גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שתיקת המשפיענים

לא חייבים לקפוץ לביצה הפוליטית כדי להשפיע - ארגוני חברה אזרחית משוועים לתמיכתכם

ההפגנה בישראל, אילוסטרציה / צילום: תומר פינס
ההפגנה בישראל, אילוסטרציה / צילום: תומר פינס

בוודאי יוצא לכם להיות מעת לעת במפגש עם חברים, חלקם מובילים ומצליחים בתחומם, ובשלב כלשהו השיחה עוברת לנושאים פוליטיים. אז מתחילים הקיטורים על הכיוון שאליו צועדת המדינה, על היעדר אופק מדיני, על השיח המתלהם, על השחיתות הפושה. בפעם הבאה שזה קורה תשאלו בשקט: "מי כאן פעיל במפלגה פוליטית?"; "מי היה בהפגנה פוליטית בחודש האחרון...?; "מי תורם לארגון פוליטי-מדיני?"; בסוף השאלה השלישית ישתרר שקט. אולי תמצאו צדיק בסדום.

מה שמתואר כאן הוא רק סימפטום לתופעה שניתן לכנותה "שתיקת המשפיענים". המשפיענים הללו הם אנשים חזקים, שיודעים להשיג דברים, להתגבר על מכשולים, להציב יעדים ומטרות, לעבוד בשיתוף פעולה ולהשיג את הבלתי אפשרי. הם אנשים שבדרך כלל לא מפחדים, לא מתייאשים ולא נרתעים. אך ככל שהדברים נוגעים לנושא החשוב ביותר לעתידנו כאן - דמותה של המדינה - רבים מהם הרימו ידיים, ובדרך כלל לא מעורבים כמעט בפוליטיקה או בחברה האזרחית שמנסה להשפיע עליה.

במגרש הפוליטי נחרצים הגורלות של כולנו, והמשפיענים לא נמצאים אפילו על הספסל - במקרה הטוב הם מעודדים מהיציע, ובמקרה הפחות טוב איבדו עניין לחלוטין. הרבה כוח, השפעה, כסף, קשרים ומומחיות נשארים על השולחן בדיוק בעת שצריך אותם כל כך.

בימין האידיאולוגי יש אתוס הפוך: כולם מגויסים, מהאליטות ועד לציבור הרחב, ויש הבנה שהכול פוליטי. בעלי הכוח והממון בישראל ומחוצה לה מחויבים לגמרי. יש אסטרטגיה ארוכת טווח והשתלטות שיטתית על מוקדי הכוח. הם עושים את מה שצריך לעשות לשיטתם, ואפשר להוריד בפניהם את הכובע.

ומה קורה במחנה האחר? הפאסיביות שולטת. אנחנו נתלים באמירות על העדר מנהיג למחנה, בתחושת מיאוס ובהעדר תקווה לשינוי לכאורה. אנחנו מחכים למנהיג או למנהיגה. הטובים ביותר להנהגה בעתיד מצויים בקרבנו אך הם יזדקקו לתמיכה ורוח גבית. ארגוני החברה האזרחית שלנו, המובלים על ידי צעירים מבטיחים, משוועים לתמיכה כספית וציבורית.

אנחנו רוצים להמשיך לחיות כאן, ומאוד רוצים שילדינו יחיו כאן לידינו, ואנחנו מחכים למשיח. אבל "המשיח" הוא אנחנו. כל אישה ואיש צריכים לשאול את עצמם: האם עשיתי כל מה שניתן? האם תרמתי זמן וכסף משמעותיים? האם הלכתי להפגנות והבאתי חברים?

אין שום ארגון יחיד, מפלגתי או אחר, שבידיו הפתרון. אבל אי אפשר לחכות לא למנהיג/ה ולא למשיח. יש לסגל אתוס אקטיביסטי על מנת לחולל את השינוי.

ההצגה הפוליטית קובעת את החיים שלנו - ואנחנו השחקנים הראשיים בה. התוצאה תלויה גם בנו. למי שמשתתף במשחק יש סיכוי לנצח, ומי שלא משתתף נדון להפסד מראש. עלינו לקבל על עצמנו את הכללים ולהיות אקטיביים בפעילות ממשית - בתרומה כספית לארגוני חברה אזרחית שנושאים מסר פוליטי-מדיני שאנחנו מזדהים אתו, בתמיכה פומבית ובפעילות בארגונים אלה, בהתפקדות למפלגות על מנת להשפיע על רשימות המועמדים שלהן (ולמי שמתאים - גם לקפוץ למים הפוליטיים עצמם), ביציאה לרחובות והשתתפות בהפגנות (שראינו כמה הן משפיעות) ובתמיכה כספית בארגונן.

יש לנו ארץ נהדרת, אך אם לא נתעשת ונתחיל לפעול בזירה הפוליטית - בין שתוך המערכת המפלגתית עצמה או בארגוני החברה האזרחית שפועלים על מנת להשפיע עליה - היא לא תהיה המקום שהורינו חלמו עליו. וחמור מכך, היא לא תהיה המקום שילדינו ירצו לחיות בו.

■ פטרושקה הוא יזם ומשקיע חברתי ואליאסף שוהם היא יזמית חברתית. 

עוד כתבות

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

טראמפ מציב דד ליין לאיראן: "תגלו ב-10 הימים הקרובים"

ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● ראש ממשלת פולין: על אזרחינו באיראן לעזוב במיידי - ייתכן שבעוד כמה שעות הם לא יוכלו לצאת ● בשיא המתיחות: המפגינים באיראן מרימים ראש ● עדכונים שוטפים

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה עברה לירידות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"