גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעוד יומיים: פגישה בין פלמור לנבחנים בחשבונאות

הצפי לסיום בדיקת הטפסים, כשבועיים לפחות, מבטיח שפרסום הציונים לא יקרה טרם שתיפגש מנכ"לית משרד המשפטים ויו"ר מועצת רואי החשבון עם נציגי הסטודנטים הטוענים לפגמים בגינם ניתן פקטור בבחינה הקודמת ■ שינוי פורמט הבחינות, עליו הכריזה המנכ"לית לאחרונה, לא יחול על בחינה זו, שנבחניה נפלו בין הכיסאות

אמי פלמור/ צילום: תמר מצפי
אמי פלמור/ צילום: תמר מצפי

פרסום ציוני הבחינה האחרונה בחשבונאות, בחינה שבדיקת טפסיה תארך עוד כשבועיים-שלוש, יתקיים רק לאחר פגישה שתיערך ביום רביעי הקרוב בין נציגי הנבחנים לבין מנכ"לית משרד המשפטים ויו"ר מועצת רואי החשבון, אמי פלמור, זאת בכדי לדון בטענות בדבר קושי חריג בבחינה.

לנבחנים היה סיבה להתעקש על קיום פגישה: למרות ההצהרה הדרמטית של פלמור לאחרונה אודות שינוי שיטת הבחינה, נבחני החורף בחשבונאות נפלו בין הכיסאות. סאגת מועד יולי האחרון של בחינות ההסמכה שמקיימת המועצה - בחינה שבינתיים הוחלט על פקטור בעניינה - התמשכה, ובינתיים התקיימה בחינה נוספת, כזו הסובלת, לדברי הנבחנים, מאותם פגמים של זו הקודמת, ומונעת מהנבחנים לזכות בהסמכה המקצועית. מהמידע שהגיע לידי "גלובס" עולה כי אחוז המעבר בבחינה האחרונה צפוי להיות נמוך אף יותר מזה של מועד יולי האחרון, הגם שטרם נבדקו כלל טפסי הנבחנים.

המועצה ניסתה אמנם לתקן את הפגמים שנפלו בבחינת מועד יולי, אבל מאות הנבחנים החדשים של בחינות מועד החורף כבר לא ייהנו מהניסיון הזה לתקן את הפגמים: הפקטור השנוי במחלוקת שניתן, ושהותקף בעתירה מנהלית תלויה ועומדת - לא ניתן לנבחנים החדשים, שטוענים כי רמת הקושי היתה אבסורדית באותה מידה, ואף יותר ממועד יולי; מהצד השני, הצהרתה של יו"ר מועצת רואי החשבון ומנכ"לית משרד המשפטים, אמי פלמור, כי קיימים פגמים במתכונת הבחינות הנוכחית וכי המועצה תפעל לשינוי שיטת הבחינה - היא הצהרה שלא צפויה לעזור לאלו שכבר התקיימה בחינתם ולא ייזכו בהסמכה הנכספת.

נראה שהשינויים העתידיים שמתכוונת המועצה ליישם, ועליהם הכריזה דרמטית יו"ר המועצה בטקס ההסמכה האחרון, יחולו רק על המועדים הבאים של הבחינות ולא על שני המועדים האחרונים - שהם אלו שהביאו את המועצה להכרזה בדבר הצורך בשינוי שיטת הבחינות.

במכתב ששלחו הנבחנים, באמצעות המשרד שהגיש את העתירה בעניין הפקטור הבעייתי, גולדפרב זליגמן ושות' - שוטחים הנבחנים את מלוא טענותיהם כנגד הבחינה, ביניהן טענות לשאלות קשות במיוחד; שאלות שהכילו מידע שגוי; שאלות מטעות שאינן ברורות לנבחן; שאלות אמריקאיות ללא תשובה נכונה; וזמן קצוב לבחינה שלפי טענתם אינו סביר. עוד נטען כי ביחס למועד יולי, שכאמור לגביו ניתן פקטור, קיבלו הנבחנים תוספת זמן של כחצי שעה להשלמת הבחינה. במועד דצמבר, כלל לא ניתנה תוספת הזמן הזו, מבלי להודיע על כך מראש או להסביר מדוע.

תגובת מועצת רואי החשבון: "הפניה בעניין הבחינות התקבלה במועצת רואי החשבון ונבחנת בימים אלה על ידי הגורמים המקצועיים האמונים על נושא הבחינות במועצה.

"בכוונת יו"ר המועצה לבחון את התייחסות הגורמים המקצועיים, ובמידת הצורך, בהתאם לממצאים שיוצגו בפניה, לקיים פגישה עם נציגי הנבחנים [פגישה שכאמור כבר נקבעה, מ' ר'].

"יצוין בנוסף כי טרם הושלם הליך בדיקת הבחינות, כך שמוקדם להעריך האם תחושת הנבחנים כפי שהוצגה בפנייתם למועצה תבוא לידי ביטוי בציונים או בשיעור המעבר".

הפקטור האמור שניתן ביחס למועד יולי הותקף בעתירה מנהלית שאליה צריכה להגיב המועצה בחודש מארס הקרוב, בטענה כי הוא אינו משפר את המצב ויוצר עוול כלפי אלו שהפגינו ידע רב יותר ופעלו בהתאם להנחיות. הסטטוס הזה של העתירה לא השתנה בינתיים, על אף הכרזת יו"ר המועצה כי השיטה תשונה בעקבות הפגמים בבחינות האחרונות.

במכתב ששלחו מייצגי הנבחנים נכתב כי "התנהלות המועצה באשר לבחינות ההסמכה האחרונות, בחשבונאות פיננסית מתקדמת ובביקורת חשבונות - החל מהשינוי שיושם בבחינות, דרך אי יישום הלקחים מהבחינות הקודמות ועד לפגמים המהותיים שנפלו בבחינות עצמן - חרגה מכל מתחם אפשרי של סבירות, הוגנות והגינות מנהלית".

עוד הודגש במכתב כי אין כל הטלת ספק "בכוונותיה הטובות של המועצה ואף בפררוגטיבה השמורה לה לשם קביעת הרף המקצועי הנדרש להסמכת רואי חשבון, יחד עם זאת לדעתנו, נפלו פגמים מהותיים בהתנהלות המועצה, אשר באו לידי ביטוי אף בבחינות האחרונות וגרמו לפגיעה קשה ובלתי סבירה".

הצהרה דרמטית

במועד יולי האחרון, נערכה בחינת ההסמכה של רואי החשבון, בעקבותיה יצאו הנבחנים למאבק משפטי כנגד המועצה בשל הקושי החריג בבחינה, ולאחר מכן - אף בשל שיטת הפקטור שבה נהגה המועצה, לפיה יתוגמלו שלוש השאלות בעלות הציון הגבוה שעליהן ענה הנבחן, זאת למרות ההנחיות כי יש לענות על כמה שיותר שאלות, על מנת לקבל ניקוד מקסימלי. הפקטור הזה, יצויין, גרם לכך שאחוז המעבר עמד על כ-70%, במקום כ-70% נכשלים בבחינה.

בטקס ההסמכה שנערך לאחרונה לרואי החשבון, שנבחנו במועד שקדם לשני המועדים האחרונים, יצאה יו"ר מועצת רואי החשבון, אמי פלמור, בהודעה כי בעקבות הפגמים בבחינות - עתידה המועצה לשנות את מתכונת בחינות ההסמכה.

עתירה שהגישו הנבחנים כנגד שיטת הפקטור צפויה להתברר בעוד כחודש וחצי בבית המשפט, זאת לאחר שמועצת רואי החשבון תגיש תגובתה לעתירה במהלך חודש מארס. 

אבל הפקטור הזה, בעייתי ככל שיהיה, לא הוחל על נבחני המועד שלאחר מכן, מועד החורף: בדצמבר ניגשו לבחינה בחשבונאות פיננסית למעלה מ-1000 סטודנטים. גם בבחינה זו, במתכונת זהה למועד יולי הבעייתי, עלו מצד הסטודנטים טענות לשאלות קשות במיוחד, ופגמים נוספים.

המתמחים חוששים שהסיטואציה הייחודית לתוכה נפל שלהם לא תזכה למענה כיון ש"ספגו" את הנזק הקשה של הבחינות במתכונת הבעייתית, שמנעה מרבים מהם לזכות בהסמכה המקצועית, ומנגד - לגביהם לא תוחל המתכונת החדשה עליה תעמול המועצה.

"מצפים לבחון ברגישות"

ירמי זרביב, בין נבחני מועד החורף וממובילי המאבק כיום, מסר ל"גלובס":

"אישה, 2 ילדים ומשפחה שלמה. זה מה שהשארתי מאחור בשנה וחצי האחרונות. ויתרתי על להיות אבא ובעל בתקופה הזו, וגם הם נאלצו לוותר בשבילי. הם נאלצו לוותר עלי כדי שאוכל לשבת, ללמוד ולהצליח בבחינות. הייתי חדור מטרה להגיע ליום הבחינות מוכן ככל האפשר. הקרבתי לשם כך את חיי, ממש. מסתבר, שכל זה התנפץ לי ברגע. ולא בגלל שעשיתי משהו לא בסדר במהלך הדרך שלי, אלא בגלל ניסוח לקוי של השאלות ועוד מגוון סיבות שידועות לכם.

"מועצת רואי החשבון, אתם צריכים להבין שיש חיים שלמים שהוקרבו במטרה להגיע למוכנות מקסימלית לבחינות המועצה ולהצליח בהן. מצופה מכם לבחון את הטענות שלנו ברגישות ולתקן את מה שעשיתם בבחינת המועצה האחרונה".

לי, נבחנת נוספת, מסרה ל"גלובס": ״התחושה במהלך הבחינות ואחריהן היו קשות מאד. היה תסכול גדול. להיתקל בשאלות שהנושא שלהן לא חלק מהסילבוס שהמועצה פירסמה, או בשאלות שהנתונים כתובים בהן בצורה לא מסודרת, זה מצב מאוד לא נעים ומלחיץ.

"בתור אחת שסיימה את הלימודים בהצטיינות, אני יכולה להעיד על עצמי שאני יודעת את החומר והגעתי לבחינה בהרגשה טובה, לא לחוצה ובטוחה שאעבור את הבחינות. לא הייתה אף סיבה שלא אעבור אותן. ההבנה שלא משנה כמה אלמד וכמה אשקיע, ברגע שהמועצה תרצה להכשיל היא תכשיל - מתסכלת כל כך, ומאכזבת. תחושה שלא רוצים אותנו. אז למה נותנים לנו לעבור את שבעת מדורי הגיהינום האלה?״.

עוד כתבות

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר שירה עפרון / צילום: דיאן בולדווין - ראנד

החוקרת שמצהירה: זה האיש הכי חשוב בעזה שאתם לא מכירים

שיחה עם ד"ר שירה עפרון, ראש קתדרת ישראל והמזרח התיכון במכון ראנד ● על הניסיון הבינלאומי לייצב את עזה, המכשולים והסכנות שבדרך

השבוע. לנצח את הפחד עבור מעסיק / צילום: באדיבות נטפליקס Skyscraper Live

איך סיכון חיים הפך לפורמט

השבוע נטפליקס שידרה אתגר אקסטרים: המטפס אלכס הונולד טיפס בלייב וללא אמצעי הגנה על מגדל טאייפי 101 שבטיוואן ● הקהל צפה מרותק, אבל מהקריינות ומהספונסרים עבר מסר אחר - לא מדובר בתיעוד של הישג, אלא הפקה שממירה סיכון לפורמט ● בעידן שבו AI יכולה לייצר כל פעלול בצורה מושלמת, נטפליקס מהמרת על הדבר היחיד שעדיין לא ניתן לשכפול: האפשרות לאסון מול המצלמה

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

גרמניה נגד הטרנד: "לא נצליח לשגשג עם שבוע עבודה של ארבעה ימים"

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

החשמל בנוהל חירום: מאגרי לוויתן ואנרג'יאן הושבתו בזמן שתמר בתחזוקה

בלוויתן מדובר בחיישן תקול, ובאנרג'יאן מקור התקלה עוד לא ברור ● כמה שעות אחרי תחילת התקלה, בלוויתן מדווחים על סיומה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; הכסף צנח בכמעט 30%, מחיר הזהב בירידה

טראמפ הודיע על מינויו של וורש לתפקיד יו״ר הפדרל ריזרב הבא, במקום ג'רום פאוול - צעד שמסיים תקופה ממושכת של חוסר ודאות וטלטלה סביב הבנק המרכזי ● המסחר בבורסות אירופה מתנהל בעליות; בורסות אסיה ננעלו באדום ● הזהב והכסף יורדים ● סנדיסק מזנקת ב-20%

טראמפ וחמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

כוננות שיא לתקיפה: משחתת אמריקנית נוספת הגיעה לאזור

לפי הדיווח, נשיא ארה"ב שוקל לתקוף באיראן כדי להצית מחדש את המחאות ● בכיר במערכת הביטחון: נתניהו סירב 11 פעמים לחסל את סינוואר ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה באיראן כארגון טרור ● יועצו של חמינאי: כל תקיפה של ארה"ב באיראן תיענה בתגובה לת"א ● "מתקפה אנטישמית": אדם התנגש עם רכבו בבית כנסת של חב"ד בברוקלין ● עדכונים שוטפים

צילומים: AP- Alex Brandon, Ahn Young-joon, Chung Sung-Jun

לא רק איראן: האיום החדש של טראמפ על מדינה במזרח התיכון

לאחר ניסוי מוצלח צפון קוריאה מציגה תוכניות לחיזוק ההרתעה הגרעינית • טראמפ שולח איום חריג לעיראק • והגברת הראשונה של דרום קוריאה בדרך ל־20 חודשי מאסר • זום גלובלי, מדור חדש

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

הגורמים מאחורי הצניחה של הדולר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

קרנות הנאמנות הממונפות הן השקעת אקסטרים: מי השיגה תשואה של 870% ומה קרה למי שהימר נגד השוק ● מנהל ההשקעות שמסמן מניות בארה"ב, ישראל וגרמניה ●  האינטרס של דונלד טראמפ מאחורי הדולר החלש, והמפסידים הגדולים ● וגם: המניות האירופיות שעשויות לנצוץ השנה

התקנת פאנלים סולאריים בבית מגורים / צילום: Shutterstock

בדרך ל-2040: כך ייראה פיילוט הקולטים הסולאריים בבאר שבע

המטרה של פרויקט "שכונת אנרגיה חכמה" הוא לדמות את מדינת ישראל בשנת 2040, כשחלק ניכר מייצור החשמל יגיע מגגות סולאריים ● לשם כך, התושבים מקבלים הנחה, הדרכה וגם סיוע במימון

ג'יימס נסביט ב''הבריחה''. קשר חזק / צילום: Ben Blackall/Netflix

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן, הפעם עם סדרה על בנות, אבות ואשמה

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן והפעם עם סדרת המתח "הבריחה", שמגוללת את סיפורה של משפחת גרין שנראית מושלמת, עד שהבת הבכורה פייג’ נעלמת ● האב יוצא לחפש אותה בכל מחיר ובדרך חושף את הסיבה לבריחה

הספארי ברמת גן / צילום: Shutterstock

לפחות 3 מיליארד שקל רווח: מי דוחף לפינוי הספארי ברמת גן?

הסיכום לגבי הזזת הספארי ממקומו היה פזיז: ראש העיר רמת גן לא יידע את המועצה, מינהל התכנון כלל לא היה שותף, וברמ"י אין מי שיאשר את התוכנית ● עוד הוכחה שכשהקרקע לוהטת, שווה להפריח בלונים

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

נכסי אנרגיה ונמל אסטרטגי: האזורים שבהם התחוללו הפיצוצים באיראן

הפיצוצים באהוואז ובבנדר עבאס אירעו באזורים אסטרטגיים במיוחד - משדות הנפט הגדולים של איראן ועד לנמל המרכזי במיצר הורמוז ● בטהרן מנסים להציג את האירועים כ"תקלות", אך הרגישות של המוקדים שנפגעו מעוררת תהיות בזירה הבינלאומית

כוכבית בליתי לוי / צילום: יוני רייף/אוני' בר-אילן

הישראלית שמונתה באמצע המלחמה לתפקיד בכיר במפעל השבבים הטייוואני

בענקית השבבים TSMC מבינים כנראה שהחדשנות הישראלית היא דלק קריטי בשרשרת הייצור העולמית של התחום ● זו הסיבה לכך שלצד מנהל הפעילות במזרח התיכון ובאירופה מינו בחברה לראשונה מנהלת ייעודית לחיזוק הקשרים הישראליים - כוכבית בליתי–לוי

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

יתחלקו ב-2 מיליארד דולר: היזם שמכר לאפל חברה פעמיים והקרן הישראלית

אביעד מייזלס עומד מאחורי אקזיט ענק: מכירת הסטארט-אפ Q.ai לאפל בכמעט 2 מיליארד דולר ● מייסדי החברה והעובדים יתחלקו בכמיליארד דולר, בעוד משקיעים עיקריים בחברה צפויים לרשום החזרים של מאות מיליונים ● העסקה, השנייה בגודלה בתולדות אפל, מדגישה את ההימור שלה על בינה מלאכותית מבוססת ראייה ושמיעה

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אימפריית ה-X מתאחדת: האם זה המהלך שיזניק את SpaceX לשווי של 1.5 טריליון דולר?

מהלך תאגידי חריג עשוי לאחד בין חברת החלל הפרטית של אילון מאסק לבין טסלה או חברת הבינה המלאכותית xAI ● המהלך הוא חלק מחשיבה רחבה על ארגון מחדש של האימפריה העסקית של מאסק, כך לפי בלומברג

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

מדוע הודיע טראמפ שלא יגיע לסופרבול 2026?

כיצד הפך פופקורן לחטיף הרשמי של בתי הקולנוע, מתי ביטלה סין את מדיניות הילד היחיד, ומה פירוש שם המועצה המקומית דיר אל־אסד? ● הטריוויה השבועית

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

סיור באלנבי בעקבות כנס תשתיות לעתיד של גלובס / צילום: כפיר זיו

"רחוב אלנבי לא בתקופה הכי זוהרת שלו": כך משפיעות עבודות התשתית על תל אביב

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור ברחוב אלנבי בתל אביב, שהציג את האתגרים הנגרמים מהעבודות על רשת הרכבות הקלות והמטרו ● הסיור הדגיש את הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

רחוב רבי עקיבא בבני ברק / צילום: Shutterstock

גן ילדים בבני ברק שביהמ"ש הורה לפנותו ממשיך לפעול ונאבק נגד תשלום שכירות

כמה שופטים קבעו בשורה של החלטות כי על הגן שהוקם על חלק מגג שבבעלות פרטית להתפנות, ובינתיים לשלם דמי שכירות - אך החברות המפעילות את הגן סירבו להתפנות ● מפעילי הגן: "מדובר בהחלטות טכניות, אנחנו פועלים בהתאם לפסקי הדין"

המבורגר בסדנא 8 / צילום: שחף סעדון

עם פסקול נוסטלגי: הבר הקטן בקיבוץ שמגיש המבורגר מבשר מקומי

פודטראק בלב כרם על שביל ישראל, ארוחה אתיופית מסורתית, סדנה של אמן יפני, חנות של 15 קיבוצניקיות ובר שמארח תערוכות מתחלפות ● שש תחנות מומלצות בחוף הכרמל ● חגית אברון תופרת יום