גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנרטיב הוא הכול: הקרב האמיתי שמתנהל במערכת הפוליטית

כך נראו 72 שעות של מלחמה פסיכולוגית פוליטית שבהן ראש הממשלה בנימין נתניהו התמקד בעיקר במציאת תאריך מתאים לבחירות, ושותפיו עסקו בעיקר בגיבוש הנרטיב שלפיו לא הם רצו בחירות

עוזי פוקס שר את מילותיה של תלמה אליגון ללחן של קובי אושרת: "כן - כן, לא - אז לא, החיים הם סרט; כן - כן, לא - אז לא, סרט משוגע. כן- כן, לא - אז לא. החיים הם חגיגה ואני צעיר".

כל אזרח ישראלי, בעל זכות בחירה שדעתו עמו, ניסה להבין מה הולך בראשו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בשבועות האחרונים. מי שרצה לנחש יכול היה לפזם לו את השיר הקצבי החביב הזה ולהתחבר לכל מילותיו, אולי חוץ מאשר לחלק האחרון "ואני צעיר".

הפוליטיקאי הוותיק, המוכר, השמרן, הנואם המחונן שלנו החליט להטריף את מדינת ישראל והתסריט של הסרט המשוגע כאילו כותב את עצמו סביב האיש.

באישון לילה, בעודו בוושינגטון לפני כמה ימים מגיעות השמועות על ניר חפץ כעד המדינה, כמה ימים אחרי הפיכתו של שלמה פילבר לעד המדינה המשמעותי בתיק בזק. ובינתיים, נתניהו מבשל בחירות, מסיט את האש מתיק בזק, גורם לציבור לפזול בהלם - האם זה חרדים? האם זה בגלל ליברמן? ומה עם התקציב שהבטיחו ועבדו עליו זמן רב כל כך - והוא, נתניהו, מפליג לו על הסקרים התומכים.

כל זאת טרם הספקנו לשאול, מי יהיו יועציו של נתניהו במערכת בחירות גועשת ופרסונלית, כאשר ניר חפץ מנוע ומפטפט עצמו לדעת על הבוס לשעבר, ועו"ד דוד שמרון מרוחק, ועו"ד מלכו התפטר, ופילבר מוסר את כל שידע. היועץ-חבר שעיה סגל נפטר, וגם היועץ האמריקאי ארתור פינקלשטיין לא איתנו יותר, ונתניהו חי אתה סרט של חייו: "כן - כן, לא - אז לא".

לא לסמוך על הסקרים

קמפיין רכבת ההרים שעשוי להתחיל הלילה - או שמא לא יתחיל - הוא הליכה אל הלא נודע. למרות הסקרים המחמיאים, בסביבתו של ראש הממשלה אמרו בימים האחרונים "אתה יודע איך אתה נכנס למערכת הבחירות אך אינך יודע איך תצא ממנה". זו אמירה קלישאתית, אך מדויקת.

הסוקרים הישראלים, אין לסמוך עליהם. כל אחד בישראל מבין זאת. רובם מחוברים בקשרים עבותים למפלגות, מקבלים כספים פוליטיים ומנפקים תוצאות כמעט לפי הזמנה. הם לא טורחים לגלות לציבור ששיעור עצום של האנשים אליהם הם התקשרו לא רצו לתת תשובה ומה מספר האנשים שכלל לא מסוגלים להבטיח בשלב הזה.

הפרט החשוב: מועד הבחירות

נתניהו מנסה בכל מאודו לשלוט במועד שבו יערכו הבחירות, אם הן יקבעו הלילה. התאריך מקודש. החיים הפוליטיים לפי לוח השנה. יום השואה, יום הזכרון, יום העצמאות, יום ירושלים. אפילו חג השבועות עשוי להיות מגויס לחג הצימחונות והאהבה למשק החי, כולל געגועים לקאיה הכלבה.

אך הימים האחרונים מלמדים שדווקא בדבר הזה נתניהו לא מצליח לשלוט בשלב הזה. הוא לא השתלט על קביעת הנרטיב הקריטי של מי האחראי לפיזור הממשלה ה-34 והכנסת ה-20 (אם אכן נקום מחר בבוקר עם תחילתה של מערכת בחירות).

השרים בנט, שקד, ליברמן - שלושתם במיוחד - שוקדים בימים האחרונים על נרטיב מוקפד ומהודק. לא הם רצו לפזר את הממשלה. שקד הגיעה עד לתחתית הרצפה של ניהול ישיבת ועדת שרים לחקיקה לבדה, תוך טלפונים בהולים לבית חולים כדי להעיר את השר אזולאי שיתמוך בה.

ליברמן העלה היום בבוקר סטטוס בהיר במיוחד ובו הבהיר שכל זה הוא בניגוד לאינטרסים המובהקים שלו. הוא הודה בפה מלא, שמועד הבחירות המוקדם הזה פוגע באינטרסים האישיים שלו.

השר כחלון פחות פעיל בחיזוק הנרטיב, אך גם הוא דבק במשימת התקציב כיעד העליון. הוא לא נתן ולא יתן לנתניהו להותיר על הציבור את הרושם כאילו הסכים לכך.

וכך, השאלה אם הולכים מחר או לא הולכים מחר לבחירות נותרת פתוחה בשעת כתיבת שורות אלה, אבל הפוליטיקאים המקיפים את נתניהו מתעקשים סוף סוף על עניין ערכי פעוט אחד: לא, זה לא הם הובילו את המדינה למערכת בחירות סביב אישיותו של ראש הממשלה.

קמפייין הבחירות של נתניהו

הזירה הפוליטית היום נמצאת בקונצנזוס סביב נושא אחד: מערכת הבחירות שמתקרבת תהיה פרסונלית ותממקד סביב אישיותו של ראש הממשלה ואורחות חייו.

נתניהו ינסה למשוך את המערכה לזירה הבינלאומית. הוא יחגוג 70 שנה למדינה, ושבועיים אחרי הטקסים הנוגעים והמרגשים של ימי הזכרון ויום העצמאות, הוא יארח בישראל את נשיא ארה"ב דונלד טראמפ (אשר עדיין לא נתן תשובה סופית על הנסיעה הזו). החגיגה העצומה תושלם בגזירת הסרט בפתיחת שגרירות זמנית בירושלים. לאחר מכן, יושלמו החגיגות באמצעות יום ירושלים, בו יערכו עוד כמה טקסים וישאו עוד נאומים.

גם ביקור ממלכתי של הנסיך ויליאם ופמלייתו, עשוי לעורר בישראלים רגשות ממלכתיים, דיפלומטיים, ואפילו מחשבות על מלוכה או קיסרות.

בצד הגלובלי, נתניהו עשוי גם לשאוף לשבץ מקסימום נסיעות לחו"ל בפרק הזמן הקצר שנותר בין חג לחג. ל"גלובס" נודע שנתניהו אמור להגיע לביקור בסרביה, מדינה במזרח אירופה אשר אינה חברה באיחוד האירופי. הנסיעה הזו אמורה להיות קצרה (יום אחד) ואם אכן תתרחש, היא מעלה תהיות, שכן סרביה הצביעה נגד ארה"ב באו"ם בנושא העברת השגרירות האמריקאית.

גרמניה, ברטיניה וצרפת דווקא לא צפויות לשתף פעולה עם נתניהו באמצעות הפיכת מנהיגים לניצבים בתעמולה של ראש הממשלה. ל"גלובס" נודע שעם הקמת הממשלה הגרמנית השבוע, הפגישות ההדדיות של השרים והממשלות שתוכננו להיערך בירושלים באביב הקרוב עשויות להידחות עד אחרי מערכת בחירות.

השרה סופה לנדבר: פוליטיקאית במרכז הסערה

שרת הקליטה והעליה סופה לנדבר נמצאת הבוקר (ג') בטיסה מניו-יורק לתל-אביב. המדינה מתהפכת סביב השרה הכי אלמונית של ממשלת ישראל והיא עדיין לא נמצאת. איך הפכה לנדבר להיות הציר המשמעותי של מערכת הבחירות שתתקיים או לא תתקיים ב-26 ביוני 2018?

בהיותה השרה מטעם ישראל ביתנו בוועדת השרים לחקיקה וגם השרה היחידה במפלגת ישראל ביתנו שהיא חברת כנסת (ליברמן התפטר לפי החוק הנורווגי), הפכה היממה הנוכחית, 13 במארס, לקריטית בכל הצבעה וכל אמירה של שרת הקליטה אשר לרוב אינה חשופה לתקשורת.

לנדבר תשתתף היום בהצבעת הערר בוועדת השרים לחקיקה, בשעה 15:15, אך שם כמו בכל החיים הפוליטיים תחת מפלגת ישראל ביתנו, היא תפעל לפי הנחיית ליברמן. ההתנגדות של ישראל ביתנו לחוק הגיוס, גם בגרסתו הטרומית ו"הבלתי חוקתית" (כפי שהגדירה זאת שרת המשפטים שקד) - ממשיכה להיות בתוקף. ח"כ עודד פורר מטעם המפלגה אמר הבוקר בכלי התקשורת שדווקא עכשיו בגרסה הבלתי הגיונית של החוק הזה, מפלגתו תמשיך להתנגד ואילו בתיקוני החוק בהמשך הדרך, אם החוק יתאים לעמדת משרד הבטחון, הם עשויים היו לתמוך. שר הבטחון אביגדור ליברמן אמר הבוקר בכנס פיתוח יכולות צבאיות: "אם רה"מ לא רוצה בחירות - שלא יפטר את סופה לנדבר".

וכך הצבעתה של לנדבר בוועדת השרים לחקיקה היא קריטית. יחד עם זאת, גם עם התנגדות של השרה לנדבר הערר ככל הנראה ידחה, כי רוב הממשלה תצביע לדחותו וחוק הגיוס יוגש למליאת הכנסת היום אחר הצהריים או בתזמון מאוחר יותר בהמשך היום ובלבד שהחוק הזה יונח לפני חוק התקציב.

השלב הבא, יהיה התנגדותה של לנדבר לחוק הזה גם במליאת הכנסת. ראש הממשלה נתניהו עשוי להודיע שהוא מפטר את לנדבר מיד אחרי ההצבעה, בדרמה שלבטח תצולם מול מצלמות הטלוויזיה בכנסת. כפי שצוין לעיל, ליברמן עצמו לא נוכח במליאה שכן אינו ח"כ ואינו משתתף בהצבעות בכנסת, אך ליברמן הודיע מראש שאם תפוטר לנדבר, הוא יפרוש מן הקואליציה יחד עם כל חברי הכנסת שלו. הקואליציה תמנה אז 61 ח"כים, בדומה למצב הדברים שהיה בשנה הראשונה לממשלה ה-34.

הדבר זה, יגלגל כמעט בוודאות הליכה לבחירות. נתניהו הודיע לפני כמה ימים שאין לו שום כוונה לשבת בקואליציה של 61 ח"כים שכן אינה מאפשרת לו לעבוד.

אגב, דווקא כדי למנוע את התהליך המתואר לעיל שבו לנדבר מוצאת עצמה מפוטרת באופן מיידי - הוחלט לפני כשבועיים שהצעת חוק הגיוס תונח באמצעות חבר כנסת פרטי- יואב בן צור מש"ס - ולא בהצעת חוק ממשלתית. חוק יסוד הממשלה קובע כי אם שרה בממשלה מצביעה נגד הצעת חוק ממשלתית רואים אותה כמי שהתפטרה באופן מיידי. הדבר אינו כך בהצעת חוק פרטית ולכן הנושא מחייב אקט יצירתי של נתניהו - להודיע ללנדבר שהיא פוטרה ולגלגל ביזמתו את ההליכה לבחירות.

עוד כתבות

סניף של רשת הסטוק / צילום: סטודיו הסטוק

התחרות מחריפה: רשת הסטוק פותחת 6 סניפים בהשקעה של 12 מיליון שקל

רשת הסטוק תפתח שישה סניפים חדשים במחצית הראשונה של השנה ובסך-הכול תמנה 54 סניפים ● הרשת פועלת במודל של One Stop Shop ומציעה מגוון גדול של קטגוריות ומוצרים לתחום הבית ● מהלך ההתרחבות בא על רקע הפופולריות הגואה של רשתות הסטוק בישראל

הדמייה של רובע ריבל / צילום: 3dvision

תמורת 620 מיליון שקל: קרסו נדל"ן במו"מ עם כלל ביטוח למכירת 49% מרובע ריב"ל בתל אביב

לגלובס נודע כי המו"מ מתנהל מול חברת כלל ביטוח ופיננסים ● המתחם בשטח 14 דונם בדרום תל אביב כולל שלושה מגדלים, 410 דירות ושטחי מסחר ומלונאות ● שווי הפרויקט לאחר השלמתו מוערך בכ־4 מיליארד שקל ● לפי ההערכות, צפי לקבלת היתר והתחלת עבודות - ברבעון אחרון של 2026

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

המאבק על התקציב מתחמם: הקלף שעשוי לעצור את רפורמות הדגל של האוצר

יועמ"שית הכנסת הודיעה כי תתנגד לשורת סעיפי חקיקה בחוק ההסדרים, בהם רפורמות החלב, הבנקים הקטנים ומס קרקעות ● בסביבת שר האוצר אומרים כי ההמלצות אינן מחייבות, אבל בממשלה מעריכים: בגלל החשש ליצור עימות מול הייעוץ המשפטי סמוך לחוק הגיוס - הוצאת הרפורמות מחוק ההסדרים לא תיתקל בהתנגדות

סניף של רשת מקדונלד’ס / צילום: Shutterstock

גם מקדונלד'ס מעלה מחירים: כמה תשלמו על ארוחת ביג מק?

רשת המזון המהיר הודיעה על העלאת מחירים במוצרי הדגל ובארוחות הקלאסיות, בהמשך לגל ההתייקרויות במשק ● ארוחת הילדים במקדונלד'ס תעלה מעתה 32 שקל במקום 31, הביג מק המסורתי יעלה ב15% מ־20 ל־23 שקל, והמק רויאל יעלה מ־36 ל־40 שקל

טירה / צילום: איל יצהר

​מחקר חדש: פערי תחבורה גורעים מאות שקלים מהשכר החודשי בחברה הערבית

מכון אהרן חושף כי פערי התחבורה לבדם אחראים לאובדן הכנסה של עד 18% בקרב עובדים ערבים ● החוקר סני זיו: "היכולת להגיע מהר למרכזי תעסוקה משפיעה ישירות על השכר" ● וגם: כך הוסרו יעדי התעסוקה מחוק ההסדרים, ואיך זה יעלה למשק 0.4% מהתוצר בכל שנה

אונקיית כסף / צילום: Reuters, CFOTO

אחרי נסיקה מסחררת הגיעה הנפילה: מה גרם לירידות החדות במחירי המתכות?

בשבוע שעבר הזהיר צבי סטפק כי מחירי שתי המתכות ב"סחרור מסוכן שיגרום הפסדים כבדים למשקיעים" ● לדבריו "זה קורה בעיקר כאשר הראלי המטורף מוכתב ע"י כניסת משקיעים ש'מגלים' את ההזדמנות באיחור רב" ● ולמה גם הביטקוין הצטרף לירידות?

חץ דורבן, מערכת ההגנה של אלביט / צילום: אלביט

עם צבר הזמנות דמיוני: מה יכול לבלום את המומנטום בפעילות אלביט מערכות

מניית החברה הביטחונית נסחרת בשיא, לאחר שהפכה בשנתיים האחרונות ל"מפעל לאומי" ● במקביל היא לא זונחת את ההתרחבות הגלובלית, כשמרוץ ההתחמשות באירופה ומעמד אסטרטגי בארה"ב מבטיחים לה אופק יציב לשנים קדימה ● המחיר: השקעות עתק ותלות בשערי החליפין ● ניתוח חברה, מדור חדש

אמיר שביט / צילום: יח''צ

יו"ר רשות החשמל: "כשיש הגזמה במחירים, אין ברירה אלא להתערב"

אמיר שביט אומר שהגבלת המחירים שיצרני החשמל דורשים חסכה למדינה מאות מיליוני שקלים ● הוא תוקף את כשלי חברת החשמל, דורש להפריט את תחנת "גזר" ומאמין: המחירים ייוותרו יציבים

תל אביב / צילום: Shutterstock

112 עמודי התנגדויות: מהנדס העיר ת"א הצטרף לדרישה לשינויים בתוכנית המתאר

תוכנית המתאר של תל אביב מגיעה לשלב ההתנגדויות, והשבוע תדון הוועדה המקומית ברשימה ארוכה של שינויים שמבקש מהנדס העיר ● במרכזן: ביטול קביעת היקף זכויות הבנייה לפי גודל המגרש והפחתת עצימות הבנייה בצפון העיר

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניה שתזנק היום בבורסה, והשתיים שצפויות לרדת בחדות

המתיחות בין איראן וארה"ב נותרת ברמות שיא ● עונת הדוחות בוול סטריט נכנסת לשבוע קריטי נוסף, עם תוצאות של אלפאבית, אמזון, פלנטיר ו-AMD ● הנשיא טראמפ בחר את מועמדו לתפקיד יו"ר הפד - ובוול סטריט מרוצים ● מחירי המתכות היקרות צללו יחד עם מטבעות הקריפטו ● וגם: האם ביצועי וול סטריט בינואר יכתיבו את הטון לשנה כולה? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

מפעל רב בריח באשקלון / צילום: יח''צ

תמורת 97 מיליון שקל: רב בריח מוכרת 30% מהמפעל באשקלון למגדל

רב בריח מוכרת את חלקה בקרקע המפעל למגדל בעסקת מכירה וחכירה בחזרה ● לאחר הרכישה, מגדל תחזיק לאחר הרכישה בבעלות המלאה במתחם, ורב בריח תשכור אותו ממנה לתקופה של כ-25 שנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; טבע זינקה בכ-7%, מניות הביטוח קפצו

מדד ת"א 35 קפץ בכ-1.1% ● אופנהיימר מורידה המלצה על נובה: מאמינים כי העליות החדות במניה כבר מגולמות ● הישראלים פדו בינואר 2 מיליארד שקל ממדדי וול סטריט ורכשו קרנות מקומיות ● השקל נחלש מעט; מיטב: התחזקות השקל נבעה מהחלשות הדולר ● בלומברג: ספקולנטים סינים דחפו את מחירי הזהב והיו הראשונים להפיל אותם

רשת moltbook / צילום: צילום מסך

מהתפעמות לחשש ועד פרצת אבטחה: מה הסיפור של Moltbook, הרשת החברתית של הבינה המלאכותית

הרשת החברתית לבוטים עוררה סקרנות עולמית, עד שפרצת אבטחה אחת העבירה את הדיון מתודעה לניהול ואבטחה

פרויקט בקעת ערד1 של אנלייט / צילום: בילקטריק ישראל

שיא באגירה בישראל, מיליארדים בארה"ב: תנופת האנרגיה המתחדשת

רפק אנרג'י ושמיר אנרגיה חתמו אמש עם בנק דיסקונט על הסכם מימון של 800 מיליון שקל להקמת מתקן ייצור סולארי גדול בנגב ● המתקן יהיה בעל כושר ייצור של 174 מגהוואט, ויחזיק ביכולת אגירה של 974 מגהוואט-שעה, שצפוי להיות הגדול ביותר בישראל ● בארה"ב, אנלייט צפויה להשקיע 3 מיליארד דולר בפרויקט לייצור חשמל ושם יכולת האגירה תעמוד על 4 ג'יגהוואט-שעה

סניף יוחננוף / צילום: יח''צ

ב-17 מיליון שקל: יוחננוף רוכשת 30% מקרקע ליד בנימינה להקמת מרכז מסחרי

לגלובס נודע כי יוחננוף תקים על הקרקע מרכז מסחרי חדש שיכלול סניף של הרשת ● הרכישה מתבצעת מידי חברת הנדל"ן שי חי ● המרכז המסחרי, שייפתח ב-2029, צפוי להתחרות בקניון "מול זכרון" הסמוך

מושגים לאזרחות מיודעת. היטל השבחה / צילום: Shutterstock

היטל השבחה ומס שבח: מה ההבדלים ביניהם?

לאחרונה ביהמ"ש העליון פרסם מספר פסיקות הנוגעות להיטל השבחה ● באילו מקרים יש לשלם אותו, וכמה כסף הוא מכניס לרשויות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

דני אבדיה / צילום: ap, Lynne Sladky

כוכב במחיר מציאה: למה דני אבדיה שווה 40 מיליון דולר לעונה ומרוויח רק 14 מיליון?

דני אבדיה עשה היסטוריה כאשר נבחר למשחק האולסטאר היוקרתי של ה-NBA, אך השכר שלו רחוק מלשקף את זה ואף צפוי לרדת בשתי העונות הבאות ● מומחים לענף עימם שוחחנו מסבירים את הפרדוקס אליו נקלע השחקן, ועל הדרך חולקים מחמאות לכוכב הישראלי, ששובר כל תקרת זכוכית אפשרית

שלמה קרעי וגלי בהרב-מיארה / צילומים: דוברות הכנסת

"קיצוני וחריג": היועמ"שית קוראת לקיים דיון דחוף בבג"ץ על חוק השידורים של קרעי

לקראת הדיונים בעתירות שהוגשו לבג"ץ, בייעוץ המשפטי לממשלה מפרסמים היום את חוות-דעתם בעניין חוק השידורים של שר התקשורת שלמה קרעי ● לשיטתם, מדובר במקרה "קיצוני וחריג" שמצדיק את התערבות בג"ץ ● כמו כן, היועמ"שית קוראת להשהות את הדיונים בכנסת על החוק

מדפים ריקים מחלב / אילוסטרציה: תמונה פרטית

ממחר: הרפתנים יעצרו את אספקת החלב למחלבות כמחאה על רפורמת סמוטריץ'

ארגון יצרני החלב הכריז על עצירת אספקת החלב למחלבות, דבר שעלול לשבש את אספקת החלב בכל הארץ כבר ממחר ● לטענת הארגון, הרפורמה בשוק החלב תביא לסגירת רפתות ותפגע בביטחון המזון ● סמוטריץ': "אזרחי ישראל לא יהיו בני-ערובה של מונופולים וקבוצות לחץ" ● מנהל אגף המשק בתנועת המושבים: "מתנצלים בפני הציבור על אי-הנוחות"

מפעל עדשות חניתה / צילום: איל יצהר

התביעה נגד קרן ההשקעות חשפה: ממשלת סין אוסרת על השקעות בישראל

קיבוץ חניתה, שמכר ב-2021 את השליטה בחברת העדשות הרפואיות שלו לקרן הסינית Ballet Vision, דורש כי הקרן תממש את האופציה המחייבת אותה לרכוש מהקיבוץ את יתרת החזקותיו בחברה ● תגובת הקרן גילתה כי בסין אוסרים עליה להשקיע בחברה ישראלית