גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעוד יומיים: פגישה בין פלמור לנבחנים בחשבונאות

הצפי לסיום בדיקת הטפסים, כשבועיים לפחות, מבטיח שפרסום הציונים לא יקרה טרם שתיפגש מנכ"לית משרד המשפטים ויו"ר מועצת רואי החשבון עם נציגי הסטודנטים הטוענים לפגמים בגינם ניתן פקטור בבחינה הקודמת ■ שינוי פורמט הבחינות, עליו הכריזה המנכ"לית לאחרונה, לא יחול על בחינה זו, שנבחניה נפלו בין הכיסאות

אמי פלמור/ צילום: תמר מצפי
אמי פלמור/ צילום: תמר מצפי

פרסום ציוני הבחינה האחרונה בחשבונאות, בחינה שבדיקת טפסיה תארך עוד כשבועיים-שלוש, יתקיים רק לאחר פגישה שתיערך ביום רביעי הקרוב בין נציגי הנבחנים לבין מנכ"לית משרד המשפטים ויו"ר מועצת רואי החשבון, אמי פלמור, זאת בכדי לדון בטענות בדבר קושי חריג בבחינה.

לנבחנים היה סיבה להתעקש על קיום פגישה: למרות ההצהרה הדרמטית של פלמור לאחרונה אודות שינוי שיטת הבחינה, נבחני החורף בחשבונאות נפלו בין הכיסאות. סאגת מועד יולי האחרון של בחינות ההסמכה שמקיימת המועצה - בחינה שבינתיים הוחלט על פקטור בעניינה - התמשכה, ובינתיים התקיימה בחינה נוספת, כזו הסובלת, לדברי הנבחנים, מאותם פגמים של זו הקודמת, ומונעת מהנבחנים לזכות בהסמכה המקצועית. מהמידע שהגיע לידי "גלובס" עולה כי אחוז המעבר בבחינה האחרונה צפוי להיות נמוך אף יותר מזה של מועד יולי האחרון, הגם שטרם נבדקו כלל טפסי הנבחנים.

המועצה ניסתה אמנם לתקן את הפגמים שנפלו בבחינת מועד יולי, אבל מאות הנבחנים החדשים של בחינות מועד החורף כבר לא ייהנו מהניסיון הזה לתקן את הפגמים: הפקטור השנוי במחלוקת שניתן, ושהותקף בעתירה מנהלית תלויה ועומדת - לא ניתן לנבחנים החדשים, שטוענים כי רמת הקושי היתה אבסורדית באותה מידה, ואף יותר ממועד יולי; מהצד השני, הצהרתה של יו"ר מועצת רואי החשבון ומנכ"לית משרד המשפטים, אמי פלמור, כי קיימים פגמים במתכונת הבחינות הנוכחית וכי המועצה תפעל לשינוי שיטת הבחינה - היא הצהרה שלא צפויה לעזור לאלו שכבר התקיימה בחינתם ולא ייזכו בהסמכה הנכספת.

נראה שהשינויים העתידיים שמתכוונת המועצה ליישם, ועליהם הכריזה דרמטית יו"ר המועצה בטקס ההסמכה האחרון, יחולו רק על המועדים הבאים של הבחינות ולא על שני המועדים האחרונים - שהם אלו שהביאו את המועצה להכרזה בדבר הצורך בשינוי שיטת הבחינות.

במכתב ששלחו הנבחנים, באמצעות המשרד שהגיש את העתירה בעניין הפקטור הבעייתי, גולדפרב זליגמן ושות' - שוטחים הנבחנים את מלוא טענותיהם כנגד הבחינה, ביניהן טענות לשאלות קשות במיוחד; שאלות שהכילו מידע שגוי; שאלות מטעות שאינן ברורות לנבחן; שאלות אמריקאיות ללא תשובה נכונה; וזמן קצוב לבחינה שלפי טענתם אינו סביר. עוד נטען כי ביחס למועד יולי, שכאמור לגביו ניתן פקטור, קיבלו הנבחנים תוספת זמן של כחצי שעה להשלמת הבחינה. במועד דצמבר, כלל לא ניתנה תוספת הזמן הזו, מבלי להודיע על כך מראש או להסביר מדוע.

תגובת מועצת רואי החשבון: "הפניה בעניין הבחינות התקבלה במועצת רואי החשבון ונבחנת בימים אלה על ידי הגורמים המקצועיים האמונים על נושא הבחינות במועצה.

"בכוונת יו"ר המועצה לבחון את התייחסות הגורמים המקצועיים, ובמידת הצורך, בהתאם לממצאים שיוצגו בפניה, לקיים פגישה עם נציגי הנבחנים [פגישה שכאמור כבר נקבעה, מ' ר'].

"יצוין בנוסף כי טרם הושלם הליך בדיקת הבחינות, כך שמוקדם להעריך האם תחושת הנבחנים כפי שהוצגה בפנייתם למועצה תבוא לידי ביטוי בציונים או בשיעור המעבר".

הפקטור האמור שניתן ביחס למועד יולי הותקף בעתירה מנהלית שאליה צריכה להגיב המועצה בחודש מארס הקרוב, בטענה כי הוא אינו משפר את המצב ויוצר עוול כלפי אלו שהפגינו ידע רב יותר ופעלו בהתאם להנחיות. הסטטוס הזה של העתירה לא השתנה בינתיים, על אף הכרזת יו"ר המועצה כי השיטה תשונה בעקבות הפגמים בבחינות האחרונות.

במכתב ששלחו מייצגי הנבחנים נכתב כי "התנהלות המועצה באשר לבחינות ההסמכה האחרונות, בחשבונאות פיננסית מתקדמת ובביקורת חשבונות - החל מהשינוי שיושם בבחינות, דרך אי יישום הלקחים מהבחינות הקודמות ועד לפגמים המהותיים שנפלו בבחינות עצמן - חרגה מכל מתחם אפשרי של סבירות, הוגנות והגינות מנהלית".

עוד הודגש במכתב כי אין כל הטלת ספק "בכוונותיה הטובות של המועצה ואף בפררוגטיבה השמורה לה לשם קביעת הרף המקצועי הנדרש להסמכת רואי חשבון, יחד עם זאת לדעתנו, נפלו פגמים מהותיים בהתנהלות המועצה, אשר באו לידי ביטוי אף בבחינות האחרונות וגרמו לפגיעה קשה ובלתי סבירה".

הצהרה דרמטית

במועד יולי האחרון, נערכה בחינת ההסמכה של רואי החשבון, בעקבותיה יצאו הנבחנים למאבק משפטי כנגד המועצה בשל הקושי החריג בבחינה, ולאחר מכן - אף בשל שיטת הפקטור שבה נהגה המועצה, לפיה יתוגמלו שלוש השאלות בעלות הציון הגבוה שעליהן ענה הנבחן, זאת למרות ההנחיות כי יש לענות על כמה שיותר שאלות, על מנת לקבל ניקוד מקסימלי. הפקטור הזה, יצויין, גרם לכך שאחוז המעבר עמד על כ-70%, במקום כ-70% נכשלים בבחינה.

בטקס ההסמכה שנערך לאחרונה לרואי החשבון, שנבחנו במועד שקדם לשני המועדים האחרונים, יצאה יו"ר מועצת רואי החשבון, אמי פלמור, בהודעה כי בעקבות הפגמים בבחינות - עתידה המועצה לשנות את מתכונת בחינות ההסמכה.

עתירה שהגישו הנבחנים כנגד שיטת הפקטור צפויה להתברר בעוד כחודש וחצי בבית המשפט, זאת לאחר שמועצת רואי החשבון תגיש תגובתה לעתירה במהלך חודש מארס. 

אבל הפקטור הזה, בעייתי ככל שיהיה, לא הוחל על נבחני המועד שלאחר מכן, מועד החורף: בדצמבר ניגשו לבחינה בחשבונאות פיננסית למעלה מ-1000 סטודנטים. גם בבחינה זו, במתכונת זהה למועד יולי הבעייתי, עלו מצד הסטודנטים טענות לשאלות קשות במיוחד, ופגמים נוספים.

המתמחים חוששים שהסיטואציה הייחודית לתוכה נפל שלהם לא תזכה למענה כיון ש"ספגו" את הנזק הקשה של הבחינות במתכונת הבעייתית, שמנעה מרבים מהם לזכות בהסמכה המקצועית, ומנגד - לגביהם לא תוחל המתכונת החדשה עליה תעמול המועצה.

"מצפים לבחון ברגישות"

ירמי זרביב, בין נבחני מועד החורף וממובילי המאבק כיום, מסר ל"גלובס":

"אישה, 2 ילדים ומשפחה שלמה. זה מה שהשארתי מאחור בשנה וחצי האחרונות. ויתרתי על להיות אבא ובעל בתקופה הזו, וגם הם נאלצו לוותר בשבילי. הם נאלצו לוותר עלי כדי שאוכל לשבת, ללמוד ולהצליח בבחינות. הייתי חדור מטרה להגיע ליום הבחינות מוכן ככל האפשר. הקרבתי לשם כך את חיי, ממש. מסתבר, שכל זה התנפץ לי ברגע. ולא בגלל שעשיתי משהו לא בסדר במהלך הדרך שלי, אלא בגלל ניסוח לקוי של השאלות ועוד מגוון סיבות שידועות לכם.

"מועצת רואי החשבון, אתם צריכים להבין שיש חיים שלמים שהוקרבו במטרה להגיע למוכנות מקסימלית לבחינות המועצה ולהצליח בהן. מצופה מכם לבחון את הטענות שלנו ברגישות ולתקן את מה שעשיתם בבחינת המועצה האחרונה".

לי, נבחנת נוספת, מסרה ל"גלובס": ״התחושה במהלך הבחינות ואחריהן היו קשות מאד. היה תסכול גדול. להיתקל בשאלות שהנושא שלהן לא חלק מהסילבוס שהמועצה פירסמה, או בשאלות שהנתונים כתובים בהן בצורה לא מסודרת, זה מצב מאוד לא נעים ומלחיץ.

"בתור אחת שסיימה את הלימודים בהצטיינות, אני יכולה להעיד על עצמי שאני יודעת את החומר והגעתי לבחינה בהרגשה טובה, לא לחוצה ובטוחה שאעבור את הבחינות. לא הייתה אף סיבה שלא אעבור אותן. ההבנה שלא משנה כמה אלמד וכמה אשקיע, ברגע שהמועצה תרצה להכשיל היא תכשיל - מתסכלת כל כך, ומאכזבת. תחושה שלא רוצים אותנו. אז למה נותנים לנו לעבור את שבעת מדורי הגיהינום האלה?״.

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?