גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המגזר הציבורי: השכר עלה ב-23% מ-2007; השכר במשק ב-6%

נתוני דוח השכר ל-2016 מגלים כי שכרו הממוצע של עובד בשירות המדינה הגיע באותה שנה ל-15,772 שקל בחודש, בזמן שהשכר הממוצע של עובד במשק הגיע ל-9,743 שקל ■ הסיבה: תוספות שכר אוטומטיות שניתנו לעובדי שירות המדינה, גמולי השתלמות, תוספות בגין כוננויות והחזרי הוצאות

תלוש שכר / צילום: shutterstock
תלוש שכר / צילום: shutterstock

השכר בשירות המדינה עולה בקצב מהיר בהרבה מהשכר במגזר הפרטי ובכלל המשק - כך עולה מנתונים שמפרסם היום אגף הממונה על השכר באוצר, במסגרת דוח השכר במגזר הציבורי ל-2016. שכרו הממוצע (ברוטו) של עובד בשירות המדינה הגיע ב-2016 ל-15,772 שקל בחודש, זאת לעומת 10,893 ב-2007. מדובר בגידול נומינלי של 44.6% ובגידול ריאלי של 22.9%.

השכר הממוצע לעובד במשק עלה במהלך אותן שנים בשיעור ריאלי של 6% בלבד: ב-2007 עמד שכרו הממוצע של עובד על 7,800 שקל, בעוד שב-2016 הגיע שכרו ל-9,743 שקל לחודש. נתונים אלה כוללים בתוכם את שכר העובדים בשירות המדינה, כך ששכרם של העובדים בסקטור הפרטי עלה בשיעור נמוך עוד יותר משיעור הגידול של השכר בכלל המשק.

ממה נובעת עליית השכר במגזר הציבורי? על-פי האוצר, השכר של עובדי המדינה מורכב ממספר רב של משתנים, ששכר הבסיס (או השכר המשולב) הוא רק אחד מהם. מדובר, בין היתר, בהתקדמות העובדים בוותק שמעניקה תוספת שכר אוטומטית, בגמולי השתלמות, בתוספות בגין כוננויות ומשמרות ובהחזרי הוצאות. דוגמה לתוספת כזו היא שכר העידוד, תוספת שכר המשולמת ל-70% מהשכירים בשירות המדינה, שנועדה במקור לשמש כתמריץ עבור תפוקות מעבר ליעדים.

הממונה על השכר שהגדיר את הפריון הנמוך כאתגר מספר אחד של ישראל, הודה היום כי אין בידי המדינה מדד המאפשר לה למדוד את תפוקתו של עובד מסוים. עם זאת, באוצר יכולים להתנחם בכך שמספר המועסקים בשירות המדינה גדל בעשור האחרון בקצב איטי יותר מהגידול במספר המועסקים במשק. ב-2006-2016, גדל מספר המועסקים בשירות המדינה ב-6%, בעוד שמספר המועסקים במשק גדל ב-11%. במשרדי הממשלה, לעומת זאת, נרשם גידול חד של 21% במספר העובדים - מ-52,884 ב-2008 ל-64,093 ב-2017.

על-פי הניתוח, השכר המשולב מהווה רק 38% משכרו הכולל של העובד בשירות המדינה, כאשר יתר הרכיבים הם תוספות שכר (30%), עבודה נוספת הכוללת תוספות שכר בגין תורנויות וכוננויות, שעות נוספות ושכר עידוד (17%), החזר הוצאות (6%) ותשלומים אחרים הכוללים מענקים, דמי הבראה, הצמדות תשלומים מיוחדים וגילומים (8%). ניתוח רכיבי השכר לאורך זמן מראה על גידול במשקלם היחסי של תוספות השכר בגין שעות נוספות בקרב כלל השכירים וכוננויות בקרב רופאים. כך, גדל רכיב השכר המשולב של העובדים בשירות המדינה ב-34% נומינלית על-פני העשור האחרון, בעוד שרכיב תוספות השכר גדל ב-70% והשעות הנוספות גדלו ב-79%.

כפי שציין הממונה על השכר, השוואת שכר הברוטו אינה מהווה השוואה מלאה בין משרה בשירות המדינה למשרה בשוק הפרטי. ההבדל העיקרי בין המגזרים הוא בביטחון התעסוקתי וביכולת המוגבלת מאוד לפטר עובדים בשירות המדינה. הפער הגדול בזכויות בא לידי ביטוי מובהק בנתונים: בעוד שהוותק החציוני למשרה במשק עומד על 5 שנים בלבד (כלומר מחצית מהשכירים נמצאים במשרה 5 שנים או פחות), הנתון המקביל בשירות המדינה עומד על כמעט 10 שנים, ובמקומות מסוימים אף מתקרב ל-20 שנה.

בעוד שמרבית המעסיקים בשוק הפרטי מקבלים זכויות סוציאליות בגובה המינימום שמאפשר החוק, נהנים העובדים בשירות המדינה מזכויות סוציאליות מוגדלות, מעבר למינימום הנדרש בחוק. מדובר, בין היתר, בהפרשת מעסיק מוגדלת לקרנות השלמות (7.5% מהשכר הקובע), במספר מוגדל של ימי חופשה שנתיים וביכולת לצבור ימי חופשה משנה לשנה, במספר ימי המחלה וביכולת לפדות ימי מחלה לשכירים מעל גיל 50, בתעריף גבוה יותר המשולם עבור ימי ההבראה ובתוספות אחרות.

הרופאים שכבשו את קטגוריית שיאני השכר בשירות הציבורי היו המגזר שהגדיל את שכרו יותר מכל מגזר אחר בשנים האחרונות. על-פי נתוני האוצר, הוצאות השכר לכלל הרופאים בישראל זינקו בעשור האחרון בלא פחות מ-125%, בעוד שמספר המשרות בענף גדל ב-29% בלבד (מדובר ב-14,175 רופאים). שכרם הממוצע של הרופאים בישראל עומד נכון ל-2016 על 33,797 שקל בחודש ושכרם החציוני על 27,699 שקל - והוא נחשב לגבוה ביותר אחרי שכר השופטים והרשמים.

המגזר שרשם את הזינוק השני בגובהו בשירות המדינה - באחוזים - היה העובדים הסוציאליים: ההוצאות הכוללות על שכרם זינקו מאז 2007 בשיעור של 90%, בעוד שמספר המשרות גדל ב-41%. מדובר ב-9,156 עובדים סוציאליים ששכרם הממוצע הגיע בשנת 2016 ל-13,696 שקל. זינוק חד אף יותר בשכר לעובד נרשם בסקטור האחים והאחיות: הוצאות השכר הכוללות של סקטור זה גדלו מאז 2007 בשיעור של 84%, בעוד שמספר המשרות גדל ב-15% בלבד. מדובר כיום בכ-15 אלף אחים ואחיות ששכרם הממוצע הגיע ב-2016 ל-19,725 שקל בחודש.

שכרם של העובדים בשירות המדינה עולה אמנם בשנים האחרונות בקצב מהיר, אך משקלו היחסי מתוך תקציב המדינה כמעט ולא גדל בעשור האחרון - כך עולה מבדיקה שערכה הסדנה לידע ציבורי לבקשת "גלובס".

ב-10 השנים האחרונות גדל השכר בשירות המדינה ב-22% בערכים נומינליים. במקביל, נאלץ האוצר לערוך קיצוצים רוחביים בתקציבי הפעילות של משרדי הממשלה מדי שנה: בתקציב 2019, למשל, עומד הקיצוץ הרוחבי המתוכנן על למעלה מ-5%. הקיצוצים הרוחביים חלים רק על תקציבי הקניות של משרדי הממשלה, כלומר על פעילויות שהמשרדים עדיין לא התחייבו לממן והם אינם פוגעים בהוצאות השכר לעובדי המדינה - משום שזכויותיהם של העובדים מוגנות בהסכמים קיבוציים ובחוזים אישיים.

על-רקע שתי מגמות אלה, ביקש "גלובס" לבדוק האם לאורך השנים גדל המשקל היחסי של הוצאות השכר, כלומר האם המנגנון הציבורי התנפח.

על-פי ניתוח של תקציב המדינה, שערך אדם קריב מהסדנה לידע ציבורי, הגיעו הוצאות השכר בשנת 2016 לכ-110 מיליארד שקל, זאת לעומת כ-65 מיליארד בשנת 2006. מדובר בגידול של כ-60% במספרים מוחלטים, אך צריך לזכור שבמהלך אותן שנים גדל גם תקציב המדינה בשיעור דומה: מ-290 מיליארד שקל ב-2006 לכ-464 מיליארד שקל בשנת 2016.

על-בסיס נתונים אלה, משקלן היחסי של הוצאות השכר גדלו רק במעט. אם בשנת 2006 הגיעו הוצאות השכר ל-22.38% מתקציב המדינה הכולל, הרי שבשנת 2016 הן עמדו על 23.70% מהתקציב הכולל.

יחד עם זאת, צריך לזכור שמספר המשרות בשירות המדינה גדל בקצב איטי יחסית, כך ששכרם של העובדים גדל הרבה מעבר לקצב הגידול במספרם.

עובדי המגזר הציבורי

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת ״יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה״ל״

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ