גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה יש למדינה קטנה באפריקה ללמד אותנו על דמוקרטיה

היש לישראלים סיבה ללמוד מארץ קטנה במערב אפריקה? בשעה שבישראל ראש הממשלה רוצה עוד 6 שנים (לפחות), המוני טוגו יוצאים לרחובות לדרוש הגבלה על אורך כהונתו של המנהיג

חברי המשלחת של טוגו לאולימפיאדת החורף בדרום קוריאה בחודש שעבר / צילום: רויטרס - SKai Pfaffenbach
חברי המשלחת של טוגו לאולימפיאדת החורף בדרום קוריאה בחודש שעבר / צילום: רויטרס - SKai Pfaffenbach

קצת קשה לחשוב על ניגוד גדול מזה, בין סין לטוגו. בסין הענקית, המרפדת את דרכה אל השפעה גלובלית בהשקעות של טריליוני דולרים, פרלמנט-הבובה של המשטר הקומוניסטי ביטל השבוע את ההגבלה על אורך כהונתו של הנשיא. לא הורם כנראה אף קול אחד של מחאה. כמובן, במדינת משטרה יעילה כסין, הרמת קול מסוכנת לבריאותו של המרים. בטוגו הקטנה שבמערב אפריקה, החודשים האחרונים עמדו בסימן הפגנות רחוב כמעט בלתי פוסקות בדרישה להגביל את כהונת הנשיא. טוגו נמצאת זה 50 שנה בידי משפחה אחת, והנשיאות בה עברה מאב לבן. השושלת מעולם לא בחלה באמצעים כדי לאכוף את רצונה. במרוצת שלטונה היא הוחזקה אחראית לרצח אלפים. אבל המונים נוהרים לרחובות, והשבוע עמדה ליפול הכרעה.

כמובן, ההשוואה לוקה בפשטנות. סין טוענת, שרק המונופול של המפלגה הקומוניסטית הצעיד אותה ממעמד של קבצנית עלובה, לפני 45 שנה, אל מעמד של כמעט-הכלכלה-הגדולה-ביותר-בעולם. לעומת זאת, ההכנסה השנתית לגולגולת בטוגו מעמידה אותה במקום ה-217 בעולם, מתוך 229 (לפי המדריך המקוון של ה-CIA).

אף על פי כן קצת קשה לצופה מערבי ליברלי שלא להתרגש מהעזתם של המוני טוגו, המסכנים את חייהם, כדי לתבוע הגבלה חוקתית על שליטיהם. ובה במידה, כמעט שלושים שנה לאחר ההתקוממות הדמוקרטית בכיכר טיינאנמן של בייג'ין, קשה שלא להתאכזב מן הפסיביות של הסינים. אמרתי להתאכזב, לא לגנות ולא לבקר.

מקנאים ב"מלך סין"

ההכנות לביטול ההגבלה על אורך הכהונה בסין לא נעלמו מעיני דונלד טראמפ. הוא כונן מה שהוא חושב ל"ידידות אישית" עם הנשיא שי ג'ינפינג. הוא התפעל כמעט בגלוי מפולחן האישיות של שי בוועידת המפלגה הקומוניסטית, באוקטובר שעבר. "מלך סין", הוא קרא לו. כאשר ההמלצה לבטל הונחה על שולחן הפרלמנט הלא-נבחר, טראמפ התבדח שאולי צריך לעשות משהו דומה גם בארצות-הברית. או אולי לא התבדח.

התיקון שהגביל נשיאים אמריקאים לשתי תקופות כהונה נוסף לחוקה לפני 67 שנה. עד אז, ב-160 השנה הראשונות של הרפובליקה לא הייתה הגבלה פורמלית. אבל גם בלעדיה, שום נשיא לא ניסה את כוחו בהתמודדות על תקופת כהונה שלישית. ברבע המאה שקדמה למלחמת האזרחים לא ניסה שום נשיא להיבחר אפילו פעם שניה.

פרנקלין רוזוולט הדמוקרט היה הראשון והאחרון שניסה, וגם הצליח, להיבחר פעם שלישית ואפילו רביעית, אם כי בפעם הרביעית הוא מת חודשיים ופחות לאחר השבעתו. הרפובליקאים גמרו אומר להעניש את רוזוולט לאחר מותו, וניצלו רוב קצר ימים שלהם בקונגרס כדי לתקן את החוקה, ולהגביל לשתי תקופות של ארבע שנים, רצופות או לא-רצופות, את כהונת הנשיא.

האומנם הגבלת הכהונה הועילה לדמוקרטיה האמריקאית? קשה לדעת. טענה כבדת-משקל נגד ההגבלה היא שאין בה צורך, מפני שהדמוקרטיה כבר מספקת הגבלה. היא נקראת בחירות. אם הבוחרים רוצים להגביל את המכהן, אין הם צריכים אלא להצביע נגדו.

נראה שהטעם העיקרי להגבלת כהונה הוא הכוח העצום שהיא מרעיפה על המכהן. נשיא נוטה לנצח כאשר הוא מתמודד, מפני שהילה של סמכות ולגיטימיות מרחפת עליו, ומפני שהבסת נשיא מכהן מעוררת אסוציאציה של גיליוטינה על צווארו של מלך. והא ראיה שב-120 השנה האחרונות נוצחו רק ארבעה נשיאים שניסו לחזור ולהיבחר, בנסיבות יוצאות-דופן של משבר לאומי, או של פילוג במפלגתם. הדמוקרטיה האמריקאית מגיעה אל שיאה הפלורליסטי בשנים שבהן נשיא מכהן אינו מתמודד, והמירוץ פתוח לרווחה בשתי המפלגות.

"בריאותה של הדמוקרטיה"

הגבלת הכהונה תיתכן כל זמן שיש כהונה. נשיאים נבחרים לכהונות קצובות בכל רחבי העולם, וממילא אפשר להגביל אותם. לא כן ראשי ממשלה. לפי מיטב ידיעותיי, בשום דמוקרטיה פרלמנטרית אין כיום הגבלה על ראשי ממשלה (אולי חוץ מסן מרינו).

התוצאות מדברות בעדן. לגרמניה (או מערב גרמניה) היו מאז 1982 רק שלושה ראשי ממשלה. אחד כיהן 17 שנה. אנגלה מרקל מכהנת זו השנה ה-13, והשבוע חתמה על הסכם קואליציה שיעניק לה כנראה ארבע שנים נוספות. מרגרט תאצ'ר בבריטניה כיהנה 11 שנה. בסוף החודש תתחיל שנתו העשירית של בנימין נתניהו, והוא הודיע שבדעתו לחזור ולהתמודד בעוד שנתיים. תיאורטית הוא עשוי להיות ראש הממשלה עד שנת 2024.

מבלי לעסוק בחשדות הפליליים נגד מר נתניהו ונגד מקורביו, מותר גם לתומכיו לתהות אם התארכות כהונתו משרתת את עניינם או את מפלגתם. ההיסטוריה מלמדת אותנו שהתארכות שלטון בהכרח משחיתה את מידותיהם של השליטים. אבל גם אם הם נקיים מרבב, שלטון מעייף, ושלטון ארוך מעייף מאוד. הוא שואב את הדינאמיות מן המערכת, מגביל את הדמיון, מקטין את ההשראה. זה עניין טבעי ואנושי.

"כהונה של 8 שנים מאפשרת לראש ממשלה זמן רב לעריכת שינויים אמיתיים וליישום מדיניותו. מצד שני, המשך כהונה מעל פרק זמן זה אינו מחזק את בריאותה של הדמוקרטיה". מפני מה מרכאות כפולות מקיפות את המשפט הזה? מפני שהוא מובא מפיה של שרת המשפטים בממשלת נתניהו. הוא צוטט ב-ynet לפני 14 חודשים.

כמובן, הגיונה של מדינת חוק יפטור את מר נתניהו עצמו מכל הגבלה. חוקים אינם יכולים להיות רטרואקטיביים. אבל אין זה מן הנמנע שראש הממשלה יצטער בעצמו יום אחד שהגבלה לא הייתה קיימת מלכתחילה. אילו פקעה כהונתו לפני שנה, במלאות לה 8 שנים, הוא היה יכול לעשות לטובת ביתו ושלומו הנפשי במקום להיאבק על חייו הפוליטיים. בינתיים, אולי כדאי למפלגות הפוליטיות לשלוח שליחים לטוגו, לקבל שיעור באזרחות אקטיבית.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

עליות בוול סטריט; פירסט סולאר נופלת ב-12%, סירקל מזנקת ב-22%

עליות באירופה ● מדדי הניקיי והקוספי זינקו לשיאים חדשים ● מניות התוכנה התאוששו אתמול בוול סטריט, לאחר שכנס של חברת ה-AI אנתרופיק הפיג את חלק מחששות המשקיעים ● בורסת דרום קוריאה עקפה את בורסת פריז במונחי שווי שוק ● ענקית השבבים אנבידיה תדווח לאחר נעילת המסחר את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים

ח''כ לימור סון הר-מלך. ''זמרי ופתחי בע''מ'', גלי ישראל, 22.2.26 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לימור סון הר-מלך טענה שאין חוק שאוסר על כניסה לעזה. מתברר שיש שניים כאלה

ח"כ לימור סון הר-מלך נכנסה לעזה והתעקשה שאין חוק שאוסר זאת עליה ● אלא שיש שני חוקים כאלה, והפרתם יכולה לעלות כדי עבירה פלילית ● המשרוקית של גלובס

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במאבק מול הנגיד, סמוטריץ' הבטיח הורדות מסים. מה קרה בפועל?

סמוטריץ' לא מרוצה מההתנהלות של בנק ישראל, אבל מה עם החלק שלו במשוואה? ● האם הורדות המסים שהוא הבטיח אכן קרו? ● המשרוקית של גלובס

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

גורם בחיזבאללה: אם ארה"ב תבצע "תקיפה מוגבלת" - לא נתערב

באיראן מדווחים כי שר החוץ עראקצ'י בדרך לז'נווה • טראמפ התייחס בנאום "מצב האומה" לאיראן, והבהיר: "לא אאפשר למקור מספר 1 של טרור בעולם להשיג נשק גרעיני" • הוא טען כי הטילים האיראניים יכולים לפגוע במדינות אירופה, וכי המשטר מנסה לשקם את תוכנית הגרעין • באיראן הגיבו: "הדברים שאמר - שקר אחד גדול" • בינתיים, הכוננות במזרח התיכון נמשכת • עדכונים שוטפים 

קלדנית בבית המשפט / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

האולם הדיגיטלי יוצא לדרך: כלי AI בשירות השופטים וסוף לעידן הקלדנות

מערכת המשפט מתקרבת להשלמת המעבר לדיגיטל, לטובת הפחתת העומס והבירוקרטיה ● לצד כלים המסייעים בכתיבת פסקי דין, מערכת חדשה תאפשר לקיים דיונים בווידאו ללא הגעה פיזית ● במקביל, התמלול האוטומטי מחליף את הקלדניות - שנוצר עבורן תפקיד חדש

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

הישראלית שצוללת בכ-50% במסחר בוול סטריט

חברת הטכנולוגיה לעולם היופי אודיטי טק צוללת במסחר בוול סטריט לשפל לאחר שסיפקה תחזית חלשה ● בחברה מייחסים את התחזית לאתגר בו היא נתקלה מול שותף הפרסום שלה, שהוביל לגידול בעלויות, ומעריכים כי הסוגיה תיפתר ● אורן הולצמן, מנכ"ל החברה: "זיהינו רק לאחרונה את שורש הבעיה, לוקח זמן להתאושש"

קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מאשימה: חברות סיניות כרו מידע מקלוד לפיתוח מודלים

בפוסט חריג בחריפותו שפורסם מטעם החברה אתמול, אנתרופיק טוענת כי שלוש חברות סיניות, פעלו באופן שיטתי כדי לשאוב מידע ממודל השפה שלה קלוד ● לפי אנתרופיק, החברות הקימו יותר מ־24 אלף חשבונות מזויפים וביצעו למעלה מ־16 מיליון פניות למערכת, בהיקף שהיא מגדירה כתעשייתי

דוד לרון / צילום: ישראל שם טוב

מנכ"ל דואר ישראל דוד לרון פורש אחרי 4 שנים

דוד לרון, שמונה בשנת 2022 ע"י דירקטוריון החברה לתפקיד המנכ"ל, הודיע על פרישתו ● טרם ברור מי יחליף אותו, ולרון מתכנן להמשיך ולכהן כמנכ"ל בחודשים הקרובים עד שיימצא לו מחליף

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

הדוח האפוקליפטי שהפחיד את המשקיעים בוול סטריט

דוח ויראלי של חברת המחקר Citrini Research הצית גל ירידות חריג בוול סטריט והעמיק את חשש המשקיעים כי האצה חדה בהתפתחות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית עלולה לערער את השוק

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר, ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: עופר חג'יוב, שלומי יוסף

סערת הפטור ממע"מ: איגוד לשכות המסחר עתר נגד הצו החדש של סמוטריץ'

שר האוצר סמוטריץ' הכריז אמש על צו חדש שמרחיב את הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-130 דולר, לאחר שהצו הקודם בגובה 150 דולר בוטל ע"י הכנסת ● איגוד לשכות המסחר, שעתר נגד הצו הקודם ונדחה, פנה הבוקר שוב לבג"ץ בבקשה לצו מניעה: "זה לא ויכוח על 20 דולר לכאן או לכאן - זו שאלה עקרונית של כיבוד הכרעת הכנסת"

אילוסטרציה: shutterstock

החודש הכי חזק של מיטב אי פעם ושיא של 3 שנים בתעשיית הגמל

מנהל הגמל הגדול בישראל גייס בינואר 2.4 מיליארד שקל - הגיוס החודשי השלישי בגודלו אי פעם בתעשייה ● לעומתו ממשיכים אלטשולר שחם וילין לפידות לשלם את מחיר החולשה בתשואות ומאבדים מיליארדים למתחרים ● מנכ"ל מיטב גמל: "יש לנו יתרון תחרותי משמעותי"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ההערכה בישראל: תקיפה אמריקאית באיראן - בלתי נמנעת

הבית הלבן: "דיפלומטיה היא תמיד האפשרות הראשונה, אבל טראמפ מוכן גם להשתמש בכוח קטלני"; שר ההגנה האיראני: לא מחפשים מלחמה ● דיווח: ארה"ב תוכל לתקוף באיראן רק 5-4 ימים ברצף; טהרן מאיימת: "תיזהרו מטעות בחישוב"● דיווח: ישראל איימה על לבנון - "נתקוף בעוצמה אם חיזבאללה יתערב"; שר החוץ הלבנוני התריע: "חוששים מתקיפות ישראליות, שואפים לפעול דיפלומטית"● דיווחים שוטפים

דירה בשיפוצים / צילום: כדיה לוי

החשש ממלחמה מגיע לתחום השיפוצים: ירידה של 25% בהזמנות לקראת פסח

הציפייה להסלמה ביטחונית עוצרת את תנופת ההתחדשות של משקי הבית: הציבור חושש להיתקע עם "בית מפורק" בחירום, וקבלני השיפוצים מדווחים על טלפונים דוממים בשיא העונה ● במקביל, האיום האיראני מאלץ את ענף הבנייה לדרוש פתרונות להפעלת מנופים מהקרקע

ארז דגן, נשיא wayve / צילום: יח''צ wayve

עם נשיא ישראלי ומרכז בהרצליה: חברת הנהיגה האוטונומית שגייסה 1.2 מיליארד דולר

Wayve הבריטית השלימה גיוס לפי שווי של 8.6 מיליארד דולר לקראת השקת רובוטקסי בלונדון ● בסבב השתתפו יצרניות הרכב מרצדס בנץ, סטלנטיס וניסן, לצד ענקיות הטכנולוגיה אנבידיה, מיקרוסופט ואובר ● ל־Wayve יש נוכחות ישירה בישראל באמצעות משרד בהרצליה, ונשיא החברה הוא ארז דגן הישראלי

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

יצרנית השבבים שרוצה להתחרות באנבידיה לוקחת צעד דרמטי

שלושה חודשים לאחר שדווח כי בכוונתה להגיש תשקיף, יצרנית שבבי ה־AI סריבארס הגישה מסמכים חסויים ל־SEC ומקדמת פגישות עם משקיעים ● במקביל, שווי החברה קפץ דרמטית ל-23 מיליארד דולר, ועסקת ענק עם OpenAI משנה את תמונת הסיכון

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים

מיזוג מטריקס ומג'יק נסגר השבוע, ומניית מג'יק, חלוצת הרישום הכפול בת"א, תהפוך לחברה בת בבעלות מלאה של מטריקס ותימחק מהמסחר ● במקביל היא תימחק גם מהנאסד"ק אחרי 35 שנים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: בית המשפט אישר לשלול רישיונות מסוכני פינברט

המחוזי אישר את החלטת הממונה על שוק ההון עמית גל לשלול את רישיונם של שבעה סוכני ביטוח שהיו מעורבים בניוד כספי חוסכים בסלייס לקרנות השקעה "אדומות" ● השופט קובי ורדי: "סוכן ביטוח אינו איש מכירות או איש שיווק בלבד"

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

מהו תיק ההשקעות האופטימלי? / אילוסטרציה: Shutterstock

תרחיש של פעם ב-25 שנה והסכנה לתיק המניות שלכם

ענקית המדדים MSCI חוששת שתיק המורכב מ־60% מניות ו־40% אג"ח עלול להוביל להפסדים בשנת 2026 - גם בעקבות אירוע נדיר שכמעט לא נראה ב־25 השנים האחרונות ● עם זאת, בשוק המקומי מעריכים כי הגדלת החשיפה למניות בטווח הארוך נכונה למשקיעים הישראלים

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

בלי שירות המשלוחים ועם שורה של מגבלות: מי ירכוש את המרקט של וולט?

הודעת רשות התחרות כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, מחייבת את ענקית המשלוחים למכור את זרוע הקמעונאות שלה, אך היקף הפעילות הרחב - כ-30 סניפים והכנסות של עד מיליארד שקל - עלול להקשות עליה ● במקביל, וולט מעלה הילוך בתחרות מול סיבוס