גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה קורה לאישה כשהיא מגיעה לדירקטוריון

גם בצמרת, נשים מתקשות לשנות את כללי המשחק וממלאות תפקידים סטריאוטיפיים, טוענת פרופ' הלנה דה-סביליה במחקר חדש ■ האם דור המילניום יצליח לשנות את התמונה?

נשים ודירקטוריון / איור: גיל ג'יבלי
נשים ודירקטוריון / איור: גיל ג'יבלי

נשים כבר יושבות בדירקטוריונים. לא מספיק, אבל יושבות. מה קורה להן כשהן מגיעות לשם? על זה פחות מדברים. פרופ' הלנה דה-סביליה, מרצה במחלקה ללימודי תואר שני בפיתוח וייעוץ ארגוני במכללה האקדמית עמק יזרעאל, פרסמה מחקר שעוסק בדיוק בנושא הזה יחד עם מיכל פלגי ומהא כרכבי סבאח.

"המחקר החל ממחשבות שלי ושל עוד חברות סגל במכללה על סמך החוויות שלנו כמנהלות אקדמיות ומנהלות חוגים, ואף כחברות דירקטוריונים כאלו ואחרים", מספרת דה-סביליה בשיחה עם "גלובס". "הייתה לי תחושה שדברים מתקדמים, אבל לא ממש. אני עוסקת בניהול קונפליקטים ומשא ומתן, ובשנים האחרונות מתמקדת ב-Diversity Management, שהמגדר תופס בו חלק משמעותי".

לדברי דה-סביליה, המחקר החל מראשות חוגים במוסדות אקדמיים. "אחר כך אמרנו שיהיה נכון לבדוק דירקטוריונים וצוותי הנהלה, כשלב שני של המחקר. בדקנו צוותי הנהלה בקיבוצים, בדירקטוריונים, הצטרפנו לישיבות של צוותי הנהלה שצריכים להחליט על שינוי. בשלב השלישי, שבו הצטרפה סבאח, בחנו גם נשים ערביות. כרגע אנחנו בוחנות מועצות עיר, אבל אנחנו בתחילת הדרך". על השלב הזה החוקרות כבר קיבלו מימון ממשרד המדע והטכנולוגיה. "עד עכשיו עבדנו עם תקציב זעום". המחקר עצמו נעשה באמצעות ראיונות עם נשים יהודיות וערביות (וגם עם גברים) החברות בצוותי הנהלה, ובאמצעות תצפיות.

מה הממצאים העיקריים שגיליתן?

"הממצא שאולי הוא הכי חשוב, הוא העדרו של עיוורון מגדרי. גם נשים ערביות וגם יהודיות החברות בצוותי הנהלה העידו שהן מודעות להדרה ולהשתקה הסמויה. לכאורה הכול בסדר - זכותך לבטא את קולך - אבל בפועל זה לא ממש ככה. כולן מודעות לקיומה של השתקה סמויה והן עדיין חוות קושי לשנות את זה".

נשים בדירקטוריון

איך נראית השתקה סמויה?

"חלק מהנשים, במגזר היהודי והערבי, חוות גם היום את המנטליות של TOKEN WOMEN, שבה הגברים משלמים מס שפתיים לשוויון מגדרי באמצעות נוכחות סמלית של נשים בצוות. שיעורי הנשים עולים, בין שהתקנות מחייבות ובין שלא. הן נמצאות שם. השאלה האמיתית היא אם משהו משתנה בהשפעה שלהן. הן לא בהכרח משנות את כללי המשחק, ובנוסף הן נדרשות להוכיח את עצמן. הן קומפיטנטיות. הן יכולות להשמיע קולן, אבל בתחושה הסובייקטיבית שלהן, יש עדיין תחושה שהן לא שוות ולכן עליהן להתאמץ יותר. כולן כמעט סיפרו שהן משקיעות הרבה מאוד זמן בהכנה לישיבות".

יותר מגברים?

"כן, ולא רק זה. היו שאמרו שגבר שסיים את מה שהיה לו להגיד פשוט הלך. היו כמה דוגמאות כאלו. אחרות סיפרו על קושי הנובע מכך שקובעים את הישיבות בזמנים שבהם ברור שאימהות לא יכולות להגיע. חלק מההחלטות מתקבלות אז".

עניין אחר הוא איוש הוועדות בדירקטוריונים. "יש הרבה פחות נשים בוועדות שקשורות לכספים, והרי כסף זה השפעה. כן, יש הרבה יועצות משפטיות. תפקידן לוודא שהכול בסדר, אבל יש פחות השפעה על החלטות שמתקבלות".

צורך ביצירת קואליציות

מהמחקר עלתה תחושה בולטת של נשים, בעיקר במגזר הערבי, שהן החלוצות לפני המחנה. "נשים ערביות, כידוע, נתקלות בכמה חומות - כנשים שגדלו בחברה פטריארכלית ונדרשות לגשר גם על לאומיות", אומרת דה-ס ביליה, אם כי הנושא הלאומי פחות רלוונטי. "רובן של הנשים הערביות שראיינו משמשות דירקטוריות בארגונים ערביים לא מעורבים", היא מעידה.

תחושה חזקה נוספת היא שעליהן לבנות קואליציות ושיתופי פעולה באמצעות ארגוני נשים כדי להגביר את השפעתן. "זה מוכר בתחום המחקר הארגוני כמחולל שינוי", אומרת דה-סביליה."זה קורה מאחר שהנשים עדיין בודדות בדירקטוריונים".

האם זה לא מגביר את תחושת ה"גטו"?

"כיחידות קשה הרבה יותר. גם בפוליטיקה צריך מסה קריטית. במקרה שלנו, לפעמים נרקמות קואליציות גם בין נשים יהודיות לערביות".

הבעיה, מדגישה דה-סביליה, היא לא חוסר בידע וברעיונות. "נהפוך הוא, יש מחקרים שמראים שנשים דווקא יותר יצירתיות, כדי שיוכלו לפלס דרך. הבעיה קשורה למאבקי כוח סמויים. מי שיש לו כוח, גברים במקרה הזה, לא רוצה לוותר עליו, גם אם לא מזדון. כל ארגון הוא פוליטי".

להערכתך, אפשר היה לקבל תוצאות אחרות אם גבר היה עושה את המחקר?

"לא. אבל גם יש פחות סיכוי שגברים יבחרו לעסוק בזה. אם מסתכלים על מחקרי מגדר בארגונים בעולם, יש גברים שעוסקים בזה, אבל פחות מנשים. זה קורה משום שהמחקרים האלה נועדו בין היתר לנסות לשנות את פני הדברים".

ואכן, השינויים מתרחשים, מעידה דה-סביליה, "אבל השינוי איטי ודורש רשתות תמיכה, וקודם כול, בשלב הראשון - להגביר את המודעות. אני מלמדת סטודנטיות ופעמים רבות הנשים מגלות לראשונה את העדר העיוורון המגדרי. זה יותר גרוע כשהנשים עצמן לא מודעות לכך. בהמשך מאוד מעניין אותנו להרחיב את מדגם הנשים הערביות וגם להרחיב לנשים צעירות. רוב המרואיינות היהודיות היו נשים לא צעירות - כולן סביב גיל 50, אולי פחות. הייתה אחת צעירה, בשנות ה-30 לחייה. יהיה מעניין לבדוק את דור המילניום. יכול להיות שהחלוצות היו בדור המבוגר".

אומרים שבבני ובנות בדור ה-Y יש תעוזה, וקצת חוצפה. יותר תחושה של "מגיע לי".

"אני מסכימה איתך. בדור ה-Y קידום יותר חשוב. הם מגיעים לתפקידי ניהול בגילאים צעירים יותר בתחומים מסוימים, אפילו מתחת לגיל 30, הם לא נותנים שינצלו אותם, ולא ששים להתנדבות. זו שאלה מעניינת - יכול להיות שיהיה שינוי".

עוד כתבות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם