גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השתאות ודחיינות: קושיות מוקדמות על הקדמת הבחירות

איך גרמה החלטתם של נתניהו וכחלון להביא להצבעה כבר במארס את תקציב המדינה ל-2019, לכך שהמשבר שביקשו למנוע פשוט קרה מוקדם יותר

איור: גיל ג'יבלי
איור: גיל ג'יבלי

הציבור הישראל מתבונן בפוליטיקאים ובזירה הפוליטית בהשתאות ומנסה לנחש, על מה הפעם החליטו לריב שם בירושלים. מצד אחד, מרבית השרים והח"כים מודים בפה מלא שראש הממשלה נחוש לסיים את חייה של הממשלה ה-34 בתזמון מוקדם בהרבה מן הקבוע בחוק. מהצד האחר, בנימין נתניהו ממשיך לטעון שהוא דווקא מנסה לקרב את כל הסיעות השותפות הפוליטיות לפתרון שיאפשר להחזיק את הממשלה עד לנובמבר 2019.

מדוע נוצר המשבר הפוליטי דווקא עכשיו?

ימי העברת תקציב המדינה הם כר פורה למהומות פוליטיות. חובתם של כל חברי הכנסת, להתייצב מאוחדים לפי הצד הפוליטי שאליו הם משתייכים - קואליציה או אופוזיציה - ולהצביע באופן מוקפד לפי המשמעת הסיעתית, היא הזדמנות מצוינת לחלק מן השחקנים הפוליטים להעלות דרישות. הפעם, ההחלטה המשותפת של נתניהו ושר האוצר משה כחלון, להקדים למארס 2018 את ההצבעה על תקציב המדינה שנת 2019 הייתה אמורה להיות תרגיל פוליטי ממולח. במקום ויכוחים וסחיטות ברגע האחרון של נובמבר-דצמבר 2018, חשבו נתניהו וכחלון שיסירו מכשול זה מדרכם כבר בסוף כנס החורף של הכנסת וכך יוכלו להפליג בשקט עד לסוף ימיה של הממשלה.

אבל התוצאה הפוכה. מדוע? כי במקום לחיות עם משברים פוליטיים אי שם בסוף השנה, הם הקדימו עבור עצמם את המשברים. הם לא חולים במחלת הדחיינות, אלא להיפך, הם לקו במחלת המקדימנות. יש תופעה פסיכולוגית כזו, והיא אף זכתה להכרה במגזין Psychological Science, כתיאור של אנשים המבצעים משימות מוקדם בהרבה מן הנחוץ כדי להיפטר מן הצורך לבצעם בהמשך והוכרה כתופעה לא רציונלית ולא אפקטיבית, הקרויה Pre-Crastination.

כך הדבר גם לגבי דרישת הסיעות החרדיות להעביר את התיקון לחוק הגיוס כבר עתה, בימי התקציב. החרדים הלכו על הקדמת התהליך. במקום להמתין למועד הממושך שניתן על ידי בג"ץ, כאשר כל מדינת ישראל יודעת שנושא גיוס החרדים ממילא התחיל לפני עשרות שנים ויימשך עוד שנות דור, ליצמן הוביל וגפני נגרר והם החליטו להשליך את כל המערכת הפוליטית לתוך המערבולת כבר עתה. כאמור, הימים הם ימי תקציב וסביב תקופה זו בשנה לכל השחקנים הפוליטים מתאים להעלות דרישות.

על מה בכלל המשבר?

באופן פורמלי, המשבר הוא על ויכוח בתיקון חוק הגיוס, אך כיוון שזה שבוע כל השחקנים הפוליטיים מעלים פתרונות מגוונים כדי להגיע להסכמות על חקיקתו של חוק הגיוס, ועל כל צעד ושעל ראש הממשלה נתניהו זורק לתוך הקלחת דרישה חדשה, הרי שהזירה הפוליטית מפרשת את המהלך לפירוק הקואליציה על בסיס אחר: חקירות ראש הממשלה.

הנה חלק מן הדרישות שהוסיף נתניהו בשבוע האחרון: העברת חוק הלאום ביחד עם חוק הגיוס, התחייבות מוחלטת של הסיעות לא לפרק את הממשלה גם אם יש כתב אישום, הסכמת כחלון לתמוך בחוק הגיוס בשלוש הקריאות כבר עתה, לפני שיודעים איך ייראה החוק, והודעה מוחלטת שהוא אינו מוכן להתכנס לממשלה של 61 ח*כים ללא ישראל ביתנו.

המסקנה אם כך - ושר החינוך נפתלי בנט לוחץ על החדרת הנרטיב הזה לתוך השיח הפוליטי ביממה האחרונה - היא שנתניהו שואף ללכת לבחירות כעת כדי לייצר לעצמו תמיכה ציבורית עממית. הצבעה מסיבית עבור ראש ממשלה מכהן, החשוד בשוחד בשני תיקים ויש סיכומי תיק ראיות של המשטרה להגיש נגדו כתב אישום, תסייע לו אל מול רשויות אכיפת החוק. בינתיים הצטבר גם תיק חקירה שלישי, הנראה גדול גם יחד משני התיקים האחרים, וראש הממשלה נמצא בשלבים מתקדמים של החקירה המשטרתית (חקירות 8, 9 ו-10 בקרוב ממש). התובנה הפוליטית שלו היא שכדאי להגיע אל מועד השימוע הפלילי ואולי אף למועד הגשת כתב אישום כאשר העובדות בתיקים הפליליים יהיו פרושות בפני הציבור - והציבור יבחר בו בגדול. לשיטתו של נתניהו, הצבעה רחבה, המתקיימת כאשר הבוחרים מכירים את החשדות לשחיתות, מעידה על לגיטימציה למעשיו החשודים, גם אם בדיעבד.

מדוע ה-26 ביוני הפך למועד הלוהט לעריכת בחירות ואיך מנסים כחלון ובנט לחמוק מן היעד הזה?

ח"כ איציק שמולי מן המחנה הציוני, הניח היום הצעת חוק להקדים את הבחירות לתאריך 26 ביוני. מערכת בחירות זקוקה לכשלושה חודשים, בשל התארגנות ועדת הבחירות, קיום פריימריז במפלגות והתנעת התהליך של רישום מפלגות ורשימות ולכן לא ניתן לקיים את הבחירות לפני אמצע חודש יוני. מאחר ולא מקובל לערוך בחירות בחודשים יולי אוגוסט, בשל חופשת הקיץ, השבועיים האחרונים של חודש יוני הם המועדים הפנויים היחידים. מנגד, החוק לא מאפשר לקבוע תאריך בחירות ליותר מחמישה חודשים קדימה, וכך לא ניתן בשלב הזה לסגור על בחירות אחרי החגים.

לפני מספר ימים, בעודנו בוושינגטון נשאל נתניהו על ידי "גלובס" האם 26 ביוני הוא המועד לעריכת בחירות לכנסת ה 21, במיוחד לאור הביקור המלכותי של הנסיך ויליאם בישראל בימים 24-25 ביוני, אלמנט חגיגי העשוי לשרת את ראש הממשלה המכהן ונתניהו התחמק ממתן תשובה. הוא עבר לשוחח על נושא אחר.

ההנחה הרווחת כיום היא, שבדיוק כמו בשנת 2015, אז ניצל נתניהו את קשריו עם המפלגה הרפובליקנית ותיאם לעצמו נאום בקונגרס בנושא איראן וזאת על אף התנגדותו של הנשיא אז, ברק אובמה, ועל אף כעסה של ננסי פלוסי, ראשת המיעוט בבית הנבחרים (ההזמנה נשלחה לנתניהו מאחורי גבה) - נתניהו לחץ היטב והנאום נערך, שבועיים בדיוק לפני שהלכו בישראל לבחירות.

כמו אז, גם הפעם, ראש הממשלה משתמש בלוח השנה באופן תועלתני. החל מחגיגות ה-70 למדינה, בהן התקשורת מקפידה לכסות ולדווח על כל אירוע מאירועי החג ויום הזכרון שקודם לו. המשך, בחגיגות פתיחת השגרירות האמריקאית בירושלים, אירוע שהנשיא טראמפ עשוי להגיע אליו, ובפועל לשמש כניצב בחגיגה של נתניהו (14 במאי) ועד לביקורת המלכותי הראשון של נציג הכתר הבריטי, יממה לפני הבחירות.

נתניהו לבטח יתלונן שקשה לו לקיים קמפיין כשהוא עסוק בעניינים רשמיים של המדינה, אך היהפך הוא הנכון, גם הנסיך הבריטי ישמש ניצב מרשים במיוחד בתעמולה.

שר האוצר משה כחלון ושר החינוך נפתלי בנט מצאו את עצמם בשנים האחרונות משני הצדדים של המתרס. הם לא הסכימו על חוק ההסדרה, גם לא על הצעות סיפוח. בנושא חוק מיסוי קק"ל נערכה מלחמת עולם (כמעט) בין חברי הכנסת של הבית היהודי לחברי הכנסת של כולנו - בזירה של ועדת הכספים. והנה אתמול, הבינו שני הפוליטיקאים האלה שראש הממשלה עומד לגרור אותם למערכת בחירות, בלי להעביר תקציב, בלי לעמוד בהתחייבויות כלפיהם תוך שהוא משבץ לעצמו את המועד הנוח שישרת את מטרות הקמפיין שלו. ובכן, כדי להעביר חוק הקדמת בחירות צריכות המפלגות להסכים על מועד וכחלון יחד עם בנט, שיגרו מסרים עקיפים שהם יעמדו על מועד אחר בספטמבר או באוקטובר, תקופה הרבה פחות נוחה.

ובכן, הבעיה של השניים הללו היא שנציגי האופוזיציה, בין אם יש עתיד ובין אם המחנה הציוני ואחרים, לא יעזו לסרב למועד ה 26 ביוני. יותר מכך, ח"כ שמולי מן המחנ"צ אפילו מניח הצעת חוק למועד המדויק הזה. אצלם, צריך להפיל את הממשלה כמה שיותר מוקדם. נתניהו, אם כן, יזכה לשיתוף פעולה מן המחנה האחר בבואו לבחור לעצמו תאריך שמתאים רק לו.

חבר הכנסת אחמד טיבי (המשותפת) כתב הבוקר בטוויטר, שהחודש שיקדים למערכת הבחירות נופל על הרמאדן. אי אפשר לדעת מראש (עדיין) את המועדים המדויקים של החג, אך באופן כללי בחירות ב-26 ביוני, שקולות לבחירות בחג שני של פסח, למשל: חוסר התחשבות מוחלט ב 20 אחוז מאוכלוסיית ישראל.

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר