גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ללכת שבי אחרי השווי: מה שעובד בגדול לא בהכרח עובד בקטן

השקעה לפי שווי החברות נחשבת לנפוצה בעולם המדדים, ומרבית מדדי המניות המרכזיים מבוססים על קריטריון זה ■ אבל מה שעובד עבור המניות הגדולות, מהווה חיסרון במדדים של חברות קטנות ובינוניות

אל תלכו שולל אחרי השווי / איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
אל תלכו שולל אחרי השווי / איור: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

לפני מספר שבועות ציין עולם המדדים 25 שנה לאבן דרך מרכזית בהתפתחותו - השקת ה-ETF (קרן סל) הראשונה בארה"ב. מאז ועד היום התווספו עוד אלפי קרנות סל לשוק, מרביתן בשנים האחרונות. תעשיית קרנות הסל בארה"ב צמחה בשנות ה-90 כמענה לצורך במוצרי השקעה זולים ונזילים המאפשרים חשיפה לשוק המניות הכללי, אולם מאז צרכי המשקיעים השתנו והפתרונות שהוצעו בשנים הראשונות לא הספיקו למשקיעים הפסיביים במילניום הנוכחי.

ככל שתעשיית המוצרים גדלה, כך גם צמח והתפתח עולם המדדים, אשר מספק להם את חומר הגלם. אם לפני מספר עשורים ניתן היה למצוא אך ורק מדדים העוקבים אחר מניות של חברות גדולות וסחירות, כמו S&P 500 האמריקאי, FTSE 100 הבריטי או ניקיי 225 היפני, כיום המבחר הרבה יותר מגוון.

במהלך 25 השנים שחלפו מהשקת קרנות הסל הראשונות, חיפשו המשקיעים ברחבי העולם דרכים נוספות להשיג תשואה עודפת באמצעות השקעה פסיבית, וכך נוצר מגוון רחב של מדדים המאפשרים חשיפה למרבית אפיקי ההשקעה האפשריים - מדדים שעוקבים אחר סקטורים עיקריים, מדדים שמתמקדים במניות ממדינות מסוימות וגם מדדי מניות בהתאם לשווי השוק של החברות: מחברות בשווי בינוני (Mid Cap), דרך חברות בשווי נמוך (Small Cap) ואף חברות בגודל קטנטן (Micro Cap).

למרות הצמיחה האדירה בכמות המדדים, מוצרי המדד והכסף שעוקב אחר עולם זה (מעל 5 טריליון דולר במוצרי מדד סחירים ועוד כמה טריליונים בנגזרים על מדדים), המסה הקריטית של המשקיעים מתמקדים במספר מצומצם יחסית של מדדים שרובם מבוססים על עיקרון דומה.

במילים אחרות, הקריטריון העיקרי שמשפיע על רוב מדדי המניות המרכזיים בעולם הוא שווי השוק של החברות, זאת ללא קשר לביצועיהן בעבר, לתמחור שלהן או לנתונים הכספיים שלהן. לשיטה זו יתרון בולט בכך שהיא פשוטה להבנה וליישום, ובמרבית המקרים מדדי שווי שוק "פשוטים" מספקים בדיוק את מטרתם - תשואת השוק הממוצעת, לא פחות ולא יותר.

כאן המקום לדון בשאלה האם היתרונות של מדדי שווי שוק, שעובדים היטב במדדי המניות המרכזיים בעולם, משיגים את אותה תוצאה עבור המשקיעים גם במדדי המניות הבינוניות והקטנות?

כדי לענות על השאלה הזו חשוב לעמוד על ההבדלים בין סוגי המדדים. לצורך הדוגמה נבחן את הביצועים של שתי מניות גדולות דומות - קוקה קולה ופפסיקו. שתי החברות עובדות באותם שווקים, פונות לאותם צרכנים ומספקות מוצרים דומים.

מפאת גודלן, שתי החברות צומחות בקצב דומה לשווקים שבהן הן פועלות ולכן אין זה מפתיע שהביצועים של שתי החברות ב-10 השנים האחרונות היו קרובים. באותה מידה, סביר שנמצא לא מעט מקרים שבהם שתי חברות רכב גדולות או שני בנקים גדולים באותה מדינה מציגים ביצועים דומים לאורך זמן.

לעומת זאת, אם נבחן את הביצועים של שתי חברות משקאות קטנות יותר - דוקטור פפר סנפל (סימול: DPS) מול נשיונל בוורג' קורפ (סימול: FIZZ) נגלה שונות עצומה בביצועים על פני תקופה של מספר שנים. השונות הזו נובעת מאינספור סיבות, כמו האסטרטגיה העסקית של החברות בתחילת דרכן הציבורית, מדיניות ההשקעות וחלוקת הרווחים לאורך הדרך, שיעור המינוף ועוד.

בקרב המניות הקטנות שונות זו קיימת לעיתים קרובות בגלל גורמים איכותיים המבדילים את החברה המוצלחת מהחברה הממוצעת, גורמים שמדד שווי שוק פשוט אינו מסנן.

את השונות הזו אפשר לראות גם במדדי המניות בישראל. בקטגוריית הקרנות המתמקדות במניות גדולות בארץ קשה למצוא קרנות המצליחות "להכות את המדד" לאורך תקופה ארוכה, מכיוון שהשונות בין החברות אינה גדולה.

לעומת זאת, רוב הקרנות המתמקדות במניות השורה השנייה והשלישית בבורסה הישראלית דווקא כן מצליחות להשיג תשואה עודפת מול המדד ה"טיפש", בשל השונות הגבוהה בין המניות בסגמנט זה, אשר מאפשר לגורם אנושי המנתח את החברות להתמקד במניות "איכותיות" יותר.

מדד המניות הקטנות והרווחיות

שינוי קטן שעושה את כל ההבדל

אז מה הפתרון? מדדים אינם חייבים להישאר "טיפשים" ולסבול מחיסרון בולט המאפשר למנהלי השקעות אקטיביים "להכות" אותם. אם קיימת שונות גדולה כל כך בביצועים של המניות הקטנות, יש צורך לשלב במדדים קריטריון איכותי המסנן החוצה חברות שעשויות לפגוע לאורך זמן בביצועיו. קריטריון זה לא חייב להיות מתוחכם מדי ואינו צריך להישען על מודלים מסובכים, אחרת המדד יאבד את המטרה שלשמה נוצר.

הקריטריון שמבדל את המניות ה"פחות טובות" מכל השאר הוא פשוט - הרווח הנקי. שהרי, מטרת העל של כל חברה עסקית היא השאת ערך, קרי יצירת רווחים עבור בעלי המניות. על כן, חברה שאינה מצליחה לעמוד במטרה זו לאורך זמן, עלולה לפגוע בבעלי המניות שלה ולכן אינה צריכה להיות חלק מהמדד.

ניתן לראות את ההבדל בין מדד המיישם את הקריטריון הזה אל מול מדד דומה שלא מיישם אותו בהשוואה בין שני מדדים מרכזיים בארה"ב: S&P SmallCap 600 ומדד ראסל 2000.

שני המדדים הללו שואפים לייצג את שוק המניות הקטנות (שווי שוק של עד 2 מיליארד דולר) בארה"ב. בעוד שמדד ראסל 2000 כולל את כל החברות העומדות בתנאי שווי שוק מינימלי, S&P 600 מחייב את החברות במדד להיות רווחיות בנוסף לכך. להערכתנו, זו הסיבה המרכזית לקיום פער של כמעט 20% בתשואה בין שני המדדים האלה.

ואכן, ניתן להיווכח כי ככל שמתמקדים בקבוצת שווי קטנה יותר, כך המדד הרלוונטי מציג פער תשואה גבוה יותר ביחס למדד הבורסה, שאינו מבחין בין חברה רווחיות לבין חברה הפסדית. לדוגמה, מדד אינדקס Small-Mid Cap הניב תשואה של 124% ב-5 השנים האחרונות בהשוואה לתשואות צנועות בהרבה במדד ת"א SME-60 (48% ) ומול ת"א צמיחה (42%).

מדובר בעדות נוספת לחשיבות המכרעת של הוספת קריטריון הרווח למדדי המניות, על מנת למקסם את התשואה למשקיעים.

■ הכותב הוא מייסד ומנכ"ל אינדקס מחקר ופיתוח מדדים בע"מ, המתמחה במחקר ופיתוח, חישוב ועריכת מדדי ניירות ערך למגוון צרכי השקעה. לכותב יש אינטרס אישי באמור לעיל וכן, יובהר כי חלק מהמדדים המצוינים לעיל מוצעים כמוצר השקעה על ידי לקוחות החברה. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול-דעתו של הקורא ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ני"ע או מוצר פיננסי כלשהו. 

עוד כתבות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

עלי רזא אסגארי / צילום: Reuters, Fars News

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה מזנקת בכ-14%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה