גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אי-אפשר לשרוד במצב שבו יש 5 מפעילי סלולר במדינה"

הולין זאו, יו"ר איגוד הטלקומוניקציה הבינלאומי (ITU): "המדינות מרוויחות מהמכרזים על תדרים, אבל לחברות לא נשאר כסף"

הולין זאו / צילום: רפי קוץ
הולין זאו / צילום: רפי קוץ

הולין זאו, יו"ר איגוד הטלקומוניקציה הבינלאומי (ITU), הגיע בשבוע שעבר לביקור ראשון בישראל. זאו הוזמן לישראל על ידי שר התקשורת, האגף לקשרי חוץ במשרד התקשורת ומשרד החוץ. בראיון ל"גלובס" מספר זאו שמבחינתו מדובר בהגשמת חלום ובהקשר הזה אפשר להוסיף שהחלום מורכב גם מכך שהפלשתינאים קיבלו תדרי דור שלישי, בתמיכת ה-ITU.

מהי בעצם המטרה של ה-ITU?

"מטרת הארגון היא לחבר את העולם ולעבוד על טכנולוגיות וסטנדרטים בתחומים רבים של תקשורת כמו סלולר, תדרים, מיחשוב, סייבר וכו'. ל-ITU יש תפקיד חשוב ביצירת סביבה שתאפשר חדשנות והשקעה בתשתיות בכל העולם".

איך מתבצעת העבודה שלכם? יש לכם מעבדות עצמאיות?

"בעבר היו לנו, אבל היום אנחנו מתבססים על תרומה של חברים בארגון. רשימת החברים כוללת מפעילי סלולר, ממשלות, מוסדות אוניברסיטה ומכוני מחקר. הארגון בנוי על יצירת קונצנזוס לפיו כל חברה מביאה את הרעיונות שלה לתקינה ולשירותים ואנחנו מנסים להוביל הסכמה רחבה על ידי רוב החברים. בעיקרון התעשייה היא זו שמכתיבה את הסטנדרטים ואנחנו מאוד גאים בכך שהארגון עובד ככה. אתה חייב סטנדרטים.

"פורומים ובריתות יש 'אד הוק' ובכל העולם, אבל מבחינה בינלאומית אתה חייב תקינה משותפת. ה-ITU הוא הארגון היחיד שגם ממשלות מעורבות בו וזה מה שיפה בפלטפורמה שלנו. אנחנו כמובן מעורבים גם בספקטרום תדרים ולוויינים. כמעט בכל תחום בחיים שלנו חייבים ספקטרום וה-ITU הוא היחיד בעולם שמסוגל לתאם בין מדינות בכל העולם בנושא של תחומי תדרים. בדרך כלל זה קורה בוועידה הארבע שנתית שלנו, שבה אנחנו מלבנים את הסוגיות. צריך לזכור ששירותי התקשורת הפכו לפרטיים אחרי שבמאה הקודמת הם היו בבעלות ממשלתית ולכן נדרש תיאום גדול יותר".

"לייעל את השימוש בתדרים"

מה בעניין הקצאות תדרים לדור החמישי? נראה שארה"ב רצה קדימה לפני כולם, ללא תקינה רשמית.

"זה לא שאמריקה רצה יותר קדימה מאשר אחרים. לפני 20 שנה היו חברות גדולות ששלטו בתעשייה. הן פיתחו טכנולוגיות שכבשו את העולם. בשנות ה-70 וה-80 ראינו דווקא את האירופאים מובילים את התעשייה העולמית. כל גוש ניסה לדחוף את הסטנדרטים שלו ואחר כך היה לנו את היפנים שהובילו. בשלב הבא הצטרפו שתי הקוריאות וסין עם התקנים שהן פיתחו.

"השוק שלהם התקדם מהר יותר אבל מתחילת המאה זה הופך להיות יותר מורכב. יש חברות קטנות שמתחילות לייצר פעילויות שנובעות מהצרכים המקומיים, כמו בהודו למשל. מה שיפה בדור החמישי של הטכנולוגיה הוא שהוא לא מוגבל רק לחברות הגדולות. לכן ההכרזות היום בדור החמישי הן בכל העולם. היום חייבים להגיע לסיכום וזה מה שחשוב בהרמוניזציה של התדרים. כולם נזקקים לתדרים שנמצאים במחסור. יש גם בעיות של תדרים צבאיים וזה גם תהליך שאנחנו עובדים עליו, לעבור מאנלוגי לדיגיטלי כדי לייעל את השימוש בתדרים".

החזון שלך הוא לפתור בעיות תדרים בכל העולם?

"אין דרך אחרת. בלי תיאום לא נפתור בעיות".

איך אתם עושים את זה?

"אנחנו דוחפים חדשנות. הפורומים שלנו אף פעם לא מפסיקים לעבוד. הוועידה הגדולה שלנו כל-כך חשובה שאתה חייב לתאם את האג'נדה ארבע שנים לפני שהיא נערכת. את הוועידה ב-2019 בז'נבה קבעו ב-2015, כדי שכל אחד יגיע עם החומר מוכן. הנציגים באים כשהם יודעים שמדובר בפלטפורמה גלובלית וצריך לעשות ויתורים".

"אירופה נמצאת קצת מאחור"

איזה מדינות מובילות היום את עולם בתקשורת?

"ארה"ב, יפן, דרום קוריאה וסין. הקוריאנים אגב מאוד מזכירים לי את הישראלים. אין להם הרבה משאבים והם נדרשים לעבוד על חדשנות כל הזמן. שוק חזק מאוד נוסף הוא רוסיה, ששמה את האסטרונאוט הראשון בחלל. למרבה הצער אירופה נמצאת קצת מאחור. כמו שאמרתי, הם היו פעם בחזית והאמריקאים לא. לאירופאיים היה את ה-GSM, אבל אחר כך הם כבר נסוגו. גוגל, פייסבוק, אפל ואמזון הן אמריקאיות, ומה שהאירופאים עושים זה לקחת אותן לבתי משפט.

"אם האירופאיים לא אוהבים את הטכנולוגיות האמריקאיות אז שיפתחו משהו באופן עצמאי. אתם לא יכולים לחסום את הטכנולוגיות האמריקאיות ואת התחרות והחדשנות שהן מביאות, דרך בתי משפט. תביאו פתרונות. אתה חייב להציע לאנשים שלך את הפתרונות שלך. אי-אפשר לחסום את אפל, גוגל ופייסבוק רק בגלל שאין לכם משהו דומה. בישראל יש חדשנות אבל היא שוק קטן ולכן טכנולוגיות שמפותחות כאן נרכשות ומוטמעות בשווקים גדולים".

מה לדעתך על כנס הסלולר בברצלונה השנה?

"דיברו בשנה שעברה על 4K ו-K8 אבל השנה לא ראינו את זה, זה היה משונה. השנה דיברו בעיקר על דור חמישי ועל אפליקציות חדשות באזור הזה. צריך לזכור שזאת תערוכה מסחרית. הכנסים שלנו אינם מסחריים. בדור החמישי אנחנו נקבע את התקנים בשנה הבאה באופן סופי".

מה לגבי הרשות הפלשתינית?

"אנחנו עובדים איתם ועכשיו יש שם דור שלישי. אנחנו ממשיכים לעבוד גם עם הישראלים וגם איתם כדי שיהיו תדרים גם בעזה".

מתי נראה השקות של הדור החמישי?

"במדינות רבות נראה השקות כבר השנה. בלטביה יש השקה של דור חמישי. הנשיא של טלנור, מפעיל סקנדינבי גדול, אמר שהוא השקיע בדור הרביעי והוא לא החזיר את ההשקעה שלו. לטענתו אין לו כסף להחליף טכנולוגיה. הזמן בין החלפת טכנולוגיות היה פעם 10 שנים בערך. אחרי 7-8 שנים להחליף טכנולוגיה זה מהר מדי עבור חלק מהמפעילים".

אולי יש יותר מדי תחרות?

"באירופה למרבה הצער יש יותר מ-100 מפעילים. זה יותר מדי וקשה להרוויח. ראינו שהמדינות מרוויחות מהמכרזים הרבה כסף על תדרים אבל בסוף למפעילים לא נשאר כסף להשקיע".

הקונסולידציה חיונית?

"אי-אפשר לשרוד במצב שבו יש 5 מפעילים במדינה".

ITU

שנת הקמה: 1865. הארגון הוקם בפריז ונקרא בתחילת הדרך "איגוד הטלגרף הבין לאומי"

תחום פעילות: הארגון, ששייך לאו"ם, מקצה תדרי רדיו וסלולר וגם מסלולים בחלל עבור לוויינים

הולין זאו (68)

מגורים: נולד בסין, מתגורר בז'נבה

השכלה: לימודי הנדסה באוניברסיטת נאנג'ינג

אישי: נשוי+1

רזומה: הצטרף ל-ITU בשנת 1986

עוד כתבות

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה