של 7% לעומת רווחי שנת 2016. העלייה ברווחים השוטפים הושגה למרות הטלטלות שעובר השוק: שחיקה ברווחיות מגזר הסליקה, עלייה חדה בהפרשות להפסדי אשראי ועננת אי-ודאות כללית בעקבות חוק שטרום. התוצאות הטובות נובעות מהמשך הצמיחה בשימוש בכרטיסי אשראי והצמיחה בפעילות ההלוואות.

ישראכרט, החברה הגדולה בענף, הציגה צמיחה מתונה יחסית בשימוש בכרטיסים, אבל צמחה ברווחים. לאומי קארד הציגה דוחות סבירים, אבל השנה תציג תוצאות חלשות בעקבות אובדן מועדון שופרסל. לעומת זאת, כאל סיימה שנה עם תוצאות חזקות, והשנה הקרובה אף תהיה חזקה יותר, בזכות קבלת מועדון שופרסל לידיה. כאל גם נהנית מכך שהיא החברה היחידה שלא תופרד מהבנקים, והיא מנצלת את העובדה שמתחרותיה מתמודדות עם אי-ודאות בהחלפת הבעלות.

תוצאות חברות כרטיסי האשראי 2

כאל: "בנינו אסטרטגיה מהירה"

דורון ספיר, מנכ"ל כאל, אמר ל"גלובס": "אנחנו מיישמים את חוק שטרום הלכה למעשה. הבנו לאן הדברים הולכים, בנינו אסטרטגיה מהירה וממוקדת. הגבינה זזה והתחרות מגיעה, וביצענו מהלכים שאנחנו מאמינים שיביאו תוצאות".

השנה הקרובה תהיה מאתגרת למדי לחברות. ראשית, ישראכרט ולאומי קארד אמורות להימכר בתקופה הקרובה. נוסף על כך, החברות התחילו לפתח פעילות מול בנקים שלא עבדו עמם בעבר - גם זאת בעקבות חוק שטרום, שדורש מהבנקים לעבוד עם יותר מחברת כרטיסי אשראי אחת.

לאומי קארד הגיעה להבנות להפצת כרטיסיה עם בנק הפועלים ודיסקונט, כאל הגיעה להבנות עם הפועלים ולאומי, וישראכרט הגיעה להבנות עם לאומי. שיתוף הפעולה הזה אמור לצאת לפועל בתחילת השנה הבאה.

אז מה היה אשתקד ומה צפוי בהמשך? אלה המספרים המרכזיים.

300 מיליון שקל - זהו היקף הצמיחה בתיק ההלוואות של חברות כרטיסי האשראי ברבעון הרביעי. בישראכרט ובלאומי קארד התיק גדל אצל כל אחת בעשרות מיליוני שקלים בלבד. אחרי שבשנים האחרונות צמח תיק ההלוואות של החברות בעשרות אחוזים והפך למנוע צמיחה מרכזי, השנה החברות הורידו קצת את הרגל מהגז.

סך תיק ההלוואות עומד נכון לסוף 2017 על 12.1 מיליארד שקל. מדובר עדיין בצמיחה נאה של 19% בתוך שנה, אבל מתונה יותר משנים קודמות. אחת הסיבות להאטה היא שלא מעט מההלוואות הגיעו לפירעון (המח"מ בהלוואות בחברות כרטיסי אשראי נחשב קצר יחסית), כך שקשה יותר להציג בשורה התחתונה צמיחה חדה. ואולם ההתמתנות אינה נעוצה רק בסיבה טכנית. חברות כרטיסי האשראי, כמו גופים פיננסיים אחרים, מתמודדות בשנתיים האחרונות עם עלייה חדה בהפרשות להפסדי אשראי, הנובעת משינויים בחקיקה וירידה במוסר התשלומים במשק. מגמה זו גרמה לחברות להקטין את התיאבון לסיכון.

318 מיליון שקל - זהו היקף ההפרשות להפסדי אשראי של שלוש החברות אשתקד. מדובר בזינוק של קרוב ל-60% לעומת היקף ההפרשות בשנת 2016. היקף ההפרשות הגבוה ביותר נרשם בכאל, שהפרישה 126 מיליון שקל.

דווקא לאומי קארד, שהיא החברה הגדולה בענף בתחום ההלוואות, רשמה את ההפרשה הנמוכה ביותר של 71 מיליון שקל. ההפרשה הנמוכה נובעת מתמהיל תיק החברה, שנשען על הלוואות לתחום הרכב, שם הסיכון נחשב נמוך יותר.

"האטנו את קצב האשראי, טייבנו את המודלים, ונערכנו בתחום הגבייה. רואים את התוצאות של המהלכים ברבעון הרביעי, שבו ירדו ההפרשות", אומר ל"גלובס" דורון ספיר, מנכ"ל כאל, שמסביר את הקושי בתהליכי הגבייה: "כיום כ-40% מהלקוחות שמגיעים להליכי גבייה משפטיים, מיד פונים להליך פשיטת רגל. בעבר הנתונים היו הרבה יותר נמוכים".

בסך הכל, אף שבחברות כרטיסי האשראי ממתנים קצת את פעילות ההלוואות, פעילות זו עדיין מהווה מנוע צמיחה חשוב, שצפוי להתעצם עם יישום רפורמת שטרום. הכנסות המימון של החברות בענף כבר הגיעו ב-2017 ל-921 מיליון שקל, והוא מהווה קרוב ל-19% מסך הכנסותיהן.

8.3% זוהי הריבית הממוצעת בהלוואות של החברות. מדובר באותה רמת ריבית שהייתה בשנת 2016. אלא שלמרות שבשורה התחתונה הריבית נותרה ללא שינוי, הרי שבחברות עצמן מתקיימות מגמות שונות לשינוי תמהיל תיק ההלוואות והריביות.

כך למשל, כאל הייתה ונותרה החברה עם הריבית הממוצעת הגבוהה ביותר. הריבית אמנם ירדה ב-2017 מ-11.1% ל-10.8%, אבל מדובר עדיין בריבית דו-ספרתית, שנובעת מתמהיל ההלוואות של החברה, הנשען על הלוואות בסיכון גבוה יחסית (אשראי מתגלגל והלוואות לכל מטרה). ואולם, בחברה מתחילים להקטין סיכון בתיק - מה שגם מוביל להפחתת ההפרשות להפסדי אשראי וגם לירידה בריבית הממוצעת.

מהצד השני ניצבת לאומי קארד. החברה, בניהולו של רון פאינרו, מציגה את הריבית הנמוכה ביותר העומדת על 6.5%. ריבית זו נובעת מכך שכ-30% מתיק ההלוואות של החברה הוא הלוואות לרכב, שהן בסיכון ובריבית נמוכה. כתוצאה מכך, הכנסות המימון של לאומי קארד הן הנמוכות מבין החברות בענף, אף שתיק ההלוואות של החברה הוא הגדול ביותר.

בחברה רוצים לעבור לפעילות אשראי רווחית יותר - מה שכבר בא לידי ביטוי בכך שהריבית הממוצעת בחברה עלתה אשתקד מ-6.2% ל-6.5%. פער הריביות בתיקים של לאומי קארד וכאל עדיין לא מבוטל, אבל הוא מתחיל להצטמצם.

304.9 מיליארד שקל - זהו היקף השימוש בכרטיסי האשראי בישראל בשנת 2017. מדובר בעלייה של 8.3% לעומת נתוני שנת 2016. השנה חצה בראשונה השימוש בכרטיסים את רף ה-300 מיליארד שקל.

כאל היא החברה היחידה שאף הצליחה להציג צמיחה דו-ספרתית של 10.8% בשימוש בכרטיסיה ל-80.2 מיליארד שקל. זוהי השנה הראשונה שבה כאל מצליחה להגיע להישג כזה. השנה סביר להניח כי כאל תציג צמיחה חדה גם כן, בעקבות שיתוף הפעולה עם שופרסל במועדון, שכלל נכון לתחילת השנה חצי מיליון כרטיסים תחת התפעול של לאומי קארד.

המועדון המשותף התחיל לעבוד רק לפני כמה שבועות, אבל לפי הערכות, קצב העברת הפעילות מלאומי קארד לכאל גבוה למדי, ועד כה עברו יותר מ-100 אלף לקוחות למועדון עם כאל. ההערכות הן שעד סוף השנה יעברו 70%-80% מהלקוחות - מה שייתן לכאל קפיצה בנפחי הפעילות.

לעומת זאת, ישראכרט, בניהולו של רון וקסלר, הציגה צמיחה מתונה יחסית, של פחות מ-7% בהיקף העסקאות. עם זאת, ברבעון הרביעי נרשמה קפיצה של 12% בהיקף השימוש בכרטיסי ישראכרט. ההסבר לכך הוא בעיקר ברכישות אונליין בסדרה של מבצעים שאירעו בחודשים אוקטובר-נובמבר, כמו "בלאק פריידי" ו"סייבר מאנדיי".

תחום הרכישות באינטרנט צובר תאוצה, וחברות כרטיסי האשראי נהנות ממגמה זו. נוסף על כך, נזכיר כי ישראכרט חתמה על כמה שיתופי פעולה בתחום המזון בשבועות האחרונים, שאמורים לסייע לה גם כן להגדיל את הפעילות בשנה הקרובה.

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם