גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנרטיב הוא הכול: הקרב האמיתי שמתנהל במערכת הפוליטית

כך נראו 72 שעות של מלחמה פסיכולוגית פוליטית שבהן ראש הממשלה בנימין נתניהו התמקד בעיקר במציאת תאריך מתאים לבחירות, ושותפיו עסקו בעיקר בגיבוש הנרטיב שלפיו לא הם רצו בחירות

עוזי פוקס שר את מילותיה של תלמה אליגון ללחן של קובי אושרת: "כן - כן, לא - אז לא, החיים הם סרט; כן - כן, לא - אז לא, סרט משוגע. כן- כן, לא - אז לא. החיים הם חגיגה ואני צעיר".

כל אזרח ישראלי, בעל זכות בחירה שדעתו עמו, ניסה להבין מה הולך בראשו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בשבועות האחרונים. מי שרצה לנחש יכול היה לפזם לו את השיר הקצבי החביב הזה ולהתחבר לכל מילותיו, אולי חוץ מאשר לחלק האחרון "ואני צעיר".

הפוליטיקאי הוותיק, המוכר, השמרן, הנואם המחונן שלנו החליט להטריף את מדינת ישראל והתסריט של הסרט המשוגע כאילו כותב את עצמו סביב האיש.

באישון לילה, בעודו בוושינגטון לפני כמה ימים מגיעות השמועות על ניר חפץ כעד המדינה, כמה ימים אחרי הפיכתו של שלמה פילבר לעד המדינה המשמעותי בתיק בזק. ובינתיים, נתניהו מבשל בחירות, מסיט את האש מתיק בזק, גורם לציבור לפזול בהלם - האם זה חרדים? האם זה בגלל ליברמן? ומה עם התקציב שהבטיחו ועבדו עליו זמן רב כל כך - והוא, נתניהו, מפליג לו על הסקרים התומכים.

כל זאת טרם הספקנו לשאול, מי יהיו יועציו של נתניהו במערכת בחירות גועשת ופרסונלית, כאשר ניר חפץ מנוע ומפטפט עצמו לדעת על הבוס לשעבר, ועו"ד דוד שמרון מרוחק, ועו"ד מלכו התפטר, ופילבר מוסר את כל שידע. היועץ-חבר שעיה סגל נפטר, וגם היועץ האמריקאי ארתור פינקלשטיין לא איתנו יותר, ונתניהו חי אתה סרט של חייו: "כן - כן, לא - אז לא".

לא לסמוך על הסקרים

קמפיין רכבת ההרים שעשוי להתחיל הלילה - או שמא לא יתחיל - הוא הליכה אל הלא נודע. למרות הסקרים המחמיאים, בסביבתו של ראש הממשלה אמרו בימים האחרונים "אתה יודע איך אתה נכנס למערכת הבחירות אך אינך יודע איך תצא ממנה". זו אמירה קלישאתית, אך מדויקת.

הסוקרים הישראלים, אין לסמוך עליהם. כל אחד בישראל מבין זאת. רובם מחוברים בקשרים עבותים למפלגות, מקבלים כספים פוליטיים ומנפקים תוצאות כמעט לפי הזמנה. הם לא טורחים לגלות לציבור ששיעור עצום של האנשים אליהם הם התקשרו לא רצו לתת תשובה ומה מספר האנשים שכלל לא מסוגלים להבטיח בשלב הזה.

הפרט החשוב: מועד הבחירות

נתניהו מנסה בכל מאודו לשלוט במועד שבו יערכו הבחירות, אם הן יקבעו הלילה. התאריך מקודש. החיים הפוליטיים לפי לוח השנה. יום השואה, יום הזכרון, יום העצמאות, יום ירושלים. אפילו חג השבועות עשוי להיות מגויס לחג הצימחונות והאהבה למשק החי, כולל געגועים לקאיה הכלבה.

אך הימים האחרונים מלמדים שדווקא בדבר הזה נתניהו לא מצליח לשלוט בשלב הזה. הוא לא השתלט על קביעת הנרטיב הקריטי של מי האחראי לפיזור הממשלה ה-34 והכנסת ה-20 (אם אכן נקום מחר בבוקר עם תחילתה של מערכת בחירות).

השרים בנט, שקד, ליברמן - שלושתם במיוחד - שוקדים בימים האחרונים על נרטיב מוקפד ומהודק. לא הם רצו לפזר את הממשלה. שקד הגיעה עד לתחתית הרצפה של ניהול ישיבת ועדת שרים לחקיקה לבדה, תוך טלפונים בהולים לבית חולים כדי להעיר את השר אזולאי שיתמוך בה.

ליברמן העלה היום בבוקר סטטוס בהיר במיוחד ובו הבהיר שכל זה הוא בניגוד לאינטרסים המובהקים שלו. הוא הודה בפה מלא, שמועד הבחירות המוקדם הזה פוגע באינטרסים האישיים שלו.

השר כחלון פחות פעיל בחיזוק הנרטיב, אך גם הוא דבק במשימת התקציב כיעד העליון. הוא לא נתן ולא יתן לנתניהו להותיר על הציבור את הרושם כאילו הסכים לכך.

וכך, השאלה אם הולכים מחר או לא הולכים מחר לבחירות נותרת פתוחה בשעת כתיבת שורות אלה, אבל הפוליטיקאים המקיפים את נתניהו מתעקשים סוף סוף על עניין ערכי פעוט אחד: לא, זה לא הם הובילו את המדינה למערכת בחירות סביב אישיותו של ראש הממשלה.

קמפייין הבחירות של נתניהו

הזירה הפוליטית היום נמצאת בקונצנזוס סביב נושא אחד: מערכת הבחירות שמתקרבת תהיה פרסונלית ותממקד סביב אישיותו של ראש הממשלה ואורחות חייו.

נתניהו ינסה למשוך את המערכה לזירה הבינלאומית. הוא יחגוג 70 שנה למדינה, ושבועיים אחרי הטקסים הנוגעים והמרגשים של ימי הזכרון ויום העצמאות, הוא יארח בישראל את נשיא ארה"ב דונלד טראמפ (אשר עדיין לא נתן תשובה סופית על הנסיעה הזו). החגיגה העצומה תושלם בגזירת הסרט בפתיחת שגרירות זמנית בירושלים. לאחר מכן, יושלמו החגיגות באמצעות יום ירושלים, בו יערכו עוד כמה טקסים וישאו עוד נאומים.

גם ביקור ממלכתי של הנסיך ויליאם ופמלייתו, עשוי לעורר בישראלים רגשות ממלכתיים, דיפלומטיים, ואפילו מחשבות על מלוכה או קיסרות.

בצד הגלובלי, נתניהו עשוי גם לשאוף לשבץ מקסימום נסיעות לחו"ל בפרק הזמן הקצר שנותר בין חג לחג. ל"גלובס" נודע שנתניהו אמור להגיע לביקור בסרביה, מדינה במזרח אירופה אשר אינה חברה באיחוד האירופי. הנסיעה הזו אמורה להיות קצרה (יום אחד) ואם אכן תתרחש, היא מעלה תהיות, שכן סרביה הצביעה נגד ארה"ב באו"ם בנושא העברת השגרירות האמריקאית.

גרמניה, ברטיניה וצרפת דווקא לא צפויות לשתף פעולה עם נתניהו באמצעות הפיכת מנהיגים לניצבים בתעמולה של ראש הממשלה. ל"גלובס" נודע שעם הקמת הממשלה הגרמנית השבוע, הפגישות ההדדיות של השרים והממשלות שתוכננו להיערך בירושלים באביב הקרוב עשויות להידחות עד אחרי מערכת בחירות.

השרה סופה לנדבר: פוליטיקאית במרכז הסערה

שרת הקליטה והעליה סופה לנדבר נמצאת הבוקר (ג') בטיסה מניו-יורק לתל-אביב. המדינה מתהפכת סביב השרה הכי אלמונית של ממשלת ישראל והיא עדיין לא נמצאת. איך הפכה לנדבר להיות הציר המשמעותי של מערכת הבחירות שתתקיים או לא תתקיים ב-26 ביוני 2018?

בהיותה השרה מטעם ישראל ביתנו בוועדת השרים לחקיקה וגם השרה היחידה במפלגת ישראל ביתנו שהיא חברת כנסת (ליברמן התפטר לפי החוק הנורווגי), הפכה היממה הנוכחית, 13 במארס, לקריטית בכל הצבעה וכל אמירה של שרת הקליטה אשר לרוב אינה חשופה לתקשורת.

לנדבר תשתתף היום בהצבעת הערר בוועדת השרים לחקיקה, בשעה 15:15, אך שם כמו בכל החיים הפוליטיים תחת מפלגת ישראל ביתנו, היא תפעל לפי הנחיית ליברמן. ההתנגדות של ישראל ביתנו לחוק הגיוס, גם בגרסתו הטרומית ו"הבלתי חוקתית" (כפי שהגדירה זאת שרת המשפטים שקד) - ממשיכה להיות בתוקף. ח"כ עודד פורר מטעם המפלגה אמר הבוקר בכלי התקשורת שדווקא עכשיו בגרסה הבלתי הגיונית של החוק הזה, מפלגתו תמשיך להתנגד ואילו בתיקוני החוק בהמשך הדרך, אם החוק יתאים לעמדת משרד הבטחון, הם עשויים היו לתמוך. שר הבטחון אביגדור ליברמן אמר הבוקר בכנס פיתוח יכולות צבאיות: "אם רה"מ לא רוצה בחירות - שלא יפטר את סופה לנדבר".

וכך הצבעתה של לנדבר בוועדת השרים לחקיקה היא קריטית. יחד עם זאת, גם עם התנגדות של השרה לנדבר הערר ככל הנראה ידחה, כי רוב הממשלה תצביע לדחותו וחוק הגיוס יוגש למליאת הכנסת היום אחר הצהריים או בתזמון מאוחר יותר בהמשך היום ובלבד שהחוק הזה יונח לפני חוק התקציב.

השלב הבא, יהיה התנגדותה של לנדבר לחוק הזה גם במליאת הכנסת. ראש הממשלה נתניהו עשוי להודיע שהוא מפטר את לנדבר מיד אחרי ההצבעה, בדרמה שלבטח תצולם מול מצלמות הטלוויזיה בכנסת. כפי שצוין לעיל, ליברמן עצמו לא נוכח במליאה שכן אינו ח"כ ואינו משתתף בהצבעות בכנסת, אך ליברמן הודיע מראש שאם תפוטר לנדבר, הוא יפרוש מן הקואליציה יחד עם כל חברי הכנסת שלו. הקואליציה תמנה אז 61 ח"כים, בדומה למצב הדברים שהיה בשנה הראשונה לממשלה ה-34.

הדבר זה, יגלגל כמעט בוודאות הליכה לבחירות. נתניהו הודיע לפני כמה ימים שאין לו שום כוונה לשבת בקואליציה של 61 ח"כים שכן אינה מאפשרת לו לעבוד.

אגב, דווקא כדי למנוע את התהליך המתואר לעיל שבו לנדבר מוצאת עצמה מפוטרת באופן מיידי - הוחלט לפני כשבועיים שהצעת חוק הגיוס תונח באמצעות חבר כנסת פרטי- יואב בן צור מש"ס - ולא בהצעת חוק ממשלתית. חוק יסוד הממשלה קובע כי אם שרה בממשלה מצביעה נגד הצעת חוק ממשלתית רואים אותה כמי שהתפטרה באופן מיידי. הדבר אינו כך בהצעת חוק פרטית ולכן הנושא מחייב אקט יצירתי של נתניהו - להודיע ללנדבר שהיא פוטרה ולגלגל ביזמתו את ההליכה לבחירות.

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט