גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הממשלה היא נושאת מטוסים, והג'וינט הוא דבור"

פרופ' יוסי תמיר, מנכ"ל ג'וינט ישראל, מסביר בראיון ראשון ל"גלובס" מאז הודיע על עזיבתו, למה המדינה תלויה בארגון - למרות שהוא מתבסס על תרומות ■ "אני לא רוצה שהמדינה תממן את כל הפעילויות שלנו כדי שלא יכתיבו לי מה לעשות"

פרופ' יוסי תמיר / צילום: איל יצהר
פרופ' יוסי תמיר / צילום: איל יצהר

"לפעמים אין מנוס מבחירה בין יעילות לצדק ובין צמיחה לשוויון, ותפקיד זה הוא נחלת הפוליטיקאים. הם לא תמיד טרחו להבין את הקשרים הקיימים בין המדיניות לבין תוצאותיה, התחמקו מדירוג יעדים וגילגלו אחריות לפתחם של כלכלני האוצר". הדברים האלה נכתבו בספר "רווחה מתקתקת", שעוסק בכלכלה ובפוליטיקה של הרווחה בישראל ויצא לאור ב-2003. הכותבים - ד"ר מוריה אבנימלך, היום מרצה לכלכלה ומדיניות חברתית, ופרופ' יוסי תמיר, מנכ"ל ג'וינט ישראל.

אמנם עברו 15 שנה מאז, אך קשה להגיד שהספר איבד את הרלוונטיות שלו. תמיר, שהודיע באחרונה כי יסיים את תפקידו בחודשים הקרובים, שוקל - בין לימודי הפסנתר להמשך עבודה עם עמותות - גם להוציא גרסה מחודשת לספר. "הטיעון שלנו היה שאם הממשלה לא תשכיל לנקוט בצעדים לצמצום הפערים החברתיים - אז יהיה פיצוץ. אני חושב שהיום יש יותר מודעות לנושא, אבל הממשלה עדיין לא מסוגלת להוציא דברים מהכוח אל הפועל. אבל אני לא פסימי", אומר תמיר בראיון ל"גלובס".

בשנים שעברו מאז כתיבת הספר המשיך תמיר בעבודתו בג'וינט, שם גיבש פרספקטיבה מקיפה על המצב הכלכלי-חברתי בישראל וכן על יכולות הביצוע של הממשלה. "פוליטיקאים שבויים של הרצון שלהם להראות הישגים מיידיים כי הם חושבים גם על הצלחה בבחירות. למשל, ביטוח לאומי בודק את סקר ההוצאות שהיה שנה וחצי קודם, אבל ממשלה מחזיקה פה שנתיים בממוצע, אז שר הרווחה חייב לשנות דברים כבר מהיום הראשון". לדבריו, זאת הסיבה שהממשלה צריכה ארגון כמו הג'וינט, שחושב לטווח ארוך, מבצע מחקרי עומק ובוחן מודלים חדשים של שירותים חברתיים. "הממשלה במהות שלה היא נושאת מטוסים ואתה מחפש את הדבור. הג'וינט הוא הדבור. זה גוף שיכול להתנייע מהר ובגמישות יחסית, גם אם זה הולך ונהיה יותר קשה. הממשלה לא יכולה לעשות את זה לבד - אין לה את האינטרדיסציפלינריות.

"כשהייתי מנכ"ל ביטוח לאומי היה את 'אוטובוס המנכ"לים' - מנכ"ל משרד ראש הממשלה היה לוקח את המנכ"לים של המשרדים הממשלתיים ומסתובב איתם בארץ. אבל זה לא עבד כי כל אחד שקוע בצרות שלו. העניין של שיתופי פעולה לא עובד גם בגלל הקרדיט. פה יש ארגון שהוא א-פוליטי, בלי קרדיט, שמעביר את התוכניות לממשלה ברצון. זה נותן אפשרות למשהו שלא קיים בממשלה עצמה".

תמיר (71), אב לארבעה, נולד בירושלים וחי שם עד היום, אך מתכנן לעבור בקרוב לת"א בעקבות הילדים והנכדים. לפני כשלושה שבועות הודיע כי יסיים את תפקידו כמנכ"ל הג'וינט ביולי הקרוב. קודם לכן שימש מנכ"ל של גופים רבים בג'וינט - אשל, שמפתח שירותים לאוכלוסיית הקשישים; אשלים, שמפתח שירותים לילדים ונוער בסיכון; תב"ת (תנופה בתעסוקה), שמסייעת להיכנס לשוק העבודה; ומכון המחקר מאיירס-ג'וינט-ברוקדייל שעוסק בחקר זקנה. כמו כן, שימש כמנכ"ל הביטוח הלאומי בין השנים 1993-1998. מי שתחליף אותו בתור מנכ"ל הג'וינט היא ד"ר סיגל שלח, המשנה למנכ"ל ג'וינט ישראל ומנכ"לית ג*וינט-תבת, שתהיה האישה הראשונה בתפקיד.

בראיון ראשון מאז שהודיע על עזיבתו, מספר תמיר: "כשעברתי להיות מנכ"ל, הפכתי להיות סוג של מנהל חברת החזקות. זה מאפשר להוביל מהלכים, אבל אני רוצה להיות מחובר יותר לעשייה עצמה, ללכלך את הידיים. אני לא עובד סוציאלי בהשכלתי, אלא עו"ד וכלכלן. חיפשתי להיות סטארט-אפיסט חברתי, ואכן כל חיי עסקתי בתכנון של שירותים חברתיים. את מה שעשיתי בג'וינט - מעברים בין תחומים ובנייה של שותפויות עם הממשלה - לא הייתי יכול לעשות בשום ארגון אחר".

המונח סטארט-אפ חברתי עולה כמה פעמים בראיון ולא במקרה: הג'וינט רואה את עצמו כמרכז המו"פ (מחקר ופיתוח) של מדינת ישראל. אם הממשלה מגיעה עם הצעת מדיניות חדשה, למשל בנוגע לקשישים או לנוער בסיכון, אפשר להניח כי מאחוריה עומד הג'וינט - ארגון צדקה יהודי אמריקאי שהוקם לפני 104 שנה. "אני מבטיח לך ש-9 מתוך 10 שירותים חברתיים שאתה מכיר - הג'וינט היה מעורב בהם. למשל, כל הפרויקטים של ילדים בסיכון במערכת החינוך אלה פרויקטים שלנו. הקמנו את החברה למתנ"סים ומרכזי תעסוקה לחרדים; גם את תוכנית חותם שמטרתה הסבה להוראה אנחנו הקמנו".

תמיר מדבר על הצורך של הממשלה לא לבחון רק את שיעור הצמיחה בתוצר, אלא להתמקד בצמיחה שוויונית. "התפיסה של צמיחה שמחלחלת לעשירונים התחתונים - אבד עליה הכלח. חשבו שעשירים יחסכו יותר ואז יהיו יותר השקעות במשק והעניים ייהנו מכך, אבל היום מבינים כי צמיחה הולכת ביחד עם שוויון ולא ההיפך. מדינות שהיה בהן שוויון גדול יותר - צמחו מהר יותר. התשואה על עסק קטן, למשל, גבוהה יותר מהתשואה על השקעה בטבע, אבל מכיוון ששוק ההון לא משוכלל, אז כשעסק קטן מבקש הלוואות הוא לא מקבל. אם הוא יקבל הלוואות, לא יהיה צורך בחלחול.

"הפערים החברתיים-כלכליים מראים על מגמה. ב-20 השנים האחרונות ירדה האפקטיביות של קצבאות הביטוח הלאומי והיכולת שלהן להוציא מעוני. לכן צריך תוכניות כמו תב"ת - תנופה בתעסוקה (שותפות של הג'וינט והמדינה שהוקמה כדי לנסות לשלב אוכלוסיות ייחודיות במעגל התעסוקה, למשל מהחברה החרדית, הערבית, אנשים עם מוגבלות ועוד - ע.ז). כשהקמתי את התוכנית אמרו לי - 'גם ככה אין מקומות עבודה'. לא יודע אם זה תמיד יהיה המצב, אבל גם אם כן - אני בעד שוויון הזדמנויות. גם אם אין מקום עבודה אחד במערכת, אני רוצה שלעניים בחברה תהיה את ההזדמנות להתמודד".

לאן מיועדות רזרבות הכספים

"למה הממשלה לא יכולה לעשות את זה לבד?"

לפני כשבועיים הגיעו לישראל 180 חברי הבורד של ארגון הג'וינט העולמי כדי לקיים פה את הישיבה השנתית שלהם. הם מגיעים מכל רחבי העולם, מרביתם יהודים, והשאר הם נוצרים תומכי ישראל. השנה החליטו לקיים את הישיבה בישראל לרגל חגיגות שנות ה-70 למדינה. במשך ארבעה ימים הם נפגשו עם נשיא המדינה, ראובן ריבלין, ראשי ערים, יזמים צעירים וגורמים נוספים שמהם למדו על מצבה של החברה הישראלית.

התורמים לא שואלים את עצמם למה בעצם המדינה לא מממנת את פעילות הג'וינט?

"הם כל הזמן שואלים. במדינות אחרות הג'וינט עוסק בסעד ובהצלה של יהודים. כך למשל, הג'וינט מאכיל בכל יום 150 אלף קשישים ברחבי ברית המועצות לשעבר, ב-11 אזורי זמן. הוא פעיל גם בארה"ב, באירופה, בצפון אמריקה. הוא עוסק בפיתוח קהילות ברחבי העולם, וכשממשלת ישראל מקימה בית חולים בהאיטי - אנחנו עושים את זה איתם, אבל לא נשארים רק שבועיים אלא חודשים ארוכים.

"הג'וינט הוא ארגון יהודי, אבל הוא רוצה תיקון עולם ולהראות שהוא פועל לכל הטוב בעולם ולא רק ליהודים. אנחנו עושים פרויקט באתיופיה ופועלים עם 5,000 חקלאים כדי לשפר את איכות החיים שלהם. בנינו מסגד בקוסובו אחרי המלחמה. אנחנו גם מחזקים את הקהילות היהודיות בעולם באמצעות הבאת מומחים ישראלים שיעזרו להם.

"התורמים אומרים: 'אנחנו עושים תיקון עולם', אבל שואלים למה הממשלה לא יכולה לעשות את זה לבד? מחצית מהיהודים חיים במדינת ישראל, ומה שקורה במדינה זה שיש פה עוני יחסית מאוד גדול, ואז מה ההבדל בין עני בהונגריה לישראל? אבל פה יש יתרון - אנחנו עושים את השינוי החברתי באמצעות מינוף של הממשלה. אנחנו משקיעים דולר ומקבלים 10 דולרים על ההשקעה, ואז אנחנו עוזרים ליהודים במדינת ישראל".

המדינה עדיין הייתה יכולה לממן אתכם.

"יש לנו תקציב שנתי של 100 מיליון דולר ל-2017, כמחצית מגיעה מממשלת ישראל. כל השותפויות שבנינו בג'וינט הן יישויות משפטיות נפרדות - חצי מהכסף הוא של הממשלה וגם חצי מהדירקטוריונים. אנחנו מגבשים איתם הסכם מסגרת ל-3-5 שנים, אבל הממשלה לא יודעת אילו פרויקטים יהיו בתוך ההסכם אלא רק שהם יעסקו בילדים בסיכון או בתעסוקה. מי שמחליט על הפרויקטים אלה אנשים שיושבים בדירקטוריון, שם יש נציגים למדינה. אלה אנשי מקצוע בדרגים הגבוהים במשרדים, ולא שרים או מנכ"לים, כדי לשמור על הגוף א-פוליטי וכן לשמור על יציבות.

"אם אנחנו מביאים 25% מהכסף אז אנחנו פטורים ממכרז. אני לא רוצה שהמדינה תשים את כל הכסף כי אני לא רוצה שיכתיבו לי מה לעשות איתו. אני לא policy maker, אבל גם לאpolicy taker. ככה ממשלת ישראל לוקחת אחריות באופן חלקי, אבל גם מאפשרת ליזמויות להתפתח.אתה אומר שזה הזוי כי הממשלה הייתה צריכה לעשות את זה, אבל מה שמדהים זה שהג'וינט מקים את הפעילויות אבל לא נשאר. אנחנו הזרז שלהם. הם לא היו עושים את זה לבד, מכל הסיבות שמניתי קודם. זה לא שאנחנו רוצים להחליף את הממשלה, אלא שאנחנו יודעים להזיז אותה לכיוונים הנכונים - וזה מה שאנחנו רוצים לעשות גם מפה והלאה".

זה הפרטה של המחקר. מה יקרה אם מכון המחקר ברוקדייל לא יזהה בעיה כלשהי?

"אתה צודק, אם לא נזהה סוגיה מסוימת אז המדיניות לא תקרה. מנגד, גם אם נזהה - בסוף אנחנו עובדים בקונצנזוס ואנחנו צריכים שמשרדי הממשלה ירצו לעסוק בתחום מסוים כדי להיכנס אליו מלכתחילה. למה יש עמותות בכל משק ראוי? כי ממשלה לא יכולה, לא רוצה ולא מסוגלת לעשות. היא עובדת בצורה יותר אוניברסלית ולא רואה פני עתיד. אנחנו לא לבד, כל 800 הפרויקטים שלנו מבוצעים על ידי עמותות בשטח, אנחנו זרוע שמתווכת בין הריבון לבין מה שקורה בשטח".

למדינת ישראל יש תלות בג'וינט?

"בפיתוח של התחומים החדשים והוצאתם לפועל - כן, יש למדינה תלות בג'וינט. הממשלה יודעת את זה ועד היום אנחנו לא נכשלים. יש דברים שלא עולים יפה, אבל בפרויקטים שמוכיחים את עצמם, הממשלה לוקחת ומבצעת אותם".

תמיר נותן כדוגמה את הפיילוט של הג'וינט שמיועד לאוכלוסיית הנכים אותו הוא מבצע עם משרד השיכון והבינוי וביטוח לאומי: "הבעיה המרכזית של הנכים היא לא רק גובה הקצבה, אלא צריך לספק להם שירותים חברתיים נוספים. יש בישראל 700 בעלי מוגבלויות, מתוכם 10,000 נמצאים במוסדות. בארה"ב יש 36 מיליון נכים, ורק 30 אלף במוסדות. טיפול בקהילה מוכח כטיפול טוב יותר. קנינו 25 דירות לנכים. לקחנו את הסובסידיה שהם מקבלים לשכר דירה, היוונו אותה וקנינו להם דירה שהיא חלק מקהילה. במקביל, פיתחנו פרויקט של דיור נתמך בקהילה. ממשלת ישראל לא הייתה מהוונת את הכסף. אבל בסוף הפרויקט יעבור למדינה והיא תוביל את זה".

תמיר מזכיר גם כישלון, דווקא בפרויקט שעמד בראשו - תב"ת: "הצלחנו להכניס אנשים לשוק העבודה, אבל המטרה היא לצמצם פערים באמצעות תעסוקה ונחלנו כישלון טוטאלי בפיתוח הקריירה שלהם. מספר העובדים העניים אף גדל. לכן היום אנחנו עושים יותר פיתוח קריירה, לראות איפה אנחנו יכולים להגדיל את הפריון. ממשלת ישראל לא יכולה לעשות את זה לבד - היא צריכה את הג'וינט".

פרופ' יוסי תמיר

תפקיד: מנכ"ל הג'וינט

גיל: 71

מגורים: ירושלים

מצב משפחתי: נשוי 4 ילדים ושלושה נכדים

השכלה: פרופ' בביה"ס לעבודה סוציאלית, כלכלן, עו"ד ובעל תואר במדיניות ציבורית באוני' הרווארד

תפקידים קודמים: מנכ"ל ג'וינט-אשלים; מנכ"ל ג'וינט-אשל; מנכ"ל ג'וינט-תבת; מנכ"ל מכון מאיירס-ג'וינט-ברוקדייל; מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי

עוד משהו: מתכנן לקחת שיעורי פסנתר

הג'וינט

פעילות: ארגון צדקה ; בישראל עוסק במחקר ופיתוח שירותים חברתיים

שנת הקמה: 1914

אזורי פעילות: למעלה מ-70 מדינות ברחבי העולם

תקציב: למעלה כ-100 מיליון דולר בישראל - כמחצית מהסכום ממומן ע"י הממשלה

עוד כתבות

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך

פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הרצוג והאריס שוחחו, סגנית הנשיא הדגישה את מחויבותה לגינוי גילויי אנטישמיות בארה"ב • הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון רצועת עזה • עדכונים שוטפים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי