גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנרטיב הוא הכול: הקרב האמיתי שמתנהל במערכת הפוליטית

כך נראו 72 שעות של מלחמה פסיכולוגית פוליטית שבהן ראש הממשלה בנימין נתניהו התמקד בעיקר במציאת תאריך מתאים לבחירות, ושותפיו עסקו בעיקר בגיבוש הנרטיב שלפיו לא הם רצו בחירות

עוזי פוקס שר את מילותיה של תלמה אליגון ללחן של קובי אושרת: "כן - כן, לא - אז לא, החיים הם סרט; כן - כן, לא - אז לא, סרט משוגע. כן- כן, לא - אז לא. החיים הם חגיגה ואני צעיר".

כל אזרח ישראלי, בעל זכות בחירה שדעתו עמו, ניסה להבין מה הולך בראשו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בשבועות האחרונים. מי שרצה לנחש יכול היה לפזם לו את השיר הקצבי החביב הזה ולהתחבר לכל מילותיו, אולי חוץ מאשר לחלק האחרון "ואני צעיר".

הפוליטיקאי הוותיק, המוכר, השמרן, הנואם המחונן שלנו החליט להטריף את מדינת ישראל והתסריט של הסרט המשוגע כאילו כותב את עצמו סביב האיש.

באישון לילה, בעודו בוושינגטון לפני כמה ימים מגיעות השמועות על ניר חפץ כעד המדינה, כמה ימים אחרי הפיכתו של שלמה פילבר לעד המדינה המשמעותי בתיק בזק. ובינתיים, נתניהו מבשל בחירות, מסיט את האש מתיק בזק, גורם לציבור לפזול בהלם - האם זה חרדים? האם זה בגלל ליברמן? ומה עם התקציב שהבטיחו ועבדו עליו זמן רב כל כך - והוא, נתניהו, מפליג לו על הסקרים התומכים.

כל זאת טרם הספקנו לשאול, מי יהיו יועציו של נתניהו במערכת בחירות גועשת ופרסונלית, כאשר ניר חפץ מנוע ומפטפט עצמו לדעת על הבוס לשעבר, ועו"ד דוד שמרון מרוחק, ועו"ד מלכו התפטר, ופילבר מוסר את כל שידע. היועץ-חבר שעיה סגל נפטר, וגם היועץ האמריקאי ארתור פינקלשטיין לא איתנו יותר, ונתניהו חי אתה סרט של חייו: "כן - כן, לא - אז לא".

לא לסמוך על הסקרים

קמפיין רכבת ההרים שעשוי להתחיל הלילה - או שמא לא יתחיל - הוא הליכה אל הלא נודע. למרות הסקרים המחמיאים, בסביבתו של ראש הממשלה אמרו בימים האחרונים "אתה יודע איך אתה נכנס למערכת הבחירות אך אינך יודע איך תצא ממנה". זו אמירה קלישאתית, אך מדויקת.

הסוקרים הישראלים, אין לסמוך עליהם. כל אחד בישראל מבין זאת. רובם מחוברים בקשרים עבותים למפלגות, מקבלים כספים פוליטיים ומנפקים תוצאות כמעט לפי הזמנה. הם לא טורחים לגלות לציבור ששיעור עצום של האנשים אליהם הם התקשרו לא רצו לתת תשובה ומה מספר האנשים שכלל לא מסוגלים להבטיח בשלב הזה.

הפרט החשוב: מועד הבחירות

נתניהו מנסה בכל מאודו לשלוט במועד שבו יערכו הבחירות, אם הן יקבעו הלילה. התאריך מקודש. החיים הפוליטיים לפי לוח השנה. יום השואה, יום הזכרון, יום העצמאות, יום ירושלים. אפילו חג השבועות עשוי להיות מגויס לחג הצימחונות והאהבה למשק החי, כולל געגועים לקאיה הכלבה.

אך הימים האחרונים מלמדים שדווקא בדבר הזה נתניהו לא מצליח לשלוט בשלב הזה. הוא לא השתלט על קביעת הנרטיב הקריטי של מי האחראי לפיזור הממשלה ה-34 והכנסת ה-20 (אם אכן נקום מחר בבוקר עם תחילתה של מערכת בחירות).

השרים בנט, שקד, ליברמן - שלושתם במיוחד - שוקדים בימים האחרונים על נרטיב מוקפד ומהודק. לא הם רצו לפזר את הממשלה. שקד הגיעה עד לתחתית הרצפה של ניהול ישיבת ועדת שרים לחקיקה לבדה, תוך טלפונים בהולים לבית חולים כדי להעיר את השר אזולאי שיתמוך בה.

ליברמן העלה היום בבוקר סטטוס בהיר במיוחד ובו הבהיר שכל זה הוא בניגוד לאינטרסים המובהקים שלו. הוא הודה בפה מלא, שמועד הבחירות המוקדם הזה פוגע באינטרסים האישיים שלו.

השר כחלון פחות פעיל בחיזוק הנרטיב, אך גם הוא דבק במשימת התקציב כיעד העליון. הוא לא נתן ולא יתן לנתניהו להותיר על הציבור את הרושם כאילו הסכים לכך.

וכך, השאלה אם הולכים מחר או לא הולכים מחר לבחירות נותרת פתוחה בשעת כתיבת שורות אלה, אבל הפוליטיקאים המקיפים את נתניהו מתעקשים סוף סוף על עניין ערכי פעוט אחד: לא, זה לא הם הובילו את המדינה למערכת בחירות סביב אישיותו של ראש הממשלה.

קמפייין הבחירות של נתניהו

הזירה הפוליטית היום נמצאת בקונצנזוס סביב נושא אחד: מערכת הבחירות שמתקרבת תהיה פרסונלית ותממקד סביב אישיותו של ראש הממשלה ואורחות חייו.

נתניהו ינסה למשוך את המערכה לזירה הבינלאומית. הוא יחגוג 70 שנה למדינה, ושבועיים אחרי הטקסים הנוגעים והמרגשים של ימי הזכרון ויום העצמאות, הוא יארח בישראל את נשיא ארה"ב דונלד טראמפ (אשר עדיין לא נתן תשובה סופית על הנסיעה הזו). החגיגה העצומה תושלם בגזירת הסרט בפתיחת שגרירות זמנית בירושלים. לאחר מכן, יושלמו החגיגות באמצעות יום ירושלים, בו יערכו עוד כמה טקסים וישאו עוד נאומים.

גם ביקור ממלכתי של הנסיך ויליאם ופמלייתו, עשוי לעורר בישראלים רגשות ממלכתיים, דיפלומטיים, ואפילו מחשבות על מלוכה או קיסרות.

בצד הגלובלי, נתניהו עשוי גם לשאוף לשבץ מקסימום נסיעות לחו"ל בפרק הזמן הקצר שנותר בין חג לחג. ל"גלובס" נודע שנתניהו אמור להגיע לביקור בסרביה, מדינה במזרח אירופה אשר אינה חברה באיחוד האירופי. הנסיעה הזו אמורה להיות קצרה (יום אחד) ואם אכן תתרחש, היא מעלה תהיות, שכן סרביה הצביעה נגד ארה"ב באו"ם בנושא העברת השגרירות האמריקאית.

גרמניה, ברטיניה וצרפת דווקא לא צפויות לשתף פעולה עם נתניהו באמצעות הפיכת מנהיגים לניצבים בתעמולה של ראש הממשלה. ל"גלובס" נודע שעם הקמת הממשלה הגרמנית השבוע, הפגישות ההדדיות של השרים והממשלות שתוכננו להיערך בירושלים באביב הקרוב עשויות להידחות עד אחרי מערכת בחירות.

השרה סופה לנדבר: פוליטיקאית במרכז הסערה

שרת הקליטה והעליה סופה לנדבר נמצאת הבוקר (ג') בטיסה מניו-יורק לתל-אביב. המדינה מתהפכת סביב השרה הכי אלמונית של ממשלת ישראל והיא עדיין לא נמצאת. איך הפכה לנדבר להיות הציר המשמעותי של מערכת הבחירות שתתקיים או לא תתקיים ב-26 ביוני 2018?

בהיותה השרה מטעם ישראל ביתנו בוועדת השרים לחקיקה וגם השרה היחידה במפלגת ישראל ביתנו שהיא חברת כנסת (ליברמן התפטר לפי החוק הנורווגי), הפכה היממה הנוכחית, 13 במארס, לקריטית בכל הצבעה וכל אמירה של שרת הקליטה אשר לרוב אינה חשופה לתקשורת.

לנדבר תשתתף היום בהצבעת הערר בוועדת השרים לחקיקה, בשעה 15:15, אך שם כמו בכל החיים הפוליטיים תחת מפלגת ישראל ביתנו, היא תפעל לפי הנחיית ליברמן. ההתנגדות של ישראל ביתנו לחוק הגיוס, גם בגרסתו הטרומית ו"הבלתי חוקתית" (כפי שהגדירה זאת שרת המשפטים שקד) - ממשיכה להיות בתוקף. ח"כ עודד פורר מטעם המפלגה אמר הבוקר בכלי התקשורת שדווקא עכשיו בגרסה הבלתי הגיונית של החוק הזה, מפלגתו תמשיך להתנגד ואילו בתיקוני החוק בהמשך הדרך, אם החוק יתאים לעמדת משרד הבטחון, הם עשויים היו לתמוך. שר הבטחון אביגדור ליברמן אמר הבוקר בכנס פיתוח יכולות צבאיות: "אם רה"מ לא רוצה בחירות - שלא יפטר את סופה לנדבר".

וכך הצבעתה של לנדבר בוועדת השרים לחקיקה היא קריטית. יחד עם זאת, גם עם התנגדות של השרה לנדבר הערר ככל הנראה ידחה, כי רוב הממשלה תצביע לדחותו וחוק הגיוס יוגש למליאת הכנסת היום אחר הצהריים או בתזמון מאוחר יותר בהמשך היום ובלבד שהחוק הזה יונח לפני חוק התקציב.

השלב הבא, יהיה התנגדותה של לנדבר לחוק הזה גם במליאת הכנסת. ראש הממשלה נתניהו עשוי להודיע שהוא מפטר את לנדבר מיד אחרי ההצבעה, בדרמה שלבטח תצולם מול מצלמות הטלוויזיה בכנסת. כפי שצוין לעיל, ליברמן עצמו לא נוכח במליאה שכן אינו ח"כ ואינו משתתף בהצבעות בכנסת, אך ליברמן הודיע מראש שאם תפוטר לנדבר, הוא יפרוש מן הקואליציה יחד עם כל חברי הכנסת שלו. הקואליציה תמנה אז 61 ח"כים, בדומה למצב הדברים שהיה בשנה הראשונה לממשלה ה-34.

הדבר זה, יגלגל כמעט בוודאות הליכה לבחירות. נתניהו הודיע לפני כמה ימים שאין לו שום כוונה לשבת בקואליציה של 61 ח"כים שכן אינה מאפשרת לו לעבוד.

אגב, דווקא כדי למנוע את התהליך המתואר לעיל שבו לנדבר מוצאת עצמה מפוטרת באופן מיידי - הוחלט לפני כשבועיים שהצעת חוק הגיוס תונח באמצעות חבר כנסת פרטי- יואב בן צור מש"ס - ולא בהצעת חוק ממשלתית. חוק יסוד הממשלה קובע כי אם שרה בממשלה מצביעה נגד הצעת חוק ממשלתית רואים אותה כמי שהתפטרה באופן מיידי. הדבר אינו כך בהצעת חוק פרטית ולכן הנושא מחייב אקט יצירתי של נתניהו - להודיע ללנדבר שהיא פוטרה ולגלגל ביזמתו את ההליכה לבחירות.

עוד כתבות

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

עמית בדיון על מינוי ראש השב"כ: נתניהו טוען שמדובר במסע ציד נגדו אישית. איך זה לא ניגוד עניינים?

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה יורדת ב-4%, רובינהוד עולה בכ-5%

נאסד"ק יורד ב-0.3% ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר