גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  נדל"ן ותשתיות

הרפורמה בחברת החשמל: כחלון ונתניהו לא הגיעו להסכמות

 ראש הממשלה ושר האוצר נועדו היום בנושא העתירה העומדת לבג"ץ, שעשויה להוביל לפסיקה משמעותית נגד חופש השביתה בגין שינוי מבני ביוזמת הממשלה ■ השניים התבצרו בעמדותיהם, ולא נקבעה פגישת המשך

נתניהו, כחלון וכ"ץ בישיבת ממשלה / צילום: אמיל סלמן, "הארץ"
נתניהו, כחלון וכ"ץ בישיבת ממשלה / צילום: אמיל סלמן, "הארץ"

פגישתם של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון בנושא הרפורמה בחברת החשמל הסתיימה ללא תוצאות, כך נודע ל"גלובס". בסיום הפגישה לא נקבעה פגישת המשך וכל צד התבצר בעמדותיו. על-רקע אי ההסכמות בין האישים נראה כי גברה אי הודאות לגבי עתיד הרפורמה בחברת החשמל והחשש כי עמדתו של הנתניהו תביא לטרפוד ההסכם שהושג בין ההסתדרות למדינה.

הפגישה היום, שבאה בעקבות פגישה קודמת, נועדה להכריע מה תהיה עמדת המדינה לקראת הדיון שייערך בבג"ץ ב-12 למרץ. המדינה אמורה להודיע לבית המשפט האם הגיעה להסכם עם חברת החשמל או שבכוונתה להמשיך בעתירה. נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות כבר הבהירה שלא תיתן למדינה ארכה נוספת בעתירה אך לדעת גורמים במשק החשמל לא יהיה מנוס מלבקש ארכה נוספת, לאור המחלוקות שנותרו בין הצדדים.

כפי שנחשף ב"גלובס", המו"מ בין ההסתדרות והעובדים למדינה הופסק בהוראת יו"ר ההסתדרות. יו"ר חברת החשמל יפתח רון-טל אמר היום ל"גלובס" כי להערכתו ניתן יהיה לפתור את המחלוקות עם העובדים "בתוך שבוע" אם יינתן אור ירוק להמשך המגעים.

כפי שנחשף ב"גלובס" נתניהו סבור שיש להמשיך בעתירה לבג"צ מתוך הערכה שהשופטים בבג"צ יגיעו לפסק דין תקדימי שיצמצם את יכולתם של וועדי עובדים לשבות בגין מהלכי שינוי מבני שיוזמת הממשלה. יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן הצהיר כי לא תהיה רפורמה אם בג"צ יפגע בזכות השביתה והציע כפשרה את הסכמת ההסתדרות לבטל את פסק הדין בבית הדין הארצי לעבודה שבגללו הגישה המדינה את העתירה לבג"צ. בסביתו של נתניהו סבורים כי מדובר באיומי סרק.

בכנס השנתי של המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה הזהיר אתמול מנכ"ל חברת החשמל עופר בלוך כי "אם משק החשמל הוא סיר לחץ, אז הרפורמה היא השסתום שמשחרר את הלחץ מסיר הלחץ כי כולם בטוחים שתהיה רפורמה. אם השסתום הזה ישתחרר הסיר יתפוצץ וכולם מבינים את המשמעות".

מנכ"ל האוצר שי באב"ד הזהיר כי ללא רפורמה תעריפי החשמל יתייקרו בוודאות לעומת זאת מנכ"ל חברת החשמל עמוס לסקר שמייצג כיום את ארגון יצרני החשמל הפרטיים "חברת החשמל מקבלת ברפורמה יכולת לבנות עוד 1,100 מגה-ואט מתוך 3,000 מגה-ואט אפשריים. במקום להקטין את כושר הייצור של החברה נותנים לה לבנות עוד שליש מהפוטנציאל שיש במשק". לסקר אמר כי להערכתו תהליך מכירת תחנות הכוח הקיימות של החברה יימשך 10 שנים.

יו"ר ועד עובדי חברת החשמל, מיקו צרפתי, אמר כי "יש לנו הסכם מוכן שאפשר להגיע אליו בקלות. קטונתי מלדעת מה דעתו של ראש הממשלה ולדעתי זה לא תפקידי לדבר איתו. זה היה תנאי בסיסי ואם זה לא מתקיים יש פה מערכת של חוסר אמון. מיקו צרפתי יו"ר וועד העובדים הכי חזק במדינת ישראל מבקש משנת 2003 לעשות רפורמה. ארבע פעמים הגענו לרפורמה וארבע פעמים המדינה חזרה בה. חייבים להגיע לרפורמה הזאת".

יו"ר רשות החשמל, ד"ר אסף אילת, אמר כי "משק החשמל לא יוכל להתקדם בלי רפורמה. תהיה רפורמה וגם אם לא הפעם אז בפעם הבאה והיא תהיה דומה מאד לרפורמה הנוכחית. אנחנו חייבים את זה לאזרחי מדינת ישראל כי זה מצב בלתי נסבל שמדינת ישראל לא מקדמת הסדרה של ענף שהוא כל-כך קריטי לחיים של אזרחי מדינת ישראל. אולי אני אופטימיסט אבל בעיני זה משהו שפשוט לא יכול לא לקרות".

אילת הוסיף כי "יש כאן בלבול מצד היצרנים הפרטיים. הם הוכיחו יכולת להקים תחנות אבל הם עדיין לא הוכיחו יכולת להתחרות. הם לא מתחרים בשום צורה משמעותית חצי מהיזמים הם קבלנים של חברת החשמל והחצי השני מוכרים חשמל במחיר שאני קובע לחברת החשמל. בשביל שתהיה רפורמה צריך יצירת ניהול מערכת עצמאית ותכנון של משק האנרגיה והדבר השני זה לקבוע שחברת חשמל לא תקים יותר תחנות כוח חדשות".

גם הממונה על ההגבלים העסקיים, עו"ד מיכל הלפרין, אמרה כי "הרפורמה היא צעד בעל חשיבות עליונה למשק החשמל ומגלמת הישגים משמעותיים מאד בתחום צמצום השליטה של חברת החשמל בייצור החשמל ובחלוקה".

עוד כתבות

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; הנפט מסוג ברנט מעל ל-97 דולר

בורסות פריז ולונדון רושמות עליות קלות; בורסת פרנפורט שוחה נגד הזרם באירופה ● הין מתחזק מול הדולר לרמתו הגבוהה ביותר מאז פברואר, על רקע הציפיות הגוברות להעלאת ריבית במדינה ● בורסת סיאול זינקה במעל 4%, בהובלת ענקיות השבבים SK Hynix וסמסונג ● הנפט נסחר בעלייה קלה ● בוול סטריט לא יתקיים מסחר בשל יום הפועלים ● וגם: אורקל תדווח בסוף השבוע - ומנייתה עשויה לנוע במעל 10% בעקבות הדוחות

עו''ד אמיר חן, יו״ר פישר (FBC), בשיחה עם יובל ניסני, גלובס / צילום: כדיה לוי

עו"ד אמיר חן: "מה שאנבידיה הולכת לעשות לצפון זה דבר שאי אפשר לדמיין בכלל"

עו"ד אמיר חן, יו"ר פישר (FBC), אמר בוועידת ישראל לנדל"ן שבניגוד לציפיות, כניסת ה-AI לארגונים דווקא הביאה עמה עלייה בשוק המשרדים ● על ההאצה בעסקאות בתחום הדאטה סנטרס אמר חן: "זה נותן תנופה משמעותית ומחליף עסקאות אחרות"

שר הפנים לשעבר, משה ארבל / צילום: משרד הפנים

שר הפנים לשעבר חושף: כך נפל אחד מפרויקטי התקשורת הגדולים של ישראל

פרויקט פריסת הסיבים האופטיים בסמוך לצינור הנפט של קצא"א מאשקלון ועד אילת, יועד כאלטרנטיבה לסיבים האופטיים המחברים כיום בין הים האדום לים התיכון, והיה יכול להפוך את אשקלון ואילת להאב של העברת מידע ו-AI ● בעוד ששר הפנים לשעבר משה ארבל לקח אחריות אישית על אי קידום הפרויקט בתקופתו, יועצו הכלכלי של רה"מ פרופ' אבי שמחון, הטיל את האחריות על פקידי אגף התקציבים, פקידי משרד האנרגיה ומפלגות האופוזיציה

חי גאליס, מנכ''ל ביג מרכזי קניות, בוועידת ישראל לנדלן / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל ביג מרכזי קניות: "רוב הקניונים היום הם מוצרים ישנים. באנו לעשות אבולוציה"

"אם יש משהו שאני מאוד אוהב זה תחרות. באנו להתחרות, לא באנו למגרש נקי. תחרות עושה טוב", אמר חי גאליס, מנכ"ל ביג במסגרת ועידת ישראל לנדל"ן ● על פתיחת מרכזי הקניות בשבת אמר: "אף פעם לא היינו מהפחדנים. אנחנו עושים את מה שנראה לנו הגיוני ומתבקש - מאמינים בחיה ותן לחיות"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים ציפתה למיליארדים, ונחלה אכזבה קשה

למרות הציפייה להכנסות של 2 עד 3 מיליארד שקל, נוהל הגילוי מרצון הסתיים עם דיווחים על הון בהיקף 1.89 מיליארד שקל ומס משוער של 152.6 מיליון שקל בלבד ● גם משקיעי הקריפטו, שהיו קהל היעד המרכזי, הגישו בקשות בהיקפים נמוכים מהצפוי

ההייטק הישראלי / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

כמעט תשעה מכל עשרה דולרים שגויסו בהייטק הישראלי בשנת 2025 זרמו לחברות AI

דוח של קהילת DatA-IL ונתוני IVC מצביעים על הדומיננטיות של הבינה המלאכותית בגיוסי ההון: חברות בתחום גייסו 11.8 מיליארד דולר במהלך שנת 2025, מה שמהווה לפי הדוח 89% מכלל ההון שגוייס ב2025 בהייטק הישראלי ● אז מהי בכלל ההגדרה המדויקת לחברת בינה מלאכותית, מי החברות שנחשבות לכאלו שעוסקות בליבת התחום, וגם: האם ההכשרה באקדמיה מדביקה את הקצב?

צילום: בר לביא

מבחירת אותיות למימון מפלגות: כל מה שצריך לדעת על סגירת הרשימות לכנסת

מה בדיוק מגישים ב"הגשת הרשימות", כיצד מחולקות למפלגות האותיות שעל הפתקים - ואיך הכסף נכנס למשוואה? ● אלה הסוגיות הבוערות לקראת השלמת תמונת ההתמודדות לכנסת ● המשרוקית של גלובס עושה סדר

כביש חוצה ישראל / צילום: עינת לברון

2.1 מיליון שקל: רשות החברות אישרה בונוסים לבכירים בחוצה ישראל

רשות החברות תעניק תגמול של 2.14 מיליון שקל ל־28 בכירים בחוצה ישראל עבור ביצועי 2025 ● במקביל, הרשות מקדמת את מיזוג חוצה ישראל לתוך נתיבי ישראל, תוך העברת פעילותה לחברות התחבורה הממשלתיות

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock

עשרות טיסות נוספות: החברה שמרחיבה את פעילותה בישראל

חברת הלואו קוסט Wizz Air מחדשת חמישה קווים מנתב"ג - לונדון, קטניה בסיציליה, ונציה, קלוז' ויאשי ברומניה, ובמקביל מרחיבה את תדירות הטיסות השבועיות שלה במספר קווים קיימים לאירופה

רוני בריק, נשיא התאחדות הקבלנים בונים הארץ / צילום: כדיה לוי

רוני בריק: "מתחילת השנה 800 קבלנים קטנים פשטו רגל"

על רקע המשבר בענף הבנייה והבחירות המתקרבות, אומר רוני בריק נשיא התאחדות הקבלנים ובוני הארץ בוועידת ישראל לנדל"ן, כי הרשויות המקומיות מחזיקות במפתח להאצת הבנייה ומזהיר מפני המשך הפגיעה בקבלנים ● "אני 40 שנה בענף וזאת התקופה הקשה ביותר שהענף חווה", ציין בדבריו

ניו יורק / צילום: Shutterstock

בשורה לטסים: ישראייר מצטרפת מוקדם מהצפוי לקו לניו יורק, והזרות שחוזרות

לאחר קבלת כלל האישורים הרגולטוריים בישראל ובארה"ב, ישראייר פותחת את מכירת הכרטיסים לקו ניו יורק ומקדימה את טיסת הבכורה ל-15 בספטמבר ● החברות האמריקאיות דלתא ויונייטד יחזרו לטוס לארה"ב, לראשונה מאז מבצע "שאגת הארי"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ומוג'תבא חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: AP

לתת לזמן לעשות את שלו: כך ארה"ב יכולה לנצח את איראן

כותרות העיתונים בעולם: הבכיר האמריקאי שבטוח שארה"ב רק צריכה למשוך זמן, למה האיראנים כבר לא יכולים לקנות מקרר, והתחזית של גולדמן זאקס למחיר הנפט אם ההסלמה תחריף ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

אילוסטרציה: Shutterstock

מה יקרה למס הרכישה? האינטרסים מאחורי המהלך שישפיע על מחירי הדירות

הוראת השעה שהעלתה את מס הרכישה למשקיעים ל־8% תפוג בתחילת 2027, וההכרעה תעבור לממשלה הבאה ● אנשי המקצוע באוצר דוחפים לקיבוע המצב הנוכחי, בעוד שגורמים פוליטיים מעדיפים לחזור לשיעורי מס נמוכים שיניעו את השוק ● בינתיים המשקיעים מחכים על הגדר, והקבלנים לוחצים להפחתה

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

אחרי העלאות הדירוג משלוש סוכנויות הדירוג הבינלאומיות, טבע יוצאת למהלך מיחזור חוב

טבע רוצה לנצל את השיפור בפרופיל האשראי כדי להוזיל את עלויות המימון ● החברה תנפיק אג"ח בדולרים ובאירו ותשתמש בתמורה לפדיון סדרות קיימות בהיקף של מיליארדי דולרים

צחי אבו, מנכ''ל ארי נדל''ן, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: כדיה לוי

"טעיתי": צחי אבו מתוודה לאחר הניסיון שכשל לרכישת ג'י סיטי

בוועידת ישראל לנדל"ן דיבר אבו, מנכ"ל ארי נדל"ן, על אסטרטגיית ההשקעות של הקבוצה, על העסקאות האחרונות ועל ההזדמנויות שהוא מזהה בשוק ● "כל זמן שמחיר מטרה פועלת, שוק הדיור ימשיך לדשדש"", הוא טוען, ומעריך כי "התחדשות עירונית היא כיום המנוע הכי גדול בענף המגורים"

הנתון הגורלי בארה"ב, ומה צפוי היום במניות הדואליות

נתוני האינפלציה בארה"ב יכריעו את הכיוון בהחלטת הריבית של הפד בשבוע הבא ● מחירי הנפט מטפסים, תשואות האג"ח מוסיפות להיות גבוהות - והעימות בין ארה"ב לאיראן מסלים ● טראמפ מאיים על הפד לראשונה מאז מינויו של קווין וורש ● הריבית באירופה צפויה לעלות, בשווקים מתמחרים העלאה גם ביפן בשבוע הבא ● וגם: הבורסה שקיבלה שדרוג ומסתמנת כהזדמנות ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

צילום: Shutterstock

פרשה אינווסטק: הבעלים הורשע במרמה והפרת אמונים. זה העונש שקיבל

עדי מרדכי, הבעלים של חברת אינווסטוק גלובל, הורשע בעבירות מרמה בנסיבות מחמירות ● במסגרת הסדר טיעון, מרדכי קיבל 9 חודשי עבודות שירות וישלם פיצוי של מיליון שקל לנפגעים בפרשת אינווסטק

אמיר ברעם, ערב הפתיחה של ועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

מתי יהיה הסבב הבא מול איראן? זה מה שחושב מנכ"ל משרד הביטחון

מנכ"ל משרד הביטחון אמיר ברעם חשף בערב הפתיחה של ועידת ישראל לנדל"ן מה הוביל אותו לקבוע קוד אתי לתעשיות הביטחוניות מול לקוחות מחו"ל ● לדבריו, לצד התחרות, היצוא הביטחוני מאפשר לישראל להעמיק שיתופי פעולה אסטרטגיים, כפי שממחישה עסקת הענק עם יוון, ואפילו להתמודד עם מגבלות התקציב של צה"ל • על המערכה מול איראן: "ישראל מנצחת. היא אולי עוד לא ניצחה, אבל היא מנצחת"

עדכון תוכנה במכונית / צילום: יח''צ

מי מקשיב לכם? 350 אלף מכוניות בישראל משדרות לשרתים מעבר לים

מספר כלי הרכב החכמים ומקושרי הרשת מתוצרת סין שנעים כיום בישראל עשוי להגיע בשנה הבאה לחצי מיליון ● אבל למרות הפוטנציאל לסיכון הביטחון הלאומי, הנובע מהעברת מידע לשרתים בחו"ל, התקנות שפרסם משרד התחבורה נמנעות מלתת הנחיות מחייבות

משמאל לימין: יואב תורג׳מן, מנכ''ל רפאל מערכות לחימה מתקדמות; אולף ליס, ראש ממשלת סקסוניה התחתונה; ותומר יעקב, שותף מייסד קרן אוריליוס — במהלך טקס חתימת הסכם שיתוף הפעולה במפעל פולקסווגן אוסנברוק, ספטמבר 2026. / צילום: פריסו גנטש

עכשיו זה רשמי: רפאל מתכננת לייצר רכיבים לכיפת ברזל בגרמניה

בתום חודשים ארוכים של משא ומתן חשאי ומסובך, חברת רפאל מאשרת את ההסכם המתגבש ● העסקה עוקפת את התנגדות קרן ההשקעות הקטרית, המחזיקה ב-10% ממניות פולקסווגן, לשתף פעולה עם רפאל ● מנהיג מדינת המחוז סקסוניה תחתית:"הצהרת הכוונות מעניקה לאתר פולקסווגן באוסנבריק הזדמנות לעתיד"