גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השינוי בחוק הסיני שיבטיח את הנצחת השלטון של שי ג'ינפינג

איך זה קרה? לפי דיווח מסין, הנשיא שי שלף את קלף "המלחמה הקרה" עם ארה"ב כדי להצדיק את ריכוז הכוח הפוליטי בידיו ■ פעם קיווינו שיהיה אחרת

כרזה עם דיוקן הנשיא שי ג'ינפינג / צילום: רויטרס, Thomas Peter
כרזה עם דיוקן הנשיא שי ג'ינפינג / צילום: רויטרס, Thomas Peter

השבוע הסתמנה תמורה היסטורית בדרך שבה מתנהלת סין. מבייג'ין באה ההודעה ש"קונגרס העם", פרלמנט חותמת הגומי של סין, יתבקש בקרוב לבטל את ההגבלה על אורך כהונותיהם של הנשיא ושל ראש הממשלה. אמנם הכוח הפוליטי בסין אינו נובע מן הנשיאות, אלא מהנהגת המפלגה הקומוניסטית, אבל תיקון החוקה יפטור את סין מן העכבות היחסיות של 25 השנה האחרונות. מנהיגיה יוכלו להישאר בשלטון עד שייקראו להצטרף אל רוחות אבותיהם.

סין הקומוניסטית כמובן לא התקרבה מעולם אל דמוקרטיה פוליטית, אבל ההגבלה על זמן הכהונה - שתי תקופות, חמש שנים כל אחת - הבטיחה לכאורה שלא יהיו בה עוד מאו, או סטאלין, או חלילה פול פוט. לא עוד.

הרעיון להגביל את זמן כהונתו של מנהיג, הוא עמוק שורשים, מימי יוון ורומא העתיקות. כה זהירים וחשדנים היו הרומאים, עד שהם הגבילו אפילו את כהונתם של רודנים. הרומאים הסכימו להישלט באופן דיקטטורי, בשעת חירום, אבל לא הסכימו שהדיקטטור יחליט באופן דיקטטורי שהוא רוצה להישאר דיקטטור גם להבא. ששה חודשים, וזהו זה.

רק לא מאו

מנהיגי המפלגה הקומוניסטית של סין התלבטו ברבע האחרון של המאה ה-20 בשאלה איך לחסן את עצמם מפני התוצאות הקטלניות של שלטון יחיד. הקפריזות של מאו צה טונג, בין "הצעד הגדול קדימה" (1958-1962) לבין "מהפכת התרבות" (1966-1976, בהפסקות) עלו בחייהם של עשרות מיליוני סינים.

מאו הפליא להתעמר בחשובי מנהיגיה של המפלגה, בהם חבריו לנשק. הוא שלל מהם טיפול רפואי, הוא הרשה ל"משמרות המהפכה" להשפיל אותם ברחובות בייג'ין, הוא הגלה אותם לקומונות חקלאיות נידחות ולמחנות כפייה. הקפריזות הרצחניות שלו בלמו את התפתחותה התקינה של סין במשך רבע מאה.

ניצולי מאו נמנו וגמרו להגביל את יכולתו של מנהיג יחיד לצבור סמכויות. הם תיקנו את החוקה, והגבילו את אורך כהונותיהם של נשיא הרפובליקה העממית ושל ראש הממשלה. בנפרד, אם גם לא במפורש, הם התחילו מסורת של הגבלת אורך כהונותיהם של המזכיר הכללי של המפלגה ושל יושב ראש הוועדה הצבאית שלה (למעשה המפקד העליון של הכוחות המזוינים). למרבה הנוחיות, כל שלוש הכהונות האחרונות הוחזקו בידי אדם אחד.

רק לא יוגוסלביה

במידת מה היה אפשר לומר על הסידור הזה, שהוא היה יצוק בנוסחת הדיקטטור-לזמן-מוגבל של הרפובליקה הרומאית. אבל מאז מותו של המנהיג העליון דאנג שאופינג, ב-1997, לא היה לסין דיקטטור. דאנג היה המחליט העליון, אף כי מעולם לא נטל את תואר הנשיא או ראש הממשלה. עליונותו הייתה תוצאה של משקלו האישי המיוחד. הכול סרו למרותו, בלי קשר לחוק או לחוקה.

דאנג התנסה פעמיים בשרירות לבו של מאו וברישעותו. כמו הנשיא טיטו ביוגוסלביה, שמת ב-1980, דאנג רצה להסדיר שסמכויותיו או כוחו לא יואצלו על איש יחיד.

ביוגוסלביה התוצאות היו הרות אסון. מאין לה ממשלה מרכזית חזקה, ומאין לה הסכמה חברתית רחבה, היא חדלה להתקיים 12 שנה אחר כך, במלחמות אזרחים איומות.

סין שרויה בפחדים מתמידים מפני התמוטטות פנימית, בנוסח ברית-המועצות או בנוסח יוגוסלביה, או בעצם בנוסח המדינה הסינית עצמה במחצית הראשונה של המאה ה-20. אבל המשטר בבייג'ין היטיב הרבה יותר. הצמיחה הכלכלית נמשכה, בקצב שנתי ממוצע של שבעה אחוזים. הדיכוי הפוליטי נמשך, והוחמר בהדרגה, אבל מבלי שסין חזרה וחוותה את מוראות מאו, ומבלי שפקדו אותה גלי טיהור סטליניסטיים.

מה המפלגה חשבה על דמוקרטיה היא הספיקה להגיד עוד כשדאנג היה בחיים, וכוחו עדיין היה במותניו הצרות: טבח הסטודנטים בכיכר השלום השמיימי של בייג'ין, ביוני 1989. מאז, על אף תחזיותיהם של מומחים מערביים על "קץ המנדט השמיימי" שלו, זאת אומרת אובדן הלגיטימיות, המשטר לא הועמד בסכנה גלויה אף פעם אחת. ב-2010 הוא הגיב בפאניקה, כאשר עמד על היקף השימוש במדיה חברתית ב"אביב הערבי". לפיתתו סביב צוואר האינטרנט התהדקה מאוד.

על לוח הדיברות

שי ג'ינפינג עלה לשלטון לפני חמש שנים, תחילה כמזכ"ל המפלגה הקומוניסטית, ושנה אחת אחר כך כנשיא הרפובליקה ויו"ר הוועדה הצבאית. הוא היה השלישי בנשיאי העידן הפוסט-דאנגיסטי. בשני קודמיו ניכר בהחלט חוסר החשק לפנות את מושביהם. אחד מהם שינה פעמים אחדות את החוק, כדי לקצר תקופות כהונה של יריבים. הוא קיווה להוסיף ולשלוט דרך הוועדה הצבאית, גם לאחר שפינה את מקומו במזכ"לות ובנשיאות. לשווא.

לא הייתה סיבה מיידית להניח, כי שי יורשה לשים קץ להגבלות הכהונה. אבל עד מהרה התחוור, שהוא אינו דומה לקודמיו. הוא קידש מלחמת חורמה על "השחיתות". אין כמובן סיבה לפקפק בעצם קיומה, אבל קורבנות המאבק בשחיתות נטו להיות יריביו הפוליטיים, בכוח או בפועל: אנשים שתורם עמד להגיע למשרות בכירות, כולל משרתו. לשיטתו, הם ייצגו את הסטאטוס בשעה שהוא מייצג רפורמה.

כאשר שי התחיל לטפח פולחן אישיות, היה ברור למדי לאן הוא נושא את עיניו. בנוסח הקלאסי של מאו, הוא חרת את "מחשבותיו" על לוח הדיברות של המפלגה. העיתונות הסינית התחילה לדווח על נאומיו ועל הרהוריו בטון של חנופה, שלא הייתה דוגמתה בוודאי מאז ימי דאנג, אולי מאז ימי מאו עצמו.

זמנים מיוחדים

הערכות ששי ינסה להאריך את שלטונו התחילו להופיע במערב עוד לפני שנתיים. פרופ' קרי בראון מקינגס קולג' של אוניברסיטת לונדון אמר לפני שנה, כי "כל מה ששי יצטרך לעשות זה לשחק בקלף ה'זמנים מיוחדים מחייבים אמצעים מיוחדים'".

ה"ניו-יורק טיימס" כותב הבוקר מבייג'ין, כי שי אמנם שלף קלף: "הסכנה של מלחמה קרה" עם ארה"ב. לתכלית הזו, שי מטעים את הצורך במודרניזציה של הצבא, יוצר צי מלחמה גלובלי, מקים את בסיסי הצבא הסיניים הראשונים מאז ומעולם מעבר לים, וכמובן מחריף את הפעילות ההגמוניסטית של סין בים סין הדרומי ובים סין המזרחי.

הדיווח מביא מפי סמכות אקדמית חשובה של המשטר את הדעה, שהגיעה השעה לשנות את אופי תפקידה של ארה"ב באסיה. היא לא תוכל להוסיף ולהיות דומיננטית לאורך ימים, אומר האיש, שניהל לפנים מרכז מחקר חשוב במשרד לביטחון המדינה. כשנשאל אם ייתכן עימות צבאי בין סין לארה"ב, הוא השיב, "אינני מוציא את זה מכלל אפשרות".

עיתוני בייג'ין בלשון האנגלית, "גלובל טיימס" הלאומני והצעקני ו"צ'יינה דיילי" המיושב קצת יותר, מריעים לכבוד השינויים בחוקה בסגנון מדכדך. הראשון כותב הבוקר, "סולידריות היא מקור הכוח העיקרי של ארצנו, ותמיכה תקיפה בוועד המרכזי של המפלגה הקומוניסטית הסינית היא צינור החיים של אחדות סין לעתיד לבוא".

לפני 30 שנה פקדה אותנו התקווה, שחולף והולך זמנו של סגנון אידיאולוגי עבש כזה להצדקת דיקטטורה ודיכוי פוליטי. במידה שאנחנו עדיין זקוקים לתזכורות על עודף האופטימיות והאופוריה של הימים ההם, ועל היקף נסיגתה של הדמוקרטיה הליברלית, קיבלנו אותן השבוע מסין החזקה, העשירה, היהירה, קצרת הרוח והמשתנה לרעה.

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין