גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגיע הזמן להגדרה חדשה של עובד בכלכלת השיתוף

המצב המשפטי הסבוך של עובדים בחברות כמו אובר מחייב פתרון שיעניק גמישות לבתי הדין ■ עבודה של אופק ברוק, סטודנט בקריה האקדמית אונו, מציעה להגדירם "עובדים מזדמנים"

אפליקציית אובר / צילום: רויטרס
אפליקציית אובר / צילום: רויטרס

שגשוגה של כלכלת השיתוף, המבוססת על חיבור בין ספקי שירותים לצרכנים באמצעות פלטפורמות שיתופיות וניצול משאבי ההמון על שיתוף שלהם, מעלה לא מעט שאלות רגולטוריות ומשפטיות.

במשפט העבודה, אפשר לראות עדות לכך בתביעות שהוגשו נגד חברות השייכות לכלכלת השיתוף. הבולטות שבהן הן התביעות שהגישו נגד נהגי אובר ועסקו במעמד העובד בחברה כזאת. הנהגים טענו כי מעמדם בחברה צריך להיות כשל עובדים לכל דבר ועניין, על כל המשתמע מכך. לפחות בחלק מהמקרים התביעות התקבלו. למשל בתביעה של נהגת נגד החברה בקליפורניה, שבה דרשה החזר הוצאות מכוח קוד העבודה במדינה, קבע בית המשפט כי הנהגת היא עובדת תחת שליטתה של חברת אובר ופסק כי על החברה לשלם את הוצאותיה.

עבודה שהגיש לאחרונה אופק ברוק במסגרת סמינר בדיני עבודה בקריה האקדמית אונו, בהנחיית ד"ר שלומית יניסקי-רביד, מנסה להציע פתרון למצב המשפטי הסבוך.

יניסקי-רביד, מרצה בקריה האקדמית אונו ובאוניברסיטת ייל, אומרת ש"דיני העבודה לחלוטין אינם מוכנים לקלוט את כלכלת השיתוף, שהיא הרבה מעבר לאובר. אם מישהו עובד היום באתר אינטרנט של פרילאנסרים נכנסים לשם עם יוזר ואפילו לא יודעים באיזה גיל, לאום או מדינה הוא אז שום חוק לא חל עליו. עושים שם עבודות שונות של גרפיקה, תרגום, עריכה בצורה כמעט אנונימית ולכן כל דיני העבודה שמבוססים על תפיסה של מדינה הם חסרי רלוונטיות לחלוטין. אי אפשר לדבר אפילו זכויות בסיסיות כמו פנסיה. ולכן, צריך לחשוב על עולם העתיד כעולם שבו דיני העבודה הקיימים לא יהיו רלוונטיים לחלוטין".

לדברי יניסקי-רביד, הפתרונות חייבים להיות בינלאומיים כי האינטרנט הוא ממד על-מדינתי. הם צריכים להיות בתחום של מיסוי אתרי האינטרנט לצורך תשלומי הזכויות לעושי העבודה. ואם זה נשמע לכם חזון רחוק, אז לדבריה, "בארצות-הברית מדברים היום על כך שבתוך 10 שנים חצי מהאנשים יאבדו את מקומות העבודה ויאבדו דרך האינטרנט. העולם צריך להיערך לכך".

קטגוריה חדשה של עובד

בעבודתו, טוען ברוק כי חברות כלכלת השיתוף, באופן כמעט גורף, כופרות בהיותן מעסיקות של נותני השירות ומסווגות אותם כ"קבלנים". לשיטתן, אותם נותני שירות לא זכאים לזכויות סוציאליות או להגנות מכוח החוק מאחר שהם לא מוגדרים כ"עובדים". "האמת המכוערת היא כי מאחורי הצלחתה המשגשגת לכאורה של כלכלת השיתוף, עומדים עובדים מנוצלים שהצלחתה של כלכלת השיתוף באה על חשבונם ומכיסם", כותב ברוק.

העבודה דנה במצב הקיים בישראל ובשאלה כיצד משתלבת דיכוטומיית ההגדרה של זכויות העובד הישראלי (בין "עובד" ל"קבלן עצמאי") עם התפתחותה של תבנית ההעסקה המיוחדת של כלכלת השיתוף. ברוק מגיע למסקנה כי בבואו של בית הדין לעבודה או בית המשפט הישראלי לתת את דעתו לסיווג העובד בחברת כלכלת שיתוף, הוא ככל הנראה ייתקל בקשיים.

"המבחנים הקיימים במשפט הישראלי אינם מגדירים כיאות את המונח העובד המזדמן'", כותב ברוק. עם זאת, לטענתו, אם המבחנים הללו ייושמו על פרשה כמו פרשת אובר, במצב המשפטי בישראל "העובד המזדמן" ככל הנראה יסווג כ"עובד".

ברוק מציע כי עבור עובדי כלכלת השיתוף תיווצר קטגוריה חדשה של "עובד מזדמן", "מאחר שקיימת מערכת יחסים של שליטה וכפיפות כפי שקיימת אצל עובד קלאסי, אולם לצד השליטה והכפיפות נתון החופש לידיו של המועסק לקבוע את היקף העבודה, להחליט אם לקבל הצעות עבודה ואינו תלוי במעסיק בודד".

ברוק מציע להגדיר "עובד מזדמן" בחוקת העבודה כך: "מי שהתקשר בחוזה להספקת שירות באופן אישי וישיר אשר דרך עבודתו נשלט על ידי אדם אחר, ושנתמלאו לגבוי כל אלה: 1. היקף עבודתו נקבע לפי רצונו, הכנסתו אינה קבועה מראש, אלא תלויה בהצעות העבודה שאותן הוא מחליט לקבל. 2. משך ההתקשרות הינו לאורך זמן והשירות ניתן ללקוח קבוע ואולם ההתקשרות נעדרת כל בלעדיות".

ברוק מציין כי הגדרת "עובד מזדמן" אינה חפה מקשיים. "הגדרת המונח נותנת מענה לתבנית ההעסקה שנוצרה על ידי כלכלת השיתוף בעת האחרונה, אולם כפי שההיסטוריה מלמדת אותנו, אין בכך כדי להוות סוף פסוק. תבניות העבודה ממשיכות וימשיכו להשתנות לצד ההתפתחויות והשינויים בחברה ועל כן על המשפט להיות גמיש דיו בכדי לתת מענה להתפתחויות ושינויים אלה", הוא כותב. לדבריו, "ייתכן שבעוד מספר שנים מאפייניו של העובד המזדמן ישתנו או ייתכן שיוולדו להן תבניות העסקה חדשות".

בהקשר זה, העבודה מזכירה את פסיקת בית המשפט העליון בבג"ץ יעקב רסמי (1898106). באותו מקרה ביקשה המדינה מבית המשפט העליון להגדיר באופן נוקשה ואחיד את המונח "עובד", ואולם העליון סבר כי הגדרת המונח "עובד" באופן נוקשה אינה ראויה, אלא יש להגדיר את העובד בהתאם לנסיבות העניין ותוך בחינת המבחנים המקובלים.

ההצעה להגדרה של עובד מזדמן

גמישות לבית המשפט

על כן, ברוק מסיק שבהתאם להלך הרוח של הפסיקה הישראלית ראוי להשאיר פתח, אף אם הצר ביותר, שבו יוכלו בתי המשפט להפעיל את שיקול-דעתם השיפוטי ולסטות לעתים לפי הצורך מן ההגדרות הנוקשות בחוק. "ראוי כי לבתי הדין לעבודה תוקנה הסמכות להגן על מועסקים ולהקנות זכויות מסוימות לאותם מועסקים שאינם עומדים בהגדרותיו הנוקשות של החוק, כל אימת שבית הדין סבור כי השכל הישר והצדק מחייבים להגן על אותו מועסק".

במקרה כזה, בתי הדין לעבודה יצטרכו להחיל את דוקטרינת הפרשנות התכליתית, שלפיה במקרי העסקה מיוחדים יש לבחון את המונח "עובד" באופן שיקנה הגנה לקבוצות מועסקים שראוי לתת להן הגנה מאחר שהן פגיעות. ברוק מצדד בהצעה של פרופ' גיא דוידוב מהאוניברסיטה העברית בירושלים, שהציע להקנות הגנות כגון חופשות, שעות נוספות ופנסיה לקבוצות מועסקים שמתאפיינות בעובדים במשרה חלקית המועסקים אצל מעסיקים שונים ותלויים בהצעות שונות, או במילים אחרות "עובדים מזדמנים" כמו אלה המועסקים בחברות כלכלת השיתוף.

ההצעה להגדרה של "עובד מזדמן"

1. אדם שהתקשר בחוזה להספקת שירות באופן אישי וישיר ודרך עבודתו נשלט על ידי אדם אחר. 

2. היקף העבודה נקבע לפי רצון העובד והכנסתו אינה קבועה מראש אלא תלויה בהצעות העבודה שהוא מחליט לקבל. 

3. ההתקשרות היא לאורך זמן והשירות ניתן ללקוח קבוע, אך ההתקשרות אינה בלעדיות. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא צוללת ב-15%

נאסד"ק יורד בכ-2% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

חוששים מטורקיה? יוון שוקלת רכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ארה"ב ועוד 17 מדינות בקריאה משותפת: "לשחרר חטופים מיד"

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים