גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צורת המים: חוויית טבע עוצמתית במפלי האיגואסו

מפלי האיגואסו האדירים בגבול שבין ברזיל, ארגנטינה ופרגוואי משלבים הליכה, שיט, ירידה לבטן האדמה במעמקי סכר וביקור ביער ובשמורת ציפורים טרופית

לשמוע את צרות המים / צילום: רויטרס - Marcos Brindicci
לשמוע את צרות המים / צילום: רויטרס - Marcos Brindicci

פוז דו איגואסו (Foz Do Iguassu), הייתה עיירה מנומנמת של כ-30,000 תושבים בדרום-ברזיל, סמוך למשולש הגבולות עם ארגנטינה ופרגוואי. בשנות ה-70 החלו בסביבתה כמה מהלכים שהעצימו אותה, הגדילו את אוכלוסייתה פי עשרה והמהפך הושלם כשהפכה ליעד התיירות השני בברזיל - אחרי ריו דה ז'נירו כמובן. היום פוז נחשבת לעיר גדולה, עדיין מיושנת כמו ערים אחרות בברזיל, אבל תוססת ומתפרנסת לא רע מתעשייה ירוקה בלבד.

 הסירה אל המפלים בצד הארגנטינאי / צילום: שאטרסטוק

ולמה להרחיק עד אליה? פוז התפתחה בזכות קרבתה לאוצר טבע שאין שני לו, מפלי האיגואסו, אתר מופלא ואחד מפלאי תבל. כששעומדים מול המפלים העצומים הללו, מחזה בלתי נתפס, מפנימים את כמויות המים ההיסטריות שזורמות בכל רגע נתון ושומעים את שאגת צניחתם ממרחקים - מרגישים את עוצמתו של הטבע.

פוז הפכה עם השנים למקדש לחובבי טבע מכל העולם, ויש בסביבתה יערות עד שצובעים אותה בירוק כהה. מרבית התיירים מסתפקים במפלים, ומפספסים כמה נקודות חן מדליקות, חלקן לא מתוירות כלל. לכן בחרנו להקדיש למקום שלושה ימים. התחלנו בנקודת תצפית אל מפגש שלושת הגבולות, אתר ותיק ששופץ בשנה האחרונה והפך לפארק עירוני ולאבן שואבת למטיילים.

המפגש בין שלוש המדינות השכנות דומה לאות T, שהיא למעשה שני נהרות גדולים שמתמזגים ומהווים גבול בינלאומי. מימין (בצפון) שוכנת ברזיל, משמאלה נהר האיגואסו ומדרום לו ארגנטינה. למעלה (מערב) מופרדת פרגוואי משכנותיה בנהר הפראנה (Parana). איגואסו בשפת הילידים האינדיאנים משמעו "מים רבים/גדולים", ו"פראנה" פירושו ''כמו ים" משום שהוא כל-כך רחב, עד שיש נקודות שבהן לא רואים את הגדה השנייה.

המפלים בצד הברזילאי / צילום: רויטרס - Jorge Adorno

נוכחות שוצפת ומרגשת

לשמורת מפלי האיגואסו אפשר להגיע בשאטלים, ברכבי תיירות, לשכור אופניים ולרכוב בשביל ייעודי ואפשר גם לשלב. אנחנו בחרנו להתחיל בנסיעה מודרכת בשמורה במעין רכבת פתוחה שחוצה מעבה יער סובטרופי ירוק וסבוך. בנקודה מסוימת ירדנו מהרכבת וצעדנו ברגל כמה מאות מטרים בג'ונגל קטן עם פלגי מים זעירים, שתורמים את מימיהם לאיגואסו השוצף.

בנהר הצטרפנו לשיט שבחן את גבולות ההיפראקטיביות של נוסעיו. מכיוון שהקטע הזה של הדרך לא ישאיר בכם פינה יבשה, כדאי להגיע בבגד ים. את היתר תשאירו בלוקרים ותתכוננו לחוויה מוטרפת. נהג הסירה חסר הרחמים עשה הכול כדי שהבטן תתהפך והגוף ייספג במים. כך עלינו במעלה האיגואסו והתפתלנו עם עיקוליו עד למפלים של הצד הארגנטינאי. המים "תוקפים" מכל מקום, והנוכחות שלהם אדירה ומרגשת.

הסירה שייטה סמוך למפל הקרוב, שהיה עצום בגודלו, אך יחסית אחד מהקטנים - מה שאפשר לשייט להטביל אותנו מתחת לזרם במקלחת של הטבע ולחוג בסיבובי ענק מהירים, שהשפריצו מים בעוז על כל יושבי הסירה ששאגו בקול. בתום 20 דקות של שיט חזרנו ספוגים במים, אבל עם חיוך ענק שלא ירד במשך שעות.

המשכנו ללב הפארק הלאומי. מנקודת תצפית יפה אל הצד הארגנטינאי מתחיל מסלול הליכה קסום אל המפלים, שאורכו 1.2 קילומטרים. בעיקרון אפשר לעשות אותו גם בחצי שעה, אבל היופי שניבט מכל עיקול, תצפית וזווית, עוצר נשימה. שוטטנו שם כשעתיים. שאון המים המתנפצים הפך למוזיקת רקע שהלכה והתגברה ככל שהתקדמנו אל האטרקציה המרכזית - המפלים הברזילאיים.

גשר על פני מים סוערים מוביל למרכז הנהר, שממנו אפשר לראות את המים החובטים בנפילתם בעוצמה שקשה לתאר, כמו גם בכמות בלתי נתפסת ומגובה היסטרי. המראה מהפנט.

החוטמנים החמודים אורבים לתיירים כדי להשיג ארוחה / צילום: רויטרס - Jorge Adorno

אל "לוע השטן"

למחרת ביקרנו בצד הארגנטינאי, כי דברים שרואים מכאן לא רואים משם. הפארק בצד הזה של המפלים הוכרז על ידי אונסקו כאתר מורשת עולמית כבר ב-1984. הצד הברזילאי הוכר כשנתיים לאחר מכן. מארגנטינה החוויה אחרת לגמרי. שטח המפלים כאן גדול יותר (כשמונה קילומטרים), לכן יש גם מבחר מסלולים, ויש גם רכבת. בדרך-כלל התחנה הראשונה בכניסה דחוקה והתור ארוך, אז כדאי לצעוד עם השילוט לתחנה השנייה - כעשר דקות בדרך נחמדה, שמובילה גם לאטרקציה הראשונה. מהתחנה יצאנו למסלול פופולרי ל"לוע השטן".

גשר שאורכו כקילומטר מתפתל בתוך הנהר, שדומה כאן לימה, ומוביל עד למפל המאיים ביותר, שלא סתם זכה לשם המבעית. כשמביטים לתוכו ממרומי המרפסת - הוא אכן מעורר לא מעט פחד ומחשבות. אחרי שבהינו במי הפרא קוצפים במורד המפל, חזרנו לתחנה ונסענו ברכבת כעשר דקות לתחנה הסופית. זה היה יום חם במיוחד והרגשנו שאש יורדת מהשמיים. יצאנו למסלול מעגלי שנמתח לאורכם של המפלים עד לנקודה הצפונית ביותר הצופה אל הצד הברזילאי וחוזר מנקודה אחרת. יש מסלול נוסף שיורד לנהר לשייט, אך הסירות בצד הזה איטיות, הדרך קשה וההמתנה ארוכה, אז רק אם אין לכם משהו טוב יותר לעשות. בצד הארגנטינאי הכול מוקצן: כמויות המים ועוצמתם, גובה המפלים, גודל השמורה ונחילי האנשים הזורמים בשטף בלתי נגמר. מצד שני, גם החוויה והמראות הם כאלה שאין שני להם.

אחר כך התפנינו להכיר קצת את הסביבה. פוז כאמור מתפרנסת מתיירות ירוקה ומחשמל ירוק. ביקור בסכר איטאיפו (Itaipu) שמשמעותו "הסלע המזמר" הבהיר לנו שעוד לא ראינו כלום. הסכר, שפועל כבר 35 שנה, סייע לגידול האוכלוסין בעיר ופועלת בו תחנת הכוח הגדולה בעולם. יש שתי דרכים לבקר בו - סיור עילי וסיור תחתי מעמיק, שבו בחרנו כדי לצפות בקרביים של המפעל המייצר יותר ממאה מיליון מגה-וואט בשנה. הפרויקט הוא שיתוף פעולה בין ברזיל לפראגוואי בנהר הפראנה המפריד ביניהן, לכן חלוקת החשמל היא חצי-חצי.

סכר איטאיפו, תחנת הכוח הגדולה בעולם / צילום: אורלי גנוסר

קשה לקלוט את הגודל הזה במספרים: אורכו של הנהר 170 קילומטרים, רוחבו בין 7-12 קילומטרים ועומקו 180 מטרים. גובה הסכר 196 מטרים ורוחבו 2.5 קילומטרים, כשהעובי הממוצע של קירותיו הוא כעשרה מטרים של בטון מזוין. הסיור הוא חוויה, ומקיף את כל האלמנטים החשובים: מרכז הבקרה, הטורבינות, הגנרטורים ומערכות השליטה. על הסכר יש גשר, ועליו נוסעים כדי לראות את המתחם ואת האגם. ירדנו לבטן האדמה במעלית שסופרת מטרים ולא קומות. כיוון שפרגוואי היא מדינה קטנה, היא משתמשת באחוז קטן מהחשמל שמייצר חלקה בעסקה, אבל את היתרה מוכרת לברזילאים. הסיור היה מרתק וצריך להזמין אותו מראש ולהצטייד בדרכון לכניסה.

כמה ציפורים ביחד

בהזדמנות זו תפסנו עוד כמה ציפורים בסיור מיוחד בפארק הציפורים (Parque Das Aves). הרעיון בסיור הוא חוויית האכלה מאחורי הקלעים. הפארק נמצא בחלקת יער אטלנטי, והוא השני במגוון בעלי החיים בעולם. אומנם 93% מהיער כבר אינם, אבל הפארק משמר כמה מהמינים שחיו בו בעבר, כולל זוחלים ויונקים.

הפארק נולד מאהבה לטבע של שני חוקרים, והיום מחצית מהעופות החיים בו מגיעים מהחרמות משטרתיות של הברחות, סחר לא חוקי או גידול בשבי. הסיור המיוחד הזה הוא חוויה חד-פעמית כי נפגשים עם בעלי החיים הכי קרוב שאפשר, והם שמחים - כי בתמורה הם מקבלים אוכל.

פארק הציפורים, אפשר להאכיל פלמינגו  / צילום: שאטרסטוק

מי שלא האכיל פלמינגו מימיו לא יודע שמחה מהי (וגם לא לכלוך). את קערת תערובת הביצים שבה צפו פתיתים דמויי קורנפלקס לא הייתי צריכה להגיש להם, הם כבר באו לבדם והשאירו בי סימנים. הפלמינגו טובלים את המקור ומנערים אותו בסערה כדי לסנן את המזון, ועל הדרך משפריצים לכל עבר בלי חשבון. נקיים לא יצאנו.

אחר-כך צפינו באימון של תוכים שמתרגלים פעילויות שעוזרות לווטרינרים לטפל בהם, והאכלנו להקת טוקנים שמהווה גרעין רבייה. סיימנו באירוח קל על מרפסת מקסימה בלב הפארק, כשאחד העובדים עובר בינינו עם שני תוכי ארה גדולים וצבעוניים, כדי שנוכל להחזיק ולהצטלם. הסיפור הזה לא זול אבל הוא הנאה טהורה.

מידע מעשי

עונה מומלצת: בעונות המעבר, ספטמבר- אוקטובר או מארס-מאי - פחות חם ופחות צפוף. בקיץ (נובמבר-פברואר) חם מאוד - 40 מעלות בממוצע עם ימים שמגיעים גם ל-48, ובחורף (יוני-אוגוסט) קר מאוד - עד 5 מעלות.

תחבורה: רוב המטיילים בפוז שוכרים רכב אבל אי אפשר להיכנס איתו לארגנטינה, לכן נוסעים באוטובוס (צריך להחליף בגבול) או במונית. במחיר של מונית כדאי לקחת מדריך עם רכב ליום מלא (150-300 ריאל - 360-180 שקלים - כאשר המחיר הנמוך מתייחס להתקשרות ישירה עם המדריך ולא דרך חברה). היתרון: גישה קלה בכל אתרי התיירות (מדריכים נכנסים עם רכב בזמן ששאר העולם חונה בחניון), ערך מוסף לטיול, נוחות ומחיר סביר מאוד, בעיקר לזוג/משפחה.

המדריכה שלנו ניידי מטוס, דוברת אנגלית טובה בעלת רכב גדול ונוח וזמינה במייל: matos_neide@hotmail.com

במפלים בצד הארגנטינאי אפשר לבקר יום נוסף בחצי מחיר - לשם כך צריך להחתים את הכרטיס ביציאה.

בפוז מומלץ להחליף כסף ברשת הסופרמרקטים Moffeto, שם התעריף טוב יותר. מי שנכנס לארגנטינה יצטרך להחליף את הכסף לפזו. כדאי להזמין את הטיסה לאיגואסו מוקדם ככל האפשר. יש המון טיסות ישירות וחבל לבזבז את הזמן על טיסות עם קונקשן בסאו פאולו.

מול פארק הציפורים יש מנחת מסוקים שממנו אפשר לצאת לטיסה קצרה בשמי המפלים ולחזות בפלא ממעוף ציפור - 10 דקות של עונג במחיר שמתחיל ב-150 דולר לאדם.

שיט במפלים: 214 ריאל, כ-250 שקלים לאדם.

עוד כתבות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס