גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הילד המאומץ של גולף יביא נחת?

העובדה שבעלי המניות בעדיקה מתכננים לשלב הצעת מכר בהנפקה הראשונית, אינה טריוויאלית

עדיקה / צילום: גיא כושי
עדיקה / צילום: גיא כושי

בשבוע הבא צפויה חברת האופנה המקוונת עדיקה לבצע הנפקה ראשונית של מניותיה בבורסה בתל-אביב. סיפורה של עדיקה הוא סיפור מרתק של חברת אופנה ישראלית צעירה שהוקמה בשנת 2011, אשר פונה לקהל של נשים צעירות בנות 15-35 ומנסה לפלס את דרכה מעלה דווקא בתקופה שבה ענף האופנה העולמי בכלל, וזה הישראלי בפרט, חווים סערה עצומה שמשנה את פני הענף והשחקנים הפעילים בו.

תשלומי שכר הדירה הגבוהים בקניונים, המגיעים בממוצע ל-17%-19% מהמכירות של רשתות האופנה המסורתיות בישראל, פוגעים קשות בכושרן להרוויח ומאלצות את הרשתות לחפש מודל פעילות אלטרנטיבי ו/או משלים.

ניהול המלאי ברשתות האופנה המסורתיות בצורה דינמית שתאפשר להן להגיב למגמות אופנה מתחלפות ולמזג-אוויר הפכפך וכן לקיים דיאלוג רציף עם לקוחותיהן - מהווה אתגר ראשון במעלה עבור הרשתות המסורתיות, שהורגלו במשך שנים לעולם של קולקציות ועונתיות סכמטית.

לתוך חלון הזדמנויות גדול זה נולדה עדיקה, עם המודל העסקי שלה שנועד לנצל את יתרונות הטכנולוגיה והקיבעון היחסי של עולם האופנה המסורתי, על-מנת לכבוש נתחי שוק מהותיים בשוק האופנה המקומי.

הפרדוקס הוא שדווקא החברה-האם של עדיקה, גולף, אשר היטיבה לזהות את הפוטנציאל העסקי הטמון בחברה ורכשה אותה בשנת 2015, היא דוגמה לכישלון של רשת מסורתית לבצע את ההתאמות הנדרשות לצונאמי העסקי בשוק האופנה.

עדיקה צפויה לחתום את שנת 2017 עם הכנסות של כ-80 מיליון שקל, בהשוואה להכנסות של 49.2 מיליון שקל בשנת 2016 ושל 34.3 מיליון שקל ב-2015. ראוי לציין כי כ-14 מיליון שקל מתוך הכנסות החברה נובעים משירותים טכנולוגיים שהיא מספקת עבור החברה-האם גולף בתפעול אתרי הרשת, ולא ממכירות אופנה.

עדיקה צפויה להציג EBITDA (רווח תפעולי לפני פחת והפחתות) שנתי של 12.5-13.5 מיליון שקל, בהשוואה ל-EBITDA אפסי ב-2016, אך גם רווח זה אינו "נקי", והוא מנטרל תשלום מבוסס מניות בסך 5.3 מיליון שקל המהווה הוצאות אמת.

חנויות פיזיות - פוטנציאל או סיכון?

חלק מהותי בקפיצת המדרגה שביצעה החברה בשורת המכירות אשתקד, הגיע דווקא מכניסתה לעולם החנויות הפיזיות, באמצעות פתיחה מוצלחת של חנות בקניון דיזנגוף סנטר בתל-אביב. המכירות בחנות זו על-פי הערכות תרמו לחברה למעלה מ-2 מיליון שקל בחודש, כשהחנות פעלה החל מהרבעון השני ב-2017.

בדצמבר 2017 פתחה עדיקה חנות נוספת בקניון הקריון, ובכוונתה לפתוח רשת חנויות המונה 8-10 סניפים ברחבי ישראל. המהלך של החברה לייצר נוכחות פיזית מוגבלת טומן בחובו פוטנציאל לא מבוטל, הנובע מן הסימביוזה התיאורטית הקיימת בין צמד עולמות המכירה.

ואולם מנגד מדובר בסיכון פיננסי ממשי הגורר את החברה לעולם הישן. עבור המשקיעים בהנפקה, פלטפורמת מכירות פיזית בקניונים מבטיחה במידה רבה את המשך הצמיחה של החברה בשורה העליונה, אך בראייה ארוכת טווח מדובר בהימור לא קטן; ההתמקדות האסטרטגית במכירת אופנה לנשים בגילאי 15-35 תרמה להצלחת החברה, ואולם היא מגבילה במידה רבה את השוק אליו היא פונה, כאשר חריגה חדה מגבולות גילים אלה עלולה להוות פגיעה ב-DNA של המותג.

הצמיחה המואצת בשורת המכירות תחייב את החברה להקמת מרכז לוגיסטי שיוכל לשרת את צרכיה הגדלים. אין דין ניהול לוגיסטי של רשת המוכרת בכמה עשרות מיליוני שקלים באונליין כדין רשת המתיימרת למכור בהיקפים גדולים פי כמה, ולהתנהל הן בפלטפורמת האונליין והן בפריסה פיזית בקניונים.

תתחרה מול הכרישים בענף שלה

לא ניתן להמעיט בגודל ההזדמנות העסקית העומדת בפני גורמים עסקיים אשר יטיבו לנצל את התפתחות המסחר באונליין לצורך מכירת פרטי אופנה, שכן מדובר ב"אוקיינוס כחול" של הזדמנויות, אך דווקא בשל העובדה שמדובר באוקיינוס ולא בבריכת שכשוך קטנה, איום הכרישים הגלובליים הוא גדול.

המסחר האלקטרוני הביא לזירת האופנה המקומית אתרים גלובליים דוגמת אסוס ונקסט, לצד סופרמרקטים וירטואליים מפלצתיים דוגמת עלי אקספרס ואיביי, אשר להם כושר ייצור, יכולות לוגיסטיות ופלטפורמות טכנולוגיות מן השורה הראשונה, ועוד לא אמרנו את מילת הקסם אמזון.

לפיכך, התחרות של חברה קטנטנה כמו עדיקה מורכבת הן מגופים אלה, הן מול רשתות הביגוד המסורתיות והן מול זרועות האונליין של רשתות אלה, מקומיות וזרות.

עדיקה מביאה עמה חבילה נאה של ידע ויכולות טכנולוגיות, מודלים מתקדמים בשיווק דיגיטלי ממוקד, יצירתיות ויעילות תפעולית ולוגיסטית. ואולם כל אלה אינם מבטיחים לחברה הצלחה ארוכת-טווח בענף האופנה הגועש.

משקיעים ששוקלים השקעה בחברה צריכים להיות ערים לעובדה שמדובר בסטארט-אפ בעל הון עצמי דל, לצד חזון עסקי מרשים שעשוי להתבדות. העובדה שבעלי המניות בחברה מתכננים לשלב הצעת מכר בהנפקה הראשונית, אינה טריוויאלית, שכן בנקודת הזמן הנוכחית ניתן היה לצפות כי כל תמורת ההנפקה תוזרם לחברה, וכי בעלי המניות המרכזיים בה יביעו בה אמון בלתי מסויג.

■ הכותב הוא האסטרטג הראשי של איילון בית השקעות. כותב המאמר ו/או החברה עשויים להחזיק או לסחור בניירות ערך המצוינים בכתוב. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

תיקון והתנצלות

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים