גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המפרסמים מאוכזבים מהדיגיטל, אבל הוא כאן כדי להישאר

פרוקטר&גמבל קיצצה מאות מיליוני דולרים מהפרסום בדיגיטל, והיא לא היחידה ■ אין צורך להתחיל בהספדים

מארק פריצ'רד / צילום: רויטרס, Neil Hall
מארק פריצ'רד / צילום: רויטרס, Neil Hall

בחודשים האחרונים הולך ומתגבר טרנד חדש אצל המפרסמים הגדולים בחו"ל: לבעוט בפרסום הפרוגרמטי. מה שהחל כאיומים למשוך את תקציבי הפרסום מהפלטפורמות הגדולות כמו גוגל ופייסבוק, הפך למכה כואבת כשמארק פריצ'רד מפרוקטר&גמבל הודיע לפני ימים ספורים כי פרוקטר משכה ב-2017 200 מיליון דולר מהפרסום הפרוגרמטי. ההשלכות של הכרזתו היו מיידיות - המניה של קבוצת הפרסום העולמית WPP שמנהלת את תקציבי המדיה של פרוקטר איבדה מערכה באותו היום 15%, והמסחר בה הושהה.

ייתכן שהנטייה לקשור את ההפסקה במסחר במניה רק בהכרזה של פרוקטר היא מוגזמת, אך היא מתבקשת מסיבה פשוטה: הפרסום הפרוגרמטי מהווה כיום 45% מהיקף הפעילות של WPP. פרוקטר היא לא רק הלקוח המשמעותי ביותר של WPP, אלא גם נמנית עם המפרסמים המשפיעים בעולם. מאז ומתמיד החברה נחשבה מתוחכמת בכל הקשור לניהול המדיה שלה, ובכל הקשור לפרסום דיגיטלי היא בכלל נתפסת כסמן ימני. פרוקטר הייתה המפרסמת הגדולה הראשונה שהסיטה תקציבים ניכרים מהפרסום המסורתי, בעיקר מהטלוויזיה, לאינטרנט. אנשי שיווק ופרסום בכל העולם נושאים עיניים למהלכים שלה ומחקים אותם. כך שאבן שזרק פריצ'ארד בצד אחד של העולם, צפויה ליצור גלים גם בשווקים רחוקים הרבה יותר.

פריצ'ארד תלה את הסיבות למהלך במספר גורמים, בהם הכמות הגדולה של הונאות (fraud) ובוטים הפוגעים באפקטיביות ומנפחים את העלות, היכולת המוגבלת למדוד מהלך ואפקטיביות, הבעיות הקשות בשרשרת האספקה הדיגיטלית והידיים המרובות שהפרסום עובר בדרך, בקושי לוודא שהפרסום עולה בסביבה בטוחה למותג - ולא כפי שהתגלה שוב ושוב בחודשים האחרונים, על גבי תכנים לא ראויים.

פריצ'ארד הוא אולי הקולני במבקרים שקמו לאחרונה לפרסום הפרוגרמטי, אבל הוא לגמרי לא לבד. הסנטימנט שהוא מבטא בקול רם בא לידי ביטוי גם אצל מפרסמים גדולים אחרים, למשל יוניליוור, שמנהל השיווק שלה קית ווד הצהיר רק לפני שבועיים הצהרות דומות. וכשמפרסמים בסדר גודל כזה יוצאים נגד הפלטפורמות, זה גם עובד להם: בחודשים האחרונים הגבירו גוגל ופייסבוק את הניסיונות לשמור על סביבת תוכן בטוחה, שינו אלגוריתמים ותגברו כוח אדם שינטר ידנית את התכנים. ההירתמות של הפלטפורמות לניסיונות לייצר שינוי מראה שגם ענקיות בלתי מנוצחות לכאורה, כמו גוגל ופייסבוק, מאוימות ממפרסמים גדולים ואינן לוקחות כמובן מאליו את תקציבי הפרסום שלהם. לא פחות חשוב - זה מוכיח עד כמה לערנות של מפרסם, למוכנות לעשות ולטעות, לשלם ולעשות פניית פרסה, יש משמעות דרמטית בהפיכת השוק למקצועי יותר.

תנועת מטוטלת לכיוון ההפוך

הרבה קולות של שמחה לאיד נשמעים בימים האחרונים מאמצעי תקשורת ומשרדי פרסום - אותם גורמים שאוכלים מרורים בשנים האחרונות משחקני הפרסום הפרוגרמטי, כך שבמידה מסוימת אפשר להבין אותם. הפרסום הפרוגרמטי נתפס במשך זמן רב כסוג של קסם. התרופה לכל הבזבוז שאפיין את המדיה המסורתית. היכולת להיות מדויק. יעיל. ממוקד. חסכוני. הוא גם הפרסום שמאיים באופן דרמטי על המודל הקלאסי של משרדי הפרסום - מאלץ אותם להשקיע בתחום יקר, מסובך ודורש תשומות ניהוליות בלתי פוסקות כשאיש עדיין לא באמת יודע איך להרוויח ממנו. קבוצות הפרסום נאלצו להיכנס אליו כי המפרסמים דחפו להיות בו.

עכשיו, מתברר לחלק מהמפרסמים שכגודל הציפיות גודל האכזבות: פרוקטר ודומותיה מיהרו לחבק את הילד החדש ולבעוט בחברים הישנים. ההיכרות עם הילד החדש נעשתה תוך כדי תנועה, וככל שרבתה הקירבה התגלו גם החסרונות. רבים מאלה שהסתכלו מהצד על התהליך נוטים עתה להתבלבל ולחשוב שאם הילד החדש לא מושלם, אז הוא ילד רע. בעוד שלמעשה יותר נכון להשוות את הדיגיטל לילד בגיל ההתבגרות. לכן, בדיוק כפי שלא היה נכון להספיד לפני מספר שנים את הפרסום בטלוויזיה, מטופש להספיד כעת את הפרסום הפרוגרמטי. אנחנו נמצאים בעיצומה של תנועת מטוטלת, ומה שאנו חווים כרגע זו התנועה שלה לצד השני.

אבל המטוטלת תיעצר באמצע, כי את הנעשה לא ניתן להשיב ורכבת הדיגיטל כבר מזמן עזבה את התחנה ויצאה לדרך. היא מסלול חשוב, רק שבמשך זמן רב אנשי השיווק והפרסום - וגם הפלטפורמות - התבלבלו ולא הגדירו נכון מהי רכבת ומהן המסילות. כי הדיגיטל הוא המסילות, וככל שהתחום ילך ויתבגר והנוסעים ידרשו שירות יותר טוב, המסילות ישתפרו. אבל זה לא פוטר את הנוסעים מלהישאר עירניים. להחליט לאן הם נוסעים, מהן התחנות בדרך, איך מודדים את המרחק ועם איזה קהל רוצים לעלות לקרון. קל להסתכל עכשיו על המפרסמים הגדולים ולנסות להבין מה הם עושים, אבל זאת טעות. כי המסע של פרוקטר שונה מהמסע של וולמארט בדיוק כשם שהאתגרים של שטראוס שונים מהאתגרים של שופרסל. בעידן החדש אין דרך אחת, והיכולת לצלוח אותו טמונה ביכולת לשאול שאלות ולחפש תשובות - אמיתיות.

נוהרים אחרי הבאזז בלי לבדוק

לכאורה אפשר לחשוב שכל הטלטלה שמתרחשת כעת עוברת מעל השוק הישראלי ששונה מאוד מהשוק בארה"ב. אחרי הכל, למרות המספרים הנאים שמציג הדיגיטל בישראל, המהפכה האמיתית כאן עדיין לא התרחשה. בישראל מהווה הדיגיטל 30% משוק הפרסום, בעוד שבארה"ב הוא מגיע למספרים של 40%-45%. ישראל הייתה ונשארה מדינה חזקה של טלוויזיה. הרייטינג המסחרי כאן תמיד היה משהו שבארצות מערביות אפשר רק לחלום עליו, ועתה, לאחר פיצול ערוץ 2 לקשת ורשת, הרייטינג המסחרי אפילו עלה. הביזור של המדיום הטלוויזיוני שקיים בארה"ב - עשרות ערוצי כבלים מקומיים פעילים - לא קיים פה.

לעומת זאת, הכוח של גוגל ופייסבוק כאן עוצמתי בהרבה יחסיתלארה"ב, שבו יש עוד רשתות ובורסות מתחרות. אם מוסיפים לכך את העובדה שתחום האיקומרס המקומי הרבה פחות מפותח, מבינים שבתוך צינורות האינטרנט בחו"ל זורם הרבה כסף בעייתי המגיע מהונאות, ארביטרז'ים ורמאויות למיניהן - מה שקורה פחות בארץ.

אבל העיוורון והנטייה לרוץ קדימה, לשפוך את המים עם התינוק, קיימים בישראל לא פחות מאשר בארה"ב. הנהירה אחרי הבאזז בלי לבדוק האם הוא מתאים; שאלות עמוקות כמו מה מודדים, איך מודדים ולמה, לא נשאלות מספיק והן עלולות בסופו של דבר להביא בדיוק לאותו מקום שרואים כעת בארה"ב - אכזבה שהיא בעיקר תולדה של ציפיות לא מותאמות. או כפי שלמדו בפרוקטר - בשיווק אין פתרונות קסם. דרוש היגיון בריא. כל השאר יגיע איתו.

פרסום פרוגרמטי

פרסום ממוקד המותאם לקהל יעד ספציפי בזמן אמת. פרסום זה מבוסס על טכנולוגיית real time bidding (RTB), המאפשרת לאתרים ולמפרסמים להשתתף בזירת מסחר שבה הם יכולים למכור ולקנות שטחי פרסום דרך בורסות פרסום. הפרסום מוצג בהתאם למחיר שמוכנים המתמודדים לשלם תמורת חשיפת הפרסום לגולש המטורגט.

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד