גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יחסי כוחות מעוותים והטרדות: MeToo הגיע להייטק הישראלי

המקרה של רמי ברכה מקרן פיטנגו משקף את הגבולות הפרוצים בתעשיית ההייטק: אין גבול לכסף שזורם אליה, אין גבול לשאיפות, וגם יחסי הכוחות בה מטושטשים ■ התעשייה נשלטת כולה ע"י גברים ומהווה קרקע פורייה להטרדות מיניות לנשים

קמפיין #MeToo / צילום: שאטרסטוק
קמפיין #MeToo / צילום: שאטרסטוק

יזמים בתעשיית ההייטק חושבים בגדול: הם רוצים להיות מספר 1, להשפיע על חיי מיליוני אנשים ולכבוש את העולם. הם לא נעצרים בפתח-תקווה, בלוד או בשדרות רוטשילד בתל-אביב. בלי האמונה שיוכלו לפרוץ כל גבול, יהיה להם מאוד קשה להתמיד ולהצליח. לכן, כל תודעת הגבולות שלהם היא שונה, לטוב ולרע. קשה להפריד בין התודעה הפיזית והמחשבתית לתפיסה ההתנהגותית ולשרטט את יחסי הגומלין בין סוגי התודעה השונים, אך אי-אפשר להתעלם מכך שמתקיימת ביניהן השפעה ההדדית.

היעדר הגבולות לא מסתיים רק בשאיפות היזמים, אלא קיים באופן אינהרנטי גם במבנה תעשיית ההייטק כולה ובאופן שבו היסודות שלה מורכבת. האופן שבו תהליכי ההשקעה בתעשייה עובדים והעובדה כי ישראל היא מדינה קטנה, הובילו לכך שמשקיעים וסטארט-אפים משתפים פעולה ומתחרים אחד בשני בו-זמנית: יזמים ומשקיעים דואגים למוניטין ולהצלחה שלהם, אך גם מסייעים לאחרים; וכולם בכלל מכירים מיחידה 8200 או מהשתתפות ביחד בכנסים ובסדנאות.

בתוך כל האקו-סיסטם המיוחד הקיים, מקומן של הנשים אמנם לא נפקד, אך הן בהחלט ממלאות בו תפקיד פחות משמעותי. התעשייה עדיין נשלטת על-ידי גברים - יזמים, מנהלים ומשקיעים. בקרן ההון סיכון פיטנגו, שבה שותף רמי ברכה, יש בסך-הכול 5 שותפים, כולם גברים; בקרן JVP, שבראשה עומד אראל מרגלית יש 6 שותפים בכירים, מתוכם שתי נשים; בקרן 83 North יש אישה אחת מתוך שישה שותפים בכירים. הדוגמאות האלה יחזרו כמעט בכל קרן בישראל.

חברות ההייטק הגדולות בישראל - צ'ק פוינט, מובילאיי, וויקס, מלאנוקס ועוד - הוקמו על-ידי גברים, שעדיין מובילים את החברות. גם מרבית הסטארט-אפים בישראל מובלים על-ידי גברים.

מיעוט משקיעות ומנכ"ליות מקשה על התקדמותן של נשים, גם מכיוון שיש פחות סיפורי השראה וגם כי הן עדיין סובלות מהשליטה הגברית. זה בא לידי ביטוי בשאלות שהן נשאלות בראיונות עבודה ובמצגות למשקיעים, מהתנהלות לא עניינית, מסקסיזם ובאופן כללי - מהתייחסות שונה מזאת שמקבלים הגברים. לכך מוסיפים גם את הסביבה הפטריאכלית שבה חונכו הנשים, מה שגורם לחלק גדול מהן להקטין את עצמן בסביבה גברית.

יש פה סוג של ביצה ותרנגולת - כל עוד אין נשים בתפקידים בכירים, לא ניתן לחסל את השליטה הגברית בתעשייה. במצב כזה גם ניתן להבין את הנשים שמפחדות לצאת נגד התנהלות הגברים מחשש שיתויגו כבעייתיות.

יחסי הכוח חמקמקים

הגבולות בתעשיית ההייטק פרוצים - אין גבול לכסף שזורם אליה (לפחות בשנים האחרונות), אין גבול בין אירועי קוקטייל שמטרתם לכייף לאירועים שהם חלק מהעבודה, אין גבולות לשאיפות, ואין גבול לדרישות מהעובדים ולשעות העבודה המרובות. גם אם תעשיית ההייטק יודעת להציב סטנדרטים גבוהים, למשל ביחסי העבודה, צריך לזכור - כשיוצרים עולם ללא גבולות תפיסתיים, צריך לזהות איפה הסיכונים גם לגבולות ההתנהגותיים.

הגבולות המטושטשים בתעשייה הם לצערנו (גם) קרקע פורייה להטרדות מיניות, כפי שגם היא עולה מתחקיר "עובדה" על רמי ברכה ששודר אמש (ד'). הסיבה לכך היא שמתקיימים בה יחסי כוח לא שגרתיים: אם בכל עסק אחר יש בוס ועובדים וגבולות ברורים יחסית לגבי מה ברור ומה אסור, בתעשיית ההייטק זה לא ככה. יחסי הכוח בה הם חמקמקים.

לכאורה אין תלות חוקית ומובהקת בין הצדדים, אך בפועל משקיעים בעלי ממון נהנים מיכולת להכריע את גורל הסטארט-אפים וממעמד בולט בתעשייה. מנגד יש יזמים ויזמות שצריכים הון למימון פעילותם אחרת יצטרכו לוותר על הרעיון והחלום. בעל המאה הוא בעל הדעה - והוא גם לא כפוף לשום פיקוח. המוניטין והמעמד שלו הם אלה שנמצאים בסכנה, אך כמו במקרים רבים - גם פה השוק החופשי הוא לא בהכרח הרגולטור הטוב ביותר.

גבולות מטושטשים

לטשטוש הגבולות, אגב, שותפה גם עיתונות ההייטק בישראל ובעולם (גילוי נאות: הייתי עד לאחרונה כתב שוק הון ב"דה מרקר", עם התמקדות בחברות הייטק). תעשיית ההייטק המקומית משתפת פעולה כדי לדחוף את עצמה למעלה, מה שיביא לפה עוד ועוד משקיעים וחברות זרות. העיתונאים עלולים לסבול ממשבר זהות: מצד אחד, הם שחקן באקוסיסטם שלוקח חלק באירועים של התעשייה ובניסיונות לשפר אותה (בתעשייה אף רואים בהם גורם שאמור לסייע בקידומה); מצד שני, הם אמורים לבקר אותה, לזהות בה כשלים, ואולי לפגוע בהתרוממות שלה.

הסיקור של התעשייה מזכיר לעתים את האופן שבו הכתבים הצבאיים תלויים בדובר צה"ל ובמידע שהוא מזרים להם. תעשיית ההייטק מורכבת בעיקרה מחברות פרטיות שלא מחויבות לפרסם מידע על פעילותן. הרצון של הגורמים בהייטק לשמור על התדמית הנקייה שלהם מובילה לכך שהמידע העיקרי שמשוחרר הוא ברובו ככולו חיובי, ובין השחקנים השונים יש סוג של הסכמה שבשתיקה לגבי שמירה על התדמית החיובית של כל השחקנים בה.

בחשיפת העדויות נגד ברכה השתתפו משקיעים בתעשייה - וטוב שכך - ואולי זה יסלול את הדרך לחשיפה של כשלים נוספים בתעשייה, גם אם קטנים יותר. בינתיים, העיתונאים צריכים לבחון את הגבולות המטושטשים שלהם עם התעשייה. 

עוד כתבות

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

סיורי עששיות - מיער אודם לשמורת חוף השרון / צילום: מיכל גיגי - בשביל היער

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

שיטת ההימורים והסיכויים: מאחורי הקפיצה של עדן גולן לצמרת הטבלה

הנציגה הישראלית עדן גולן קפצה למקום השני בטבלאות ההימורים, לאחר הביצוע שלה בחצי הגמר ● מקביעת היחסים ועד להיסטוריה, כל הפרטים על השיטה ● וגם: מי המדינה שמובילה? ● שאלות ותשובות

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן