גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דיון סוער בוועדת הפנים על הארכת הותמ"ל הסתיים ללא הכרעה

(עדכון) - ח"כ סמוטריץ': "צריך כמה תיקונים בחוק הזה כדי שימשיך" ■ ח"כ ברושי: "אמרתי לאביגדור יצחקי ולשר השיכון יואב גלנט שאם אריק שרון היה חי, הוא לעולם לא היה מאפשר את הדבר הזה" ■ יו"ר הוועדה, ח"כ קיש: "צריך עוד זמן לדיונים - לא תתקיים הצבעה"

"יכול להיות שחוק הותמ"ל לא מושלם, כמו הרבה חוקים אחרים. אבל הסיטואציה עכשיו בוועדה היא שאנחנו לא דנים בחוק הותמ"ל אלא רק בשאלה האם להאריך אותו בשנה נוספת או לא" - כך אמר היום (ד') יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, ח"כ יואב קיש, בפתח דיון המתקיים כעת בשאלה האם להאריך את תוקף הוועדה המיוחדת או לא.

נציין כי היועץ המשפטי של ועדת הפנים והגנת הסביבה, תומר רוזנר, התייחס אף הוא לדיון בתחילתו ואמר כי "הוועדה דנה למעשה רק בהארכת החוק לשנה נוספת. חשוב להגיד שתוכניות שכבר נכנסו לוועדה ימשיכו להתקדם וההארכה תאפשר קליטה של תוכניות חדשות במהלך השנה הנוספת".

במקביל, הביע יועץ המשפטי של הוועדה את הבעייתיות במהלך שלמעשה מאפשר הארכת חוק ללא דיון או שינויים. "אין יכולת לעשות שינויים, וזה בעייתי וזה משהו שמודעים אליו, ורבים חושבים שההליך כזה לא צריך להתקיים. אבל זו מסגרת הדיון".

עם זאת, בהמשך הדיון אמר רוזנר כי "אפשר להתנות אישור הצו בתנאים, זה אפשרי", כלומר, שבדרך עקיפה ניתן לעשות שינויים בנוסח החוק. "זאת, אם הממשלה תתחייב לכך", המשיך רוזנר. יו"ר הוועדה ח"כ קיש אמר בתגובה: "אנחנו נבדוק את הנושא המשפטי הזה". בהמשך ביקשו כמה חברי כנסת לדחות את ההצבעה בחוק, זאת בשל העובדה שתוקף הוראת השעה פג רק בחודש אוגוסט, ויש די זמן לדון בנושא באריכות.

עוד בתחילת הדיון, הסבירו נציגי הממשלה, יו"ר מטה הדיור, אביגדור יצחקי, וגם יו"ר הותמ"ל, אריאל יוצר, מדוע חשוב להאריך את פעילות הוועדה המיוחדת. "הבסיס להגדלת ההיצע הוא התכנון. בשנים האחרונות ייצרנו הרבה יחידות דיור במהלכי תכנון, אבל זה לא מספיק. הותמ"ל לוקח חלק נכבד בהגדלת ההיצע התכנוני", כך יצחקי, "הותמל גם מתייחסת לתוכניות ביישובי המיעוטים וגם מטפלת בתחום ההתחדשות העירונית. צריך להאריך את תוקפה". גם יו"ר הותמ"ל, יוצר, הציג את המספרים מאחורי פעילות הוועדה המיוחדת וגם הוא חזר על הצורך בהמשך פעילות הוועדה. יוצר גם התייחס לטענות החקלאים ואמר שעד כה הותמ"ל השיבה רק 1% מהקרקעות החקלאיות ולא יותר.

דלית זילבר, מנהלת מינהל התכנון, התייחסה גם היא להארכת תוקף הותמ"ל ואמרה: "יש היום יעדים של 120 אלף יחידות דיור ושליש מזה הותמ"ל אמורה לתת. חייבים לייצר את יחידות הדיור האלו. אנחנו עובדים על התוכנית האסטרטגית ונעשה את כל הצעדים כדי שיהיה תכנון איכותי. התחדשות עירונית בראש מעיינינו. בקבינט האחרון הוכרזו רק תוכניות להתחדשות עירונית בותמ"ל. זה נכון להביא אותן לותמ"ל".

בהמשך הדיון, קיבלו חברי הכנסת האחרים את זכות הדיבור, ורובם הביעו התנגדות לפעילות הוועדה כפי שהיא פועלת נכון להיום. ח"כ מוטי יוגב (הבית היהודי) אמר: "בתוכנית סירקין למשל אין תכנון תשתיות מיטבי. לדחוף עוד 12 אלף יחידות דיור זה דבר אחד, אבל איך יוצאים מזה? צריך התניות. צריך התייחסות למה המשמעות למה שקורה במרחב. צריך להיות יועץ תחבורתי כבר בתחילת הדרך. צריך לתת מענה תחבורתי וגם לחקלאים שנוגעים להם בקרקע".

ח"כ איתן ברושי (המחנה ציוני) ויו"ר השדולה החקלאית בכנסת אמר: "המחנה הציוני התנגד להוראת השעה כבר מההתחלה. אבל לא ידענו עד כמה צדקנו ועד כמה חמורה המציאות כי היא עולה על כל דמיון. הבעיה היא האיזונים. לאן רוצים להגיע? אמרתי לאביגדור יצחקי ולשר השיכון יואב גלנט שאם אריק שרון היה חי, הוא לעולם לא היה מאפשר את הדבר הזה. לפי דעתי צריך לשקול איפה האיזונים".

ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) התייחס אף הוא להארכת חוק הותמ"ל ואמר: "אני לא מסכים עם ה'טייק איט אור ליב איט'. אני מצטרף למה שאמר היועץ המשפטי של הוועדה על הבעייתיות. צריך כמה תיקונים בחוק הזה כדי שימשיך. יש קרקעות חקלאיות שלמות שאנשים יושבים עליהם ומעבדים אותם שנים, אבל לא מוגדרות כמשבצת קבע על ידי רמ"י (רשות מקרקעי ישראל) אז הם בכלל לא זכאים לפיצוי, לא לשקל אחד. יש לזה דוגמאות גם בתוכניות הותמ"ל. אני לא אוהב את הכלי הזה, אבל אולי הוא הרע ההכרחי בנסיבות הקיימות. מכיוון שהצו פג באוגוסט, יש זמן. בואו נביא לכאן תיקונים, ואז נוכל לאשר אותו. אני לא יודע אם נוכל לאשר את זה ככה".

דב חנין (הרשימה המשותפת) שהגיש הצעה לסדר לדיון התייחס לותמ"ל ואמר: "כולנו זוכרים את הסופרטנקר בימי המחאה החברתית (הועדה לדיור לאומי, הוד"ל. שהוקמה בימי המחאה החברתית ובוטלה מספר שנים מאוחר יותר. א"ח) אחרי כמה שנים אנחנו יכולים לבחון את התוצאות והן ברורות מאוד. אכלנו את העוגה הזו והיא מקולקלת. לא בונים דירות זו השורה התחתונה, בערוץ הותמל"י. גם לא מורידים מחירים. המערכת הזו פוגעת בשטחי הפתוחים וגורמת נזק כי לא מייצרת פיתוח תכנוני נכון, בלי פתרונות תחבורתיים נכונים. כך יוצרים בעיות דיור לא פותרים, אנשים לא רוצים לישון בשקי שינה. והנזק הגדול במיוחד הוא שהמערכת הזו יוצרת עובדות מזיקות בשטח. עובדות תכנוניות לא בכיוון הנכון. יש כאן חזית התנגדות מאוד מרשימה למהלך הזה. מגיעה גם מהשלטון מקומי, וגם החקלאים וארגוני סביבה. השלטון המקומי הוא חלק מהמערכת הדמוקרטית, ואי-אפשר לדרוס אותם. הם יפעילו סמכויות שלהם והדברים יתקעו בתשתיות אחרות. צריך מהלך של שותפות. אני מנסה להגיע לפתרון שיהיה אפשר לחיות איתו. אין כאן לחץ זמן. בואו ננצל את זה. אפשר גם בפגרה. אולי צריך להאריך בחקיקה, זו דרך המלך. לאפשר ערר לוועדה הארצית ולרכז את הפעילות שלו בהתחדשות עירונית בתוך הערים ולאשר לתמ"ל לאפשר קידום תוכניות בהסכמה עם הרשויות המקומיות".

ח"כ יעל כהן-פארן (המחנה הציוני) תקפה את הותמ"ל ואמרה: "הותמ"ל כשלה. לא הביאה לבנייה של יחידת דיור אחת. יש הרבה מאוד התנגדויות. חדר הוועדה כאן מלא. זה אסון למדינת ישראל. הורסים את המדינה. אין צורך בעוד תכנון. תפסיקו להגיד שזה מה שיציל את המדינת ישראל. זה פשוט שקר".

בסיום הדיון החליט יו"ר הוועדה קיש כי הוא לא מעביר את הנושא להצבעה: "אני לא מקיים הצבעה היום. פשוט צריך עוד זמן לדיון. אני רוצה לתת את ההזדמנות לכל מי שרוצה לדבר שידבר. זה חשוב לשמוע. נקבע דיון נוסף אבל אני אומר שהותמ"ל הוא צורך חיוני למדינת ישראל ולא רק בגלל התחרות לוועדות המחוזיות. בנושא התשתיות ותכנון תחבורתי, ואני אומר את זה לנציגי המדינה, הדברים האלו צריכים לקבל התייחסות".

"יש היום היצע מספק לעוד כמה שנים וצריך לחזור לעבודה בוועדות המחוזיות"

איתן אטיה, מנכ"ל פורום 15 הערים הגדולות, ואחד מנציגי השלטון המקומי בדיון אמר: "ההיצע הגדול של התכנון, אם יימשך, הוא לא מועיל לשוק הדיור של ישראל הוא מזיק בטווח הארוך. כמויות היצע מוגזמות, הבנייה עצמה בפועל לא תתקיים בעשור הקרוב, ואנחנו מדברים על תוכניות שמאושרת היום לעשורים הבאים. וכשנגיע לשם, ונראה להוציא לפעול תוכנית שאושרה היום, בעצם כובלים את הדורות הבאים לתוכניות של היום. יש לזה מחיר. רוב התכנון של הותמ"ל עד היום היה של שכונות חדשות בשולי הערים. זה מודל שאבד עלי הקלח. הדבר הזה מחליש הכלכלה העירונית ומחליש הערים. אנחנו חושבים שיש היום היצע מספק לעוד כמה שנים וצריך לחזור לעבודה בוועדות המחוזיות".

עמיר ריטוב, יו"ר מרכז המועצות האזוריות, אמר בדיון כי "הוועדות המחוזיות ייתכן והרוויח ביושר את הותמ"ל אבל היום הן עובדות טוב וגם המועצה הארצית. מבחינתנו הותמ"ל בשטחים פתוחים זה קו אדום. צריך לעצור ולחשוב".

ראש עיריית פתח-תקווה, איציק ברוורמן, אמר בדיון: "מה שקורה עם הותמ"ל, זה שהחליטו להוציא כמה שיותר דירות בלי להתמקד בתכנון. אנחנו יוצרים כלוב של זהב. ללא תשתיות בעיקר תחבורה. רוצים תכנון מהיר? תעבירו כל המשאבים לוועדות המחוזיות. תראו איזה אבסורד, תוכנית סירקין, חצי ממנה בוועדה המ חויזת וחצי ממנה בותמ"ל. מה ההיגיון? וזה לא רק סירקין. גם ראש העין ועוד מקומות. יש לנו 15 אלף יחידות דיור בהחדשות עירונית בפתח-תקווה, למה לא עוזרים לי עם זה? היום התחבורה בכי רע, כבר עכשיו אי-אפשר לצאת. זו בעיה לדורות, לא מסתכלים על התושבים, רק על כמה יחידות דיור". 

איציק חולבסקי, ראש המועצה האזורית מגידו, אמר בדיון כי: "התכנית לסיפוח שטחי ויישובי המועצה לא תקום ולא תהיה. הוותמ"ל אבדה את התוקף המוסרי שלה, היא רומסת את ההתיישבות והחקלאות, ואבדה מזמן את האיזונים הראויים הנחוצים בהליך תכנוני נכון ותקין. הארכת תוקף פעולתו של הוותמ"ל תהיה בכייה לדורות."

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "הארכת הותמ"ל תואמת את מדיניותם של שר האוצר וראש הממשלה, אשר פנו לוועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת בבקשה להאריך את פעילות הוועדה בשנה נוספת. על מנת להמשיך ולהגדיל את היצע הדיור ולעמוד ביעדי התכנון שקבעה הממשלה, נדרשת הארכת פעילות הוועדה".

עוד כתבות

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר