גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למי קראתם פודינג: הסוטלאץ' עושה קאמבק טעים במיוחד

הסוטלאץ', הקינוח הקטיפתי עתיר החלב והאורז, נהנה לאחרונה מעניין מחודש ומפרשנויות מגוונות במסעדות רשת ושפים כאחד: בטוויסט טרופי עם קוקוס ואננס, עם הל וזעפרן בנוסח ההודי, בגרסה צרפתית עם רוטב אנגלז וכמובן ברוח המסורת הטורקית-בלקנית הוותיקה

סוטלאץ' בארוחת בוקר בנוסח טורקי במסעדת בנדיקט / צילום: שרית גופן
סוטלאץ' בארוחת בוקר בנוסח טורקי במסעדת בנדיקט / צילום: שרית גופן

ריח ים עומד באוויר בכפר קראקוי (Karakoy), כפר הקראים העתיק של איסטנבול. בימי הביניים נמנו עם הזרם הדתי-יהודי הזה כמחצית מיהודי העולם. לאחר כיבוש ארץ-ישראל על-ידי הצלבנים (1099) נמלטו אל ביזנטיון. את בתיהם הקימו מחוץ לחומת הבירה קונסטנטינופול, בנקודת המפגש של מיצרי הבוספורוס עם לשון הים קרן הזהב, בין שחפים רעבים וקולניים ונתזי רוח-ים.

מהקראים של איסטנבול נותר רק שמו של קראקוי שבמרכזה, רובע מתחדש, עתיר ברים מערביים מחד ובתי בקלאבה מסורתיים מאידך - אלטרנטיבה אסלאמית לצעירי העיר האדוקים, שהחליפו את הראקי בתה רותח.

העגלה הצבעונית של אדם באבא מסתתרת כאן בקצה סמטה ללא מוצא. מתחת לאור ניאון בוהק, מסודרות שורות-שורות של סוטלאץ', באמצע הדרך בין בראסרי עתיר צעירים מזוקנים, מחוררים בנזמים שונים ומשונים, לבין בית הבקלאבה האגדי גולואואלו, המאוכלס בזוגות מאורסים, צעירים כמותם, שבוהים זה בעיני זו, בלי לגעת כמובן.

איסטנבול. עגלת הסוטלאץ' של אדם באבא / צילום: רועי ירושלמי

את הסוטלאץ', הקינוח הקטיפתי עתיר החלב והאורז העגול מהים השחור, מכין האלבני הזקן בשתי גרסאות: יהודית-ספרדית, עם מעטה קינמון בצד השמאלי של העגלה, ושזופה ואפויה, עטויה בכיסוי זהוב, כמעט שרוף, בצד הימני.

"בכל שנה אני מכין פחות ופחות סוטלאץ' קינמון", ממלמל אדם באבא הביישן. היהודים והיוונים שגרו כאן במשך מאות שנים וביכרו את הטעמים העדינים, כבר לא כאן, והצעירים - גם המזוקנים הדתיים וגם המזוקנים עם עגילי החישוק באף - לא מעריכים ניואנסים, התאונן בשקט הבאבא המזוקן מהבלקן. כך חולפת לה תהילת עולם.

פודינג חובק עולם

את קינוחי האורז החלב ייצרו לראשונה בצפון-הודו, אלפי שנים לפני הספירה הנוצרית. משם הם הגיעו לפרס, תובלו בזעפרן, והתגלגלו אל ארצות ערב ולחליפות קורדובה שבספרד, שם זוכה הווריאציה המקומית, ארוז קון לצ'ה, למעמד קאנוני עד היום, מורשת קולינרית מתור הזהב המוסלמי. למטבח הבלקני הגיעה רפרפת האורז בפליק-פלאק, עם היהודים שגלו מחצי האי האיברי. הזעפרן הוחלף בקינמון - והשאר היסטוריה.

גרסאות של קינוחים ומיני פודינג של אורז נמצאות כיום במרבית מטבחי אירופה והאמריקות. בישראל הייתה פופולרית הגרסה שהביאו עימם הבולגרים, היוונים והטורקים למסעדות העדתיות ואל בתיהם. הטעם, יאמרו מקטרגיו, נרכש במקרה הטוב. גם המראה לא מזמין ולא מדי מלבב, ודאי שבעידן האינסטגרם וקינוחי הרושם. אך לא אלמן ישראל. אלף קילומטרים דרומית לאיסטנבול, בתל -אביב, בחיפה ובירושלים - סוטלאץ' נהנה מעניין מחודש ומפרשנויות שונות של שפים ברחבי הארץ.

הגרסה ההודית עם זעפרן, פירות, שקדים ופיסטוקים / צילום: שאטרסטוק

השפית המוערכת אביבית פריאל מגישה במסעדת אוזריה בתל אביב גרסה יוונית לסוטלאץ' כספיישל על בסיס קבוע; השף אוראל קמחי ("פופינה") עושה כן עם מנה של פודינג אורז בטוויסט טרופי על בסיס חלב קוקוס ועם אננס כבוש ברום חם, קרם מנגו וסורבה קוקוס.

רינה פושקרנה מגישה כבר עשרות שנים "אלאיצ'י קהיר", קינוח אורז הודי שנהנה ממקום של כבוד ברשת מסעדות טנדורי (ראו מתכון).

בבר א ואן התל -אביבי מגיש השף עינב אזגורי פודינג אורז בטוויסט צרפתי. אזגורי: *הוא נקרא ריז או לה (riz au lait) ובתרגום חופשי - אורז מבושל בחלב, שלו אנו מוסיפים רוטב אנגלז ושמנת מוקצפת. לא דיאטתי, אבל בהחלט טעים. בקבוצת מסעדות ארוחת הבוקר בנדיקט מגישים סוטלאץ' במסגרת "בוקר טורקי" - אורז מבושל בחלב מוגש עם בננה פרוסה, תות פרוס, גרנולה, מטבעות שוקולד מריר וקוקוס קלוי.

אפילו בקופיקס אפשר למצוא סוטלאץ' (וגם בסופרמרקטים כמובן), שלא לדבר על הוותיקים שעדיין עושים כן ביפו, חלקם עוד משנות ה-50: בורקס ליאון, מונקה, ויטושה הבולגרית. סוטלאץ' טורקי ביתי מכינה גם המצטרפת החדשה בשכונת התקווה - דילק, המגישה אותו כקינוח יחיד ובודד לצד הסו בורק הטורקי שמכינה כאן מבצק ביתי. בקיצור: סוטלאץ' הוא המלבי החדש.

אלאיצ'י קיר, הגרסה ההודית / צילום: שאטרסטוק

טורקיה בפרשנות אישית

קולה הגבוה של ילדת הפלא מוג'דה ממלא את החלל הנאה של מסעדת אונזה שבשוק הפשפשים של יפו. המסעדה, שהחלה את דרכה לפני ארבע שנים כביסטרו, הפכה בשנתיים האחרונות לבר אוכל טורקי, בפרשנות אישית של השפים הצעירים אריק דרחני ומולי מגריסו. מה שהחל כערב שבועי הפך לתפריט קבוע, שכולו הומאז' לאיסטנבול ולמטבחים האזוריים השונים של טורקיה.

"הכרנו במטבח של מסעדת יפו-תל-אביב ונוצר בינינו מיד קליק", אומר דרחני. "את המסעדה עזבנו כדי להקים יחד קייטרינג מסוגנן. אבל תוך כדי שאנחנו מאכילים את העשירון באוכל מולקולרי עם קציפות, חלמנו על אוכל אמיתי, אותנטי. כך, בסוף כל אירוע, מצאנו את עצמנו בשיפודיות או אצל האמא והסבתא הטורקיות של מולי.

"בסוף החלטנו ללכת על האוכל הזה גם במטבח שלנו. השקענו במחקר, נסענו לאיסטנבול כמה פעמים, קראנו ספרי בישול וניסינו מתכונים. אחרי תקופה ממושכת של טסטים פנינו ל'אונזה', והצענו להם שנכין מנות בערב מיוחד. הערב הפך ליום שבועי - ולבסוף לתפריט הקבוע של המסעדה", מספר דרחני.

 הנוסח הטורקי-יהודי, עם הקינמון / צילום: שאטרסטוק

"בשלב יחסית מוקדם, היינו צריכים לקבל החלטה - או ליצור אוכל טורקי אמיתי, הארדקור, או לתת לו פרשנות אישית, אינטרפרטציה על מנות קלאסיות. את כל חומרי הגלם של המטבח של איסטנבול אין כאן. גם גריל פחמים זו בעיה, ומכיוון שלחקות לא רצינו, החלטנו ללכת על האפשרות השנייה".

כך נולד גם הסוטלאץ' של אונזה: במקום הקינמון המסורתי מצטווים כאן אורז ריזוטו עגול ועתיר עמילן לקראמבל חלבה, בננות חמות ומקורמלות וגלידת קרמל מלוחה. "בטורקיה יש הבדל משמעותי בווריאציות בקינוחים. עולם של מרקמים - מממש רך, על גבול הנוזלי, ועד למוצקים; יש מגוון של תוספות טעם כמו גרניום ריחני וכמובן אפייה מול הגשה קרה. הרגשנו נוח לתת גם את הטוויסט שלנו - קצת חם כמו רוז בחליב, דייסת האורז העיראקית שהיו אוכלים בבית שלי, וגם רענן עם קצפת וגלידה קרה".

אלאיצ'י קיר (Elaichi Kheer)

קינוח אורז והל הודי. מגישים קר בימים חמים וחם בימים קרים

חומרים:

1/2 כוס אורז בסמטי

2 כפות חמאה

4 תרמילי הל

1 כף שקדים טחונים

קורט זעפרן מושרה בכפית חלב חם

2 ליטר חלב

1/2 כוס סוכר

לקישוט: שקדים טחונים וצימוקים

הכנה:

טוחנים את האורז במעבד מזון עם להב מתכת. מוציאים מהקערה ושומרים בצד.

ממיסים חמאה בסיר כבד על להבה נמוכה. מוסיפים שקדים, את האורז הטחון והל. מטגנים כחצי דקה תוך ערבוב. מוסיפים את החלב ומביאים לרתיחה על להבה בינונית, תוך ערבוב מתמיד כדי למנוע יצירת גושים. מנמיכים להבה למינימום ומבשלים ברתיחה עדינה במשך 10 דקות.

מוסיפים את הסוכר ואת הזעפרן ומבשלים עוד 10 דקות, כשמדי פעם מערבבים כדי למנוע מהחלב להידבק לסיר. מסירים מהאש ויוצקים את התערובת הסמיכה לקעריות הגשה. מקשטים עם השקדים והצימוקים.

מתכון של רינה פושקרנה, "טנדורי"

עוד כתבות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות