גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרפורמה במכון התקנים יוצאת לדרך: תחסוך כ-550 מ' ש' בשנה

מילת המפתח של הרפורמה היא תחרות באמצעות הכנסת מכוני בדיקה עצמאיים שיתחרו במכון התקנים ויאפשר ליבואנים לבצע את הבדיקות הנדרשות על מוצרים שנכנסים ארצה - אצלם ■ שר הכלכלה אלי כהן: "חשיבות משמעותית למשק ולהורדת יוקר המחיה"

שר הכלכלה אלי כהן / צלם: שלומי יוסף
שר הכלכלה אלי כהן / צלם: שלומי יוסף

הרפורמה במכון התקנים יוצאת לדרך. הרפורמה כוללת 4 פעימות, ולפי שר הכלכלה אלי כהן שחנך את הרפורמה היום (ג') יחד עם שר האוצר משה כחלון, היא תוביל לחיסכון שנתי של 550 מיליון שקל למשק.

מילת המפתח של הרפורמה הזו היא תחרות באמצעות הכנסת מכוני בדיקה עצמאיים שיתחרו במכון התקנים ויאפשר ליבואנים לבצע את הבדיקות הנדרשות על מוצרים שנכנסים ארצה - אצלם. זאת ועוד, היום הושקה מערכת ממוחשבת שתאפשר לנהל את כל המערך תחת קורת-גג אחת ותאפשר למעבדות וליבואנים לקבל את כל המידע דרכה.

במסיבת עיתונאים שכינסו היום השרים יחד עם בכירים במכון התקנים ובמשרד הכלכלה, אמר כחלון כי "הפתיחה של מכון התקנים לתחרות היא חלק בלתי נפרד מהמאבק העיקש שלנו ביוקר המחיה בישראל. תחרות היא החברה הטובה ביותר של הצרכן. גוף ללא תחרות מתנוון בסוף. כאשר יוקר המחיה יורד, והשכר הריאלי עולה, ההכנסה הפנויה של האזרחים עולה, וזה עוזר להניע את הכלכלה ולהצמיח את המשק. יש אנשים שבמשך שנה וחצי מדברים על מהלך ושנה וחצי לאחר מכן הם מסבירים למה הם לא עשו אותו. היום יש לנו את הזכות לסיים רפורמה שהתחלנו בקדנציה הזאת".

כחלון הזכיר את המתחים שהיו מול מכון התקנים לכל אורך תהליך הרפורמה. "היו מתחים", אמר כחלון לאורי דורי, יו"ר מכון התקנים, "אבל אני ראיתי בכם חלק מהפתרון ולא בעיה. מכון התקנים הוא גוף חזק עם ידע מדהים שיכול רק לסייע. ברור לי שזה ישפיע על יוקר המחיה", אמר והוסיף: "בשבוע שעבר ביקשתי ממנכ"ל אחת מהרשתות הגדולות לקבל מחירים של סל הכולל 15 מוצרים בסיסיים, מדגים ועד משחות שיניים וסכיני גילוח. מצאתי שמפברואר 2015 ועד היום מחיר הסל הוא 25% פחות, וזה כשהשכר הממוצע במשק ושכר המינימום עלו. פינינו לאזרחים כסף, וזה מגיע בזכות פעולות כמו זה שאנחנו עושים היום".

שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן, שדחף למהלך, הגדיר את הרפורמה כ"בעלת חשיבות משמעותית למשק ולהורדת יוקר המחיה. אפשר להגיד שזה יום היסטורי. יש לה השפעה רחבה על ציבור הצרכנים ועל הצמיחה, בעיקר עבור העסקים הקטנים והבינוניים. השקת המערכת הממוחשבת תרחיב את היצע המעבדות בהן יוכלו היבואנים לבצע בדיקות, תוריד את עלויות התקינה ותצמצם את משך זמן הבחינה, דבר שיסייע בהפחתת יוקר המחיה ובכך יקל על חברות קטנות וחדשות להגדיל את היקפי הסחר ולתרום לצמיחה במשק".

כהן הוא תומך של תחרות באספקטים שונים, בין היתר באמצעות עידוד יבוא מקביל והורדת חסמים בדמות תקינה בינלאומית שאושרה לאחרונה, לפיה יאומצו בישראל תקינות מהעולם מבלי הצורך להעביר מאות מוצרים תקינה נוספת שמייקרת את המוצר, והיא מיותרת.

"דיברנו על הסרת חסמים והפחתת רגולציה, הנה זה קורה", אמר כהן. "זה כמו שבעבר כדי לעשות בדיקת טסט לרכב היו רק מכונים של משרד הרישוי, והשוק הזה נפתח לתחרות על-ידי מכונים פרטיים - נראה את זה גם בתחום של התקינה. מכון התקנים ייפתח ויהיה תחרותי, וללקוחות תהיה אפשרות הבחירה, וזה מה שחשוב".

כהן התייחס ל"קומבינות ולחסמים לאור דרישות הזויות ומופרכות בכל הנוגע לתקינה עם ועדות תקינה שהיושבים בהם היו בניגוד עניינים - זה שחקנים מענף החלב שישבו בוועדות תקינה של מוצרי חלב או שחקנים מתחום הריהוט שישבו בוועדות ריהוט וחסמו יבוא של מוצרים על-ידי מתחרים. זה נגמר. ועדות התקינה היום הן בלתי תלויות.

"זיהינו שני חסמים מרכזיים ביוקר המחיה - הראשון זה חסמים שהמדינה שמה, והשני זה גופים עסקיים שפועלים לקבל בלעדיות מתוך מטרה לגבות מחירים מופקעים. אנחנו פועלים בחלקנו, ולא רק אומרים לאחרים מה לעשות".

בנושא הוועדות הבטיח כהן כי כל הוועדות, לרבות הרכב דירקטוריון מכון התקנים, הוחלפו, והן כוללות כעת "נציגים אובייקטיבים", כולל נציגות של הצרכנים.

דורי הוסיף כי "המכון מהווה בסיס לידע ענק שקיים פה שנים. יש פה מאות מהנדסים שהידע הלאומי שלהם הוא אדיר. התחרות היא חשובה, והיא הזרימה דם חדש או שירים חדשים למכון. אנחנו פתוחים לתחרות, נעשה תחרות, ואתם תראו בשנים הקרובות מכון אחר, יעיל מקורי, נכון ושירותי יותר, גם בתחומים אחרים שמדינת ישראל צריכה אותנו".

לסיום חידד הממונה על התקינה במשרד הכלכלה, יעקב וכטל, כי במשרד הכלכלה מודעים לכך ש"פתיחת התחרות יכולת לייצר כניסת מוצרים לא תקניים לישראל. החוק יתייחס כמקשה אחת להגברת האכיפה ופתיחת התחרות דרך סמכויות אכיפה וענישה מוגברת".

עוד ציין וכטל כי המשרד מבצע בדיקות אקראית על מוצרים ביבוא אישי (כלומר קניות באינטרנט). "אנחנו קונים בעצמנו מוצרים ובודקים את תקינותם בארץ", אמר.

הרפורמה תיכנס לתוקף ב-4 פעימות בהתאם סוגי מוצרים. הדגש היום הושם על המערכת הממוחשבת ליבוא טובין לישראל, שצפויה כאמור לשמש את כל מעבדות הבדיקה, והיא שצפויה להביא לפתיחת התחרות בתחום זה. המערכת פועלת 24/7 ומטפלת בבקשות ליבוא משלב הגשת הבקשה על-ידי היבואן או עמיל המכס ועד לקבלת אישור מכירה. המערכת ממליצה על משטר הבדיקות באופן אוטומטי בהתאם לתקנים הנדרשים. המערכת נבנתה על-ידי 35 אנשי צוות שגייס מכון התקנים לשם כך, כשהממונה על התקינה במשרד הכלכלה, יעקב וכטל, יוכל לפקח בכל רגע נתון על המשלוחים המגיעים לישראל ועל התהליך שבדרך.

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי