גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדאגות של קנדה מספקות הזדמנויות מעניינות למשקיעים

הירידה במדד המניות הקנדי, לצד התייקרות הנפט, יוצרים הזדמנות להשקעה

בית זיקוק של חברת Suncor בקנדה/  צילום: Chris Helgren / רויטרס
בית זיקוק של חברת Suncor בקנדה/ צילום: Chris Helgren / רויטרס

הכלכלה הקנדית הציגה ב-2017 את קצב הצמיחה המהיר ביותר מאז כניסתו לתפקיד של ראש הממשלה הפופולרי ג'סטין טרודו. המשך הצמיחה הכלכלית גם ב-2018, לצד עלייה במחירי הנפט ובריבית, שתיטיב עם המגזר הפיננסי בקנדה, עתידים להצעיד את מדד המניות המוביל במדינה לביצועים חיוביים גם ב-2018.

עם זאת, החששות מביטול הסכם NAFTA והתקררות בועת הנדל"ן עלולים להוות גורמי סיכון, שמכבידים על מדד המניות במדינה, כפי שהדבר בא לידי ביטוי בימים האחרונים.

מדד המניות הקנדי S&P TSX כולל בתוכו את 60 החברות הגדולות ביותר שנסחרות בבורסת טורונטו. המדד מספק חשיפה גבוהה לסקטור הפיננסי (40%), הכולל, בין השאר, את הבנקים הגדולים במדינה כמו TD ו-Royal Bank Of Canada. כמו כן, המדד מאפשר חשיפה גבוהה גם לסקטור האנרגיה (כ-20%).

אנו מעריכים כי העלייה בתשואה על האג"ח הממשלתיות (שנעות בדרך כלל בדומה למקבילות האמריקאיות) והשיפור במחירי הנפט יטיבו עם מדד המניות העיקרי של קנדה.

אף שב-2017 רשם המדד הקנדי תשואה של 6% בלבד, הרבה מתחת לתשואה של המדדים המובילים בארה"ב והמדד האירופי הרחב (Stoxx 600), ה-S&P TSX נסחר במכפיל רווח צפוי נמוך מהמכפילים של המדדים המובילים האמריקאי והאירופי. כמו שאר מדדי המניות הגדולים בעולם, גם המדד הקנדי סבל באחרונה מתיקון מחירים, שהגיע לאחר עלייה חדה בפתיחת השנה.

הנפט הוא תחום היצוא המוביל

קנדה, שלרוב זוכה לתואר הספק-מכובד של "האחות הצפונית של ארה"ב", היא הכלכלה הקטנה מבין חברות ה-G7 במונחי GDP. למעשה, גם במונחי תמ"ג (GDP) וגם במונחי אוכלוסייה, קנדה דומה בגודלה לקליפורניה. קליפורניה היא אמנם המדינה העשירה בארה"ב, אבל עדיין מדובר במדינה אחת בלבד מתוך 51.

הסתכלות שטחית כזו אינה עושה חסד לקנדה. במונחי GDP לתושב, קנדה היא המדינה השנייה מבין ה-G7, לפני כלכלות כמו יפן וגרמניה, כשהמדינה המובילה היא ארה"ב כמובן. הכלכלה הקנדית צמחה בקצב שנתי של 3% בשנת 2017 - הקצב המהיר ביותר זה שנתיים (רוב הצמיחה קרתה במחצית הראשונה של השנה).

באחרונה עדכנה קרן המטבע העולמית (IMF) את תחזיות הצמיחה של קנדה לשנת 2018 ל-2.3% (שיפור מצמיחה חזויה של 2.1%) - וקצב צמיחה מהיר יותר בארה"ב צפוי להשפיע לטובה גם על הכלכלה הקנדית בשנה זו.

הבנק המרכזי של קנדה (Bank Of Canada) נוהג להעלות ריביות בהתאם למצב בארה"ב, והעלה ריבית שלוש פעמים ב-2017 לשיעור של 1.25%, בהתאם לטווח התחתון של הריבית בארה"ב. ההערכות בשוק כיום מדברות על שתי העלאות ריבית בשנת 2018, כשהראשונה מביניהן תתרחש כבר החודש. אם בארה"ב יהיו השנה ארבע העלאות ריבית, כפי שמתומחר כיום בחוזים העתידיים, לא מן הנמנע שנראה שלוש העלאות ריבית בקנדה.

מדיניות פיסקלית מצומצמת יותר מיטיבה עם רווחי הבנקים הקנדיים, שכן פעילות ההלוואות של הבנקים מניבה הכנסות גבוהות יותר בזמנים של ריביות גבוהות ועלייה בתשואות של האג"ח הממשלתיות.

כאמור, המגזר הפיננסי הוא המגזר הדומיננטי במדד המניות הקנדי המוביל. שלושת הבנקים הגדולים בקנדה (TD, Royal bank of Canada ו-Scotiabank) נמנים עם 50 הבנקים הגדולים בעולם מבחינת היקף נכסים. בסך הכל, לקנדה יש חמישה נציגים ברשימת 100 הבנקים הגדולים בעולם, כמו גרמניה ויפן.

אצל רבים נתפסת קנדה קודם כל כמדינה עשירה במשאבי טבע, כשמעל כולם עומד "הזהב השחור". ואכן, לפי הערכות של הלשכה האמריקאית לאנרגיה, קנדה היא המדינה השלישית בעולם בהיקף יתרות הנפט שלה, אחרי ונצואלה וערב הסעודית. בנטרול הפעילות של תעשיית הרכב, שמיובאת לקנדה למטרות הרכבה ומייצאת לארה"ב כדי ליהנות מיתרונות הסכם הסחר החופשי בין המדינות, הנפט הוא תחום היצוא המוביל של המדינה הצפונית.

התאוששות במחיר הנפט, שחזר לרמה של 60 דולר, צפויה לשפר לא רק את מאזן המסחר של קנדה, אלא גם את רווחיות חברות האנרגיה שנסחרות במדינה. המדד המוביל מספק חשיפה של 20% לסקטור האנרגיה, וכולל חברות העוסקות בכל תחומי האנרגיה (כרייה, זיקוק והובלה).

הגדלת המס על יבוא מתכות לארה"ב

ההצהרה של הנשיא האמריקאי בשבוע שעבר על הגדלת המס על יבוא מתכות, נועדה לפגוע בחברות הסיניות שמציפות את השוק האמריקאי באלומיניום זול. ואולם נפגעת נוספת מהחלטה כזו תהיה גם הכלכלה הקנדית, שמייצאת מתכות בשווי של כ-28 מיליארד דולר (בניכוי ההשפעה על תעשיית הרכב) בשנה לארה"ב.

ראש הממשלה טרודו כבר התבטא בעבר בנוגע לתוצאות הקשות שיכולות להיות להחלטה כזו מצדו של טראמפ. עם זאת, להחלטה תהיה השפעה ישירה נמוכה על מדד המניות הקנדי, שכן המדד מספק חשיפה של 3% בלבד לחברות שעוסקות בתחום המתכות.

ההשפעה של ביטול הסכם NAFTA תהיה מוחשית הרבה יותר על הכלכלה הקנדית. עד כה, השמועות שיצאו מהשיחות דברו בעיקר על פגיעה אפשרית במקסיקו, בעוד קנדה וארה"ב היו מתואמות ביניהן, אבל הביקורים התכופים של טרודו עם בכירים בממשל האמריקאי ממחישים עד כמה חוששים בקנדה מהאפשרות שארה"ב תפרוש מההסכם שנחתם ב-1994.

סיכון נוסף שמאיים על הכלכלה הקנדית הוא התקררות בועת הנדל"ן במדינה. לאחר מאמצים חוקתיים רבים, הצליחו הפרובינציות הגדולות במדינה לעצור את קצב עליית מחירי הנדל"ן, לאחר שחוקקו מסים גבוהים במיוחד על משקיעים זרים, שהיו מעוניינים לרכוש בתים בערים הגדולות בקנדה.

עם זאת, הבועה טרם התפוצצה, ואם בועת הנדל"ן הקודמת, שהתפוצצה במדינה באמצע שנות ה-90, היא עדות למה שעלול לקרות, הרי שמדובר בסכנה ממשית לכלכלה הקנדית.

אנו סבורים כי הירידה האחרונה במדד המניות הקנדי יוצרת הזדמנות כניסה אטרקטיבית כדי ליהנות מהמשך הצמיחה, הן בכלכלה האמריקאית והן בכלכלה הקנדית, לצד טיפוס במחירי הנפט והריביות בצפון אמריקה. במקביל, רמת התמחור בקנדה, כפי שהיא מתבטאת במכפיל הרווח המצרפי, נמוכה מזו של המדדים האמריקאיים.

ניתן להיחשף לקנדה דרך קרן הסל iShares MSCI Canada ETF (סימול: EWC US). הקרן עוקבת אחרי מדד MSCI Canada ללא גידור מטבע. הקרן מנהלת נכסים בהיקף של כ-2.85 מיליארד דולר ארה"ב, עם מחזור מסחר יומי של 4.5 מיליון מניות. דמי הניהול של הקרן הם 0.48% בשנה.

הקרן מחזיקה ב-90 החברות הגדולות ביותר בקנדה, כשההחזקות הגדולות הן הבנקים הגדולים במדינה Royal bank of Canada (8.5%) ו-TD (8%), חברת הרכבות הלאומית (4%) וחברת האנרגיה Suncor (4%).

למי שמעוניין בחשיפה מגודרת מטבע (דולר קנדי), ישנה הקרן iShares Currency hedged MSCI Canada ETF (סימול: HEWC US), שהוקמה בשנת 2015 ועוקבת גם היא אחר אותו מדד של MSCI Canada.

הקרן המגודרת גובה דמי ניהול גבוהים יותר, של 0.51% בשנה, ומנהלת נכסים בהיקף של 7.5 מיליון דולר בלבד, ובהתאם לכך, היא גם בעלת מחזור מסחר נמוך יותר, של 6,400 מניות ביום.

קרן הסל iShares MSCI Canada ETF

סימול: EWC US

המדד הנעקב: MSCI Canada, ללא גידור מטבע

היקף נכסים מנוהלים: כ-2.85 מיליארד דולר ארה"ב

מחזור מסחר יומי: 4.5 מיליון מניות

דמי ניהול: 0.48% בשנה

ההחזקות הגדולות: הבנקים הקנדיים הגדולים Royal bank of Canada (8.5%) ו-TD (8%), חברת הרכבות הלאומית (4%) וחברת האנרגיה Suncor (4%)

*** הכותבים הם מנכ"לית משותפת בבית ההשקעות אופנהיימר ואנליסט מאקרו באופנהיימר. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן