גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתחת לרדאר: האנשים שלא שמעתם עליהם בפרשת בזק

הטבות? מתנות? לחצים? הקשרים של בעלי השליטה בבזק עם השלטון לא התחילו בימי בנימין נתניהו, אלא כבר בימי דליה איציק ■ פרשנות

הררי מילים נכתבו על תיק 4000, אז מה כבר אפשר לחדש בעניינו ובעניין הכלכלי שעומד במרכזו - ההטבות שניתנו לכאורה לבזק? ובכל זאת, אספתי כמה עובדות הקשורות במישרין ובעקיפין לפרשה, וכל קורא ייקח את זה לאן שהוא רוצה.

ביטול ההפרדה המבנית בבזק

כל-כך הרבה שטויות נכתבות על הביטול הזה (תהליך נפרד מהמיזוג בין בזק ל-yes), שמוצג בתקשורת כהטבה. אולי כדאי לחוקרי המשטרה לעיין בדוח הוועדה לבחינת מבנה תעריפי חברת בזק ועדכונם ולקביעת תעריפי שירותים סיטונאיים בתחום התקשורת הנייחת בראשות אמיר חייק (ועדת חייק). בחודש מאי 2012 אומצו עיקרי ההמלצות של הוועדה על-ידי שר התקשורת, שהיה אז לא אחר מאשר משה כחלון. הנה כמה סעיפים בולטים, הקשורים בהפרדה המבנית. 

■ בסעיף 14 נכתב: "ביטול הפרדה מבנית בין ספקי התשתיות לבין תחום הטלוויזיה הרב-ערוצית ייעשה בהינתן אפשרות סבירה לספק חבילות שירותי טלוויזיה באמצעות רשת אינטרנט על-ידי ספקים חסרי תשתית נייחת כלל-ארצית". מה קרה מאז בפועל בשוק התקשורת? אין בכלל ספק שיש שירות כזה: איך אתם בדיוק חושבים ששירותי הטלוויזיה של סלקום ופרטנר מתקיימים? האפשרות הסבירה לספק חבילות שירותי טלוויזיה על-ידיהן באמצעות התשתית של בזק התאפשר, ולפי הסעיף הזה, ההפרדה המבנית בבזק הייתה צריכה להתבטל כבר לפני כשנתיים.

■ בסעיף 11 נכתב: כי "בתוך 9 חודשים מפרסום הצעת המדף, כמתואר לעיל, יורה שר התקשורת על ביטול ההפרדה המבנית בין ספק תשתיות... לבין ספקי השיחות הבינלאומיות וספקי שירותי האינטרנט... באופן שחברת בזק למשל תורשה להציע ללקוחותיה חבילות לא פריקות של שירותיה (שיחות מקומיות בינלאומיות, שירותי פס רחב ושירותי גישה לאינטרנט), זאת למעט אם ראה השר כי במצבו הנוכחי באותה עת של השוק הסיטונאי, ביטול ההפרדה המבנית עלול לגרום לפגיעה ניכרת בתחרות או בעניינו של הציבור". מה קרה בפועל? לא ממש קרה. גם לפי הסעיף הזה ביטול ההפרדה המבנית היה צריך להתבצע כבר לפני שנתיים וחצי. אגב, בשוק הסיטונאי המצב מצוין מבחינת תחרות: יש כבר יותר מחצי מיליון מנויים סיטונאיים.

■ סעיפים 12 ו-13: "משרד התקשורת יקבע מדדים או תנאים שלפיהם יהיה שר התקשורת רשאי לקבוע כי מידת התפתחותו של השוק הסיטונאי ומידת התפתחותה של התחרות המבוססות על סלי שירותים משותפים, המשלבים שירותים נייחים ושירותים ניידים במגזר הפרטי, מאפשרת מתן הקלות בתחום ההפרדה המבנית... או ביטולה".

אלה סעיפים גמישים, המאפשרים מרחב די גדול לשר התקשורת. הבעיה היא שלא הוצבו ממש מדדים, וכרגיל במקומותינו הרגולציה נמתחה, התעכבה, התמרחה, והנה - במקום שביטול ההפרדה המבנית תהפוך לעובדה מוגמרת, היא הופכת לנושא במחלוקת שנמצא תחת חקירה.

דליה איציק והתמיכה בקבוצת סבן

בתקופתה של דליה איציק כשרת התקשורת הופרטה בזק ונמכרה לקבוצת חיים סבן-אייפקס-מורי ארקין, שעשו עליה סיבוב בלתי נתפס עד המכירה לשאול אלוביץ. הנה תזכורת לסיבוב שעשתה בזמנו הקבוצה שרכשה ב-2005 את השליטה בבזק: רווח של קרוב ל-5 מיליארד שקל ברוטו, תשואה של 300% על ההון העצמי, בתוך כ-4 שנים בלבד.

בתקופת השליטה של סבן-אייפקס-ארקין נהנתה בזק מרגולציה ידידותית במיוחד (בין היתר בתקופתה של דליה איציק), הקרטל הסלולרי ייצר רווחים של מיליארדים מדי שנה, ושיעורי הרווחיות של החטיבה הקווית של בזק, יחד עם האינטרנט שלה, הגיעו לרמה של חברת היי-טק (במקרה של החטיבה הקווית והאינטרנט, שיעורי הרווחיות נותרו טובים עד עצם היום הזה).

במקביל, בשקט-בשקט, פוטרו והופרשו מאות עובדים לפחות, בהסכמה שקטה של ועד העובדים בחברה, בשם ההתייעלות. ארקין, השותף הישראלי, משלם מסים בישראל, אבל סבן ואייפקס הם משקיעים זרים, והמשק הישראלי לא הרוויח אגורה מהסיבוב הנהדר שהם עשו בחברה.

מעטים זוכרים שעל השליטה בבזק התמודד גם איש העסקים בני אלג'ם, שצירף כשותפה את ענקית התקשורת פראנס טלקום. השב"כ התנגד אז להצטרפותה של האחרונה, כי יש לה החזקות בחברות תקשורת במדינות ערביות. זה היה טיעון חלש, אבל הוא הצטרף לתמיכה הבולטת של איציק בקבוצת סבן.

איציק גם עמדה בראש מטה הפרייימריז של שמעון פרס ז"ל לראשות מפלגת העבודה ב-2005, שבהם הפסיד לעמיר פרץ. היא נחשבה אז מקורבת ואשת סודו של פרס, שקיבל תרומות בסכום עצום של כ-320 אלף דולר מ-3 מיליארדרים: אותו חיים סבן שזכה בבזק, דניאל אברהמס וברוס רפפורט. מבקר המדינה הגדיר את התרומות "לא ראויות", אך לא נפתחה חקירה פלילית.

איתן כבל והתאווה לכותרות

השבוע העיד ח"כ איתן כבל על גבורתו בעמידה בלחצים שהפעילו הנהלת בזק, בראשות סטלה הנדלר, והלוביסיטים של החברה. אוי, אוי, אוי, ממש גיבור גדול, מר כבל. כחומה בצורה הוא עמד בפני הלחצים הבלתי נסבלים, לא התכופף, לא נשבר ונאבק עד כלות הנשימה למען האזרח הקטן והאינטרס הציבורי.

אלה שטויות, הרי לשיטתו אין צורך כלל בדיאלוג בין הסקטור העסקי למחוקקים, ואין צורך שמנהלים (אינטרנסטים כמובן, מתוקף תפקידם) יעלו לירושלים כדי לדבר עם חברי הכנסת ירום הודם, טהורים וזכים כולם, שוודאי אין להם אינטרס ותאווה בלתי נשלטת לכותרות ועוד כותרות.

אז ככה, איתן, מספר הסלולרי שלי הוא 052-2788997, ואשמח לקבל ממך טלפון שיספר לי על הלחצים שהופעלו עליך (ודי הצליחו) בעניין חוק "ישראל היום" תמורת יחסים מלטפים בתקשורת. מה אתם אומר, איתן, תרים את הכפפה?

ציפי לבני ומממני הטיסות

מי שהקשיב השבוע לראיון הדי נינוח עם ח"כ ציפי לבני (המחנה הציוני) בכאן ב' (רשת ב'), לא הצליח לקבל הסבר משכנע לתמיכתה הנלהבת בחוק "ישראל היום", לבד מעדות עצמית על מלחמתה בשחיתות לעומת אחרים (בעיקר נתניהו) שהם המושחתים האמיתיים.

או.קיי, זכותה להגיד את שעל לבה, אבל צריך להרים גבה ולתמוה כיצד זה לבני לא נשאלה כלל מדוע היא קיבלה יחס כה מלטף ב"ידיעות אחרונות", אלא אם כן שוכנע המראיין שהיא אכן הלוחמת בשחיתות שמעל לכל ספק ולכל שאלה.

מילא זה, אבל לבני היא שיאנית הטיסות לחו"ל, בשם שירותה את מדינת ישראל. לפי בדיקתי האחרונה, היא בילתה מתחילת אפריל 2015 ועד אמצע פברואר 2018 (תקופה של כ-34 חודשים) 102 ימים בחו"ל (!). כ-3 חודשים וחצי מסביב לעולם: ארה"ב (כמה פעמים), קנדה, בריטניה, צרפת, שווייץ, יוון, גרמניה, איטליה, אוסטריה ועוד.

מי בין המממנים? המיליארדר חיים סבן, בעל השליטה בפרטנר, שמימן בילוי שנתי בפורום שלו (כמה אלפי דולרים בכל פעם, זו לא מתנה?); ועיתון "הארץ", שנוטה לחבק את נסיכת השלום.

אילן גרינבוים והבור של יורוקום

כולם מתרכזים בבזק, אבל לטעמי התעלומה הכי גדולה נמצאת בחברות הפרטיות של יורוקום - יורוקום דיגיטלית ויורוקום סלולרית, שהעלו באש כ-600 מיליון שקל של אשראי בנקאי. איך בדיוק זה קרה? הרי חלק מהעסקים של שתי החברות שמוכרות ציוד תקשורת היה גם עם בזק, ועל-פי הערכות, אלה היו עסקים מצוינים במחירים מצוינים. איך נקלעו שתי החברות הללו לפשיטת רגל?

לא רק לשאול אלוביץ הפתרונים, אלא גם למנכ"ל הוותיק של שתי החברות, אילן גרינבוים, שהיה על הגה הניהול השוטף. משום מה, בלהט האירועים, שמו של גרינבוים אינו עולה. אני בטוח שהוא צבר עשרות מיליונים במהלך כהונתו בשתי החברות, אז לפחות שיספק הסברים לבור העמוק של שתי החברות.

דליה איציק איתן כבל ציפי לבני אילן גרינבוים  / איור: גיל ג'יבלי

עוד כתבות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן