גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כל מה שחשבנו שאנחנו יודעים על נוירונים - טעות"

פרופ' עידו קנטר מאוניברסיטת בר-אילן גילה שנוירונים מעבירים מידע באופן הרבה יותר מורכב מכפי שחשבנו ■ אם הממצאים שלו יאומתו, זה אומר שיצטרכו למפות מחדש חלק נרחב מהמוח ולחשוב מחדש על טיפול במחלות נוירולוגיות ■ בינתיים, הקהילה המדעית בוחרת להתעלם ולהמשיך לעבוד כרגיל

פרופ' עידו קנטר /  צילום: אוניברסיטת בר־אילן
פרופ' עידו קנטר / צילום: אוניברסיטת בר־אילן

מה היה קורה אם היינו מגלים שהגוף שלנו אינו מורכב כלל מתאים? איך היה נראה המחקר בכימיה אם היינו מגלים שבאטום אחד ייתכנו יותר מגרעין אחד, או תחום הספרות, אם היה מתברר שכל הספרים נועדו לקריאה גם מהסוף להתחלה? מהפכה בסדר הגודל הזה מנסה פרופ' עידו קנטר מאוניברסיטת בר-אילן לחולל בתחום הנוירולוגיה והמודלים החישוביים של פעילות המוח.

אם טענותיו של קנטור יתבררו כנכונות, יצטרכו לבצע מחדש חלק נכבד ממיפוי המוח, שהושקעו בו מאמצים אדירים. לא רק זאת, גם יתברר שהרשתות הלומדות, שלכאורה מודלו על פי המוח האנושי, עושות משהו אחר לגמרי ממה שחשבנו.

חישוב מורכב

נוירונים בנויים כמו עץ - יש להם הרבה שורשים (דנדריטים), שבאמצעותם הם מקבלים גירויים מהסביבה, וגזע אחד (אקסון) שדרכו המסרים עוברים ל"צמרת". הצמרת מתפצלת גם היא לזרועות רבות, אם כי לא רבות כמו השורשים. עד היום היה נהוג לחשוב שהנוירון מקבל מסרים חשמליים מכל הזרועות, סוכם את כל הסימנים בתוך הגזע, ורק אם סך כל הסימנים עובר רף מסוים, הנוירון "יורה" ומעביר את המסר לתאים הבאים אחרים. "כך חשבו מתחילת המאה ה-20, וכל המודלים של המוח נבנו על בסיס הנחת היסוד הזאת", אומר קנטר. הממצאים שלו הם אחרים.

הטענה המרכזית שקנטר מפריך היא שנוירון הוא בינארי. לדבריו, הנוירון מבצע חישוב הרבה יותר משוכלל מאשר סכימה חשבונאית של הפוטנציאלים. יש חשיבות מבחינתו אם המסר מגיע מימין או משמאל ומהי עוצמתו. כדי להסביר את ההבדל הקריטי בין התפיסות הוא משווה את הנוירון לטרנזיסטור של מחשב. טרנזיסטור, נוסף על היותו שמו של רדיו עתיק, הוא גם השם של כל יחידת חישוב במחשב. "כל יחידה כזאת היא אלמנט חשמלי שמגיבה תמיד לאותו אינפוט באותו אופן ובמשך אותו זמן. כל הטרנזיסטורים יכולים להיות כבויים או דלוקים, וכל הטרנזיסטורים באותו שבב נראים אותו דבר כשהם דלוקים. כך הם כולם מסונכרנים".

מתברר שבמוח הסנכרון הזה לא קיים. "לפעמים התאים מגיבים לאט, לפעמים ממש מהר ולפעמים ממש לאט", אומר קנטר. "איך אפשר לבנות מדינה אם האלמנטים לא אמינים ואינם מגיבים תמיד באותו אופן לאותו גירוי? זו השאלה העיקרית שהעלינו, ומצאנו שמה שנראה בהתחלה כבעיה הוא בעצם יתרון. האופן שבו אנחנו קולטים מידע בתוך כל תא הוא הרבה יותר מורכב מכפי שחשבנו".

תגלית נוספת היא שלתא יש כלי נוסף שבעזרתו הוא יכול להגיב לגירויים שונים באופנים שונים - התדר של הפולס החשמלי שעובר דרכו. עד היום, היה מקובל לחשוב שלסוגי תאים שונים יש תדרים שונים, אבל לכל תא יש רק תדר אחד ויחיד. שוב, בדומה לטרנזיסטור שיכול להיות כבוי או דלוק. לדברי קנטר, הוא וחברי הצוות שלו גילו כי תאים דומים יכולים להגיב בתדרים שונים, ואפילו כל תא יכול להגיב ביותר מתדר אחד.

כלומר, בניגוד למודל הקודם שבו הנוירון סוכם גירויים ו"יורה" ירייה מסוג אחד אם הם עוברים רף מסוים, במודל החדש, הנוירון מקבל פלאטה רחבה ומגוונת של גירויים, ומגיב במגוון תגובות.

קנטר: "נניח שאני עומד וכמה אנשים נוגעים בגב שלי. בגישה הקלאסית, אני סופר כמה אצבעות נוגעות בגבי, ואם יש עשר נגיעות, אני מחליט אם להרים ידיים. במודל החדש, אני בוחן אם יש 10 נגיעות מצד שמאל או 10 נגיעות מצד ימין, ואז אני מרים ידיים. אם יש 5 מכל צד, אני לא מרים, אף שהסכום הוא 10. ויש לי גם אפשרות להחליט אם להרים את יד ימין בלבד, או את יד שמאל בלבד, או את שתיהן, ואולי להרים רק עד חצי הגובה. האפשרויות מגוונות".

אף אחד לא בדק

מהאנלוגיה הזאת ניתן להבין שנוירון יחיד מסוגל להעביר הרבה יותר מידע מכפי שחשבנו שהוא מסוגל עד כה. לכן המודל של המוח האנושי, המכיל כנראה כ-100 מיליון נוירונים, הוא אפילו מורכב יותר מכפי שיכולנו לדמיין.

מעבר לכך, אם עד היום חוקרים העריכו שניתן לזהות איזה סוג תא "יורה", לפי התדר שלו, במודל של קטנר, לכל תא יכולים להיות כמה תדרים. מסובך, כבר אמרנו? "הרעיון הזה של תא אחד, תדר אחד, מנחה את הבנייה של מכשירי המדידה בנוירולוגיה כבר 60-70 שנה, כולל אלה שבהם משתמשים הקולגות שלי בקומה הזאת".

מדוע לא עלו על זה במשך השנים? נשמע שזה דבר שאפשר לראות בבירור כשעושים ניסוי על נוירון. הוא גדול מספיק כדי לראותו במיקרוסקופ.

"אני מאמין שמאחר שהנחת היסוד העמוקה הייתה שנוירונים מגיבים תוך סכימה של פוטנציאלים וכל אחד מהם מגיב רק בתדר אחד, אף אחד פשוט לא בדק משהו אחר. היה פשוט נוח יותר לגרות תמיד מכיוון אחד, ולהניח שגירוי מכיוון אחר יניב אותה תוצאה. זה לא פשוט לגרות מכמה כיוונים שונים בזמנים שונים. זה דורש מחשבה ודיוק, אבל זה אפשרי. בהחלט ייתכן שמישהו עשה את זה בעבר והחליט שהניסוי פשוט לא עובד וזרק אותו. זה מה שקורה בתחום מחקר הנוירונים. בתחום הביולוגיה הקלאסית אנחנו מתחילים לשמוע מכמה חוקרים שהממצאים שלנו תואמים דברים שגם הם ראו".

נוירון

איך הגעתם בכלל לרעיון הזה?

"זיהינו שבירה של הסימטרייה בתא. ראינו שהזרועות (השורשים של העץ הנוירוני) אינן סימטריות בפעילותן - חלק מעבירות 10 סיגנלים בשנייה ואחרות מעבירות חמישה סיגנלים בשנייה. בפיזיקה, הנושא של שבירת סימטרייה הוא מאוד חשוב, ולכן ייתכן שכפיזיקאים היינו יותר רגישים לזה. כאשר אטום מכיל אותם רכיבים אבל בסידור אחר, הוא יכול להיות בעל תכונות אחרות, שונות באופן דרסטי. למשל, אם יש לנו קרח, המולקולות יכולות לעמוד זו מול זו רק ב-90 מעלות ואילו במים, הן יכולות להיות זו מול זו בכל זווית. אלה מצבים שונים לגמרי. פיזיקאים רגילים לחשוב על כיווניות, ולכן היה לי ברור שאם אני בודק מה קורה מצד אחד, אני חייב לבדוק מה קורה מהצד השני, אף שהיה לי ברור שאמצא סימטרייה כמו שמצאתי בספרים. הופתעתי מאוד כשלא מצאתי אותה".

מה אמרו בקהילה המדעית על הגילוי שלך? אמות הספים רעדו?

"עדיין לא, כנראה משום שהממצאים עדיין אינם ידועים כל כך.

"לשם ההגינות, יש לציין שבינתיים מצאנו את התופעה הזאת רק בתרביות תאים, והיו ביקורות שזה קרה רק בסוג מסוים של תאים, ועלינו לאמת אותן גם בתאים אחרים וגם בחיות, ואנחנו בהחלט מתכוונים לעשות זאת. מבחינתי, אם שניים שלושה אחוזים מהמשאבים במדעי המוח יופנו לבדוק אם הנחות היסוד אכן נכונות - דיינו".

הם פורסמו בכתב העת Scientific Report, השייך לכתב העת Nature, ואפילו הייתה כתבה ב-Newsweek, אך קהילת מדעני המוח בוחרת שלא להגיב אליהם. זה אנושי להתעלם ממשהו שמחייב אותך לשנות כיוון לגמרי, אבל אני חושב שהם חייבים להגיב - או לקבל את הגישה שלנו או לתקוף ולסתור. אני לא מבין את התגובה של חלק מהמדענים שפניתי אליהם ואמרו, 'כן, זו תוצאה מהפכנית', אבל לא הרגישו צורך לשנות דבר בצורת העבודה שלהם. היו גם ביקורות על הניסוי עצמו, אבל מעטות.

מה הן ההשלכות הפרקטיות של השינוי הזה בגישה לנוירונים?

"אני אומר בזהירות שזה יכול להשפיע על הטיפול במחלות. למשל, אם נמצא שהנוירון הפסיק להגיב למידע שמגיע אליו מצד ימין, אולי הוא עדיין מגיב מצד שמאל? זה פותח פתח לשאלות רפואיות שטרם נשאלו".

האם ייתכן שמשמעות הגילוי היא גם שמחשבים הרבה פחות קרובים משחשבנו ליכולת לפתח מחשבה כמו של בני אדם?

"כן, יש לנו עוד הרבה מה לשפר בתחום למידת המכונה".

נוירולוגים: "המחקר לא מחדש הרבה"

פרופ' עידו קנטר משמיע שתי טענות קשות כלפי נוירולוגים - האחת היא שהם טעו לגמרי במידול הנוירון והאחרת היא שהם מתעלמים מממצאיו. ביקשנו מכמה נוירולוגים לקרוא את הדברים ולהגיב, ואלה העדיפו להגיב ללא אזכור שמם מאחר שלא מדובר בביקורת עמיתים מסודרת על המאמר לפרטיו, אלא בהתרשמות ראשונית.

טענת הנגד העיקרית היא שהדברים שקנטר אומר היו ידועים במידת מה גם בעבר. אמנם בספרי הלימוד נאמר שכל סוג של נוירון יורה תדר אחד ויחיד, וגם מגיב לסכום הגרויים עליו ללא הבדל מהיכן הם מגיעים, אולם במחקר החדש והמתקדם יותר ישנה הערכה כי נוירונים יכולים לירות בצורות שונות, וגם כי התא יודע להבדין בין שני סוגים של דנדריטים (הנקראים דנדריטים בזאליים ודנדריטים אפיקליים). עם זא, החוקרים החליטו להתעלם מהשפעות אלה בחלק מהמאמרים ובחלק מהמודלים הממוחשבים, לשם פישוט. "ישנם מחקרים נוספים שהולכים נגד הקונצנזוס, אולם אין ברירה אלא להניח הנחות יסוד, ולייצר איזו תמונה קוהרנטית גם אם לא מדויקת במאת האחוזים, כי אחרת אי אפשר להתקדם", הסביר לנו אחר החוקרים.

באתר ביקורות על מאמרים מדעיים (על ידי מדענים) בשם Pubpeer נכתב על המחקר כי "מלבד להפריך את הגישה הפשטנית של פעילות הנוירון, המאמר לא מרחיב הרבה. הם טוענים כי המצב מורכב מכפי שחשבנו, אך אינם מסבירים בצורה מדויקת מספיק מהו המודל החלופי, אלא משאירים זאת למחקר עתידי".

"חוקרי פיזיקה וחוקרי מוח הם כמו קרח ומים"

פרופ' עידו קנטר היה ילד פלא ואחר כך נער פלא, שהשלים תואר ראשון בגיל 19 והפך לפרופסור לפיזיקה בגיל 32. את הדוקטורט שלו כתב על מגנטים שלא כל האטומים שבהם הם בעלי ספין (תנע פנימי) לאותו כיוון - תיאוריה פיזיקלית שיושמה בתחומי הכימיה והביולוגיה. אחרי עשרות שנים בתחום הפיזיקה, הוא החליט ליישם את הידע שלו בחקר התודעה. במקביל, עבר מתחום הפיזיקה החישובית לביולוגיה "רטובה", כלומר ממדען שכלי העבודה העיקרי שלו הוא מחברת או מחשב, הוא הפך לחוקר במעבדה. לא מעט פיזיקאים בעלי חשיבות עשו את המעבר הזה. אחד מהם הוא זוכה פרס נובל פרופ' ריצ'רד פיינמן. קנטר עשה את המעבר הסופי רק לפני כחמש שנים.

המחשבה שעומדת מאחורי המעבר הזה היא שאם פיזיקה היא המחקר של היסודות הבסיסיים ביותר של העולם, הרי שמחקר הבסיס הזה יכול להוביל לתובנות מעניינות גם כאשר הוא נעשה בגוף האדם או במוח. בתחום של חקר התודעה, קצת סקפטיים לגבי המעברים הללו וטוענים שכלי העבודה של פיזיקאים הם רדוקציוניסטיים מדי. אולם התגלית של קנטר, אם אכן תאומת, היא תגלית שלגמרי מתאימה לגבולות הגזרה של הפיזיקה - הוא בחן איך החשמל עובר בתא ממקום למקום.

"עוד לפני שעשיתי את הקפיצה לתחום חקר המוח, עסקתי במודלים ממוחשבים של למידת מכונה וחישוביות עצבית, והרגשתי שמשהו חסר בהבנה של המוח. למרות שהיו פריצות דרך עצומות בלמידת מכונה, חקר המוח עצמו לא ממש התקדם, ולראיה, חברות פיתוח תרופות רבות ויתרו על התחום הזה ומתמקדות רק בנישות קטנות בתוכו. הרגשתי שיש איזה שהוא נתק בין התחומים של הרשתות הממוחשבות הלומדות לבין המוח האמיתי, שיש טעות כלשהי באופן שבו אנחנו מייצגים את המוח".

קנטר הוא כיום הפיזיקאי היחיד במחלקה לחקר המוח באוניברסיטת בר-אילן. "אני עובד עם מכשירים שמעולם לא עבדתי עליהם", הוא נשמע מתפלא. כעת הוא יוכל לבחון את השאלה אם חוקרים מבוגרים מתקשים יותר להגיע לתגליות פורצות דרך משום שהם מבוגרים או משום שהם מקובעים מדי בתפיסות של תחומם.

אחד החוקרים שעובד עם קנטר, ומי שחתום יחד איתו על רבים מהמאמרים בתחום הנוירולוגיה, כולל המאמר שמבשר על המהפכה, הוא אמיר גודנטל, חוקר שהחל ללמוד בגיל 15 באוניברסיטה, והיום, בגיל 21, עומד לסיים דוקטורט. בין השניים נוצר קשר מיוחד, אם כי קנטר ממהר לומר שכל חברי המעבדה שלו (על המאמר חתומים גם שירה שרדי וד"ר רוני ורדי) הם צעירים נלהבים שמעוניינים לעשות פריצת דרך.

"אני מקבל הרבה השראה מהצעירים אצלנו. למשל אמיר, כשהיה בן 15 בלבד, שאל את אחד החוקרים, 'מה השאלה העיקרית שאתם חוקרים', והוא אמר 'איך עובד המוח', ואמיר אמר, 'אבל מה הבעיה שאתם ספציפית חוקרים?'. הוא התכוון לכך שכמו שבפיזיקה אנחנו שואלים שאלות כגון מה משקל האטום, מה משקל האלקטרון, גם כאן יש שאלה יותר ספציפית מ'איך עובד העולם' או 'איך עובד הגוף'. השאלה היפה שלו נשאלה שלוש פעמים ונותרה תלויה באוויר".

חוקרי מוח ופיזיקאים הם לא הכי דומים.

"כמו מים וקרח".

ואיך אתה היית מגדיר את הבעיה שאתם חוקרים?

"איך נוירונים מעבירים מידע".

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר