גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחנות חלל, בחירות והטיסה של לנדבר

במשך כל הזמן הזה שמעה לנדבר קולות בתוכה, שאמרו לה שיומה הגדול יגיע. יום אחד הוא יגיע

סתם עוד יום בעבודה / איור: תמיר שפר
סתם עוד יום בעבודה / איור: תמיר שפר

א.

אני מודה שלא הקדשתי מספיק מחשבה לשרת העלייה והקליטה סופה לנדבר עד אמצע השבוע, ומתוודה שיותר מסביר להניח שלא אקדיש לה הרבה מחשבות גם מעכשיו והלאה. אבל לפרק זמן סביר היא עמדה שם, לבדה, בקרחת היער של התודעה שלי, מספרת לי את סיפורה - שאותו אנסה להעביר לכם בפסקאות הבאות.

כבר למעלה מעשרים שנה שסופה לנדבר חברת כנסת בישראל. הייתה במפלגה אחת, עברה למפלגה שנייה שנטמעה במפלגה שלישית ונפרדה ממנה שוב, כיהנה כשרה, סגנית שר, עמדה בראשות ועדות כאלה והייתה חברה בוועדות אחרות, פה ננזפה, שם חוקקה, לא הותירה חותם, אבל גם לא עשתה בושות - מה עוד אפשר לבקש משליח ציבור, לא ככה?

ועדיין, במשך כל הזמן הזה שמעה לנדבר קולות בתוכה, קולות שאמרו לה שיומה הגדול יגיע, יום אחד, יום אחד הוא יגיע, יומה הגדול, ואז כולם ידעו מי זו באמת סופה לנדבר וממה היא עשויה! כל אחד מאיתנו מכיר את הקולות האלה, נכון? כי כל אחד הוא סופה לנדבר וסופה לנדבר היא כל אחד. כולם חיים את הפער בין הבחוץ לבפנים.

והנה, היום הזה הגיע השבוע. שלא בזכותה או בגללה ובלי קשר ישיר אליה, נקלעה סופה לנדבר לאור הזרקורים, לעין הסערה, למרכז העצבים, ללב העניינים. שמה הושמע שוב ושוב במהדורות, פרשנים חזרו אחריו, אבל היא, סופה לנדבר, לא הייתה שם כדי ליהנות מזה. סופה לנדבר, דיווחה טל שניידר ב"גלובס", הייתה בדיוק בטיסה מניו-יורק לתל-אביב. לחכות חיים שלמים שיגיע הרגע שלך ואז לא להיות שם. דבר אחד בטוח: זו הייתה הטיסה הארוכה ביותר שעברה על שרת העלייה והקליטה סופה לנדבר אי פעם.

כמובן שהמחשבה שלנוכחותה או לאי נוכחותה של לנדבר יש השפעה אמיתית ומהותית על מהלך העניינים היא מגוחכת, והיא עצמה ודאי מבינה את זה. ועדיין. מה עבר בראשה של לנדבר בשעות האלה נוכל רק לשער, אבל מאחר שאני מאמין שכולנו פחות או יותר אותו דבר, זה בטח משהו כמו: "לחכות חיים שלמים שיגיע הרגע שלך ואז לא להיות שם - זה כל כך מתאים לך, סופה!".

בערך בנקודה הזו הפסקתי לחשוב על סופה לנדבר.

ב.

בתחילת השבוע התבשרו האחיות והאחים הסינים כי הפרלמנט שלהם אישר - ברוב של 2,958 תומכים מול שני מתנגדים ושלושה נמנעים - תיקון לחוקה שמבטל את הגבלת כהונת הנשיא לשתי קדנציות, או במילים אחרות: שי ג'ינפינג הוא הנשיא לזמן בלתי מוגבל. סין, שאף פעם לא הייתה דמוקרטיה גדולה, או דמוקרטיה בכלל, חוזרת להיות דיקטטורה.

ממש כמה ימים קודם קראתי על תחנת החלל הסינית טיאנגונג-1, שזה בסינית: "הארמון השמימי". ובכן, הארמון השמימי לא ממש מתפקד. הסינים הודו כבר לפני שנתיים כי איבדו שליטה על תחנת החלל, מפלצת של שמונה וחצי טונות שמתפרקת בהדרגה תוך כדי שהיא צוללת לכיוון כדור הארץ. עכשיו היא בגובה של פחות מ-300 ק"מ, והצלילה נמשכת במהירות.

הארמון השמימי הולך להתרסק על כדור הארץ מתישהו בחודש הקרוב, עוד לא ברור איפה. המדענים נותנים הערכות שונות: אולי בסין, אולי במרכז איטליה, אולי בצפון ספרד; אולי בניו-זילנד, אולי בדרום אמריקה ואולי במזרח התיכון - כן, אולי פה, אצלנו בישראל! רובו יישרף וייתאדה תוך כדי הכניסה לאטמוספירה, אבל משהו בין עשרה ל-40 אחוזים יכולים לשרוד גם את זה ולהגיע לאדמה.

אף על פי שהרעיון של למות מנפילת חללית אולי נשמע קוסם, אין מה להילחץ, חברות וחברים, וחבל שכך. הסיכוי שזה יקרה לכם נמוך יותר מנמוך: אחד לטריליון, או מיליון מיליונים. הסיכוי שיפגע בכם ברק גדול פי מיליון, שזה בערך הסיכוי של סופה לנדבר להשפיע על הקדמת הבחירות. מצד שני, זו רק סטטיסטיקה. הסטטיסטיקה היחידה שאני מכיר היא חמישים-חמישים. או שייפול עליך חלק של תחנת חלל סינית או שלא.

אבל זו לא הנקודה. הנקודה היא שדיקטטורות ותחנות חלל לא הולך ביחד. גם אם הדיקטטורה נוצצת מבחוץ, מבפנים היא תמיד מתפוררת ובסוף היא תמיד מתרסקת. זה לא מקרה שהארמון השמימי התחילה להתפרק במקביל לדיקטטוריזציה המואצת שעברה סין על האדמה בשנים תחת ג'ינפינג.

החלל זה לא מקום לדיקטטורות. הוא מושך את החופשיים, את קוראי התיגר, לא את המצביעים פה אחד.

ג.

מאחר שהזכרנו מצביעים פה אחד, נזכרתי בסופה לנדבר ואז בהקדמת הבחירות. נתניהו מתכנן לערוך את הבחירות מתי שהכי מתאים לו. מי בישראל, למעט ילדים בגן טרום חובה, עוד לא הבין את זה? זה כל כך ברור מאליו שמעליב אותי להקליד את זה כמו שמעצבן אותי לשמוע פרשנים אומרים את זה בטון רציני כאילו התובנה נחתה עליהם ממש הרגע מהשמיים בפעם המאה אלף.

קוראי העמוד הזה זוכרים אולי שמלבד בבוקר שאחרי הבחירות אני תמיד בעד הקדמת הבחירות. למעשה, אני בעד מערכת בחירות נצחית - שזה בעצם המצב הישראלי הטבעי. תחשבו על זה: אם כמעט כל ממשלה לא משלימה את ימיה וכמעט כל בחירות מוקדמות, אולי זה משהו אחר חוץ מנתניהו - אולי זה אנחנו.

בכל הדיון שחוזר על עצמו בנוגע להקדמת הבחירות בכל פעם שמקדימים את הבחירות, מדברים על האינטרסים של זה ושל ההוא, אבל לא מדברים על האינטרס של העם הישראלי: להישאר נאמן לאורחות חייו, מנהגיו ואמונותיו. מי בכלל אמר שבחירות צריכות להיות כל ארבע שנים? איפה זה כתוב? בתורה? בחירות ישראליות צריך לקיים כל שנתיים וחצי-שלוש. גג.

מי שמבין את זה הכי טוב זה כמובן נתניהו. כשהוא חש את רצון העם לבחירות מתעורר, הוא מתחיל לחתור תחת הממשלה, ולא משנה אם היא שלו ולא משנה כמה היא יציבה. לא הכול זו בחירה חופשית שלו, גם הוא עונה לצורך הקדמון, רוקד לקצב הלבבות של מיליוני ישראלים. לא כולם יבחרו בו, אבל כולם רוצים בחירות. עכשיו. החרדים, הרוסים, הערבים, השמאלנים והמתנחלים - כולם רוצים את הבחירות האלה, גם אם זה לא האינטרס הישיר של המחנה שלהם. זה בקצב שלנו, הקצב של השבט הישראלי. זו האמת.

גם בגלל זה נתניהו נבחר: כי הוא תמיד נראה זה שהכי רוצה להיבחר, שהכי אוהב את הבחירות, שנשמע לאותם תופי הטם-טם כמונו. מי שלא רוצה בחירות זה בגלל שהוא מפחד, ומי יצביע למי שמפחד להיבחר.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35