גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רק אם נכיר בעוול, נוכל לסלוח

הסדרה "סלאח פה זה ארץ ישראל" מעוררת כעס שצריך לגרום לאנשים לפעול לתיקון המצב

ירוחם / צילום: איל יצהר
ירוחם / צילום: איל יצהר

הסדרה התיעודית "סלאח פה זה ארץ ישראל" של היוצר דוד דרעי (משודר ברשת 13) מספר את סיפורם של העולים מצפון אפריקה ומתמקד במדיניות פיזור האוכלוסין. מדיניות זו הפנתה באופן מכוון את העולים לעיירות הפיתוח בפריפריה, תוך ביצוע עוולות רבות. הסיפור המסופר בסדרה הוא במידה רבה סיפורה של ירוחם, עירי.

באופן אישי, הדחקתי בשנים הראשונות של חיי את הסיפור של הוריי. רציתי להיות צבר ישראלי וציוני, מדריך בתנועת הנוער בני עקיבא וקצין בגולני. בשנות העשרים לחיי הבנתי שחלק משמעותי מהזהות שלי שלוב בסיפורם של הוריי. במוצאם ממרוקו, בשפה הערבית שבה דיברו, ביהדות השורשית והמתונה שהייתה לחם חוקם. ויתור על החלק הזה, הוא ויתור על חלק ממני, על חלק ממה שאני, על נתח חשוב בסיפור הישראלי כולו.

זהות של אדם וקהילה היא דבר מהותי לחייו ולדרכו. רוב אותן קבוצות בחברה הישראלית, שאינן מרגישות חלק מהסיפור ומהטוב המשותף, חשות בשל כך ניכור והיעדר חיבור לאתוס ולנרטיב הישראלי הבולט. יחד עם זאת, הסיפור הזהותי הישראלי שהתגבש כאן במשך הזמן, הוא סיפור מורכב ומפותל ולא תמונה פשטנית וחדה.

סיפור זהותם של ילדיי מדגים זאת היטב. הם נכדים לעולים ממרוקו ומארה"ב. אני רוצה שילדיי ידעו מילים במרוקאית, ביידיש ובאנגלית. אני רוצה שמהמטבח שלהם יעלה ניחוח של מגוון המטבחים כולם, של סבתא ג'ודי, כמו גם של סבתא מסעודה. שהם ילמדו מתורתו של סבם, הרב בנג'י סגל, רב קונסרבטיבי, שכתב ספרות ענפה על תהילים ושיר השירים ומסבא אליהו, תלמיד חכם, צנוע ואצילי. אני רוצה שילדיי ידעו להגיד שהם יהודים וישראלים ומרוקאים ואמריקאים. אני חושב, שניתן לחיות בריבוי זהויות כשאתה מפויס עם כולן.

הסרט "סלאח" מציג עוולות וכאבים ישנים. כדי שהדברים יוכלו להיסלח, ונוכל להתפייס, יש לתת לעוול מקום והכרה, להנכיח אותו במרחב הציבורי, ולדבר עליו. יתרה מכך, יש לדבר על החלוציות והמעשים הדגולים של אותם עולים.

כדי לתקן את עוולות העבר נדרשים שלושה דברים: 1. מנהיגות מקומית קהילתית, אותנטית, גאה וחזקה. 2. מחויבות של מדינת ישראל לעשות את המעשים הנכונים בהיבט הזהותי, התרבותי והכלכלי. 3. הכרה לאומית במפעל הזה כמפעל הכרחי לצמצום פערים, לשוויון הזדמנויות, ליצירת "צמיחה מכלילה". כל אלה על-מנת שהשפע שנוצר כאן (ויש שפע) בישראל, לא ייעצר בגוש דן, אלא יגיע לכל ערי הפריפריה הגיאוגרפית ולכלל האוכלוסייה.

לפעמים, כשאני חושב על המנהיגות שדרושה לנו, אני רואה אנשים שמתגאים במוצאם, שלא מתביישים בתרבות ובחינוך שעליהם גדלו, אלא גאים בהם. מנהיגים שמקבלים אחריות על הקהילה שלהם, נשארים לגור ולפעול במקומות שבהם גדלו.

הנוער שלנו בירוחם גאה בעיר מולדתו, אבל מתמודד עם אתגרים לא פשוטים. יש לנו עשרות פרויקטים חינוכיים משלימים בירוחם, אבל רובם ממומנים ע"י פילנתרופיה. אין שום סיבה שזה יהיה כך, כי זהו תפקידה של המדינה. כך, גם מצב הבריאות בנגב ובגליל חייב להשתנות. ערים שסובלות מהגירה שלילית חייבות לקבל סל תרבות מורחב, מתנ"ס חזק, מערכת חינוך צומחת וחדשנית, קהילות צעירות ומגוונות, ומקומות תעסוקה.

הרשימה הזו מציבה רק חלק קטן מהמשימות המוטלות על הצופה בסרט, ששואל את עצמו "מה עכשיו?". למראה הסרט מתגנבת ללב תחושת כעס, ניכור, ואפילו חידלון וייאוש. אבל אותי התחושה הזו מניעה לעשות, לפעול, לתקן את החברה, לגדוע את השרשרת הרב-דורית של כשל חברתי. אני מזמין אתכם להצטרף אליי למסע הזה, שהוא קיום החוב המוסרי כלפי העולים.

■ הכותב הוא ראש מועצת ירוחם, חבר הנהלה בתנועת פנימה ויו"ר מועצת הנגב. 

עוד כתבות

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ממבצע לחיסול הצמרת באיראן עד תקיפת הגרעין: האופציות הצבאיות שהוצגו לטראמפ

בכיר אמריקאי: הצבא לא יהיה מוכן באופן מלא לתקיפה בסוף השבוע ● הפלסטינים מדווחים על ירי טנקים ממזרח למחנה אל-בוריג' שבמרכז רצועת עזה ●  צה"ל תוקף תשתיות של חיזבאללה בדרום לבנון  ● על רקע איומי המלחמה: טראמפ כינס דיון עם יועציו בנושא איראן ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

"השקל החזק תואם את התנאים המאקרו כלכליים. בנק ישראל לא צריך להתערב"

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר והבעל נותר בלי זכויות בבית

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"