גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיסמה בארסנל של הימין הסהרורי בארה"ב: UNjew Humanity

דוח חדש של הליגה נגד השמצה מצביע על מגמה חדשה של ארגונים גזעניים בארה"ב: להניף כרזות ענקיות על גגות בניינים ועל מחלפי כבישים ■ ארגוני הימין האלטרנטיבי בתנופה לאחר שטראמפ ייחס את מהומות דמים בשארלוטסוויל אשתקד לכנופיות של גזענים

הפגנה של ניאו נאצים בארה"ב/ צילום: שאטרסטוק
הפגנה של ניאו נאצים בארה"ב/ צילום: שאטרסטוק

דוח חדש של הליגה נגד השמצה, אחד מהארגונים המובילים במאבק נגד אנטישמיות וגזענות, מצביע על מגמה חדשה של ארגונים גזעניים וניאו-נאציים בארה"ב: הנפת כרזות ענקיות על גגות בניינים, על בניינים בקמפוסים של אוניברסיטאות ועל מחלפי כבישים מהירים, כדי לזכות במקסימום חשיפה במינימום השקעה, במאמץ לקדם את האידיאולוגיה שלהם. 

מעבר להשפעה המיידית של הכרזות ותשומת-הלב שהן מעוררות, הן מזינות סרטוני וידאו ותצלומים שמופצים באתרים גזעניים ומגבירים את הנוכחות של קבוצות אלה באינטרנט ואת מאמציהן לגייס חברים חדשים. 

מאז מאי 2017, החודש שבו אובחנה תאוצה במגמה זו, ועד 12 במארס השנה, מונה הדוח של הליגה נגד השמצה 72 תקריות כאלה, או 7 תקריות בחודש בממוצע. לפני כן לא תיעדה הליגה אפילו מקרה של הנפת כרזות תועבה מאז 11 בדצמבר 2016. 

קבוצה גזענית הידועה בשם "הזהות: אירופה" (Identity Evropa) אחראית לחלק משמעותי מהנפות הכרזות: 28 תקריות ב-13 מדינות בארה"ב, על פי הדוח. מנהיג הקבוצה, פטריק קייסי, אמר בראיון לערוץ טלוויזיה שוודי-אמריקאי, שמקדם עליונות הגזע הלבן, כי חשיפת כרזות ענקיות במקומות מרכזיים היא "אחת מהמטרות המוצהרות של הקבוצה". כמה ימים לאחר השידור תלו פעילים של הארגון כרזה באורך כ-70 מטר וברוחב 3 מטר ממעקה של מחלף ליד ג'ורג'יה טק, מוסד טכנולוגי ידוע באטלנטה, ג'ורג'יה. 

כרזות של ניאו-נאצים בארה"ב / צילום:מסך

"החזית הפטריוטית", ארגון גזעני אחר, שמרכזו בטקסאס, אחראי ל-22 תקריות של הנפת כרזות, ב-8 מדינות. בסך-הכול, כרזות אנטישמיות/גזעניות הופיעו ב-21 מדינות. המספר הגדול ביותר נרשם באורגון, הודות למאמציו של ג'ימי מאר, פעיל ניאו-נאצי ידוע שמשתמש לא רק בכרזות עצומות ממדים אלא גם במשאית שמעוטרת בכל צדדיה בסיסמאות כאלה. תופעת הכרזות הענקיות נפוצה גם בקליפורניה, טקסאס וג'ורג'יה, מדינות שבהן יש נוכחות חזקה ל"זהות: אירופה" ול"חזית הפטריוטית".

דוח הליגה מציין כי כמעט כל הכרזות כוללות מידע על זהות הארגון שמאחוריהן - שם הארגון, כתובת האתר שלו או סמלו, כמו בכל מודעה מסחרית שמפרסמת שירות או מוצר. בעוד שכל הכרזות נשאו אופי גזעני, 11 מהן אופיינו במסרים אנטישמיים מובהקים, לרבות UNjew HUMANITY ("לחסר את היהודים מהאנושות"), ו"היהודים אחראים ל-11 בספטמבר" (פיגוע המגדלים התאומים). הארגון Vanguard America הניף את הכרזה "העברים לא יפלגו אותנו" (HEEBS will not divide us), במתחם האתר לזכר השואה בלייקווד, ניו-ג'רזי, כאשר המילה HEEBS מופיעה בתוך סוגריים משולשים לציון האופי היהודי של השם, כמקובל אצל הטרולים האנטישמיים. 

כרזות אחרות נושאות מסרים נגד מוסלמים, נגד נשים, נגד מהגרים או נגד שחורים. כך, למשל, הכרזה "פמיניסטיות ראויות לתליה" הונפה ליד מסלול של מצעד למען שוויון זכויות לנשים בפרובידנס, לונג-איילנד, בינואר השנה. סיסמאות אחרות: "הפסיקו ליבא את העולם השלישי לפני שניהפך לעולם השלישי"; "סכנה: עיר מקלט לפניך" (הכוונה לערים ששלטונותיהן אינם משתפים פעולה עם משטרת ההגירה ומזהירים אנשים נטולי ניירות מפני פשיטות של שוטרים אלה); "סכנה: עיר שריעה לפניך", עם עיטור של נשים מכוסות בבורקה (הכרזה הזו הונפה על מחלף ליד דירבורן, מישיגן, שבה ריכוז גדול של תושבים ערביים); "לגרש את כ-ו-ל-ם"; "אתם לא תבואו במקומנו"; "זה בסדר להיות לבן"; "אנטי-גזעני זה כינוי צופן לאנטי-לבן", וכמובן: "אמריקה תחילה - לשים קץ להגירה". 

הפעילות המוגברת הזו נובעת במידה רבה מהעידוד ששאבו ארגונים אנטישמיים וגזעניים אחרים מבחירתו של דונלד טראמפ לנשיא. הם קיבלו תנופה חזקה מנאום של טראמפ בעקבות מהומות על רקע גזעני שפרצו בשארלוטסוויל, וירג'יניה, אשתקד. באותו נאום אמר טראמפ, שהאחריות למהומות מוטלת על "שני הצדדים", כלומר האספסוף האנטישמי/גזעני ואלה שבאו למחות נגדו.

הוא מתח ביקורת על קבוצות של "השמאל האלטרנטיבי" (alt. left) - כינוי שנגזר מ"הימין האלטרנטיבי" (alt.right), שם שחובק את המגוון הרחב של קבוצות ימניות קיצוניות, כקו-קלאקס-קלאן וארגונים ניו-נאציים - ואמר שקבוצות אלה הפגינו "אלימות רבה מאוד מאוד" כאשר הן בחרו להתעמת עם מפגינים שמחו נגד הסרת פסלו של גנרל לי (מפקד צבאות הדרום במלחמת האזרחים)."האשם מוטל על שני הצדדים", אמר טראמפ. 

"הייתה קבוצה בצד אחד, והייתה קבוצה בצד האחר והם התנפלו אלה על אלה עם אלות", המשיך טראמפ. "זה היה אכזרי ונורא, דבר איום. הייתה קבוצה בצד אחד. אפשר להגדירה כקבוצה של השמאל... והיא הסתערה באלימות על הקבוצה האחרת. אתם יכולים לומר מה שאתם רוצים. כך זה היה".

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המאבק על הפטור ממע"מ ביבוא אישי: גם הצו החדש יבוטל?

הצו החדש שמרחיב את הפטור ממע”מ ביבוא אישי ל־130 דולר נחתם ונכנס לתוקף מיידית, לאחר שהצו הקודם נפסל בכנסת ● איגוד לשכות המסחר דורש להקפיאו - והכרעה משפטית עשויה להחזיר את התקרה ל־75 דולר ● מי המרוויחים מהמהלך, והאם גם הצו הזה בדרך לביטול?

מטוס של KLM / צילום: Shutterstock

חברת התעופה שמבטלת טיסות לישראל עד להודעה חדשה

חברת התעופה ההולנדית KLM הודיעה הערב כי היא מבטלת את טיסותיה מנתב"ג החל משבוע הבא

נטל המס על הציבור הגיע ב-2025 לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022

דוח הכלכלן הראשי: "נטל המס עלה שוב בצורה משמעותית ב-2025"

נתוני האוצר מצביעים על קפיצה של כמעט 2% תוצר בנטל המס על הציבור, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022 - זאת בעיקר בשל העלאות המסים שנועדו לממן את המלחמה ● באוצר מזהירים מפני שחרור הרסן התקציבי: "גידול מהיר בגביית המס עשוי להיות זמני"

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

נגד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: העליון קיבל את עמדת דניה סיבוס

עתירת דניה סיבוס נגד הלמ"ס, לפיה הרכב מדדי התשומה לא עודכנו 13 שנה, תידון בפני הרכב שופטים בבית המשפט העליון ● חברת קייטו נטוורקס מגדילה את שטח המשרדים שלה בלב ת"א ב-6,400 מ"ר ובעלות מוערכת של 13 מיליון שקל בשנה ● איסתא זכתה ב-20 דונם בבני דרום תמורת כ-134 מיליון שקל ● הסכם מימון בהיקף חצי מיליארד שקל נחתם בין הפניקס לקבוצת גוהרי ● וזה המנהל החדש של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן

מהו תיק ההשקעות האופטימלי? / אילוסטרציה: Shutterstock

תרחיש של פעם ב-25 שנה והסכנה לתיק המניות שלכם

ענקית המדדים MSCI חוששת שתיק המורכב מ־60% מניות ו־40% אג"ח עלול להוביל להפסדים בשנת 2026 - גם בעקבות אירוע נדיר שכמעט לא נראה ב־25 השנים האחרונות ● עם זאת, בשוק המקומי מעריכים כי הגדלת החשיפה למניות בטווח הארוך נכונה למשקיעים הישראלים

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

דוד לרון / צילום: ישראל שם טוב

מנכ"ל דואר ישראל דוד לרון פורש אחרי 4 שנים

דוד לרון, שמונה בשנת 2022 ע"י דירקטוריון החברה לתפקיד המנכ"ל, הודיע על פרישתו ● טרם ברור מי יחליף אותו, ולרון מתכנן להמשיך ולכהן כמנכ"ל בחודשים הקרובים עד שיימצא לו מחליף

משרדי פלאפון / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

חברת פלאפון הודיעה: 10% מעובדי החברה יפרשו. כמה הם יקבלו?

חברת התקשורת פלאפון מדווחת הערב לבורסה על פרישה של 150 עובדים במסגרת תוכנית התייעלות ● לגלובס נודע כי על פי ההסכם שעתיד להיחתם עם ועד העובדים כל עובד שירצה יוכל להגיש בקשה לפרוש ולקבל 280%

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

הביקור הגדול הבא בישראל: מה מחפש האיש העשיר בעולם בארץ?

אילון מאסק צפוי להשתתף בחודש הבא בכנס "תחבורה חכמה" של משרד התחבורה ואף לנאום בו ● לא הרבה ידוע על תוכן ביקורו של מאסק, אך סביר להניח שהביקור ינוצל לפגישות מדיניות, כלכליות ופוליטיות עם מגוון גורמים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

כשהשוק כבר לא מתרגש מאנבידיה, מה יוציא את המניה שלה מהקיפאון?

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג היום לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בת"א ננעל במגמה מעורבת; ירידות במניות הבנקים והנדל"ן

מדד ת"א 35 ירד ב-0.1%, מדד ת"א 90 ירד ב-0.7% ● מניות האופנה נחלשו, אחרי ששר האוצר הודיע על העלאת תקרת הפטור ממע"מ לחבילות עד 130 דולר ​​● וגם: אנבידיה תפרסם הלילה את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: בית המשפט אישר לשלול רישיונות מסוכני פינברט

המחוזי אישר את החלטת הממונה על שוק ההון עמית גל לשלול את רישיונם של שבעה סוכני ביטוח שהיו מעורבים בניוד כספי חוסכים בסלייס לקרנות השקעה "אדומות" ● השופט קובי ורדי: "סוכן ביטוח אינו איש מכירות או איש שיווק בלבד"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

היועמ"שית אישרה: נתניהו יעיד בפרשת הפגישה הלילית

ראש הממשלה צפוי למסור עדות פתוחה בפרשה בה נחשד ראש הסגל שלו, צחי ברוורמן, בשיבוש החקירה הנוגעת להדלפת מסמכים מסווגים לעיתון ה"בילד" הגרמני ● דובר רה"מ לשעבר העיד כי ברוורמן אמר לו שיוכל "לכבות" את החקירה

מכונת בדיקת שבבים של קווליטא / צילום: אתר החברה

לאחר זינוק של 4,000% בחמש שנים: הגיוס הענק של מניית השבבים בת"א

קווליטאו גייסה כ–225 מיליון שקל על רקע הביקוש גובר למערכות שאותן היא מייצרת, המשמשות לבדיקת השבבים של חלק מענקיות התחום ● וגם: טדי שגיא נכנס לבורסה עם אולטרייד מחזור

צוללת בלתי מאוישת BlueWhale בגרמניה / צילום: התעשייה האווירית

"עשרות מיליונים": מאחורי העסקה של התעשייה האווירית בגרמניה

הצוללת הבלתי מאוישת BlueWhale של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לאיסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ● בועז לוי, מנכ"ל תע"א: "עוד הרבה מדינות מתעניינות ברכש של צוללות"

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מאשימה: חברות סיניות כרו מידע מקלוד לפיתוח מודלים

בפוסט חריג בחריפותו שפורסם מטעם החברה אתמול, אנתרופיק טוענת כי שלוש חברות סיניות, פעלו באופן שיטתי כדי לשאוב מידע ממודל השפה שלה קלוד ● לפי אנתרופיק, החברות הקימו יותר מ־24 אלף חשבונות מזויפים וביצעו למעלה מ־16 מיליון פניות למערכת, בהיקף שהיא מגדירה כתעשייתי

זהבית כהן, מנכ''לית אייפקס / צילום: יונתן בלום

"זבל ואידיוט": התביעה שמסעירה את שוק ההון והשאלות הפתוחות

תביעה שהגיש ארז נחום נגד קרן אייפקס והעומדת בראשה, זהבית כהן, מתארת יחס פוגעני לעובדים ופגיעה בשקיפות ובניהול חברת הפורטפוליו הציבורית, מקס סטוק ● מומחי משפט מצביעים על השאלות העקרוניות שאיתן תתמודד התביעה