גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנרטיב הוא הכול: הקרב האמיתי שמתנהל במערכת הפוליטית

כך נראו 72 שעות של מלחמה פסיכולוגית פוליטית שבהן ראש הממשלה בנימין נתניהו התמקד בעיקר במציאת תאריך מתאים לבחירות, ושותפיו עסקו בעיקר בגיבוש הנרטיב שלפיו לא הם רצו בחירות

עוזי פוקס שר את מילותיה של תלמה אליגון ללחן של קובי אושרת: "כן - כן, לא - אז לא, החיים הם סרט; כן - כן, לא - אז לא, סרט משוגע. כן- כן, לא - אז לא. החיים הם חגיגה ואני צעיר".

כל אזרח ישראלי, בעל זכות בחירה שדעתו עמו, ניסה להבין מה הולך בראשו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בשבועות האחרונים. מי שרצה לנחש יכול היה לפזם לו את השיר הקצבי החביב הזה ולהתחבר לכל מילותיו, אולי חוץ מאשר לחלק האחרון "ואני צעיר".

הפוליטיקאי הוותיק, המוכר, השמרן, הנואם המחונן שלנו החליט להטריף את מדינת ישראל והתסריט של הסרט המשוגע כאילו כותב את עצמו סביב האיש.

באישון לילה, בעודו בוושינגטון לפני כמה ימים מגיעות השמועות על ניר חפץ כעד המדינה, כמה ימים אחרי הפיכתו של שלמה פילבר לעד המדינה המשמעותי בתיק בזק. ובינתיים, נתניהו מבשל בחירות, מסיט את האש מתיק בזק, גורם לציבור לפזול בהלם - האם זה חרדים? האם זה בגלל ליברמן? ומה עם התקציב שהבטיחו ועבדו עליו זמן רב כל כך - והוא, נתניהו, מפליג לו על הסקרים התומכים.

כל זאת טרם הספקנו לשאול, מי יהיו יועציו של נתניהו במערכת בחירות גועשת ופרסונלית, כאשר ניר חפץ מנוע ומפטפט עצמו לדעת על הבוס לשעבר, ועו"ד דוד שמרון מרוחק, ועו"ד מלכו התפטר, ופילבר מוסר את כל שידע. היועץ-חבר שעיה סגל נפטר, וגם היועץ האמריקאי ארתור פינקלשטיין לא איתנו יותר, ונתניהו חי אתה סרט של חייו: "כן - כן, לא - אז לא".

לא לסמוך על הסקרים

קמפיין רכבת ההרים שעשוי להתחיל הלילה - או שמא לא יתחיל - הוא הליכה אל הלא נודע. למרות הסקרים המחמיאים, בסביבתו של ראש הממשלה אמרו בימים האחרונים "אתה יודע איך אתה נכנס למערכת הבחירות אך אינך יודע איך תצא ממנה". זו אמירה קלישאתית, אך מדויקת.

הסוקרים הישראלים, אין לסמוך עליהם. כל אחד בישראל מבין זאת. רובם מחוברים בקשרים עבותים למפלגות, מקבלים כספים פוליטיים ומנפקים תוצאות כמעט לפי הזמנה. הם לא טורחים לגלות לציבור ששיעור עצום של האנשים אליהם הם התקשרו לא רצו לתת תשובה ומה מספר האנשים שכלל לא מסוגלים להבטיח בשלב הזה.

הפרט החשוב: מועד הבחירות

נתניהו מנסה בכל מאודו לשלוט במועד שבו יערכו הבחירות, אם הן יקבעו הלילה. התאריך מקודש. החיים הפוליטיים לפי לוח השנה. יום השואה, יום הזכרון, יום העצמאות, יום ירושלים. אפילו חג השבועות עשוי להיות מגויס לחג הצימחונות והאהבה למשק החי, כולל געגועים לקאיה הכלבה.

אך הימים האחרונים מלמדים שדווקא בדבר הזה נתניהו לא מצליח לשלוט בשלב הזה. הוא לא השתלט על קביעת הנרטיב הקריטי של מי האחראי לפיזור הממשלה ה-34 והכנסת ה-20 (אם אכן נקום מחר בבוקר עם תחילתה של מערכת בחירות).

השרים בנט, שקד, ליברמן - שלושתם במיוחד - שוקדים בימים האחרונים על נרטיב מוקפד ומהודק. לא הם רצו לפזר את הממשלה. שקד הגיעה עד לתחתית הרצפה של ניהול ישיבת ועדת שרים לחקיקה לבדה, תוך טלפונים בהולים לבית חולים כדי להעיר את השר אזולאי שיתמוך בה.

ליברמן העלה היום בבוקר סטטוס בהיר במיוחד ובו הבהיר שכל זה הוא בניגוד לאינטרסים המובהקים שלו. הוא הודה בפה מלא, שמועד הבחירות המוקדם הזה פוגע באינטרסים האישיים שלו.

השר כחלון פחות פעיל בחיזוק הנרטיב, אך גם הוא דבק במשימת התקציב כיעד העליון. הוא לא נתן ולא יתן לנתניהו להותיר על הציבור את הרושם כאילו הסכים לכך.

וכך, השאלה אם הולכים מחר או לא הולכים מחר לבחירות נותרת פתוחה בשעת כתיבת שורות אלה, אבל הפוליטיקאים המקיפים את נתניהו מתעקשים סוף סוף על עניין ערכי פעוט אחד: לא, זה לא הם הובילו את המדינה למערכת בחירות סביב אישיותו של ראש הממשלה.

קמפייין הבחירות של נתניהו

הזירה הפוליטית היום נמצאת בקונצנזוס סביב נושא אחד: מערכת הבחירות שמתקרבת תהיה פרסונלית ותממקד סביב אישיותו של ראש הממשלה ואורחות חייו.

נתניהו ינסה למשוך את המערכה לזירה הבינלאומית. הוא יחגוג 70 שנה למדינה, ושבועיים אחרי הטקסים הנוגעים והמרגשים של ימי הזכרון ויום העצמאות, הוא יארח בישראל את נשיא ארה"ב דונלד טראמפ (אשר עדיין לא נתן תשובה סופית על הנסיעה הזו). החגיגה העצומה תושלם בגזירת הסרט בפתיחת שגרירות זמנית בירושלים. לאחר מכן, יושלמו החגיגות באמצעות יום ירושלים, בו יערכו עוד כמה טקסים וישאו עוד נאומים.

גם ביקור ממלכתי של הנסיך ויליאם ופמלייתו, עשוי לעורר בישראלים רגשות ממלכתיים, דיפלומטיים, ואפילו מחשבות על מלוכה או קיסרות.

בצד הגלובלי, נתניהו עשוי גם לשאוף לשבץ מקסימום נסיעות לחו"ל בפרק הזמן הקצר שנותר בין חג לחג. ל"גלובס" נודע שנתניהו אמור להגיע לביקור בסרביה, מדינה במזרח אירופה אשר אינה חברה באיחוד האירופי. הנסיעה הזו אמורה להיות קצרה (יום אחד) ואם אכן תתרחש, היא מעלה תהיות, שכן סרביה הצביעה נגד ארה"ב באו"ם בנושא העברת השגרירות האמריקאית.

גרמניה, ברטיניה וצרפת דווקא לא צפויות לשתף פעולה עם נתניהו באמצעות הפיכת מנהיגים לניצבים בתעמולה של ראש הממשלה. ל"גלובס" נודע שעם הקמת הממשלה הגרמנית השבוע, הפגישות ההדדיות של השרים והממשלות שתוכננו להיערך בירושלים באביב הקרוב עשויות להידחות עד אחרי מערכת בחירות.

השרה סופה לנדבר: פוליטיקאית במרכז הסערה

שרת הקליטה והעליה סופה לנדבר נמצאת הבוקר (ג') בטיסה מניו-יורק לתל-אביב. המדינה מתהפכת סביב השרה הכי אלמונית של ממשלת ישראל והיא עדיין לא נמצאת. איך הפכה לנדבר להיות הציר המשמעותי של מערכת הבחירות שתתקיים או לא תתקיים ב-26 ביוני 2018?

בהיותה השרה מטעם ישראל ביתנו בוועדת השרים לחקיקה וגם השרה היחידה במפלגת ישראל ביתנו שהיא חברת כנסת (ליברמן התפטר לפי החוק הנורווגי), הפכה היממה הנוכחית, 13 במארס, לקריטית בכל הצבעה וכל אמירה של שרת הקליטה אשר לרוב אינה חשופה לתקשורת.

לנדבר תשתתף היום בהצבעת הערר בוועדת השרים לחקיקה, בשעה 15:15, אך שם כמו בכל החיים הפוליטיים תחת מפלגת ישראל ביתנו, היא תפעל לפי הנחיית ליברמן. ההתנגדות של ישראל ביתנו לחוק הגיוס, גם בגרסתו הטרומית ו"הבלתי חוקתית" (כפי שהגדירה זאת שרת המשפטים שקד) - ממשיכה להיות בתוקף. ח"כ עודד פורר מטעם המפלגה אמר הבוקר בכלי התקשורת שדווקא עכשיו בגרסה הבלתי הגיונית של החוק הזה, מפלגתו תמשיך להתנגד ואילו בתיקוני החוק בהמשך הדרך, אם החוק יתאים לעמדת משרד הבטחון, הם עשויים היו לתמוך. שר הבטחון אביגדור ליברמן אמר הבוקר בכנס פיתוח יכולות צבאיות: "אם רה"מ לא רוצה בחירות - שלא יפטר את סופה לנדבר".

וכך הצבעתה של לנדבר בוועדת השרים לחקיקה היא קריטית. יחד עם זאת, גם עם התנגדות של השרה לנדבר הערר ככל הנראה ידחה, כי רוב הממשלה תצביע לדחותו וחוק הגיוס יוגש למליאת הכנסת היום אחר הצהריים או בתזמון מאוחר יותר בהמשך היום ובלבד שהחוק הזה יונח לפני חוק התקציב.

השלב הבא, יהיה התנגדותה של לנדבר לחוק הזה גם במליאת הכנסת. ראש הממשלה נתניהו עשוי להודיע שהוא מפטר את לנדבר מיד אחרי ההצבעה, בדרמה שלבטח תצולם מול מצלמות הטלוויזיה בכנסת. כפי שצוין לעיל, ליברמן עצמו לא נוכח במליאה שכן אינו ח"כ ואינו משתתף בהצבעות בכנסת, אך ליברמן הודיע מראש שאם תפוטר לנדבר, הוא יפרוש מן הקואליציה יחד עם כל חברי הכנסת שלו. הקואליציה תמנה אז 61 ח"כים, בדומה למצב הדברים שהיה בשנה הראשונה לממשלה ה-34.

הדבר זה, יגלגל כמעט בוודאות הליכה לבחירות. נתניהו הודיע לפני כמה ימים שאין לו שום כוונה לשבת בקואליציה של 61 ח"כים שכן אינה מאפשרת לו לעבוד.

אגב, דווקא כדי למנוע את התהליך המתואר לעיל שבו לנדבר מוצאת עצמה מפוטרת באופן מיידי - הוחלט לפני כשבועיים שהצעת חוק הגיוס תונח באמצעות חבר כנסת פרטי- יואב בן צור מש"ס - ולא בהצעת חוק ממשלתית. חוק יסוד הממשלה קובע כי אם שרה בממשלה מצביעה נגד הצעת חוק ממשלתית רואים אותה כמי שהתפטרה באופן מיידי. הדבר אינו כך בהצעת חוק פרטית ולכן הנושא מחייב אקט יצירתי של נתניהו - להודיע ללנדבר שהיא פוטרה ולגלגל ביזמתו את ההליכה לבחירות.

עוד כתבות

אריק קילמן, מנכ''ל קבוצת TSG / צילום: יח''צ

אחרי זינוק של 300% בשנה: החברה הביטחונית שמגייסת 192 מיליון שקל

בחסות הגאות בסקטור הביטחוני, חברת התוכנה טיאסג'י משלימה גיוס הון פרטי שני תוך חודשיים ● תשואות חלומיות גם בשתי הנפקות נוספות של חברות טכנולוגיה ביטחוניות בת"א

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; ה-S&P 500 והדאו ג'ונס בשיאים חדשים

הנאסד"ק עלה בכ-0.2% ● פתיחת החקירה נגד יו"ר הפד ג'רום פאוול מעוררת חששות מפני פגיעה בעצמאות הבנק המרכזי ● מניות הבנקים רשמו ירידות, לאחר שהנשיא טראמפ קרא להגביל את הריביות של חברות האשראי ל-10% ● הדולר נחלש ברחבי העולם עקב החששות לעצמאות הפדרל ריזרב ● עונת הדוחות בוול סטריט נפתחת השבוע עם הבנקים ● השבוע יפורסמו נתוני אינפלציה בארה"ב

טורבינות רוח / צילום: Shutterstock, Angela Crimi

עסקת המיזוג בין סאנפלאואר לאפקון התפוצצה

המגעים למיזוג התפוצצו בעקבות אי־שביעות רצון של יו"ר סאנפלאואר החדש, משה לחמני, מאיכות הנכסים של אפקון ● סאנפלאואר נותרת חברה עם תזרים מזומנים גדול ורצון להתרחב, כך שייתכן שנראה מגעים לעסקה עם חברה אחרת או צעדי התרחבות אחרים מצידה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

ההכנסות ממסים עלו, הגירעון הפתיע לטובה והנתון שמדאיג את האוצר

דוח ביצוע התקציב ל–2025 הציג גירעון נמוך מהתחזית - 4.7% ● בין הסיבות להפתעה: ההכנסות ממסים הסתכמו השנה בכ־520 מיליארד שקל, מעל הצפי המוקדם ● מנגד, יחס החוב-תוצר עדיין אינו חוזר למתווה ירידה

רונן ויוני אסיא - חברת eToro איטורו / צילום: איל יצהר

איטורו מפטרת 7% מהעובדים: "נוקטים בצעדים מתוך עמדת חוזק"

החברה מפטרת כ-100 עובדים, "חשוב לנו לוודא שהמבנה הארגוני תואם את צרכי העסק ותומך באסטרטגיית הצמיחה ארוכת הטווח שלנו ● לאחר שהמניה עלתה לשיא של כ-76 דולר, היא שינתה כיוון וכיום נסחרת במחיר שנמוך ב-38.5% ממחיר ההנפקה

שרגא ברוש עם עורכת דינו איריס ניב-סבאג בבית המשפט, היום / צילום: מאור גולן

אחרי הפחתת העונש בערעור: שרגא ברוש ייכנס לשנה לכלא

ערעורו של נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר התקבל חלקית: ירצה 12 חודשי מאסר, במקום 14 החודשים שנגזרו עליו בגין הרשעתו בעבירות מס ומרמה ● בתוך כך המחוזי דחה את ערעור המדינה, שביקשה להחמיר בעונשו של ברוש ולגזור עליו 24 עד 40 חודשי מאסר

ארה''ב הפכה את פרמידת המזון / איור: Shutterstock

ארה"ב הפכה את פרמידת המזון: בשר בראש, דגנים בתחתית. ומה קורה בישראל?

שר הבריאות האמריקאי הפך את הפירמידה, שמכילה המלצות תזונה לצרכן ● בתפריט: הרבה יותר חלבון ומעט דגנים ● מומחים עימם שוחחנו מברכים על הגבלת מזון מעובד, אך מלינים על דחיקת קטניות ודגנים מלאים ● וגם: המודל שאותו אימץ משרד הבריאות הישראלי

רונאל פישר בבית המשפט המחוזי, אוק' 24 / צילום: רפי קוץ

לאחר עשור: איזה עונש יקבל רונאל פישר?

הפרקליטות דורשת לגזור על רונאל פישר 18 חודשי מאסר בגין עבירות שוחד ושיבוש, בעוד ההגנה מבקשת להסתפק בימי שירות בשל "מחדלי חקירה חמורים" ● עשור לאחר שהתפוצצה - סדרת הפרשות שחשפה רשת של סחר במידע מודיעיני וקשרים אסורים בין המשטרה לשוק הפרטי, מגיעה להכרעה

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

דרישה להזרמת מיליונים לסלייס מעוררת מחלוקת על אחריות בעל השליטה לקריסה

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס, עתר לביהמ"ש נגד דרישת הממונה על שוק ההון כי יזרים 71 מיליון שקל לכיסוי הגירעון בחברת הגמל שבמרכז פרשת ההונאה ● גולדברג טוען כי מנסים לגלגל אליו חובות עתק, בעוד שהרגולטור מזהיר מפני מתן חסינות למי שהכשל אירע במשמרת שלו

שיא משכנתאות בדצמבר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

יותר מ־11 מיליארד שקל: משכנתאות דצמבר שוב בשיא – ואליהן מצטרפות גם ההלוואות לכל מטרה

היקף המשכנתאות החדשות בחודש האחרון לשנת 2025 הוא הגבוה ביותר בשנה החולפת • ההלוואות לכל מטרה הסתכמו ב־791 מיליון שקל בדצמבר – הנתון הגבוה אי פעם • הלוואות הבולט והבלון גם הן ברף גבוה

ג'רום פאוול, יו''ר הפד / צילום: ap, Jacquelyn Martin

ראשי הבנקים המרכזיים בעולם: "עומדים בסולידריות מלאה עם ג'רום פאוול"

11 נגידי בנקים מרכזיים פרסמו הצהרה תמיכה ביו"ר הפד האמריקאי בעקבות איום של ממשל טראמפ להעמיד לדין ● הנגידים הדגישו כי עצמאות הבנקים המרכזיים חיונית לשמירה על יציבות המחירים והשווקים הפיננסיים

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

לראשונה בישראל: בנק לאומי גייס אג״ח ייחודי ממשקיעים זרים

הבנק השלים היום גיוס אגרות חוב מגובות משכנתאות ממשקיעים אירופאים בהיקף של כ-2.8 מיליארד שקל ● הגיוס בוצע על רקע המשך מגמת הצמיחה של הבנק ולצורך גיוון מקורות המימון שלו, ומצטרף למגמת גיוסי אג"ח בחו"ל של הבנקים

לווינים של גילת רשתות לוויין / צילום: גילת

נהנית מסנטימנט חיובי: מה מקפיץ את מניית גילת לוויינים

חברת ציוד תקשורת הלוויינים השלימה זינוק של כ-170% בשנה האחרונה, ונסחרת כבר בשווי של מעל 1.2 מיליארד דולר ● המומנטום החיובי במניה מגיע על רקע הזמנות גדולות שגילת דיווחה עליהן בחודשים האחרונים

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ופז / צילום: יח''צ

את ממדאני הוא כבר ניצח: האם ההימור של זוהר לוי על נדל"ן בניו יורק ישתלם?

ראש עיריית ניו יורק ניסה לנצל את זכיית סאמיט של לוי במכרז לרכישת 5,100 יח"ד, כדי לעורר את סוגיית הדיור המפוקח ● האם הרכישה והורדת הריבית בארה"ב יצדיקו את השקעות הענק?

מערכת ההגנה האווירית ברק MX / צילום: תע''א

3 שנים אחרי שנרכשה בחצי מיליארד דולר: המדינה שהשלימה את פריסת מערכת ההגנה של תע"א

מערכת ההגנה המתקדמת שנרכשה ב־2022 בתמורה לכחצי מיליארד דולר נפרסה בבסיס "סידי יחיא", ותתמודד עם איומים בטווח של עד 150 ק"מ ● במקביל, שיתוף הפעולה עם התעשייה הביטחונית הישראלית מתרחב על רקע זינוק של כ־30% בתקציב הביטחון המרוקאי בתוך שנתיים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות בוול סטריט; אינטל מזנקת ב-8%, אלפאבית לא עוצרת

קצב האינפלציה בארה"ב עמד על 2.7%, כצפוי, אך מדד הליבה נמוך מהצפוי ● עונת הדוחות: ירידה ברווח הנקי של ג'יי.פי מורגן בגלל עסקת אפל, דלתא איר ליינס עקפה את הצפי, צופה שנה חזקה ● מגמה מעורבת באירופה ● מחירי הנפט רושמים עליות, על רקע הסיכון הגיאו פוליטי, טראמפ ביטל את כל הפגישות שלו והכריז: "עזרה בדרך"

רה''מ בנימין נתניהו ואבי שמחון / צילום: קובי גדעון-לע''מ

בעלות של שני מיליארד שקל בשנה: היוזמה של שמחון לסבסוד משכנתאות עולה שלב

תזכיר חוק שפרסם משרד רה"מ מציע לשלם פיצוי חודשי לרוכשי דירות שנטלו משכנתא לפני העלאות הריבית החדות ב-2022 ● בניגוד לתוכנית המקורית של יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון, אשר עוררה התנגדות חריפה מצד בנק ישראל ומשרד האוצר, המימון לא יגיע ממיסוי הבנקים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

האיום החדש של טראמפ על איראן, והמדינות שעשויות להיפגע

בעוד הריאל קורס והמחאות באיראן מתרחבות, טראמפ מכריז שיוטל מכס של 25% על כל מדינה שתמשיך "לעשות עסקים" איתה ● בין הנפגעות האפשריות: סין, איחוד האמירויות וטורקיה

חותמים על העסקה. מימין: ארי קלמן, מנכ''ל מנורה, רוני נתנזון, מייסד מנורה ERN, וערן גריפל, יו''ר מנורה מבטחים / צילום: עידן שיסטר

עם 460 מיליון שקל בכיס: רוני נתנזון נפרד מהחברה שהקים לפני 25 שנה

מנורה חתמה על הסכם לרכישת יתרת המניות בחברת האשראי החוץ־בנקאי ERN תמורת 230 מיליון שקל ● רוני נתנזון, היו"ר והמייסד, משלים אקזיט מוצלח

דרכונים / צילום: Shutterstock

דירוג הדרכונים החזקים: לאילו מדינות חדשות הישראלים לא יכולים להיכנס בלי ויזה?

חברת הייעוץ הנלי ושות' פרסמה את הדירוג השנתי המעריך "חוזק" של דרכונים לאומיים לפי מספר המדינות שניתן להיכנס אליהן ללא הוצאת ויזה ● לפי הדוח, ישראל איבדה גישה חופשית לשש מדינות, אך עלתה למקום ה-18 בדירוג ● ומי במקום הראשון?